Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

@ThRuSt

Jesli masz neostrade to na 150% jest to wirus. Ja tak mialem, ze tez mi sie pojawial na chwile klasyczny, bialy(szary?) pulpit po czym potrafilo mnie wywalac z neo caly czas po ok.20min. od polaczenia. Wiekszego spustoszenia nie zdazyl on zrobic bo stawialem zaraz od nowa system, z tym, ze przed jakimkolwiek polaczeniem z netem, nawet testowym, trzeba zainstalowac antywira z aktualnymi bazami. Polecam Kasperskiego, bazy mozna sciagnac w pliku i zaladowac przed polaczeniem z netem (musza byc przynajmniej z 27 sierpnia). Ten wirus to taki s*urwiel, ze jak juz sie zaladowal do kompa to go kasper nie wykrywa (mimo, ze to dobry antywirus) i zaczyna robic syf. Napewno nie jest to plyta, gdyz mialem tak i na starym i na nowym kompie.

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adyan

przed chwila zrobilem clear CMOS i nic nie zmienialem w biosie tylko wylaczylem kontroler SATA bo mam ATA, ustawienia standardowe, nic nie krecone i przed chwila znowuz ten sam objaw :(

@Misiekskrzypek

mam siec LAN, na servie jest firewall, takze nie potrzbuje u siebie na kompie (zawsze bez firewalla jade okolo 3 lata), ale zaraz sprawdze antivirem czy nie mam jakiegos vira, bo mozliwe ze to jakis syf mi sie wkopal :(

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I lepiej trzyma napiecia nigdy nie mialem na modecom 350 12~12.02 w stresie. Inne linie rowniesz gicior wyglądaja..

Lepiej trzyma napięcia mówisz ... Mierzyłeś miernikiem czy programem ? :] Jak programem to się nie dziw, inny czujnik dlatego napięcia inne ;] Co nie zmienia faktu, że to pewnie fake ;) Napięcia mierzymy miernikiem [;

Skad sciagnac biosy by OCW dla 939Dual-VSTA ?

Nie ma takowych biosów ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety avast, kaspersky i antivirxp nie wykryl zadnych wirusow, w bootsectorze tez nic nie siedzi, takze juz nie wiem co zrobic, jezeli to nie wirus to co to moze byc i od czego ? ja juz nie mam pomyslow co by tu zrobic, poradzcie cos :?: bo mnie zaraz szlag jasny trafi :mur: i krew nagla zaleje :P

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FrIkO:

Nie wiem jakie ty masz problemy ale ja bez problemu jestem w stanie sciagnac te pliki. Tu masz linki do bezposredniego downloadu:

BIOS do wgrania z Win: http://download.asrock.com/bios/939/939Dua...TA(1.20)Win.zip

BIOS do wgrania z DOSu: http://download.asrock.com/bios/939/939Dual-VSTA(1.20).zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie mieli bo tylko ja "zarządzam" stroną tylko miał je dostawca czyli yoyo.pl ;)

Jednak strona czasem się przydaje ;)

A właśnie, pypam po raz n-ty, co jeszcze polecacie tam wrzucić?

I drugie pytanko - nie mam stacji dyskietek a chcę zmienić biosa karty lub płyty pod DOSem. Zrobiłem partycję podstawową FAT32 o rozmiarze ok. 100mb oraz ściągnąłem DOSa 6.22 w ISO - mimo to nie widzi mi on tej partycji :| Co zrobiłem nie tak jak powinienem?

PS: Tylko nie piszcie "nagraj na płytę biosa i z niej flashuj" NIE! Chcę najpierw pozapisywać stare biosy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dos 6.22 nie widzi partycji fat 32

przekonwertuj ja do fat16

Lepszym wyjsciem jest jakas plytka instalacyjna z windowsem 98 - on widzi fat32 i wtedy wchodzisz na swoja mala partycje i tam wgrywasz bios :)

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem ostatnio zakupic sobie Dual Vsate i widze, ze bedzie problem. Nie moge jej nigdize dostac. Z proline dostalem wiadomosc, ze jesli ta plyta jeszcze bedzie to jutro lub pojutrze, albo wcale. Czy ta plyta tez juz konczy swoj zywot produkcyjny ? Wie ktos cos na ten temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem ostatnio zakupic sobie Dual Vsate i widze, ze bedzie problem. Nie moge jej nigdize dostac. Z proline dostalem wiadomosc, ze jesli ta plyta jeszcze bedzie to jutro lub pojutrze, albo wcale. Czy ta plyta tez juz konczy swoj zywot produkcyjny ? Wie ktos cos na ten temat ?

Chyba każda płyta kończy swój żywot produkcyjny zanim ostatni egzemplarz zniknie ze sklepowej półki.

Kilka dni temu wystosowałem zapytanie o ten produkt do Siriusa, ale mnie olali, więc zamówiłem Asrocka na Allegro, bo cena podobna do sklepowych, a nawet niższa i zapasy magazynowe dużo większe.

Spośród kilku sprzedawców wybrałem tego, który nie robi problemów z wysyłką za zaliczeniem pocztowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieli bo tylko ja "zarządzam" stroną tylko miał je dostawca czyli yoyo.pl ;)

Jednak strona czasem się przydaje ;)

A właśnie, pypam po raz n-ty, co jeszcze polecacie tam wrzucić?

Ekhm :blink: Nie pochlebiaj sobie

Mowa była o biosach z www Asrocka, a Ty nawet jakbyś chciał to nie masz nic do jej "zarządzania"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ekhm :blink: Nie pochlebiaj sobie

Mowa była o biosach z www Asrocka, a Ty nawet jakbyś chciał to nie masz nic do jej "zarządzania"

Rzeczywiście sorki. Źle "odczytałem" adresy - pomyliłem z http://www.asrock.yoyo.pl.

Mój błąd - tak powazny że proszę tylko o szybką i w miarę bezbolesną śmierć ;) litości.

W takim razie mój powyższy post odwołuje się do stronki o której pisałem przed chwilą czyli tej z yoyo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mam rozumiec, ze plytka juz nie bedzie produkowana ?

Asrock jesli ja wycofa to chyba jest nie powazny :lol:

jedna z lepszych (jesli nie najlepsza ;) ) plyta w jego wykonaniu i VSTA ledwo pol roku na rynku (jesli sie myle to mnie poprawcie ) ?

co najmniej dziwne... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos basik chyba slabo szukales ze nigdzie nie mozna jej dostac. Na allegro jest ich pelno, w 4speed.pl maja nadal obie wersje plyty, nawet u mnie w Kielcach (gdzie ciezko cokolwiek dostac) mozna bez problemu od reki kupic ta plyte.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jakies 2 tygodnie temu zamowilem VSTA po 2 dniach otrzymalem info, ze plytki nie ma i nie bedzie (w Bialymstoku) troszke sie zdenerwowalem i poszukalem po innych sklepach i trafil sie maly cud bo mieli jeszcze Dual-Sata :D A na bank ASRock nie wycofa sie tak szybko z produkcji tych plyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicy Katowic nie do dostanie, sklapy nie mają i nie sprowadzą. Kupiłem na Allegro. Zresztą GF7900GS też mało było i zero wyboru, w Proline mnie olali, potraktowali jak śmiecia i powiedzieli, że nie zamierzają się nawet oglądać za 7900GS, nie ma i nie będzie. Bardzo niemiła obsługa...

Jeden dzień u nich pracowałem, ale zrezygnowałem...

Edytowane przez KZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi