Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wysyłałem jedną z kupionych płytek na gwarancję do 4speed. To było jakieś 2 m-ce temu. Nówkę Sata2. I czekałem prawie miesiąc. Wielokrotnie dzwoniłem i mailowałem, bo koleś któremu to składałem zaczynał tracić cierpliwość. Cały czas odpowiadali, że płytka odesłana do dystrybutora. W końcu przysłali VSTA.

Byłem bardzo niezadowolony z tej całej reklamacji. Możliwe, że to miało związek z ich brakiem na rynku.

Jak bym wiedział, że ich już nie będzie, to bym kupił jeszcze jedną, bo teraz by mi się przydała :)

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Może ktoś mi coś powiedzieć na temat tego chłodzenia? Wiem że chyba opłaca się dać radiatorek na jakiś układ przy pamięciach ale nie wiem dokładnie jaki. Przy zasilaniu cpu tez chyba coś jest.

Krótko mówiąc: chcę powiększyć swoją wiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wysyłałem jedną z kupionych płytek na gwarancję do 4speed. To było jakieś 2 m-ce temu. Nówkę Sata2. I czekałem prawie miesiąc. Wielokrotnie dzwoniłem i mailowałem, bo koleś któremu to składałem zaczynał tracić cierpliwość. Cały czas odpowiadali, że płytka odesłana do dystrybutora. W końcu przysłali VSTA.

Byłem bardzo niezadowolony z tej całej reklamacji. Możliwe, że to miało związek z ich brakiem na rynku.

Jak bym wiedział, że ich już nie będzie, to bym kupił jeszcze jedną, bo teraz by mi się przydała :)

No właśnie m-c to lekka przesada. A do tego VSTA :mur:, ale to i tak dobrze, że nie oddali ci kasy za płytkę.

Qrde ... może jak naprawię zasilacz, grafa na PCI-E ruszy? Chociaż ... już nie wiem, raz nie odpala wogóle, raz złapie i zawiesi się na ładowaniu Windowsa. Jak chciałem odpalić instalator - zawiesił się przed wybraniem partycji na dysk systemowy. Może rzeczywiście zasilacz nie wyrabia z tym Radziem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem trochę wzmocnić sprzęt (w związku z tym że mój procesor robi teraz 2900 MHz a liczę że po zmianie chłodzenia i więcej) i potrzebuję lepszego chłodzenia (teraz mam AC Freezer PRO) i znalazłem coś takiego : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=140544081 , ma może ktoś i używa i może się podzielić jak się sprawuje i czy wejdzie na naszą płytę ? Warto za niego dać 175 PLN ?

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem trochę wzmocnić sprzęt (w związku z tym że mój procesor robi teraz 2900 MHz a liczę że po zmianie chłodzenia i więcej) i potrzebuję lepszego chłodzenia (teraz mam AC Freezer PRO) i znalazłem coś takiego : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=140544081 , ma może ktoś i używa i może się podzielić jak się sprawuje ? Warto za niego dać 175 PLN ?

Nie wiem, chyba raczej do tematu "co kupic" udez, albo "chlodzenie konwencjonalne", jest tez temat o AC Freezer, ale co to ma wspolnego z Asrock 939dual ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, chyba raczej do tematu "co kupic" udez, albo "chlodzenie konwencjonalne", jest tez temat o AC Freezer, ale co to ma wspolnego z Asrock 939dual ???

potrzebuję też informacji czy wejdzie na naszą płytę i nie będzie kolidował z jakimś osprzętem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do tych co mają nieźle chłodzenie płytki (np. do Kencho-1 ;) ):

Mam kilka zbędnych radiatorów na pamięci BGA... na co opłaca się je nakleić na płycie głównej? Nie znam się i nie wiem co mocno się grzeje a mam wolne radiatory to chyba warto je wykorzystać.

Sorki Panowie że na wszelkie pytania odpowiem z opóźnieniem ale w weekendy pracuję na nocki więc mam tylko chwilę czasu przed wyjściem do pracy, na ewentualne odpowiedzi.

Jak widac w SIG'u mój komp pracuje na codzień z CPU na 1,55V i pamięciami na 3,3V więc wolałem się zabezpieczyć i ponaklejać radiatorki na mosfety, ponieważ przy takich napięciach grzeją się dość mocno. Ponieważ mam niezły przecią w budzie to te radiatorki dużo dają.

Radiatorki BGA będą trochę za duże , ale jak je potniesz na pół to powinny być idealne.

Jedyne co wchodzi pod 7900GTO to Thermalright HR-05-SLI

danch> Nie jedyne ;)

Moim zdaniem ten Thermalright to już lekka przesada. Ten SB na Asrocku to nie NB na DFI > U mnie z radiatorkiem Akasy i wentylatorkiem z boku ma temp. ok 25-26*C więc nie widzę sensu montowania tam czegoś lepszego jak się ma grafę na PCIex. Oczywiście jak jest grafa na AGP to trzeba by ta sytuację obadać na nowo i sprawdzić jaka by była temperaturka.

pozdrawiam

PS. w galerii na Techpowerup ( link w Sig'u ) jest paczka fotek ( link do Rapidshare na dole strony ) w której jest kilka świeżych zdjęć z wczoraj ;) , a druga fotka w galerii to aktualny wygląd mojego złomiszcza ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Oto co zrobiłem:

Dołączona grafika

Chyba tak nie jest aż tak źle?

A oto mój radiator z AS5 + wentyl na NB:

Dołączona grafika

Sorki za niską jakość zdjęć (robione telefonem kom.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

satysfakcje

Dokładnie :lol:

EDIT:

Bez nich było ok to jak może być z nimi??? ;)

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby był na nie jakiś porządny nawiew to by faktycznie coś dawało :)

To wg. Ciebie nic nie dają? Przy braku nawiewu dają, bo ciepło przechodzi na radiatorki. A jeśli na mosfety byłby porządny nawiew, to lepiej byłoby nie mieć raditorów.

Inna sprawa, że zakładanie radiatorów na mosfety, gdzie nie możemy nawet czym ich dobrze rozgrzać, trochę sensu nie ma. No chyba, że ktoś ma X2... ale chyba też wtedy nie bedą sie grzać. (nie wiem, nie miałem X2)

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wg. Ciebie nic nie dają? Przy braku nawiewu dają, bo ciepło przechodzi na radiatorki. A jeśli na mosfety byłby porządny nawiew, to lepiej byłoby nie mieć raditorów.

Inna sprawa, że zakładanie radiatorów na mosfety, gdzie nie możemy nawet czym ich dobrze rozgrzać, trochę sensu nie ma. No chyba, że ktoś ma X2... ale chyba też wtedy nie bedą sie grzać. (nie wiem, nie miałem X2)

spójrz:

- nie ma nawiewu i są łyse mosfety, grzeje się bo nie ma ruchu powietrza i jest tam po prostu ciepło

- jest nawiew i też są łyse mosfety, na pewno mają chłodniej bo ciepłe powietrze "ucieka"

- są radiatory bez nawiewu, grzeją się podobnie jak w 1 opcji

- radiatory wspomaga nawiew przez co szybciej odbieraja ciepło z mosfetów więc logicznie wg mnie z nawiewem dało by to konkretny efekt :)

oczywiście moge sie mylić ;) i to powinno chyba być w Chłodzenie konwencjonalne więc skończmy dyskusję :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spójrz:

- nie ma nawiewu i są łyse mosfety, grzeje się bo nie ma ruchu powietrza i jest tam po prostu ciepło

- jest nawiew i też są łyse mosfety, na pewno mają chłodniej bo ciepłe powietrze "ucieka"

- są radiatory bez nawiewu, grzeją się podobnie jak w 1 opcji

- radiatory wspomaga nawiew przez co szybciej odbieraja ciepło z mosfetów więc logicznie wg mnie z nawiewem dało by to konkretny efekt :)

oczywiście moge sie mylić ;) i to powinno chyba być w Chłodzenie konwencjonalne więc skończmy dyskusję :rolleyes:

blad. jak radiatory beda odpowiednio duze to beda dobrze dzialac w pasywnym trybie, lepiej dac radiatory bez nawiewu niz nie dac w ogole radiatorkow i nawiewu (to chyba logiczne). jak cieplo nie ma gdzie uciekac to sie "upycha" w krzemie a to niedobrze, wiec radiatorki jak najbardziej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad. jak radiatory beda odpowiednio duze to beda dobrze dzialac w pasywnym trybie, lepiej dac radiatory bez nawiewu niz nie dac w ogole radiatorkow i nawiewu (to chyba logiczne). jak cieplo nie ma gdzie uciekac to sie "upycha" w krzemie a to niedobrze, wiec radiatorki jak najbardziej ;)

"odpowiednio duże" to już pojęcie względne ;] ale tak myślałem że coś pomyliłem ;) ok przyznaje sie :rolleyes:

Co powiecie na zestawik:

Athlon 64 FX-53

GeForce 8800 GTX

a to wszystko na :D ASRock 939Dual-VSTA

http://forums.ocworkbench.com/bbs/asrock-a...vsta-56127.html

hardcore :D karta jest szersza od płyty :lol: hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"odpowiednio duże" to już pojęcie względne ;] ale tak myślałem że coś pomyliłem ;) ok przyznaje sie :rolleyes:

hardcore :D karta jest szersza od płyty :lol: hehe

Do standardowej budy raczej nie wejdzie, a do tego dwie wtyczki PCI-E, łącząc to z FX-em (+O/C) to wychodzi na to, że zasilacz w granicach 480-550Watt może mieć nie lekką robotę.

EDIT: nowe stery C'n'Q dla A64/FX/X2 datowane na wczoraj v1.3.2.6 WHQL

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oficjalnej stronie AMD najnowszy to sterownik 1.3.2.16

Jakie są zmiany w nowym sterowniku ?

Nie ma prawie żadnych zmian, to ten sam sterownik co 1.3.2.0 tyle, że rozwiązano jakieś problemy z instalacją i dodano kilka wersji językowych sterownika (oczywiście polskiego nie dodano :-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co zrobiłem:

Chyba tak nie jest aż tak źle?

A oto mój radiator z AS5 + wentyl na NB:

Sorki za niską jakość zdjęć (robione telefonem kom.).

Odnośnie radiatorków na mosfetach to napewno coś dają. U mnie są one z wyższymi żeberkami i mają nwiew z mojego zmodowanego Fryzjera ( powietrze też przechodzi pod fryzjerem ;) ). Jak nie miałem tam wcześniej radiatorków i były tylko lekko owiewane standardowym fryzjerem to przy 1,55V dla CPU były dosyć gorące, natomiast przy zmodowanym fryzjerze i tych radiatorkach które mam przyklejone są lekko ciepłe ;)

LukasAMD> sprawdź czy żaden z radiatorków nie dotyka do kondensatora !! jest to bardzo ważne, ponieważ kondensatory są bardzo wrażliwe na ciepło i po dłuższym kontakcie z nagrzanym radiatorem zaczną się wybrzuszać i w końcu wyleją. Dlatego radziłem je poprzecinać na pół ( najwygodniej i najprościej > Młotek + nóż ).

Odnośnie tego 8800GTX to faktycznie grafa jest olbrzymia, ale mój 7900GTO też mały nie jest i kończy się ok. 1cm od krawędzi płyty :wink:

woj84> Wyniki z C2D zawsze będą lepsze, więc niema co porównywać A64 z C2D.

Zresztą niema się czym podniecać bo jeszcze niema gierek pod DX10, jak również samego DX10, a wynik ze smarka 05 nie jest jakiś taki mega rewelacyjny, bo ja na moim sprzęcie zrobiłem 11075pkt. B-) . Spodziewałem się raczej czegoś w stylu 20000pkt.

Zapraszam do odwiedzania mojej galerii na Techpowerup ( link w Sig'u ) i głosowania na moją budę ( trzeba się zarejestrować ), bo po poprzedniej aktualizacji fotek i nazwy galerii wcięło mi wszystkie oceny i mam narazie tylko jedną marną piątkę :angry: . Jest tam tez na samym dole link do paczki fotek na Techpowerup gdzie możecie sobie pooglądać całą ewolucję mojej budy i zobaczyć jak wyglądają różne rozwiązania chłodzenia jakie można zamontować na tej płycie ;) Może coś dla siebie podłapiecie i wykożystacie aby usprawnić waszą obudowę, grafę, płytę lub chłodzenie CPU.

Druga fotka w tej galerii to aktualny wygląd mojego kompa. Zamontowałem w nim dwa monstra o nazwie "Boxer", czyli dwa wentylatory 12x12x3,8cm o mocy max 120cfm czyli 209m3/h. Odkręcone na max wieją potężnie ( najmocniejszy model tej firmy ). Mają zamontowane jakieś przemysłowe łożyska które wytrzymują 200.000h pracy i są przeznaczone do chłodzenia maszyn przemysłowych oraz były też montowane kilka lat temu w obudowach serwerowych Tulip, w których były najmocniejsze serwery z oferty tej firmy. Oczywiście masochistą nie jestem więc obydwa te wentylatory są podłączone pod regulację obrotów ;) Mam je w sumie za Friko ponieważ kupiłem je razem z obudową serwerową wraz z zasilaczem, za 43zł,a ponieważ sprzedałem ten zasilacz ( AT ) za 50zł więc wentyle i budę serwerową mam za darmo i jeszcze na tym zarobiłem 7zł :lol2:

Pozdrawiam wszystkich Asrock'o-Maniaków

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za OT ale Kencho czy ty czasem nie masz budy Tracer Phantom?? B-)

To kiedyś > tzn na samym początku był Tracer 979 Phantom :lol2:

Teraz jest to "Blue Freezer" :lol2:

woj84> Dokładnie > jak 8800 to tylko z C2D bo A64 będzie go spowalniać i oczywiście ma to sens jak się gra w gierki pod DX10, a tych narazie niema.

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi