Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Słuszna koncepcja ;), ale dobry 7900 to wydatek min.760zł, a do pełnego GT zabraknie mu 4PS i 1VS.

Ja macierzy Raid nie mam w planach, ewentualnie wrzucę system na ten nowy SATA2.

Szkoda że na tym Asrocku nie można regulować bardziej napięć i dovoltować NB i SB to bym jeszcze mocniej podkręcił to moje badziewie ;)

Przypomniałem sobie właśnie o pewnej kwestii.

Jak tam u was się trzymają kondensatorki na płycie, bo robiłem moim dzisiaj inspekcję i wyglądają OK.

Ostatnio wymieniałem płytę główną Asrocka ( jakąś pod pod. Cel.1000Mhz ze zint. grafą) w jednym biurze i zauważyłem że stara padła od wywalonych kondensatorów. Naszczęście zielonych i z innej firmy niż te co są u nas. Padły natomiast dlatego, że w obudowie było wszędzie pełno kurzu i robiło się za gorąco. Żeby było ciekawie to kupili identyczną nową płytę główną, bo chcieli to szybko zrobić więc poszli ze starą fakturą za sprzęt ;)

Pozdrawiam

PS> "Apetyt rośnie w miarę jedzenia": 7300>7600>7900 ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja też nie lubię zielonych kondziłków - miałem na epoxie 8rda+ i raczej nie były w idealnym stanie (pomimo że kurzu w budzie nie było), kiedy były już nieco wybrzuszone to 5 wymieniłem na jakieś czarne pracujące na nieco wyższym napięciu. Nie pamiętam juz za dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Kurz może uniemożliwić ciepłemu powietrzu "odlot" w inne części obudowy itp czyli je zatrzymuje a to raczej niedobrze. Podobnie jest w radiatorach - np. w boxie jak będziesz miał mocno zakurzony to kurz będzie działał jak "poduszka cieplna" - będzie zatrzymywać powietrze a to raczej źle ;)

Przynajmniej tyle wiem... jak się mylę to nich ktoś mnie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam kurzu było EXTREMALNIE dużo ( wentylator na procku prawie się nie kręcił, a na tylnej ściance zasilacza nie było widac tych szparek ;) Nie był on otwierany przez trzy lata i stał cały czas na podłodze pokrytej wykładziną.

Wiadomo że temp nie może być zbyt wysoka bo to skraca żywotność elektroniki.

Mój twardziel był kupiony dwa lata temu i jest mocno katowany a niema na nim żadnego uszkodzonego sektora ( pracuje z temp. 18-30*C). Kumpla po pół roku zaczął się sypać i miał, jak go oddawał ostatnio do serwisu, ok 4Mb Badów ( temp pracy 40-50*C ). Dodam jeszcze że twardziele mamy identyczne, więc od temperatury może dużo zależeć.

Dobrze mówisz LukasAMD> To taka "ciepła kołderka" która dba o to żeby podzespoły nie zmarzły i ich nie przewiało ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Tam kurzu było EXTREMALNIE dużo ( wentylator na procku prawie się nie kręcił, a na tylnej ściance zasilacza nie było widac tych szparek ;) Nie był on otwierany przez trzy lata i stał cały czas na podłodze pokrytej wykładziną.

Fajny komp... nie powiem... ;) ale w końcu biurowy. Jeden dzień z kimś z PurePC i byłby jak nowy (i do tego szybszy! :D )

Mój twardziel był kupiony dwa lata temu i jest mocno katowany a niema na nim żadnego uszkodzonego sektora ( pracuje z temp. 18-30*C). Kumpla po pół roku zaczął się sypać i miał, jak go oddawał ostatnio do serwisu, ok 4Mb Badów ( temp pracy 40-50*C ). Dodam jeszcze że twardziele mamy identyczne, więc od temperatury może dużo zależeć.

Ja mam już dysk od długiego czasu bo trochę ponad 2 lata i pracował tak cały czas na 38-45*, dopiero teraz jak wkleiłem do niego a właściwie to na niego wentyl i teraz jest tak maks 32-33 stopnie. Mimo to nie mam badów i nie narzekam na jego pracę (ale Caviary to piecyki i są przyzwaczajone do "ciepłej" pracy ;)

Dobrze mówisz LukasAMD> To taka "ciepła kołderka" która dba o to żeby podzespoły nie zmarzły i ich nie przewiało ;)

No to ciesze się bardzo. Dzięki za upewnienie mnie w przekonaniach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Powód widać na aukcjach na allegro - jak były wystawione Dual-SATA2 to np. na 30 płyt sprzedawane było 28-29 ;) Po prostu ludzie je ze sklepów wymietli.

Do tego dochodzi to że nowa "wersja" tej płyty to Dual-VSTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes wielki. Dobrze, ze ty jestes nieomylny i nie zdarzaja ci sie nigdy "czeskie bledy".

Oj no daj spokój ;) to taki little joke...

@adzio_tuning: ja odebrałem osobiście, bo mieszkam pod Wawą :) więc żadne koszty wysyłki. A jeśli nie mieszkacie w pobliżu Ultramedii to rzeczywiście koszty wysyłki mogą się okazać za wysokie. Po drugie biadolicie ze nigdzie juz jej nie ma, więc ja bym kupił nawet drożej i to od pewniaka a nie jakieś lewe z Allegro (nie liczę takich jak Arche, 4Speed czy Herkules, tylko takie tanie cwaniaczki). Jak kto woli to nie boli B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Skąd: z gangsterskiego Pruszkowa ;) "

no to nawet nie daleko ;)

ja kupowałem razem z procesorem wiatrakami i innymi badziewiami więc ceny przesyłki aż tak nie odczułem, aczkolwiek Proline ma dość drogie (14.60 za paczke, nie zależnie od wagi, przy przedpłacie na konto )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! mamy pewien problem...

komputer to:

asrock 939dual-vsta

a64 3200+ E6

2x512mb (am1 - jakies noname)

chieftec 400W

problem wyglada tak:

pamieci ida synchronicznie z procesorem do 250mhz (dzielnik 10):

Dołączona grafika

na memclock'u 166 ida do htt=277 (dzielnik 12):

Dołączona grafika

i nie wiadomo czemu nie chce na memclock'u 166 pojsc na htt 280(powyzej 277 juz sie wiesza) :(

jedynie na memclock'u 133 komputer dziala na 10x280, ale wydajnosc mocno spada, a chodzi nam o zrobienie w jak najkrotszym czasie probki superpi 1M.

wie ktos moze czemu nie chce isc na memclock'u 166 na 280??

bo z tabelki dzielnikow (takiej) wynika ze pamieci mialyby 233mhz, co dla nich nie jest problemem:/

napiecia na plycie ustawione sa na high, procesor 1,45V (przy tym napieciu robi 2800mhz...)

wlozona jest jedna kosc, bo druga sie "konczy" przy 240mhz...

albo cos zle robimy, albo nie wiem (zabawa trwa od 2tyg) :/ help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci sa tak ustawione:

http://img134.imageshack.us/img134/2080/twekaervw8.th.jpg

na nich zrobilismy najlepszy wynik... ale pomysly sie juz skonczyly :/

jakies idee ??

O to chodzi, że bios przy niższym div'ie ustawia ostrzejsze alphy, przez co może sie zdarzyć, że pamieci latają mniej niż przy wiekszym div'ie. Aby móc osiągnąć te same max mhz dla memek przy różnych dzielnikach, trzeba pobawić sie alphami.

W asrocku jest to na tyle uciązliwe, że musisz sie bawić tym w windzie.

Proponuje zmienić:

trfc na 14

twtr na 2

trtw o jeden wyżej

mal (max async latency) na 8

I potem dajesz z windy dzielnik wyżej. Możliwe ze pomoże, jak nie to możesz sie pobawić jeszcze innym ustawieniem mal, rp (read preamble) i tref.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No przecież Dual-VSTA czy Dual-SATA2 są zgodne z AM2 - można zakupić dodatkowy port i masz AM2 i ddr2 :D A tak nawiasem - AM2 nic nie daje w porównaniu do s. 939 :|

No trzeba powiedziec że ASRock zbija fortuny na tych płytach :D

No tak. Miejmy nadzieję że wykorzystają te zyski w dobry sposób.. np. zrobią dobrą płytkę pod C2D albo (chyba) nadchodzące AM3... ciekawie by było gdyby Asrock zmonopolizował rynek :D Reszta producentów wreszcie zjechałaby z tymi kos/micznymi cenami w dół ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi