grogi Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Rozumiem ale jak ustawić botowanie w biosie aby system załadował się z pendrive? Jeśli dobrze pamiętam nie ma tam opcji pendrive przy botowaniu tylko napędy fdd, hdd i cdrom.F11 w czasie bootowania i wybierasz pen-drive. Jest traktowany jak napęd HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Dzięki za wszelką pomoc, pogooglałem trochę i znalazłem przyczynę czemu ten winflasher nie chciał się uruchomić pod vistą. Po prostu trzeba być zalogowanym na admina i oprócz tego uruchamiać przez prawy klawisz myszki na pliku exe i uruchom jako administrator. I poszło od kopa! Edytowane 24 Marca 2008 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żurek84 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam Na samym początku pragnę podkreślić że starałem się przejrzeć forum ale to sie okaże z jakim skutkiem. Teraz do sedna sprawy. Zakupiłem Asrocka 939dual-VSTA. Zrobiłem formata i zabrałem się za instalowanie rzeczy do ULI. Robiłem to według tematu znalezionego na zagranicznej stronie: What are the correct steps to setup AGP driver (aka ULi AGP v3.0 Controller Driver) on a clean windows installation? - install ULi Integrated driver 2.20 - during installaion, make sure both AGP driver and LAN driver are checked. - unchecked USB 2.0 driver if you are using Windows XP SP1 and above. - REMEMBER to REBOOT when prompted. - upon reboot, check if the AGP driver is installed correctly. ** Here is how you check, if the AGP driver installed correctly, you should see "ULi AGP v3.0 Controller" under "System Devices" in Device Manager, it's usually the last entry under "System Devices". If you dont see that in Device Manager, goto Add/Remove Programs to uninstall all ULi related drivers, and try to repeat the above steps to get a correct result. (Sometimes do another clean windows installation may help, I know it's painful :( ). - ONLY install your graphics driver if prior AGP driver are setup correctly. - REBOOT again when prompted. - done! This is likely to eliminate AGP card related problems if you follow the steps precisely. Feedbacks are welcome. Wszystko szło pięknie ładnie (w men. urządzeń widać "ULi AGP v3.0 Controller") za każdym razem tak jak w opisie odpalałem jeszcze raz kompa. Potem przyszła pora na stery do grafiki (Palit gf 7300gt) i tu zaczęły się schody... :( Podczas instalacji jak ładuje pliki (ten zielony pasek :) ) mniej więcej przy 50% się zatrzymuje i w takim stanie po około 10s wywala czarny ekran i zwis, kaplica. Karta wcześniej hulała na Abicie nf7 bez żadnych problemów. Próbowałem instalować sterowniki z dołączonej płytki jak i najnowsze ze strony nVidii za każdym razem bez powodzenia. Z kolei sterowniki ULI o numerkach 2.13 2.20 i 2.30. Co do biosa to jest najnowsza wersja 1.30. Proszę pomóżcie bo jestem na skraju załamania nerwowego, siedzę nad tym już od trzech dni :cry: PS. Panowie biję się w pierś. Jednak źle szukałem- nie wiedziałem że jest na dole wspaniałe "wpisz słowo kluczowe". Wystarczyło włączyć w biosie "p2p agp deep fifo" i "memory holes" i wszystko hula jak trzeba. Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez Żurek84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Zaczelem bawic sie w podkrecanie mojego sprzetu: Asrock 939DualSataII Amd Sempron 3000+ GeForce 8800GS Gainward PCX 4x256mb Elixir 400mhz (nanya) Zasilacz: Urano NOX 500W I to udalo mi sie uzyskac: Co mi jeszcze doradzacie? Narazie na SuperPI mod XS z dokladnoscia do 8M przechodzi stabilnie w czasie 7m 46.172s. Z czym jeszcze pokombinowac? SB i NB ustawione na 600MHZ Timingi widac. I reszte zreszta tez. Chyba ze cos jeszcze Wam potrzebne? Bios plyty 2.30. Napiecie standartowe tylko na RAM dalem HIGH. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez lfanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zrób coś z pamięciami, chyba że żywcem się nie da. Albo zmień dzielnik, albo podciągnij timingi, w szczególności CAS spróbuj na 2 i CR na 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.g179 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Pytanie jak to jest z kartami graficznymi pci express 2 czy będą pasowac do AsRock 939Dual-SATA2 <_< Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez a.g179 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 PCIE 2.0 ma być kompatybilne w dół. Zawsze jednak mogą się pojawić pomniejsze problemy, które zazwyczaj załatwiane są przez nowe biosy, a z tym na dual-sata2 może być już ciężko... no chyba, że OCW będą modowane... albo nie będzie żadnych problemów. będą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Rezulatat po dzisiejszej zabawie: Co dalo mi 6k punktow wiecej w 3dm2001 :D Co teraz myslisz o timingach? Chyba trzeba bedzie zrobic VCORE moda :D. Kotre timingi sprobowac jeszcze zmienic? Bo planuje zmieniac w dol pojedynczo CL, TRCPD, TRP, TRAS. Czy to dobry pomysl i od kotrego zaczac? Tzn przy takich ustawianiach na CL nie odpala :/ Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez lfanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 te niskie timmingi nic ci nie dadza. daj mnoznik na 166 i pokaz co te pamieci potrafia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Przy takich ustawianiach jak wyzej, jak dam dzielnik na 166 to komp nie startuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) ale przy tych timmingach? ustaw 2,5-4-4-8 i proboj. ja wlasnie siedze na kompie brata, ktorego krecilem. tez na asrocku, semp taki jak twoj i obecnie chodzi na HTT 285MHz co daje na procu 2565MHz, a pamieci Twinmos chodza na 233MHz (efektywnie 466MHz). w twoim przypadku proc na bank poleci wyzej, wiec skup sie na uzyskaniu jak najwyzszego taktowania pamieci, bo to da ci znacznie wiecej wydajnosci niz wyzylowane timmingi. P.S. jakbys byl zainteresowany to mam 4x512MB Twinmosow na sprzedarz Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 CR ustaw na 1, ale niekoniecznie musi działać - odpowiedzi szukaj we wcześniejszym poście. CR1 daje na platformie s939 niezłego kopa w zapisie do pamięci, co przekłada się na komfort pracy i wynik w 3D marku też. Sam ostatnio mam pamięci na 180MHz, CL2 i CR1, bo wyszło mi wydajniej w interesujących mnie kwestiach (tzn jest wolniejszy odczyt, ale szybszy zapis do pamięci) niż na 220MHz CL2.5 CR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 jak ktos jest zapatrzony w syntetyki to owszem. w realu 1-2% :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 szybkie pytanie i mam nadzieje szybka odpowiedź stoje przed instalacją świeżego systemu na dual sata2, dysk sata2, 7200.8 seagate 250gb, 2 letni. Mam w domu dzieciaka 3 lata, grzebie po wszystkim, co znajdze to wylacza, gadac nie gada, ale w kompie lepiej smiga niż moja siostra, posiadająca kompa od 5 lat.... I tak - na sata2(kontroler JMicron) pamiętam że w tray'u miałem ikonkę bezpiecznego usuwania sprzętu. Po zabiegach w menu start co prawda ukrywała się, lecz nadal była dostępna. Więc - czy jedynym sposobem by tej ikonki nie było jest zainstalowanie na zwykłym sata?Bo nieciekawie będzie jesli w czasie pracy mi odłączy dysk...choć nie wiem czy to czyms grozi prócz zwisu. I czy sata1 to takie zuuo czy wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Więc - czy jedynym sposobem by tej ikonki nie było jest zainstalowanie na zwykłym sata?Bo nieciekawie będzie jesli w czasie pracy mi odłączy dysk...choć nie wiem czy to czyms grozi prócz zwisu. I czy sata1 to takie zuuo czy wystarczy? System nie pozwoli go odłączyć, bo będzie miał otwarte zbiory z tego dysku. Bez obaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Pytanie jak to jest z kartami graficznymi pci express 2 czy będą pasowac do AsRock 939Dual-SATA2 <_< Moge potwierdzic ze na tej płycie bez najmniejszego problemu bryka 9600GT, który ma PCI Express 2.0. Inna sprawa, że zbyt długie karciochy blokują jeden port SATA :/ Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) A oto optymalne ustawiania ktore udalo mi sie uzyskac na dzielniku 166. Na innym HTT lub innych timingach przy wyzszej czestotliwosci HTT komputer albo nie wstaje, wiesza sie lub wystepuja BS-y. Po prostu za slabe pamiatki :/? Co mi jeszcze radzicie? Ktore ustawiania lepsze? @radiergummi Napisz mi na PW ile chcesz za te 4x512mb. Chociaz nie wiem czy jest jeszcze sens inwestowac w ta platforme :/... Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez lfanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) moze sprobuj cas 2.5 i zmien pamieci na 2x1gb i warto pomyslec o koktajlu dwujajecznym, procki x2 sa tanie jak barszcz tyle ze - 2gb ram to 210zl, dwujajowiec 150-200zl, zalezy jak trafisz i tylko z allegro, co daje jakies 400zł w sumie....nie wiem czy nie warto byloby sprzedac all co masz i wziac cos na intelu, albo am2, obie platformy dojrzałe są, intel ciut lepiej przeważnie sie kreci, pamięci tanie... powody za wymianą masz 2 1 - komfort pracy na 2 jajowcu wzrasta zauważalnie, zwłaszcza jak odpalasz wiele rzeczy na raz(np u mnie, 2-3 klienty danej gry i jest spoko. 2 - wydajność - 2rdzeniowiec dowolny ma wiecej keszu niz semptron wiec z marszu jest szybszy od 10 do ~~30%, zalezy w czym. Przy czym przy intelu zysk jest jeszczcze większy. Np ja mam w crysis okolo 30fp, z pentium dual miałbym 35-40, z c2d serii 8x około 50...ta sama karta graficzna, te same ustawienia.... Z tym ze w innych grach roznica nie jest az tak widoczna, ale srednio 30% intele są szybsze niz x2 amd Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 CAS 2,5 nie da rady. Komp nie startuje... Wlasnie o to chodzi ze jakbym sie przesiadal to na intela dual core. Na poczatek wystarczylby E2160 bo ladnie sie kreci. Ile bym wzial teraz za te czesci: Mobo: Asrock 939DUAL-SATA2 Bios 2.30 Proc: Sempron64 3000 Pamiec: 4x256MB Elixir(Nanya) Jezeli plyta obslugiwalaby ata to dysl bym sobie zostawil. Lepiej jest to sprzedac na czesci czy razem? Wzialbym: Procesor Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GH 1MB BOX 176,00 zł Płyta Gigabyte GA-P31-DS3L 181,00 zł Pamięć Goodram DDR2 2x1GB 800MHz CL5.0 BOX 101,00 zł Ceny z apollo i do tego przesylka wiec musze szykowac ~500zl. Czy pod ta plyte podlacze dysk w starym standardzie? Zlacze IDE ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 chce kupic ten dysk: http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250410AS czy wszystko bedzie działało ? bede musial jakies rzeczy istalowac ( w faq cos o tym jest ale ja nie wiem co to ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 chce kupic ten dysk: http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250410AS czy wszystko bedzie działało ? bede musial jakies rzeczy istalowac ( w faq cos o tym jest ale ja nie wiem co to ) Płyta ma dwa złącza SATA i jedno złącze SATA II na zewnętrznym, zintegrowanym kontrolerze na PCIE. Możesz ten dysk podłączyć gdziekolwiek, ale na SATA II masz większy transfer pomiędzy dyskiem a kontrolerem, wspiera on NCQ i wogóle jest fajniejszy. Ale potrzebuje sterownika, który bywa kapryśny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 pare złotych wiecej i masz samsunga f1...jednotalerzowego, szybkiego(sredni transfer ~90MB), cichego... mowie o tym co sam mam w kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 kurna chata, piszczy mi komputer jak telewizory w supermarkecie. to cewki na płycie głownej czy w zasilaczu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 na plycie. u mnie przy wyzszym OC i jak ruszalem myszka normalnie slycszalem przytlumione piszczenie. jak zalaczal sie C'n'Q i taktowanie i napiecie spadalo to tego efektu nie bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam! Poradźcie mi czy standardowy boxowy wiatrak od procka 6400+ wystarczy aby chłodzić nie podkręcany sprzęt? Piszę bo właśnie wczoraj kumpel mi przywiózł z Niemiec kartę AM2 cpu board. Muszę także kupić pamięci i już wiem że mogą być DDR2 800 ale napięcie max 1,8-1,9V (standart JEDEC). Poradźcie proszę jakie pamięci kupić chcę mieć 4Gb (chodzą także moduły 2Gb). Bios już mam ten który obsługuje 6400+ czyli 2.30E; Pozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 sprzedaj to w cholere i kup c2d. szkoda roboty z jakimis plytami rozszerzen. no i jeszcze ta grzala 6400+. IMO pomylony pomysl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) sprzedaj to w cholere i kup c2d. szkoda roboty z jakimis plytami rozszerzen. no i jeszcze ta grzala 6400+. IMO pomylony pomysl.Mimo wszystko zaryzykowałem, aktualna konfiguracja jak w podpisie i wszystko hula jak się patrzy. Standartowy boxowy cooler foxcoon całkiem dobrze chłodzi. Systemowe CnQ działa bez zastrzeżeń. Musiałem tylko wybebeszyć całą płytę główną i wyciągnąć tę czarną ramkę wokół gniazda S939 bo zawadzała z nowym procem. Kumpel mi przywiózł z Niemiec przejściówkę AM2 CPU Board za jeśli dobrze pamiętam 34 EUR( z kosztami wysyłki z niemieckiego sklepu internetowego). Mamy zatem dowód przeczący ogólnym twierdzeniom co do jakości Asrocka. Z tego sprzętu można jednak coś wyciągnąć. Indeks wydajności pod vistą podskoczył do 5,4 :-) oto foty z mojej budy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e663c587a0d918f5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8771825f54585ad6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7a8b5d7e99aef1a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04aa21b3bf7eeeb3.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fc2d054729d9269.html Niestety dzisiaj zrobiłem test i przy aplikacjach które wymagają wiecej liczenia (czytaj gry) boxowy wentyl chce odfrunąć. Muszę go zmienić na coś lepszego co proponujecie? Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajha Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 mam problem, everest pokazujue mi napiecie na -12V ze jest 4,75V ?? o co biega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 to nie Twoj problem tylko everesta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajha Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 oks dzieki:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...