Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Ale miałem fuksa B-) z zakupem, ostatnio zakupiłem Asrocka 939Dual i to model SATA II, funkiel nówka od arche bo miał ostatnią sztukę - 220 zł +kurier 16 zł. (Ale co się oczekałem na płytę to moje - ponad 3 tygodnie arche leciał w kulki :mur: i widzę na allego po komentarzach że nie tylko ze mną - po wpłacie na konto kasy tego samego dnia kontakt się urwał ) A myślałem że już nie wyrwe Saty i pozostanie mi kupno VSTA której to już nie produkują.Z allegro wywiało ostatnio wszytkie VSTA.W sklepach pewnie będą mieli po pare ostatnich sztuk, tak że jeśli ktoś ma zamiar kupować VSTA to niech się spieszy bo zabraknie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego śmieszą mnie oferty w stylu:

"Dam 180zł z przesyłką"

Bez przesady, moją płytę jak bym sprzedawał to minimum za 220zł + przesyłka ( zalmanki na NB i SB, wentyl 4x4cm na NB, oraz radiatorki na mosfetach też trochę kosztowały> a dokładnie to ok 65zł !! ), do tego mam mega stabilną rev. 1.04 na której bezproblemowo się podkręca, oraz zrobione Electonem obydwa mody (VCore i Vdimm).

Możliwe że będe miał za ok dwa-trzy tygodnie VSTA na testy to sprawdzę na której się lepiej podkręca i w zależności od testów któraś może pójdzie na sprzedaż.

Próbował już ktoś podnosić napięcie na NB i SB ?? Pomaga to w OC ??

Możecie na VSTA ustawić 9x300 "na codzień" , jak ze stabilnością itp.??

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 939 nie kończy żywota i szybko to się nie stanie ;) bardzo udana platforma, bardziej niż AM2.

Co do VSTY to nie produkują ponieważ czipset ULi został wykupiony przez NVidię - skubańcy bali się konkurencji :D :D zdążyłem w samą porę kupić. zadzwońcie do Ultramedii (WAWA). http://www.ultramedia.pl

Ja kupiłem na zamówienie. Czas oczekiwania około 2 dni. 239zł. Odebrałem osobiście więc nie poniosłem żadnych kosztów. No ale jak nigdzie juz jej nie ma to można wydać te parę zł więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kencho u mnie smiga vsta na 8x300 na codzien. chodzila tez na 9x300, ale mam tylko 512 ramu, nie gram, wiec taka moc nie jest mi potrzebna i zmniejszylem. 9x300 chodzila w smarku i windzie. brak zwiech. zreszta to nie jest max tej plyty. moja poszla 8x320. 8x340 juz nie. nie chce mi sie szukac punktu granicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie Nvidia nie mogła patrzeć jak ULI podbiera im klientów i podjeli w akcie desperacji decyzje o kupnie ULI :wink:

oraz radiatorki na mosfetach też trochę kosztowały

Ale czy to rzeczywiście było takie potrzebne?? :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ czipset ULi został wykupiony przez NVidię - skubańcy bali się konkurencji

Widocznie Nvidia nie mogła patrzeć jak ULI podbiera im klientów i podjeli w akcie desperacji decyzje o kupnie ULI

Aleście nowość odkryli... Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVałek zaczął spekulacje że wykupi ULI, jak się okazało że już na chipsecie 1695 da się uruchomić SLI, a jak zaprezentowali plany sprzedaży Asrocków 939SLI/939SLI32 na chipsecie ULI 1697 to reakcja była prawie natychmiastowa i w ciągu kilku dni NVałek wykupił całe ALI/ULI. Było to już trochę czasu temu, a powody oczywiście są proste. NVałek chciał pozostać jednym z dwóch graczy na rynku "łączonych kart" i dalej z ATI dyktować ceny. Gdyby ULI pozostał niezależny NVałek byłby zmuszony do obcinki cen NF4-SLI.

Fredek> mosfety przy normalnej pracy potrafią zagrzać się do ok 35-40*C to przy pracy 24/7 z ustawieniami 9x300 1,55V grzały by się jeszcze mocniej. Ponieważ ja lubię jak jest wszystko zimne w moim kompie, więc mosfety też muszą mieć optymalną temperaturę pracy ;)

Jak ktoś jeszcze szuka VSTA to proponuję zajrzeć do 4Speed> powinni jeszcze mieć te płyty.

A tak przy okazji tematu zakupów> pisałem że chcę kupić grafę i że apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Plany zakupów były takie: 7300GT>7600GS>7900GS , a kupuję najprawdopodobniej 7900GTO <_<

Twardziel będzie musiał poczekać z miesiąc/dwa ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No to kiepsko - jak zgłoszę płytę do ani SATA2 ani VSTA raczej już nie dostanę... Poczekam te 1,5 roku i zobaczymy co mi za to dadzą, może jakiegoś asrocka pod am2 lub am3 (jak już będzie)? Gorzej z tym że nie mam proca pod to gniazdo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak padnie to usłyszycie standardowy tekst: "Niestety nie możemy dac Panu nowej takiej samej płyty ponieważ nie mamy takiej na stanie i u dystrybutora również niema > Proszę sobie wybrać coś z naszej oferty w tej cenie lub kupić jakiś lepszy model za dopłatą "

Więc albo naprawią, albo "wymienia na podobny model w tej cenie, lub lepszy za dopłatą".

Standardowa opcja.

Znalazłem pewną fotkę z temperaturami której szukałem:

Linka do Fotki > Oraz Linka do posta Autora Fotki

Pomiary robiłem multimetrem, niestety ja mam Freezona więc chłodzi wszystko wokoło. Temperatury tej elipsy przy innym chłodzeniu na pewno są większe. Dalsza konfiguracja opisana w rysunku. Dodam jeszcze że temperatury NB i SB to te jakie były z fabryczną pastą. Teraz mam po kilka stopni mniej.

Na tej fotce są temp. z pomiarów przy Pentagramie Freezone i procku na 1,40V ;)

Więc możecie sobie zobaczyć co i gdzie się grzeje przy małym OC i weźcie poprawkę na mój konfig, a zrozumiecie dlaczego mam na mosfetach radiatorki ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh..tego sie można było spodziewać, s.939 kończy juz swój żywot :cry: a szkoda bo to bardziej udana platforma od tego całego AM2 :angry:

Nie pekaj AM2 niby kompatybilne z prockami na AM3, ale jaki sens pakowac procka AM3 (ddr3) do plyty z AM2 (DDR2) jesli ta pierwsza ma HT 2000 a druga "tylko" 1000mhz. Pozatym jak bedzie AM3 to bedzie PCI-E 2.0 wiec i tak zmiania plytki czeka. AMD zrobilo to tylko dlatego zeby nie zrazic ludzi do siebie, bo to by byla juz przeginka po myku z s939.

Ja zostaje na s939, tylko jeszcze nie wiem jakiego procka wrzuce zeby mi moj 7900gto rozwinol skrzydelka

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc albo naprawią, albo "wymienia na podobny model w tej cenie, lub lepszy za dopłatą".

Heh no właśnie tylko w tym problem że w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz :-|

Ja zostaje na s939, tylko jeszcze nie wiem jakiego procka wrzuce zeby mi moj 7900gto rozwinol skrzydelka

Może jakis X2 3800+ albo sandiego 3700+ :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Heh no właśnie tylko w tym problem że w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz :-|

A skąd wiesz czy np. za rok Asrock nie zrobi coś pod nową podstawkę a'la dual-sata2/vsta ??? :D Może zrobią coś podobnego kto wie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde, narazie pozbyłem się Audigy2ZS z kompa, ponieważ składam kasiorkę na laptopa. Dżizas ... dżizas ... jak wy możecie wytrzymać ten "sound" z tego kodeka :mur:. Miałem już kiedyś Realteka na ASUSie i to też był dramat. Miałem nadzieję że choć trochę poprawili przy ALC850 w stosunku do ALC6xx, a tu [glutes maximus] jak się patrzy. Nie przetrzymam tego dłużej jak do jutra/wtroku :lol2:. Sorry za offtopa, ale co polecacie (muszę coś taniego zamontować) jeśli chodzi o LOW END do komputera. Przyglądałem się nieco kartom na układach C-Media. Miałem już kodek tej firmy na poprzednim ASRocku K7S8XE+ i to było niebo, a ziemia w stosunku do tego Realteka. Co myślicie o kartach SpeedLink SL-8865 lub X-Power 7.1 C-Media 8768 ?

Ten drugi jakby mniej okrojony na płytce, ale filtrów też za dużo nie ma. A w dodatku nie widzę także osobnego układu ADC. Czyżby był wbudowany w chip C-media? Radźcie coś bo głowę mi rozwali :wink:, basy charczą na 25% głośności wzm., a wysokie są takie jakby ich nie było. Ehhhh ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponizej 100zl kupisz juz SB Live 24bit lub Audigy SE, ktore sa o niebo lepsze od tych 2.

Heh tak się składa, że A2ZS już sprzedałem :blink: ... :lol2:, jakby nie patrzeć gdybym teraz kupił Live!24-bit lub ASE to by było lekko śmieszne B-). Ogólnie chodzi mi o coś co w miarę przyzwoicie generuje dźwięk, tak żeby nie charczały mi głośniki, i obciążenie proca było mniejsze SBlastery są w granicach 90-110zł. Więc odpada, max. 70zł - chyba będzie lepiej niż na Realteku? To oczywiście na krótki okres, po świętach upatrzyłem sobie ESI Juli@, albo Oxygen-II, który dopiero co wyszedł ... :wink:, ale do tego czasu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item135504846__sound...4_bit_7_1_.html

http://www.allegro.pl/item135100422_sound_...prawna_bcm.html

Lub jeśli nadal za drogo to jakiegoś innego stąd http://www.allegro.pl/4406_sound_blaster_l...w=gtext&p=0 (np. ct4830, spokojnie za mniej niż 40-50 wyrwiesz)

PS. To nie temat o dźwiekówkach, wiec tym postem proponuje zakonczyć tą kwestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam prośbe do posiadaczy 939Dual-VSTA.

Potrzebuję fotkę w dobrej rozdzielczości > TEGO ZAZNACZONEGO OBSZARU > Taką aby było widać oznaczenia tych małych elementów SMD.

Jak by ktoś mógł podesłać na maila "kencho-1[małpa]wp.pl" to będe wdzięczny, bo od tego zależy czy uda się uratować jedną, uszkodzoną śrubokrętem, płytę VSTA.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EvilOne moge ci sprzedac za 25zł SoundBlastera 4.1 Digital (takie coś jak SB 128 PCI) ma EAX-a i wogóle fajnie gra, nie ma charczenia, no jak dla mnie miodzio :wink:

p.s może cie to rozśmieczyć ale może jednak B-), sorki za OT :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie mnie coś odrzuca ten X300 :( mam kiepskie dośw. z integrówką, ale jak ktoś ma mało kasy to może być:)

@bajtelo: zadzwon do tych sklepów co podałem linki, może jeszcze mają... ja swoją brałem 2 tyg. temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi