Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

niestety 1T raz jest a raz nie, generalnie na razie sobie odpuściłem, pamieci lataja u mnie na 290 (1:1 z procesorem) lecz na codzień jadę na 260 MHz i na razie mi starcza

na dodatek stabilnie jest tylko jak kostki włożone są do banków Slot#3 i Slot#4 :? , taki urok tych płytek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

W VSTcie wymienili na lepszy codec audio: C-Media i wysłużony Realtek poszedł na emeryturę...

Wg. mnie to może ulec tylko ocenie subiektywnej.

Osobiście uważam że akurat to było krokiem w tył bo kodeki c-media są gorsze od realteków, sam miałem i taki i taki i SB Live 5.1! i mogłem porównywać...

PS: Zgodność z HD Audio nie oznacza że kodek musi być dobrej jakości ;) Na Asusie A8N-VM CSM miałem jakiegoś Adimaxa czy coś takiego - straszna kaszana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, użytkownicy tej płyty (VSTA) potwierdzają brak szumów, jakie były na SATA2 :) w ogóle ponoć ten dźwięk z SATY2 to jakaś lipa :( na glośnikach nie dało rady słuchać, a w słuchawkach specjalnie było ściszane, zeby wyeliminować wspomniane szumy. Ale oczywiście, żadna integrówka nie podoła takim kartom jak SB Live! czy Audigy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

chocby soundstorm na abicie nf7s ;)

Miałem nieoficjalnego na Epoxie 8RDA+ :D Przy tej itegrze nie się blasterki (live i audigy 1 [może i nawet 2]) schowają :P

Ja też nie mam problemów z moim Realtekiem na Dual-SATA2. Głośniki mam 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No to można dojść do wniosku że obie płyty pod tym względem są dobre - nie narzekam na tego kodeka w VSTA (chociaż mam wyrobioną złą opinię o C-Media) bo nie miałem okazji go usłyszeć ale Realtek też jest dobry.

Skoro użytkownicy VSTA piszą że C-Media jest ok to chyba tak jest. Tylko nie pisać że Realtek jest od niego gorszy ;)

EDIT:

PS: No chyba że ktoś miał okazję usłyszeć oba kodeki to niech coś napisze na ten temat.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem jest dobra ale te piski o ktorych pisaliscie faktycznie wystepuja, latwo to sprawdzic. wystarczy pozadne podkrecic (glosnosc) wzmacniacz do ktorego mamy podlaczone glosniki i zaczac przewijac np, strony www wciskac cos, robic cos zeby dysk cos czytal zapisywal i slychac jakies pierdzenie, piski i nawet prucie materialu :D serio, wczoraj w nocy to sprawdzalem na sluchawkach

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Sprawdziłem i mam to samo :D fajny dźwięk :D. Szkoda tylko że nagle pewien palant zaczął pisać jak wariat na gg - myślałem że ogłuchnę :D

Mimo to i tak się cieszę że mam Realteka ALC850 a nie np. C-Media 9739A (to nie jest ten z VSTA) albo jakiś kodek z VIA..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 5.1 i tez mam jakiesz szumy jakby takie buczenie mam creative T5900 ktory na soundstormie gral wysmienicie ( i nadal gra).

U mnie wystepuje to od 3/4 glosnosci w gore

EDIT: widze ze kazdy kto ma te szumy ma dysk na IDE, moze przejscie na Sata jest rozwiazaniem ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na swoim K7VT2 mam starego Realteka :D i jadę do dzis :D mam AUXem podłączony dźwięk do mikro wieży i jest super. Fakt, jak mam ciche filmy i zgłośnię na maxa są szumy i piski..

Ale to sporadycznie.

Co do przejscia na SATA to nie słyszałem ze to coś daje...

Może daje.

ps. aha, no ja mam zwykłe wyjście na 2 głosniki, nawet 2.1 nie ma :D gdyby nie ta wieża to byłoby cieniutko..

Edytowane przez sinsx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem jest dobra ale te piski o ktorych pisaliscie faktycznie wystepuja, latwo to sprawdzic. wystarczy pozadne podkrecic (glosnosc) wzmacniacz do ktorego mamy podlaczone glosniki i zaczac przewijac np, strony www wciskac cos, robic cos zeby dysk cos czytal zapisywal i slychac jakies pierdzenie, piski i nawet prucie materialu icon_biggrin3.gif serio, wczoraj w nocy to sprawdzalem na sluchawkach

Mam dokładnie to samo :lol2: Może faktycznie to przez dysk na IDE :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam mam dobry dźwięk na mojej mobo. Nie ma trzasków/pisków/zniekształceń, wsio gra. BTW mam jeszcze SB Live'a 5.1 0220 (owiany złą sławą jeden z największych shitów, u mnie na youp paxach III śmigała na starym cfg bez zarzutu) gdzieś się wala w pokoju, jeszcze karta ze starszego configa. Jakoś nie chciało mi się jej wkładać do PC. Chyba to zrobię, zainstaluję Youp Paxy III i sprawdzę, czy nie ma trzasków. BTW na default sterach dołączonych miałem straszne traski/buczenia (na starym cfg ofc). Zresztą co mi szkodzi, jutro się za to zabiorę ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam pewien problem z AGP - muszę teraz skorzystać z Geforce 2 MX (z którego już kiedyś korzystałem) i pojawił sie problem:

Robię tak (już po zamianie karty):

- instaluję stery agp od uli

- instaluję stery od nvidii.

Niby wszystko ok ale nie mam dostępu do ustawień sterownika a w menadżerze urządzeń jest informacja że urządzenie jest wyłączone. Próbowałem ze sterami 84.66 i 91.47 Po zainstalowaniu starszych (coś z 6x.xx) mam w trakcie ich instalacji błąd 0x00000C2 (coś takiego). Stosowałem się już do porad z FAQ (AGP Deep..., Memory Hole itp.) ale to nic nie daje.

W czym leży problem? Co robię źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy AsRock 939Dual-VSTA ma tendencje do unieruchamiania komputera :P ? Otóż raz na +/- 3 włączenia komputera trzeba resetować ustawienia BIOS-u, ponieważ komputer się nie włącza (tzn. niby jest uruchomiony, ale monitor "milczy").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi