Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie widzę alternatywy narazie poza płytą Asus A8R32-MVP Deluxe ATi CF Xpress 3200 :-P . To już inna bajka, ale warta swoich pieniędzy. Płyty na Xpress 200 są trochę za słabe. Nie jestem pewien, ale czy nie ma Epoxa na ULi M1695 tylko z PCI-E?

Processor Voltage: 0,800 do 1,450 V (0,025 V)

:( Troche za malo, obecnie mam 1,55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!Wczoraj przyszla domnie plyta asrock dual-vsta, zainstalowalem nowy system... zrobilo sie cos dziwnego, jak wloze jakas plyte np. strowniki do Audigy niedziala mi autoodtwarzanie wyskakuje blad ze e:/ jest nieprawidlowym dyskiem(czy jakos tak) win32 :-/, na plycie zaden plik .exe niedziala a zamiast ikony loga SB jest ikona nieznanego pliku, i taka sama jest dysku D mimo i normalnie mozna na nim wszystko robic jednak jak sie kliknie prawym klawiszem na niego to zamiast "Otworz" jest Autoodtwarzanie ;/ probowalem zgrywac z plyt to co na nich jest jednak rozszerzen .exe i .dll niemozna zgrac bo wyskakuja bledy ;/ to raczej nie wina windowasa bo instalowalem 2 rozne z SP1 i SP2 i na obu bylo to samo moze ktos sie spotkal z czyms takim na tej plycie ?? . Pomocy !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dobra, dzieki przyjaciele :) mam kolejny problem:

do podkrecania mi kaza

w FAQ Dijkstra :) wyczytalem ze to sie ustawiam tam w NB i ST, w biosie mam 4 takie pola CPU NB link speed, CPU NB link width, NB-SB link speed, NB-SB Width, to ktore mam zmienic na te 600MHz

2. ten HTx3 zostanie juz tak na zawsze ? ;d

:mur: Robisz tak:

Te które możesz ustawiać w przedziale 200-1000Mhz dajesz na 600Mhz czyli mnożnik 3x.

Dwa pozostałe dajesz na 16 bit.

Te ustawienia nie są na zawsze - kiedy chcesz możesz wejśc do biosu i je sobie zmienić.

Ludzie czytanie FAQ się kłania...

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!Wczoraj przyszla domnie plyta asrock dual-vsta, zainstalowalem nowy system... zrobilo sie cos dziwnego, jak wloze jakas plyte np. strowniki do Audigy niedziala mi autoodtwarzanie wyskakuje blad ze e:/ jest nieprawidlowym dyskiem(czy jakos tak) win32 :-/, na plycie zaden plik .exe niedziala a zamiast ikony loga SB jest ikona nieznanego pliku, i taka sama jest dysku D mimo i normalnie mozna na nim wszystko robic jednak jak sie kliknie prawym klawiszem na niego to zamiast "Otworz" jest Autoodtwarzanie ;/ probowalem zgrywac z plyt to co na nich jest jednak rozszerzen .exe i .dll niemozna zgrac bo wyskakuja bledy ;/ to raczej nie wina windowasa bo instalowalem 2 rozne z SP1 i SP2 i na obu bylo to samo moze ktos sie spotkal z czyms takim na tej plycie ?? . Pomocy !!

To nie wina płyty, może coś z napędem. Sprawdź podłączenie napędu (master/slave), czy UDMA jest obsługiwana przez napęd w systemie. Wymień kabelek ATA. Jak go wkładasz podłącz do końcowej wtyczki (master) do środkowej (slave).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieczaje troche

edit: aha tylko ze ja dysk i naped mam na 2 tasmach nie na 1

to nie zmienia faktu, że lepiej podłączyć taśmy wg. zaleceń producenta. Jeśli masz obydwa urządzenia na kablach ATA100/133 to środkowa wtyczka na taśmie (to slave - szara), końcowa (to master - czarna). Po za tym sprawdź we właściwościach napędu, czy jest aktywne w biosie 32-bit transfer i PCI bus master na Enabled. Jaki masz napęd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: Robisz tak:

Te które możesz ustawiać w przedziale 200-1000Mhz dajesz na 600Mhz czyli mnożnik 3x.

Dwa pozostałe dajesz na 16 bit.

Te ustawienia nie są na zawsze - kiedy chcesz możesz wejśc do biosu i je sobie zmienić.

Ludzie czytanie FAQ się kłania...

sory, ale myslalem ze we wszystkiech 4 eartosciach sie MHz zmienia,

a co do tego na zawsze - chodzi mi o to czy ten HT sie zmienia na x3 tylko na szukanie max HTT dla ram i mostkow itp, czy juz do urzytkowania na podkreconym procesorze i ramie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory, ale myslalem ze we wszystkiech 4 eartosciach sie MHz zmienia,

a co do tego na zawsze - chodzi mi o to czy ten HT sie zmienia na x3 tylko na szukanie max HTT dla ram i mostkow itp, czy juz do urzytkowania na podkreconym procesorze i ramie

HTT (NB to CPU link) zmieniasz proporcjonalnie do magistrali proca tak, aby nie przekroczyć znacznie 1000MHz, bo takie jest nominalne HTT dla socket 939. Znaczy przekraczać sobie możesz, ale nie wiem, czy jest sens. Tak więc jeżeli magistrala procesora jest np. 320 (tak jak u mnie), to 3x320=960MHz, czyli blisko nominalnej. 4x320=1280 - sporo przekroczone, może pójdzie, może nie. Ale nawet jak pójdzie, to naprawdę różnica w wydajności jeśli jest, to grubo poniżej granicy błędu pomiarowego. Dla 200MHz masz domyślny mnożnik x5, co daje okrągłe 1000MHz.

SB to NB link speed jest stałe i niezależne od magistrali proca, więc ustaw na 1000 albo 800 - i tak nie ma różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie widzę alternatywy narazie poza płytą Asus A8R32-MVP Deluxe ATi CF Xpress 3200 :-P. To już inna bajka, ale warta swoich pieniędzy. Płyty na Xpress 200 są trochę za słabe. Nie jestem pewien, ale czy nie ma Epoxa na ULi M1695 tylko z PCI-E?

Płyty na Xpress 200 są trochę za słabe.

Znaczy.... masz na myśli, że nie obługują SATA2 i SLI/Crossfire i mają wolniejszy port USB?

Bo poza tym wydajnościowo nie odbiegją od uli/nvidii.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos byl glupi IMO, albo strasznie narwany. W tej chwili aukcji tego Asrocka jest bodajze piec, na trzech cena stanela na 260zl, na jednej na 202 z ogonkiem, a ostatnia aukcja jest nowa i startuje od zlotowki (w momencie pisania tego posta brak ofert) - we wszystkich czas do zakonczenia ok. 6 dni. Do tego jedna aukcja (10 dni do konca), gdzie cena stoi na 333zl.

Podejrzewam, ze ten boom szybko minie, najwieksi narwancy sie juz zaopatrzyli, a taki nagly skok cen pewnie zwiekszy podaz, i ceny spadna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki objaw na div133, komp sie restartuje, az uruchamia sie bootguard.

Na div 166 problem nie wystepuje

o, dzieki, musialem zmienic na div100 ( wiec teraz musze mic ramy na 150mhz, bo wystarczy ze podkrece o 5MHz ( czyli na 205hmz ) to juz sa bledy w superpi - moze zle cos robie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki objaw na div133, komp sie restartuje, az uruchamia sie bootguard.

Na div 166 problem nie wystepuje

Włącz Flexibility Mode dla 133, powinno pójść.

[OT] Klikajcie na link w moim sigu i podawajcie wyniczki z 3dmark'03/'05 (bez O/C), bo od przeglądania ORB'a już łeb mi pęka :wink:[EOT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne sloty to Banki 1 i 2. U mnie w niebieskich i pamięciach na 540Mhz wyniki w Evereście były ok 6850/2400/45,3ns a w czarnych ok 7190/2800/44,5ns więc bardziej opłaca się wkładać pamięci do czarnych slotów, ponieważ mają w nich trochę lepszą wydajność.

Odnośnie MHz to nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy. Raczej na poziomie błędu pomiarowego.

[OT] Wie ktoś jak zwiększyć zakres OC grafy bezpośrednio ze sterów NVidii ?? chodzi mi dokładnie o te dwa suwaki dla GPU i MEM, bo u mnie mam OC pamięci tylko do 800 ( 1600Mhz ), czyli suwak MEM na maxa w prawo, a chcę więcej B-) . Proszę o info na PW, aby nie robić tu zbędnego śmietnika[/OT]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh a to ciekawe, a ile mhz zyskałeś w czarnych slotach??

tak w ilosc mhz sie nie zaglebialem ale w niebieskich przy 3-3-3-9 1T i 240mhz czasem pamieci odmawialy wspolpracy stabilnosciowej, w czarnych jak reka odjal, oczywiscie jak bedzie mi dane czasu w nadmiarze to obadam to i napisze tu ;)

edycja:

przypomni ktos nazwe programu do podnoszenia zegarow pod windowsem ? cos ala clockgen tylko dla nas asrockowcow

edycja2:

dzieki lucas234 za odp w poscie nizej

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zaradności, google nie gryzie

http://www.nthelp.com/NT6/change_mac_w2k.htm

http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

Ale naprawdę prosćiej zrobić to jakimś tweakerem, niż 15 minut ryć w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi