Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

ludzie nie poszaleli, to tylko czysta ekonomia - nie ma podazy czegos co jest dobre i tanie to jest ogromny popyt...

druga sprawa - ludzie ktorzy zmieniaja platforme np z socket A a maja dobra grafe pod AGP ktorej nie chca oddawac za grosze moga dzieki tej plycie tanim kosztem zmodernizowac sprzet. Plyta 350 zl, procesor 250 = 600 zl. Kupujac ten sam procesor za 250 zl, plyte z PCIX za 400 zl musimy kupic grafe za conajmniej 350 zl zeby miec spokoj z grami przynajmniej na pol roku = 1000. Ekonomii nie da sie wiec oszukac...

Ja wlasnie wisze w dokladnie takiej sytuacji. Albo ten Asrock, albo dokupienie grafy PCI-E do Socket939, albo Asrock 775Dual-VSTA i 700zl na C2D. Tak czy owak, kazdy wariant inny niz dorwanie Asrocka to 1000zl (albo wiecej) :(

Jakby ktos gdzies przyuwazyl ta plytke (albo sie pozbywal), to niech da znac po cichu ;)

EDIT: literowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie wisze w dokladnie takiej sytuacji. Albo ten Asrock, albo dokupienie grafy PCI-E do Socket939, albo Asrock 775Dual-VSTA i 700zl na C2D. Tak czy owak, kazdy wariant inny niz dorwanie Asrocka to 1000zl (albo wiecej) :(

Jakby ktos gdzies przyuwazyl ta plytkem (albo sie pozbywal), to niech da znac po cichu ;)

w czwartek wystawie nowa aukcje na allegro B-) moze nawet 2 sztuki jak starczy mi na nie kasy :-P

sluchajcie czy zrobilem dobry interes kupujac te ramy za 270 zl? myslicie ze nie bedzie problemow z ich praca w moim configu?

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=135540233

Edytowane przez Przemas_85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to troszke drogo .... niby geile ale drogo jak za 2x256... plus nie wiadomo jak beda chodzily z T1 na twoim venice.... oby jak najlepiej ;p

za 250 moge dostac kingstony hyperx... tylko to wiec mysle ze chyba nie przeplacilem za tak ostre pamieci? Troche mnie martwi fakt ze dzialaja one przy mnimalnym napieciu 1,65v, czy jesli je uruchomie jako pc3200 to beda mniej pradozerne wowczas? napiecie 1,65 jak rozumiem dotyczy ddr4000??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie ładnie..380zł, no i jak sie tu nie wq....że tych płytek już niema :angry:

Mam jeszcze pytanko, mówiliście że jak instalować stery to tylko najwyżej do sieciówki,dźwiękówki itp. a ja mam jeszcze coś takiego jak Athlon64 processor Driver, są to stery do C&Q?? Sorki za lamerskie pytania ale jakoś nigdy sie tym niezajmowałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Czytam i uwierzyć w to wszystko nie mogę - kupiłem płytę za 220zł a teraz można ją dostać za 380 zł ! Zajrzałem dzisiaj na allegro, 2 nowe aukcje, ludzie rzucają się jak na cudo jakieś (no zresztą mają rację ;) ):

Jeszcze 13 dni a już 255zł

http://www.allegro.pl/item138711644_asrock...ancja_bcm_.html

9 dni, cena 255zł:

http://www.allegro.pl/item138741410_asrock...cm_od_1zl_.html

Wydaje mi się że obie płyty znacznie przekroczą te 300zł...

Hm... może by7 tak sprzedać tego mojego asrocka... albo poczekam jeszcze z miech, karta wróci to zamienię na DFI...

Joke.. nie mam zamiaru pozbywać się tego milutkiego cudeczka :D

EDIT:

Pojawiły się nowe stery do Realteka

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos sterów ściągam, dzięki za linka. :cry: wczoraj uwaliłem dźwiękówkę na płycie, zachciało mi się podłączać drugą sieciówkę na PCI do podłączenia laptopa. Wyciągając kabel z sieciówki (musiałem się trochę pomęczyć) poruszyłem kartą tak, że dotknęła tej powyżej w AGP. Nagle BSOD, wyłączyłem kompa, włączam a tu nie ma dźwięku - mixer powłączał sam wszystkie opcje ustawień, które były powyłączane. Wszystko inne działa. Próbowałem odinstalować stery i instalować jeszcze raz, ale bez skutku. Tak samo drivery ULi do audio nic nie zmieniły. Przednie wyjścia audio też nie działają. Co się mogło uwalić?

Myślę jeszcze nad przeinstalem systemu (znowu .... nie!), może biosem 2.30 i sterami tymi co podałeś.

A jak nie da rady nic zrobić to się chyba załamię ... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos sterów ściągam, dzięki za linka. :cry: wczoraj uwaliłem dźwiękówkę na płycie, zachciało mi się podłączać drugą sieciówkę na PCI do podłączenia laptopa. Wyciągając kabel z sieciówki (musiałem się trochę pomęczyć) poruszyłem kartą tak, że dotknęła tej powyżej w AGP. Nagle BSOD, wyłączyłem kompa, włączam a tu nie ma dźwięku - mixer powłączał sam wszystkie opcje ustawień, które były powyłączane. Wszystko inne działa. Próbowałem odinstalować stery i instalować jeszcze raz, ale bez skutku. Tak samo drivery ULi do audio nic nie zmieniły. Przednie wyjścia audio też nie działają. Co się mogło uwalić?

Myślę jeszcze nad przeinstalem systemu (znowu .... nie!), może biosem 2.30 i sterami tymi co podałeś.

A jak nie da rady nic zrobić to się chyba załamię ... :mur:

nie przejmuj sie, oddaj do serwisu, oni wyplaca ci 230zl za plytke to sobie na allegro zakupisz :ploom:

a tak serio, to na twoim miejscu bym lecial na serwis z nia bo sa szanse ze ci wymienia na taka sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przejmuj sie, oddaj do serwisu, oni wyplaca ci 230zl za plytke to sobie na allegro zakupisz :ploom:

a tak serio, to na twoim miejscu bym lecial na serwis z nia bo sa szanse ze ci wymienia na taka sama

Mam złe doświadczenia z serwisowaniem sprzętu. Wolę dołożyć inną dźwiękówkę na PCI, niż męczyć się na jakiejś naprawianej po vmodach. Ale rzeczywiście, gdyby mieli mi oddać siankom, to co ja bym z tym zrobił? kupił nF3, nf4 - dziękuję postoje :lol2: Najlepsze w tym wszystkim jest to, że na nowego ASRocka z Allegro mnie nie stać :-P. Ludzie przeginają z ceną, zakup tej płytki traci sens powyżej 300zł, więc nie ma co tak się napalać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RALF11:

W Znaku już dawno nie ma - wisi tylko oferta na stronie, nie chce im się nawet tego usunąć. Jak byś przeczytał dokładnie kilka poprzednich stron, to byś o tym wiedział.

Fredek:

Tak, to są drivery do CnQ. Jeżeli nie użyasz tego, to nie ma sensu instalować ich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sadze zeby byly dostepne, pewnie rozmowa telefoniczna ze sprzedawca by sie skonczyla niezbyt dobra informacja ;)

4speed tez ja niby ma ale tylko jpg na stronie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś mi pomoże, miałem 2 ekrany blue i bład STOP : 0x0000000A

po rozszyfrowaniu wskazuje na plik : ntkrpamp.exe a konkretnie BugCheck 1000000A, {610063, 1c, 1, 805020e4},Probably caused by : ntkrpamp.exe ( nt!KiUnlinkThread+c )

czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować w czym tkwi problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W znaku juz ich nie było dłuuuugo jak ja swoją chciałem wziąć a kupowałem miecha temu.

@VIBOR: a przeinstalowałeś OS'a po przejściu na nową płytę? Bo u większości tez były blue scriny, bo nie zrobili od nowa systema, tylko od razu załadowali ten co mieli na starym kompie.

Mi resetował się komp jak próbowałem uruchomić stary OS :D :D

Edytowane przez sinsx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RALF11:

W Znaku już dawno nie ma - wisi tylko oferta na stronie, nie chce im się nawet tego usunąć. Jak byś przeczytał dokładnie kilka poprzednich stron, to byś o tym wiedział.

...

W znaku nie zmienią oferty ze względu na możliwość "przebajerowania" telefonicznie klienta chcącego kupić DS-II/VSATA na inną opcję, którą posiadają w ofercie. Zresztą nie dziwię się im, są od tego żeby sprzedawać to co mają aktualnie na magazynie ;). Duże powodzenie tych płytek ASRocka przysparza im dodatkowo potencjalnych klientów. Ci co wiedzą czego szukają, napewno nie dadzą się zbajerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie nie poszaleli, to tylko czysta ekonomia - nie ma podazy czegos co jest dobre i tanie to jest ogromny popyt...

druga sprawa - ludzie ktorzy zmieniaja platforme np z socket A a maja dobra grafe pod AGP ktorej nie chca oddawac za grosze moga dzieki tej plycie tanim kosztem zmodernizowac sprzet. Plyta 350 zl, procesor 250 = 600 zl. Kupujac ten sam procesor za 250 zl, plyte z PCIX za 400 zl musimy kupic grafe za conajmniej 350 zl zeby miec spokoj z grami przynajmniej na pol roku = 1000. Ekonomii nie da sie wiec oszukac...

Może nie szaleństwo, ale raczej zbiorowa histeria podsycana dodatkowo przez tych, ktorzy plytę mają!

1...............................................................................

............................

czysta ekonomia - nie ma podazy czegos co jest dobre i tanie to jest ogromny popyt

To o czym opowiadasz nie ma związku ze stanem faktycznym: płyta nie jest po pierwsze TANIA. (O czym można się przekonać właśnie na Allegro) Po drugie, za cenę, którą osiąga można znaleźć sporo alternatywnych rozwiązań (więc podaż jest spora, tylko że dotyczy substytutów Asrocka).

Zwłaszcza, że....

2...............................................................................

..............................

ludzie ktorzy zmieniaja platforme np z socket A a maja dobra grafe pod AGP ktorej nie chca oddawac za grosze moga dzieki tej plycie tanim kosztem zmodernizowac sprzet

....z tym tym bardziej nie można się zgodzić!

Karty na agp są wyraźnie droższe niż ich odpowiedniki na PCX! Różnica tym większa im.... właśnie lepszą kartą pod AGP dysponujemy. Przykładowo: x800xt pe agp to 780zł! Na PCX za tą cenę możemy śmiało szukać x1950pro! Drugi przykład: mój x800gto@xl agp, nówka- 630zł (zresztą już się skończyły te karty), spokojnie 550zł teraz bym za nią wziął, i od razu kupiłbym co najmniej x800xt pe na PCX!!!

Zatem twoja teza pada.

Ps.: Jedynie mogę się zgodzićz tym, że

Ekonomii nie da sie wiec oszukac...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@przemo3642

Ja się natomiast nie zgadzam z tobą. Sam jestem w takiej sytuacji jak opisujecie, i mi jest wygodniej zostawić tą kartę graficzną (AGP) co mam teraz i kupić nową grafę w grudniu, jakąś dużo lepszą. Ale to, że się niezgadzam jest spowodowane moją sytuacją, ponieważ mam Galaxy 5500 ;) i za niego nic prawie nie dostane.

Pozatym, nie każdy kto ma 6800GT (AGP) chce sprzedawać i kupować za tą cenę coś na PCI-E... możę chcą dozbierać i wziąć coś sporo lepszego.

Wiecie może czy w " esc.pl " procesory amd64 3700+ SanDiego to są rev. E ? Czy wszystkie teraz dostępne procki SanDiego są z SSE3 i 90nm ?

Edytowane przez humax5400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@przemo - nie bierzesz pod uwage sytuacji, ze ktos chce sobie zostawic posiadane komponenty i/lub nie ma kasy na powazniejsze upgrade'y (tzn. wieksze niz plyta + proc).

Dodatkowo, na karty AGP jest raczej maly popyt, szczegolnie te ze sredniej polki (np. moja - wzialbym za nia jakies 300zl, i co ja za to kupie?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy podobny problem, jak zobaczyłem po ile ludzie za nią płacą to zacząłem zastanawiać się nad 775, troche kasy pozbierać i coś takiego na początek: mobo za około 600zł (p5b delux lub ds3), celeron d326, 512MB ram'u i GF 7300GT, wychodzi około 1300zł (i dalsze zbieranie na ram i e6300 np).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W znaku nie zmienią oferty ze względu na możliwość "przebajerowania" telefonicznie klienta chcącego kupić DS-II/VSATA na inną opcję, którą posiadają w ofercie. Zresztą nie dziwię się im, są od tego żeby sprzedawać to co mają aktualnie na magazynie ;). Duże powodzenie tych płytek ASRocka przysparza im dodatkowo potencjalnych klientów. Ci co wiedzą czego szukają, napewno nie dadzą się zbajerować.

Piszesz to z własnego doświadczenia, czy poprostu chciałeś ponarzekać? Miałem taką sytuację i przez telefon jakoś nie wciśnięto mi niczego, wręcz przeciwnie - rozmowa była miła i rzeczowa. I to nie był pierwszy taki telefon od nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz to z własnego doświadczenia, czy poprostu chciałeś ponarzekać? Miałem taką sytuację i przez telefon jakoś nie wciśnięto mi niczego, wręcz przeciwnie - rozmowa była miła i rzeczowa. I to nie był pierwszy taki telefon od nich.

[OT] ... z własnego doświadczenia. Jeśli kupuję w sklepie, a mam coś upatrzone - np. dzięki opiniom na forum, idę do sklepu nie po to, żeby słuchać jaki to "złom" wybrałem, ale po to żeby go zakupić. Co nie zmienia faktu, że w większości przypadków klienci potrzebują rady, bądź jakiegoś "nakierowania" przez sprzedawcę, ja wolę to pominąć.[EOT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi