Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

@Spylon, jaki bios w końcu wgrałeś do Asrocka???

i czy robiłeś jakieś poprawki lutownicą (vmod???)

W innym Twoim temacie

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2865778

czytałem o zwiechach i co, poradziłeś sobie jakoś bo ja kurde mam rzadko ale się takie problemy pojawiają ;(

Wczoraj założyłem dodatkowy wentyl na mostek północny i jakoś pomyślałem, wszystko już zrobiłem ..... ale miałem neta włączonego i zacząłem otwierać na raz kilkanaście stron... fakt net dość mi kulawił... i zwiecha.... znowu tylko reset....!!!

K...a, za cholerę nie wiem co może być przyczyną, raz jest oki a raz z nienacka zwiecha ;(

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie... podgoniłem mojego Venice'a 3200+ na 2400MHz i nie jest dobrze.. a to tylko 400Mhz :( jak daje więcej HT niz 240MHz to blue scriny i system się resetuje :( Vista nawet nie chciała się raz załadować, że niby jakiegoś pliku brak, ale potem już poszła.

napięcia nie zwiększałem i mam 1.4V. HT Link ustawiłem w biosie na 600MHz.

Co robić? Sprzęt jak w podpisie.

Jak dałem HT 245MHz to XP ładuje się do połowy i zwis. Przy pełnych 250MHz płyta nie wstaje.

Edytowane przez moradin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra poszło calkiem nieźle. Napięcia nie zmieniałęm na razie. Nie wiem czy ten Fortron wy3ma. To ta nieszczęśliwa seria 400-60 400W :/. Obecnie jest na 10x265 i jest stabilnie. Przy 270MHz reset kompa. Pewnie pomogło by podniesienie V.

Blue Scriny były bo ramy nie wytrzymywały. Były ustawione na DDR400 a przestawiłem na DDR266 (133MHz @ 178.8Mhz). Nie wiem może za słabe mam te Corsairy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spylon, jaki bios w końcu wgrałeś do Asrocka???

i czy robiłeś jakieś poprawki lutownicą (vmod???)

W innym Twoim temacie

2869681[/snapback]

Dobra poszło calkiem nieźle. Napięcia nie zmieniałęm na razie. Nie wiem czy ten Fortron wy3ma. To ta nieszczęśliwa seria 400-60 400W :/. Obecnie jest na 10x265 i jest stabilnie. Przy 270MHz reset kompa. Pewnie pomogło by podniesienie V.

Blue Scriny były bo ramy nie wytrzymywały. Były ustawione na DDR400 a przestawiłem na DDR266 (133MHz @ 178.8Mhz). Nie wiem może za słabe mam te Corsairy.

Miernik do ręki, skombinuj skądś jak nie masz i zmierz. Ja mam zwiechę przy 9x271 :lol:, bios OCWB8 (miałem problemy z flashowaniem, dyskietka jakaś nie elo była, ale przy któreś tam próbie zadziałało), jeszcze na nim nie kręciłem nic. Na 166 nie wytrzymywały ramy? Coś cinko, aż nie chce się wierzyć, na innym biosie sprawdź.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zwis był na 10x265 - jak włączyłem Orthosa. Zjeżdżałem w dół z FSB i na razie programik leci na 10x260. Jakiś jeden test już zaliczył. Nie wiecie ile czasu on będzie obliczał? Słyszałem ze przynajmniej 2h. ale to pewnie optymistyczna wersja :D

Miernik pożyczę od kumpla, bo nie wierzę że mam na tym Fortronie napięcie na 12V aż 12,83V - pewnie czujnik jest zrąbany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orthos nie ma konca :P

trzymasz go kilka godzin i masz juz jako takie pojecie o stabilnosci. dla mnie najlepszym testerem jest Counter Strike: Source on wychwytuje absolutnie wszystko (za malo V, zle timmingi, przesadzone OC grafy GPU/ MEM)

dodaj te napiecia na max dla proca i ram bo widze, ze sie boisz, a zupelnie nie ma czego. mnoznik pamieci daj na 166MHz i dodatkowo ustaw timmingi jak u mnie w sig'u. do tego tRC na 12 i MA Timming na 2T.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia...

z tym orthosem to i tak wielka niewiadoma, u mnie szedł prawie 3h i nic, wszystkie testy oki a temp. na rdzeniu max 62*C ustawienia:

255x11 = 2805MHz; HTLink 1020MHz; voltage 1,36 (na auto); pamięci 165MHz

Wszystko sobie goniiło, aż powłączełem inne bety wraz z netem i po otwarciu kilku stron jak wróciłem do pokoju to zwiecha!!!!

A już myślałem, że pokonałem te problemy montując wiatraczek na tym dużym srebrnym radiatorze ;( NPC w budzie mam Qoltec'i ale w sklepie był Revoltec i jest ok!

Jak Wy sprawdzacie przyczynę błędu??? Ten program Win Deburger to potrafi "powiedzieć" co jest przyczyną wywalenia???

@Spylon, Twój ASrock jest po vmodzie? Ja nie robiłem a bios mam ostatni oficjalny ze strony Asrock'a - jak się sprawuje ten OCWB8, przy "nie ruszanej" płycie ma sens go wgrywać???

pozdr

a, i wiem że ważne ale mam załączone CnQ w biosie, tak powinno być wyłączone ale chciałem mieć jednak mozliwość oszczędzania energii jak i podzespołów bo częst siedzę na necie i żyłowanie wtedy kompa nie miało by sensu

Edytowane przez cm812

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C&Q to jak dla mnie niepotrzebny shit. Jak montowalem tego ASrocka to od razu to wyłączyłem.

Co do Orthosa - gdzieś czytałem ze nie ma idealnego programu testującego.. :( a Orthos nie jest wyjątkiem.

Ale już chyba dokładniejszy Orthos niż SuperPi. ;)

Edytowane przez moradin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było juz wiele razy na temat programow testujacych stabilnosc. Tak jak mowia wyzej, nie ma idealnego.

Tak poza tym to 3h w orthos to zdecydowanie za malo by sprawdzic stabilnosc, pozwol mu pracowac przynajmniej przez noc (okolo 7h).

U mnie potrafil sie wysypac po 6h50'.

No i do tego gry, jesli kilka godzin zabawy w wymagajace tytuly nie sprawi klopotu, mozna mowic o stabilnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam do was pytanie: co potrzeba do zmiany BIOS'u na tej płycie, jaki bios najlepszy do oc oraz czy można zmienić bios nagrany na pendrive'ie. Z góry THX za odpowiedzi :)

sciagnij najnowszy 2.30 w wersji do updatu z windowsa i nic ci wiecej do szczescia nie potrzeba:

http://www.asrock.com/mb/from.asp?Model=93...;T=B&ID=853

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spylon, Twój ASrock jest po vmodzie? Ja nie robiłem a bios mam ostatni oficjalny ze strony Asrock'a - jak się sprawuje ten OCWB8, przy "nie ruszanej" płycie ma sens go wgrywać???

pozdr

a, i wiem że ważne ale mam załączone CnQ w biosie, tak powinno być wyłączone ale chciałem mieć jednak mozliwość oszczędzania energii jak i podzespołów bo częst siedzę na necie i żyłowanie wtedy kompa nie miało by sensu

Żadnych v-modów nie robiłem, bios ocwb8, jeszcze na nim nie kręciłem, tak jak wyżej wspomniałem. Zabawę zacznę już jutro, jak kupię radiator zalmana i wentyl qoltek'a albo revoltek'a. Zdam relację jutro o ile uda mi się zakupić wszystko.

CNQ mam włączone, nawet po o/c, zawsze miałem włączone, jak wyłączę to ac freezer64 się odzywa (wentyl głośniej chodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frezeer reaguje na czynniki zewnętrzne??? Ja mam go podpiętego do płyty z 3 pinami wtyczką 4 pinową (to Frezeer z PWM) i cały czas zap...cza z prędkością 2200 RPM gdzie wentyl w zasiłce kręci się o połowę mniej!

Przez tego Frezeera to ciszy nie mogę uzyskać choć myślałem zrobić sobie panelik i spowolnić tego "wariata"!

Jak to masz pospinane, że Fryzjer sam sobie ustala swoją prędkość???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frezeer reaguje na czynniki zewnętrzne??? Ja mam go podpiętego do płyty z 3 pinami wtyczką 4 pinową (to Frezeer z PWM) i cały czas zap...cza z prędkością 2200 RPM gdzie wentyl w zasiłce kręci się o połowę mniej!

Przez tego Frezeera to ciszy nie mogę uzyskać choć myślałem zrobić sobie panelik i spowolnić tego "wariata"!

Jak to masz pospinane, że Fryzjer sam sobie ustala swoją prędkość???

kup regulator

do stabilnosci polecam tez comanche4 demo >>.benchmark

zapuscic kilka razy(3 wystarczy)

jak nie wywala to juz ci w grze sie nie wyłozy

mi tak wywalal np na 2,7ghz jak pamieci mialem 240, na pamiatkach jak dam 203-215 jest spoko

2 sprawa - jak krece grafe - jak ustalam max tez c4 bench sie przydaje

warto tez pomeczyc sie zprime, superpi, a najlepiej obie te rzeczy na raz :)jak ci na tym nie wywali, ale wywali na c4 bench - znak ze cza cos odkrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak jak myślałem, na naszej płycie to tylko regulator potrafi zmniejszyć obroty wentylatora na frezie, ale ciekawe czemy np. w zasiłce chiefteca obroty są ok. 1300rpm - no chyba, że to ijest max tych wiatraczków...???

czyli winna za te obroty jest sama płyta... a ja na wyrost kupiłem freza z pwm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy lub tych co mieli.. czy na tej płycie występują jakieś problemy z kartami dźwiękowymi typu sound blaster xfi?

Z góry dzięki za odp.

nie ma problemów...lub przynajmniej ja nie zauwazyłem problemów z grubej rury(typu trzaski w rgach przy hdd load, itp) podczas półtorarocznego użytkowania tej płyty i ponad 2 letniego karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!!

Mam problem z płytą. Po włączeniu komputera ekran monitora jest czarny, płyta nie wydaje żadnych dżwięków, kreca sie wentyle oraz radiator robi sie ciepły (napewno nie jest to wina zasilacza bo sprawdzałem na innym). Ktos wie co moze byc przyczynę?? Moze to bios?? Z góry dzieki za pomoc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj CMOS na początek. Ewentualnie - ja tak miałem - źle zamontowałeś ramy. wtedy komp się nie odpali.

spróbuj jeszcze po prostu metodą prób i błędów. odłącz dysk, inne peryferia. podłącz kompa w stanie surowym: płyta, procek, ramy i karta gr.

Edytowane przez moradin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi