Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

tak dla pewnosci zapytam, bo chce zakupic jakies lepsze chlodzenie na athlona (obecnie mam boxa). Zastanawiam sie nad tym http://allegro.pl/item132635365_pentagram_...4_939_940_.html . Raczej na nic drozszego nie moge sobie pozwolic. Czy ten wentyl zmiesci sie na ta plyte ? Nie bedzie nic zawadzac ? Ma ktos moze cos takiego na tej mobo ? Mowa o dual vsata oczywiscie :)

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@basik

Ktoś tu wcześniej pisał, że miał jakiegoś Freezona 80 CU i po założeniu BOX'a tempy mu spadły :lol: Jak już coś to tylko Freezer 64 pro (używke znajdziesz w cenie podobnej do tego freezona ;]). Ta osoba pisała o tym w tym topicu lub w topicu o Venicu ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@basik

Ktoś tu wcześniej pisał, że miał jakiegoś Freezona 80 CU i po założeniu BOX'a tempy mu spadły :lol: Jak już coś to tylko Freezer 64 pro (używke znajdziesz w cenie podobnej do tego freezona ;]). Ta osoba pisała o tym w tym topicu lub w topicu o Venicu ;]

Mi tez spadly, ale po zmianie Pentagrama qc80CU na BOXA ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam 2 pytania a z tego 1 wałkowane milion razy ale chcę się upewnić. Mam okazję zrobić małe zakupy i planowałem coś takiego:

1 x http://www.allegro.pl/item132342883_brak_z...cooler_mx1.html

2 x http://www.allegro.pl/item132220886_primec...mm_nowy_fv.html

1 x http://www.allegro.pl/item132579726_arctic...ajny_cichy.html

Pytanie 1:

Czy naprawde opłaca się dać na NB i SB nawiew??? Mam już przesmarowane mostki AS5 ale co do nawiewu nie jestem pewien.

Pytanie 2:

Czy opłaca się wymienić wentylator wywalający powietrze z obudowy 80x80 cm BeQuiet 1800RPM na AC 120x120 1500RPM (z możliwością podłączenia na 5V). Jezeli tak to brać ten płaski czy ten z kołkami:

http://www.allegro.pl/item129805296_arctic...ny_gw_6lat.html

???

Sorki że jedno pytanie nie o płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 pytania a z tego 1 wałkowane milion razy ale chcę się upewnić. Mam okazję zrobić małe zakupy i planowałem coś takiego:

1 x http://www.allegro.pl/item132342883_brak_z...cooler_mx1.html

2 x http://www.allegro.pl/item132220886_primec...mm_nowy_fv.html

1 x http://www.allegro.pl/item132579726_arctic...ajny_cichy.html

Pytanie 1:

Czy naprawde opłaca się dać na NB i SB nawiew??? Mam już przesmarowane mostki AS5 ale co do nawiewu nie jestem pewien.

Pytanie 2:

Czy opłaca się wymienić wentylator wywalający powietrze z obudowy 80x80 cm BeQuiet 1800RPM na AC 120x120 1500RPM (z możliwością podłączenia na 5V). Jezeli tak to brać ten płaski czy ten z kołkami:

http://www.allegro.pl/item129805296_arctic...ny_gw_6lat.html

???

Sorki że jedno pytanie nie o płycie.

jesli chodzi o podlaczenie wiatraka na 5V to ja uzywam takiego sposobu :

5x 3pin

ale widze ze chcesz wszystko kupic za jednym razem wiec trudno :wink:

ja wentyle mam tak: z przodu 120 wieje swieze -> fryzjer -> zasilka / 92mm wywiewajacy

co do nawiewu na mostki, ja nie uzywam bo narazie temperatura jak dla mnie w porzadku (mostki sa cieple )

a chcialem zaraz za Fredkiem napisac :P

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak polecal bym ci zdjac oba radiatory, zeszlifowac cienkim papierkiem, potem jakas pasta polerska. Nalozyc pozniej jakeigos As5 (bo ta ktora byla w orginale to jakas qpa, w niektoych miejscach byla doslownie sucha). Ja po tych czynnosciach zauwazylem delikatny spadek temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak polecal bym ci zdjac oba radiatory, zeszlifowac cienkim papierkiem, potem jakas pasta polerska. Nalozyc pozniej jakeigos As5 (bo ta ktora byla w orginale to jakas qpa, w niektoych miejscach byla doslownie sucha). Ja po tych czynnosciach zauwazylem delikatny spadek temp.

zmiana pasty ( bez szlifowan ) da lepszy efekt od zamontowania 40x40 słodkiego watraczka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Proszę o rady :

Chcę kupić tego asrocka (jeszcze nie wiem skąd) i:

1) Ile tracę przy ustawieniu 2T na pamięciach zamiast 1T (patrz niżej)

2) Chcę kupić 2GB w jednym module i na dodatek są to pamięci ECC. Sprzedający twierdzi, że mu wszysko pięknie na takim asrocku chodzi. Co wy na to?

3) Ile stracę przy połączeniu trzech spowalniaczy w grach na 7900gt:

- ram 2gb więc 2T

- chipset uli zamiast jakiś nforców

- brak dual channel.

Chcę też kupić procka jakiegoś taniego. Myślę o 3500+ i puścić z 2.2 na 2.5/2.6. - realne z takim ramem i bez dopłacania do "selekt" ?

Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: Uli jest lepszy od NForce'a 4 więc... sam rozumiesz. Dlatego został wykupiony przez NVidię, po prostu bała się że powtórzy się to samo co z 3DFxem :) Po drugie nie ładuj się w pamięci ECC, tylko spowalniają, nadają się only do serwerów. Lepiej kup 2x1GB jak tak bardzo pragniesz 2GB RAM. Polecam PDP, GeiLe, Goodramy i Corsairy. Oczywiście DDR400.

Co do 2T - nie podkręcałem, dopiero składam ;)

Edytowane przez sinsx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinsx

wiesz, spoko, geile. ale ja do zmiany z 2x512 (nie te same serie) na 1x2gb mam dopłacić 100-150 zł. WIDAĆ różnicę.

No i kombinuję: może jak puszczę 2.2->2.7GHz (ram przestawię na 333-co da po OC >400Mhz.) z 2T, z ECC i bez duala to otrzymam to samo co 2.4 z dobrymi pamięciami i 1T ????

:blink:

Nie mam pojęcia o ile wolniej chodzi komp przez ECC.

a uli vs. nforce - via była o 10% wolniejsza od nforce, a uli nie jest?

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A jednak :wink: pewnie atakujesz 2,8ghz co?? B-)

Czemu by nie ;)

Tylko dlaczego tylko 2,8Ghz. Myślałem raczej o 3,8Ghz :lol:

Joke...

Ale te 2,8-2,9Ghz może będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee co to sa pamieci T1, T2 ? co powinienem o tym wiedziec jako przyszly posiadacz tego asrocka ?

To tzw. Command Rate. Powinieneś to wiedzieć także jako obecny posiadacz AXP :P , bo też masz to ustawienie w biosie

Chodzi o jeden z najważniejszych "timingów" czyli ustawień pamięci.

Nie pamiętam jak było na AXP ale na A64 na chyba każdej płycie jest dość znaczna różnica w wydajności.

1 oznacza ile czasu proc czeka na dostęp do pamięci, 2 jest większe więc dłużej czeka= komp wolniej chodzi.

Parametr 1T jest nie do osiągnięcia na A64 z konfiguracjami np. 4 x 512mb, choć 4x256 już raczej da radę bo te pamięci występują jako "jednostronne" (nie chodzi tylko o wizualne rozmieszczenie kostek na module! ) . 2x1gb raczej też nie ma szans. Ja się pytam o moduł 2gb. ten to nawet bez dwóch modułów nie ma szans na 2T. 1T daje dość dużo (też chcę wiedzieć ile) ale w zamian ogranicza możliwości podkręcania.

Pzdr

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

odkad mam te plytke zaobserwowalem ze po wejscu np na dysk d: i chcac sie wbic do jakiegos katalogu to system mi sie "przywiesza" tak na 3-4sek zanim wejdzie w ten katalog - WTF

oczywiscie system jest nowiutki i jeszcze pachnie :)

dysk sata2, stery poinstalowalem wszystkie z plyty producenta :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie mam jeszcze lakieru (i jeszcze przez pewien czas nie będę miał) ale już pytam - ile trzeb czekać aby ten lakier wysechł??? Bo u mnie w tej kwestii to kłopotliwe - zrobię moda wieczorem a potem będę do 15-16 w szkole a siostra też korzysta z komputera i nie chciałbym aby coś było nie tak kiedy ona go włączy.

Aha i druga sprawa. Z tego co wiem to najlepiej robić to tak:

- wszystko wokoło miejsca moda zakleić taśmą i dopiero malować tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jeszcze lakieru (i jeszcze przez pewien czas nie będę miał) ale już pytam - ile trzeb czekać aby ten lakier wysechł??? Bo u mnie w tej kwestii to kłopotliwe - zrobię moda wieczorem a potem będę do 15-16 w szkole a siostra też korzysta z komputera i nie chciałbym aby coś było nie tak kiedy ona go włączy.

Najlepiej zrób moda wieczorem i idź spać :wink:

Aha i druga sprawa. Z tego co wiem to najlepiej robić to tak:

- wszystko wokoło miejsca moda zakleić taśmą i dopiero malować tak?

Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meron:

A czy po instalacji Windowsa i sterownikow od SATA2 przelaczyles w BIOSie dyska na SATA2?? Poza tym sterowniki ULi te z plytki ASrocka sa troche juz podstarzale. Sciagnij najnowsze ze strony ULi.

własnie jestem po wizycie w biosie, co rozumiesz przez takie przelaczenie dysku bo nie widzialem takiej opcji w ktorej sie przelacza rodzaje dyskow, plyta raczej wykrywa go sama, tak mi sie bynajmniej wydaje :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi