Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

moge

normalnie jest napiecie 1.40-1.44v

po wlaczeniu programu i ustawieniu w nim napiecia, ma ono wartość 1.45-1.48v

No to dalej nierozumiem w czym tkwi twój problem. Jak masz ustawione w biosie napięcie 1,4V to odczyt w programach będzie tak skakał ( 1,4-1,44V ), natomiast jak przestawisz jakimś programem na 1,45V to logiczne że nadal odczyt będzie skakał, ale w wyższym zakresie ( 1,45-1,48V ).

U mnie przy napięciu 1,55V programy potrafią pokazywać nawet w zakresie 1,43-1,6V ( pod SpeedFan'em ), ale co z tego jak napięcie jest stabilne jak skała na poziomie 1,55V ( mieżone bezpośrednio z płyty miernikiem ) i jest to tylko błąd pomiaru przez program.

Na drugi raz pisz dokładniej:

dobrze, ale pomiar cpu-z napiecia ustalanego programem jest wyzszy o 0.5v niz defaultowo bez programu!

Bo z tej wypowiedzi wynikałoby że przy ustawieniu programem napięcia np. 1,45V, odczyt z programu jest 1,95V ( +0,5V ), więc nierealny.

Odnośnie podkręcania> Ludzie przeczytajcie najpierw FAQ ze zrozumieniem to będziecie wszystko wiedzieć. Pytania i stwierdzenia które tutaj padają są tak nagminne że już mi się niedobrze robi jak widzę to lenistwo. Wystarczy przeczytać kilka stron tego tematu i natrafiając na podobne pytania znajdziecie odpowiedź.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ustawieniu w biose na 1.45v mam 1.40-1.44v

po wlaczeniu programu i ustawieniu w nim 1.45v mam 1.45-1.48v

dobrze, ale pomiar cpu-z napiecia ustalanego programem jest wyzszy o 0.5v niz defaultowo bez programu!

tutaj mały błąd, chodzilo mi o 0.05v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bład pomiarowy programu.

W 100% realne i właściwe odczyty napięć uzyskać można TYLKO za pomocą miernika.

Na tej płytce elektronika nie jest na najwyższym poziomie jak np. na niektórych płytach Asusa w których można zobaczyć realne napięcia pod Windozją. Do najgorszych jednak nie należy i u mnie sprawuje się dobrze od strony hardware ( kondziołki wytrzymuja bezproblemowo OC i żaden jeszcze się nie wybrzuszył, napięcia są stabilne ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja dzisiaj poszła się jeb... :) Ale dobrze ją wspominam po dobrym oc :)

Leciała nawet 320x9, niestety pamięci 133 2 3 3 3

Na codzień było 290x9 166 2.5 333

Z tą płytą już na początku były problemy, np. pamięci nie wchodziły w czarne sloty. Teraz to po włączeniu cały czas się restartuje po 2 sekundach od włączenia. Grafika procesor i pamięci sprawne, testowałem na innym kompie. Może odeślą mi vste zamiast sata2 ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja nie wysyłam na serwis (pomimo padniętego Realteka na płycie; reszta jednak przeżyła, system nie odpalał dysku ze względu na 230Watt shit-erski zasilacz, po wyjęciu jednej grafy wszystko hula).

Nawet jeślibym wysłał to co mi po kasie: 229zł? Teraz, żeby kupić tę samą płytę lub DFI na ATI Xpress200, musiałbym dołożyć prawie drugie tyle, a tu czeka mnie jeszcze naprawa, bądź zakup zasilacza ...ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą zrobić cztery opcje:

1. nie uznać gwarancji i odesłac uszkodzoną płytę.

2. Odesłać "od ręki" nową płytę > o ile maja takie na stanie w serwisie lub sklepie.

3. Naprawić w serwisie zewnętrznym lub w serwisie Asrocka.

4. oddać kasę za płytę ponieważ nie mają na stanie takiej płyty.

Rozwiązania są więc różne.

Ja musze w końcu wysłać do serwisu tą uszkodzoną VSTA którą kupiłem na Allegro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASROCK DUAL SATA2 - APEL DO TYCH CO MAJĄ ! ! !

Proszę o info, szczególnie posiadaczy rev 1.05 bo taką mam:

(niestety prośba tylko do tych co mają wyciszone w miarę kompy)

Odpalcie SuperPI na próbkę 32m.

Nadstawcie ucho nad procesor

Czy u Was też słychać co parę sekund takie "psss" ? To normalka czy mi mobo siądzie? Na gwarancji, ale wiecie dsata2-to teraz rarytas :P szkoda stracić ;)

aha, szybko konfig

a3200 @ 10 x 264, memdiv 166 2T

1.45v w biosie

nb i nb cośtam -600mhz (to chyba to samo co HTTx3, dobrze myślę?)

zasilacz dobry z linią 26A bez karty graf w kompie -chwilowo jadę na zabytku na PCI.

P.S. Zielony jestem. 31m45s to ok wynik w S-pi czy do bani?

Pzdr i z gór dzięki

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, sąsiad kupił sobie Freezone NP-40CU, ale po włożeniu 7900GTO okazało się, że jest dokładnie nad mostkiem i ten Pentagramik nie wejdzie. Mogę go odkupić od niego, ale czy da się go zamontować na NB na Dual VSTA? Nie mogę otworzyć pudełka jeżeli nie kupuję :(

Tak to wygląda:

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1216

http://www.swistak.pl/aukcje/2170271,PENTA...PComp3000-.html

Mam jeszcze starego Zalmana niebieskiego http://www.4max.pl/default.asp?produkt=268

kupiłem go na Abita NF7, ale nieużywałem.

Lepszy chyba będzie Pentagram, w końcu jest miedziany?

Grzeje się mostek na potęgę, ciężko palucha przytrzymać :)

POZDRO!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj z MSI 7900 GTO jest straszna lipa z chłodzeniem SB.

Wiem to z własnego doświadczenia.

Na SB pod 7900GTO nie wchodzi nawet Akasa AK-210 , choć miałem nadzieję że wejdzie, ale końcówka Heat Pipe'a z grafy jest ok 2cm nad SB.

U mnie zamontowałem ten radiator Akasy z wentylem przykręconym z boku, a ponieważ mam porządny przeciąg w budzie więc o temperaturę się nie martwię ( SB 25-30*C ).

Jak to jest zainstalowane można zobaczyć na TEJ FOTCE.

Zastanawiałem się również nad jakimś okrągłym, miedzianym chłodzeniem z wentylatorkiem na środku jak np. TEN TITAN, ale jego instalacja mogłaby być z lekka problematyczna ze względu na średnicę i znajdujący się koło SB kondensator :mur:

Trzeba by więc znaleźć chłodzenie które mam max 50mm średnicy, jest wykonane z miedzi, oraz będzie pasować pod te otwory montażowe i mieć nie więcej niż 2cm wysokości.

W związku z tym ja sobie dałem spokój z takimi kombinacjami i przykleiłem tą Akasę AK-210 z zamontowanym z boku wentylatorem.

Radzę zrobić w ten sam sposób, ale należy pamiętać aby najpierw przykręcić z boku wentylator a dopiero potem przyklejać to chłodzenie.

Pozdrawiam

[Edited By Kencho-1]> Sorry nie doczytałem dokładnie ;)

Jak chcesz zamontować tego Pentaka na NB to niewiem czy wejdzie ;)

Myślałem że chcesz doradzić kumplowi co ma zrobić z chłodzeniem na SB ;)

Teoretycznie wejdzie na NB ale najprawdopodobniej nie obejdzie się bez przeróbek.

Proponuję zamiast tego Pentaka wziąć TO CHŁODZENIE , lub TO CHŁODZENIE. Obydwie propozycje wejdą bezproblemowo na NB i schłodzą go nawet przy mocnym OC.

Pozdrawiam Ponownie

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad ma DFI Infinity na AM2, także inna bajka.

Powiedz, czy da się tego Penta zamontować, bo Zalman raczej pasuje (chyba). Jest sens wogóle zamiany defaulta na Zalmana lub Penta? Czy ten Pent będzie dużo lepszy niż Zalman? Warto płacić 30zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto czy nie to już zależy od punktu widzenia.

Dla mnie optymalne temperatury podzespołów to max 40*C, a najlepiej w okolicy 30*C. Natomiast dla innych niema to żadnego znaczenia, byleby działało.

Jak uważasz że temperatura jest za wysoka to zmień chłodzenie na NB.

Ja oczywiście szedłbym na całość i zamontowałbym tego miedzianego Pentaka z wentylem 4x4cm ;)

A to dlatego że jestem z lekka zboczony na punkcie wentylatorków i temperatur ;)

U mnie "MUSI BYĆ ZIMNE" <_<

Wystarczy spojrzeć na moją galerię. Druga fotka przedstawia aktualny stan mojego monstrum, a w paczce fotek jest dodane kilka świeżych zrobionych dzisiaj.

Np. Ponieważ zamontowałem drugiego twardziela musiałem zmodyfikować nawiew na HDD > miałem dwa mega ( 120CFM> 204m3/h > 3,36m3/min = monstrum > nie widziałem nic mocniejszego ;) ) wentylatory 120x120x38mm z obudowy serwerowej. Zamontowałem więc jednego z przodu jako nawiew na HDD a drugiego jako wyciągającego powietrze z okolic grafy ( robi też przy okazji miły wiaterek na moją twarz ;) ). Oczywiście masochistą nie jestem więc są podłączone do panelu Chiefteca i mogę regulować ich obroty ;)

Łącznie w mojej obudowie kręci się 13 wentylatorów ( grafa + CPU x2 + NB + SB + RAM + Obudowa x5 + Extractor + Zasilacz ) ;)

Reasumując więc : jak lubisz zimne podzespoły to montuj lepsze chłodzenie, ale tego Pentaka zapewne będziesz musiał modyfikować aby wlazł na NB, więc lepiej go sobie odpuść, dozbieraj 10-20zł i kup jedną z tych propozycji które Ci podawałem wcześniej, bo kosztują mniej-więcej tyle samo ( pentak 30zł + wentyl 15zł = 45zł, CM BIP 49zł, TT 59zł )a będą łatwiejsze w instalacji i rewelacyjnie wydajne ( wydaje mi się że nawet bardziej wydajne od tego pentaka z wentylem ).

Natomiast odnośnie tego "co to da" > standardowo z asrockowym chłodzeniem i pastą masz temp. NB ok 45-50*C > Na niebieskim zalmanie i paście AS5 będzie to ok 38-45*C jak dołożysz do tego wentylator 4x4cm to ok 35-38*C, Jak zamontujesz cos jeszcze bardziej wydajnego to może być jeszcze niższa temperatura.

Oczywiście należy również pamiętać o dobrym przeciągu przez obudowę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

@Kencho-1

Mam podobnie zamontowane chłodzenie NB tyle że u mnie to jest boxowy radiator + primecooler 40x40mm nieprzykręcony a "przymocowany" za pomocą opaski zaciskowej. Może i prowizorka ale działa skutecznie już prawie miesiąc i problemów nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASROCK DUAL SATA2 - APEL DO TYCH CO MAJĄ ! ! !

Proszę o info, szczególnie posiadaczy rev 1.05 bo taką mam:

(niestety prośba tylko do tych co mają wyciszone w miarę kompy)

Odpalcie SuperPI na próbkę 32m.

Nadstawcie ucho nad procesor

Czy u Was też słychać co parę sekund takie "psss" ? To normalka czy mi mobo siądzie? N

U mnie też syczy... rev 1.04. Tylko że nie zawsze ...

@bobson37

Zobacz 1,2 strony do tyłu ;] @ronson na moją prośbę pisał czy i jak działają te kostki na naszej płytce [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam pytanie do tych co mają nieźle chłodzenie płytki (np. do Kencho-1 ;) ):

Mam kilka zbędnych radiatorów na pamięci BGA... na co opłaca się je nakleić na płycie głównej? Nie znam się i nie wiem co mocno się grzeje a mam wolne radiatory to chyba warto je wykorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zastrzelcie mnie bo pewnie odpowiedz gdzies tu jest ale nie znalazlem :/

No wiec na stronie asrocka sa stery sata II sa stery dla xp/2000 i te dla xp64.

Sciagam te pierwsze celem integracji z plyta instalacyjna windows.

No i po rozpakowaniu sa tam katalogi x32 i x64 .

Otwieram sobie nlite i wchodze np. w x32 wybieram i znowu do wyboru dla procesorow 32 lub 64.

Przy otwarciu katalogu x64 to samo.

Totalnie zglupialem.

Skoro stery do XP 64 sa osobno to o co tu chodzi ?

Co z tego mam wybrac do instalacji ?

Windows XP na Athlon 64

Edytowane przez Feris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, sąsiad kupił sobie Freezone NP-40CU, ale po włożeniu 7900GTO okazało się, że jest dokładnie nad mostkiem i ten Pentagramik nie wejdzie. Mogę go odkupić od niego, ale czy da się go zamontować na NB na Dual VSTA? Nie mogę otworzyć pudełka jeżeli nie kupuję :(

Jedyne co wchodzi pod 7900GTO to Thermalright HR-05-SLI

taki: http://zenfist.pl/pID/1065.htm.

Wlasnie zamontowalem i testuje, nie wiem jak DUAL ale VSTA ma beznajdziejnie umieszczone IDE porty i trzeba

troche tasmy do dyskow wyginac aby nie dotykaly zebrek tego HR-05-SLI. Z drugiej strony u mnie jest on

co najwyzej letni wiec nic sie nie stanie nawet jak dotkna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś miałem trochę więcej czasu, więc podłączyłem znów ASrocka i ... znalazłem kolejne problemy.

LAN padł ... przy próbie odpalenia kompa z podłączonym netem komp nie odpala windows'a, wiesza się dysk. Po wypięciu spoko wchodzi windows, test pamięci Rightmarkiem 1godzinę - zero błędów. Kiedy chcę wpiąć już reuter pod LANa pod systemem, wywala sięblue screen i restart - komp nie wstaje, trzeba wyłączyć z zasilacza.

Jakby tego było mało chwilę później chciałem odpalić kompa na X1300 (PCI-E) i kolejny dząg. Karta nie wstaje - reset - nic - wyłączenie kompa i ponowny rozruch - odpala, ale wywala się na starcie tak jak LAN.

Shit ... ponownie włożyłem Matroxa ... poszło, zainstalowałem więc narazie kartę LAN na Realteku RTL8139, a za dźwięk "robi" SB 128PCI.

Mam pytanie, czy to że karta na PCI-E (sprawdzana na innym kompie działa) nie odpala na moim, to wina zrąbanego PCI-E na płycie, czy zasilacz nie wyrabia (230Watt :wink:) - wszystko oczywiście pościągane do minimum (zero O/C) ... ale na Matroxie działa.

Jeśli oprócz LAN'a i dźwięku poszły do tego porty PCI-Express, to będę musiał wysłać ją na gwarancji.

Czy ktoś już wysyłał tę płytę? Gdzie ją trzeba wysłać : do sprzedawcy, czy dystrybutora w Polsce? Czy jakiegoś serwisu ASRocka?

Oraz ile czekaliście za sprawną płytką?

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi