basik Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 (edytowane) tak dla pewnosci zapytam, bo chce zakupic jakies lepsze chlodzenie na athlona (obecnie mam boxa). Zastanawiam sie nad tym http://allegro.pl/item132635365_pentagram_...4_939_940_.html . Raczej na nic drozszego nie moge sobie pozwolic. Czy ten wentyl zmiesci sie na ta plyte ? Nie bedzie nic zawadzac ? Ma ktos moze cos takiego na tej mobo ? Mowa o dual vsata oczywiscie :) Edytowane 6 Października 2006 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 (edytowane) @basik Ktoś tu wcześniej pisał, że miał jakiegoś Freezona 80 CU i po założeniu BOX'a tempy mu spadły :lol: Jak już coś to tylko Freezer 64 pro (używke znajdziesz w cenie podobnej do tego freezona ;]). Ta osoba pisała o tym w tym topicu lub w topicu o Venicu ;] Edytowane 6 Października 2006 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 popieram ten cooler to jest dobry ale do chlodzenia mosfetow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 ouuu, nie dobrze. Freezer-a nie upchne na wysokosc, bo mam stara bude z zasilaczem montowanym jeszcze w pionie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 @basik Ktoś tu wcześniej pisał, że miał jakiegoś Freezona 80 CU i po założeniu BOX'a tempy mu spadły :lol: Jak już coś to tylko Freezer 64 pro (używke znajdziesz w cenie podobnej do tego freezona ;]). Ta osoba pisała o tym w tym topicu lub w topicu o Venicu ;] Mi tez spadly, ale po zmianie Pentagrama qc80CU na BOXA ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) BOX jest całkiem niezły ale z tego co wiem to konstrukcje bez heat-pipe słabo sobie radzą z prockami które maja IHS, póki co Freezer 64 Pro Roxuje :wink: Edytowane 7 Października 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Mam 2 pytania a z tego 1 wałkowane milion razy ale chcę się upewnić. Mam okazję zrobić małe zakupy i planowałem coś takiego: 1 x http://www.allegro.pl/item132342883_brak_z...cooler_mx1.html 2 x http://www.allegro.pl/item132220886_primec...mm_nowy_fv.html 1 x http://www.allegro.pl/item132579726_arctic...ajny_cichy.html Pytanie 1: Czy naprawde opłaca się dać na NB i SB nawiew??? Mam już przesmarowane mostki AS5 ale co do nawiewu nie jestem pewien. Pytanie 2: Czy opłaca się wymienić wentylator wywalający powietrze z obudowy 80x80 cm BeQuiet 1800RPM na AC 120x120 1500RPM (z możliwością podłączenia na 5V). Jezeli tak to brać ten płaski czy ten z kołkami: http://www.allegro.pl/item129805296_arctic...ny_gw_6lat.html ??? Sorki że jedno pytanie nie o płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Przy karcie na PCI-E nie warto ładowac nawiew na SB, ja mam na NB i wystarczy, lepiej kupić 120mm wiatrak na kołkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Już nieaktualny post. Zamówiłem coś zupełnie innego - Electrona 40AC :D :D Zobaczymy ile ten proc potrafi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) Mam 2 pytania a z tego 1 wałkowane milion razy ale chcę się upewnić. Mam okazję zrobić małe zakupy i planowałem coś takiego: 1 x http://www.allegro.pl/item132342883_brak_z...cooler_mx1.html 2 x http://www.allegro.pl/item132220886_primec...mm_nowy_fv.html 1 x http://www.allegro.pl/item132579726_arctic...ajny_cichy.html Pytanie 1: Czy naprawde opłaca się dać na NB i SB nawiew??? Mam już przesmarowane mostki AS5 ale co do nawiewu nie jestem pewien. Pytanie 2: Czy opłaca się wymienić wentylator wywalający powietrze z obudowy 80x80 cm BeQuiet 1800RPM na AC 120x120 1500RPM (z możliwością podłączenia na 5V). Jezeli tak to brać ten płaski czy ten z kołkami: http://www.allegro.pl/item129805296_arctic...ny_gw_6lat.html ??? Sorki że jedno pytanie nie o płycie. jesli chodzi o podlaczenie wiatraka na 5V to ja uzywam takiego sposobu : 5x 3pin ale widze ze chcesz wszystko kupic za jednym razem wiec trudno :wink: ja wentyle mam tak: z przodu 120 wieje swieze -> fryzjer -> zasilka / 92mm wywiewajacy co do nawiewu na mostki, ja nie uzywam bo narazie temperatura jak dla mnie w porzadku (mostki sa cieple ) a chcialem zaraz za Fredkiem napisac :P Edytowane 7 Października 2006 przez adzio_tuning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Już nieaktualny post. Zamówiłem coś zupełnie innego - Electrona 40AC icon_biggrin3.gif icon_biggrin3.gif Zobaczymy ile ten proc potrafi icon_wink2.gif A jednak :wink: pewnie atakujesz 2,8ghz co?? B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedyny Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 witam mam pytanie czy ten wentyl http://allegro.pl/item130953650__scythe_ka...9_940_754_.html zmiesci sie do tej plyty i czy lepij go kupic zamist freezera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 witam, jak bede mial ta mobo, to moge dac sobie nawiew na zloty radiator lub na srebrny ( raczej nie bede przesmarowywal je pasta, chyba ze to bedzie dawalo tyle co ten nawiew ), na ktory si ebardziej oplaca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 ja jednak polecal bym ci zdjac oba radiatory, zeszlifowac cienkim papierkiem, potem jakas pasta polerska. Nalozyc pozniej jakeigos As5 (bo ta ktora byla w orginale to jakas qpa, w niektoych miejscach byla doslownie sucha). Ja po tych czynnosciach zauwazylem delikatny spadek temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 ja jednak polecal bym ci zdjac oba radiatory, zeszlifowac cienkim papierkiem, potem jakas pasta polerska. Nalozyc pozniej jakeigos As5 (bo ta ktora byla w orginale to jakas qpa, w niektoych miejscach byla doslownie sucha). Ja po tych czynnosciach zauwazylem delikatny spadek temp.zmiana pasty ( bez szlifowan ) da lepszy efekt od zamontowania 40x40 słodkiego watraczka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Witam, Proszę o rady : Chcę kupić tego asrocka (jeszcze nie wiem skąd) i: 1) Ile tracę przy ustawieniu 2T na pamięciach zamiast 1T (patrz niżej) 2) Chcę kupić 2GB w jednym module i na dodatek są to pamięci ECC. Sprzedający twierdzi, że mu wszysko pięknie na takim asrocku chodzi. Co wy na to? 3) Ile stracę przy połączeniu trzech spowalniaczy w grach na 7900gt: - ram 2gb więc 2T - chipset uli zamiast jakiś nforców - brak dual channel. Chcę też kupić procka jakiegoś taniego. Myślę o 3500+ i puścić z 2.2 na 2.5/2.6. - realne z takim ramem i bez dopłacania do "selekt" ? Dzięki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) Po pierwsze: Uli jest lepszy od NForce'a 4 więc... sam rozumiesz. Dlatego został wykupiony przez NVidię, po prostu bała się że powtórzy się to samo co z 3DFxem :) Po drugie nie ładuj się w pamięci ECC, tylko spowalniają, nadają się only do serwerów. Lepiej kup 2x1GB jak tak bardzo pragniesz 2GB RAM. Polecam PDP, GeiLe, Goodramy i Corsairy. Oczywiście DDR400. Co do 2T - nie podkręcałem, dopiero składam ;) Edytowane 7 Października 2006 przez sinsx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) sinsx wiesz, spoko, geile. ale ja do zmiany z 2x512 (nie te same serie) na 1x2gb mam dopłacić 100-150 zł. WIDAĆ różnicę. No i kombinuję: może jak puszczę 2.2->2.7GHz (ram przestawię na 333-co da po OC >400Mhz.) z 2T, z ECC i bez duala to otrzymam to samo co 2.4 z dobrymi pamięciami i 1T ???? :blink: Nie mam pojęcia o ile wolniej chodzi komp przez ECC. a uli vs. nforce - via była o 10% wolniejsza od nforce, a uli nie jest? Edytowane 7 Października 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 eee co to sa pamieci T1, T2 ? co powinienem o tym wiedziec jako przyszly posiadacz tego asrocka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 A jednak :wink: pewnie atakujesz 2,8ghz co?? B-) Czemu by nie ;) Tylko dlaczego tylko 2,8Ghz. Myślałem raczej o 3,8Ghz :lol: Joke... Ale te 2,8-2,9Ghz może będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) eee co to sa pamieci T1, T2 ? co powinienem o tym wiedziec jako przyszly posiadacz tego asrocka ? To tzw. Command Rate. Powinieneś to wiedzieć także jako obecny posiadacz AXP :P , bo też masz to ustawienie w biosie Chodzi o jeden z najważniejszych "timingów" czyli ustawień pamięci. Nie pamiętam jak było na AXP ale na A64 na chyba każdej płycie jest dość znaczna różnica w wydajności. 1 oznacza ile czasu proc czeka na dostęp do pamięci, 2 jest większe więc dłużej czeka= komp wolniej chodzi. Parametr 1T jest nie do osiągnięcia na A64 z konfiguracjami np. 4 x 512mb, choć 4x256 już raczej da radę bo te pamięci występują jako "jednostronne" (nie chodzi tylko o wizualne rozmieszczenie kostek na module! ) . 2x1gb raczej też nie ma szans. Ja się pytam o moduł 2gb. ten to nawet bez dwóch modułów nie ma szans na 2T. 1T daje dość dużo (też chcę wiedzieć ile) ale w zamian ogranicza możliwości podkręcania. Pzdr Edytowane 7 Października 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Ale te 2,8-2,9Ghz może będzie. No tylko żeby sie nie okazało że na 1,55v zrobi 100mhz więcej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Juz sie takie przypadki zdarzaly wiec nie wiadomo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 witam odkad mam te plytke zaobserwowalem ze po wejscu np na dysk d: i chcac sie wbic do jakiegos katalogu to system mi sie "przywiesza" tak na 3-4sek zanim wejdzie w ten katalog - WTF oczywiscie system jest nowiutki i jeszcze pachnie :) dysk sata2, stery poinstalowalem wszystkie z plyty producenta :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Nie mam jeszcze lakieru (i jeszcze przez pewien czas nie będę miał) ale już pytam - ile trzeb czekać aby ten lakier wysechł??? Bo u mnie w tej kwestii to kłopotliwe - zrobię moda wieczorem a potem będę do 15-16 w szkole a siostra też korzysta z komputera i nie chciałbym aby coś było nie tak kiedy ona go włączy. Aha i druga sprawa. Z tego co wiem to najlepiej robić to tak: - wszystko wokoło miejsca moda zakleić taśmą i dopiero malować tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Nie mam jeszcze lakieru (i jeszcze przez pewien czas nie będę miał) ale już pytam - ile trzeb czekać aby ten lakier wysechł??? Bo u mnie w tej kwestii to kłopotliwe - zrobię moda wieczorem a potem będę do 15-16 w szkole a siostra też korzysta z komputera i nie chciałbym aby coś było nie tak kiedy ona go włączy. Najlepiej zrób moda wieczorem i idź spać :wink: Aha i druga sprawa. Z tego co wiem to najlepiej robić to tak: - wszystko wokoło miejsca moda zakleić taśmą i dopiero malować tak? Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 @meron: A czy po instalacji Windowsa i sterownikow od SATA2 przelaczyles w BIOSie dyska na SATA2?? Poza tym sterowniki ULi te z plytki ASrocka sa troche juz podstarzale. Sciagnij najnowsze ze strony ULi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Meeron: wylacz indeksowanie Zobaczcie testy 1T vs 2T na egieldzie, jest to czysta teoria, kop 1-3% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 @meron: A czy po instalacji Windowsa i sterownikow od SATA2 przelaczyles w BIOSie dyska na SATA2?? Poza tym sterowniki ULi te z plytki ASrocka sa troche juz podstarzale. Sciagnij najnowsze ze strony ULi. własnie jestem po wizycie w biosie, co rozumiesz przez takie przelaczenie dysku bo nie widzialem takiej opcji w ktorej sie przelacza rodzaje dyskow, plyta raczej wykrywa go sama, tak mi sie bynajmniej wydaje :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Płyta sama go nie wykrywa i oryginalnie jest ustawione na IDE, a trzeba to przestawić na SATA. W biosie ta opcja jest napewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...