Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Zasugerwałem się tylko tym co wymienione w nawiasie. Jak system z poprzedniej płyty (chipsetu), to wiadomo, że nie zawsze się udadaje taka przesiadka.

W tej sytuacji, jak nie startuje, to zostaje format.

A no świeta racja. Ja po przesiadce z kt600 za żadnego nie mogłem uruchomić. Format i reinstalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się przesiadałem z KT880 i luzacko poszło. :D System sam sobie przeinstalował urządzenia i poprosił stery do zintegrowanych. I przez parę miesięcy tak chodziło. Potem sobie dopiero strzeliłem formata.

Ale o tym też już było wielokrotnie w tym wątku i zaraz pójdą procenty :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet nie wiem czy system by wystartował po przesiadce z Intela, bo jak kupiłem proca i płyte, to odrazu wziąłem swój dysk podpiołem pod kompa brata jako slave i sformatowałem partycje systemową, potem tylko instalka windy na ASRocku i luzik :D

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Podłączyłem nowy sprzęt (3200+ i sataII) i nie chce sie uruchomić system. W biosie dysk jest wykryty , pamięć resetowana. Jest ekran gdzie wybiera się : Uruchom System Windows normalnie albo w trybie awaryjnym. Wybieram pierwszy lepszy , 4 sekundy czekania i res . Co robić ?

Pozdro

proponuje formata bo tez mialem problemy ze startem systemu po zlozeniu sprzetu i na starej windzie xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze należy - o ile należy jest tu odpowiednim słowem. To jest Twój wybór.

Windows ma coś takiego jak jak konsola odzyskiwania systemu, uruchamiana z bootCD. Po zmianie płyty można spokojnie uruchomić instalator i zamiast opcji instalacji systemu od podstaw wybrać naprawę. Jeżeli jakieś sterowniki do chipsetu/kontrolerów płyty są potrzebne, windows zapyta o nie w trakcie. Po zakończeniu operacji mamy zaktualizowany system z działającą większością oprogramowania zainstalowanego na starej płycie. Jeżeli ktoś lubi instalować za każdym razem system, konfigurować go i robić to samo z n aplikacji, to podziwiam, ale jednocześnie wydaje mi się, że stracony na to czas można lepiej spożytkować. A jeśli ktoś potrzebuje zawsze czystego systemu do benchmarków, grania i eksperymentów z driverami czy co tam jeszcze, to w dobie dysków 160-250GB nie widzę problemu z zainstalowaniem drugiego systemu na innej partycji. Mój poprzedni win2000 miał chyba z 5-6 lat, zaliczył 3 płyty główne (dwie jego kopie 4 płyty), w tym asrocka. Dalej go mam zzipowanego na jakiejść CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To możesz mnie podziwiać :D. Zawsze robie wszystko od nowa. Fakt, wygodzniej by było może korzystać z tej konsoli, ale wolę mieć wszystko na czysto, od zera. Mnie reinstalka Windowsa z instalacją i konfiguracją całego softu i sterowników zajmuje przeciętnie 3h. O dziwo format pomógł na większość przypadłości z kompem po zmianie sprzętu u moich kumpli.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To możesz mnie podziwiać :D . Zawsze robie wszystko od nowa. Fakt, wygodzniej by było może korzystać z tej konsoli, ale wolę mieć wszystko na czysto, od zera. Mnie reinstalka Windowsa z instalacją i konfiguracją całego softu i sterowników zajmuje przeciętnie 3h. O dziwo format pomógł na większość przypadłości z kompem po zmianie sprzętu u moich kumpli.

Wow 3 hours ?

Przeciez sama winda to 15min, co robisz przez 2godz i 45 min ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie 15min?? Chyba że używasz Ghosta.

Od momentu wlaczenia instalacji do uruchomienia gołego systemu (bez sterow, sam system) u mnie trwa to ok 15min ze stoperem w reku (formatowanie szybkie of coz), ghosta nie uzywam

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adzio_tuning

A mi nie zadziałało :blink:

Może dlatego, że miałem zainstalowane stery z płyty CD, a nie z internetu.? A może przez SATAII (ale próbowałem też przez emulację PATA). No nic. Znowu na nogach po instalacji napRawczej.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od momentu wlaczenia instalacji do uruchomienia gołego systemu (bez sterow, sam system) u mnie trwa to ok 15min ze stoperem w reku (formatowanie szybkie of coz), ghosta nie uzywam

Co się dziwisz, że jemu zajmuje to 3h? Ja instaluję winde średnio co 3 miesiące i postawienie systemu od nowa + sterowniki + programy + gry + konfiguracja zajmuje jakieś 3h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są maksymalne temperatury dla mostka południowego i północnego ?

Mam fabryczne radiatory przesmarowane Arctic Silver 5 i w czasie grania aż parzą. Niby to znaczy, że oddają dobrze ciepło ale myślę nad zamontowaniem na nich wiatraczka 80 skręconego na 5V ?

Czy jest sens jeśli tylko w czasie grania parzą a komputer jest stabilny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastosowalem maly wentylek (od amd k6/2 tzn jego chldozenia) tylko troche wariat halasuje ale jak zamkne obudowe to sie robi ciszej, a wygalda to tak. Wybaczcie za jakosc ale robione telefonem...

post-121629-1163682795_thumb.jpg

Edytowane przez Gucio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest bezpieczna temperatura do OC mojego CPU?

Podkreciłem proca do 2753MHz spokojnie idzie mozna i wiecej ale przy SP 1M Everest podaje dioda proca 46 temp proca 42

Sa info ze przy 47 kaput procesora.

Moge podniesc napiecie ale teperatura skoczy w gore

Wentylator smarowany AS5 i 2 wentyle 120 nadmuch i wyciag

To chłodzenie procesora to chyba jakies guano ?

Pozatym po OC wyłacz lub Uruchom ponownie niedzial ,komp niby sie wylacza ale wentyle chodza i pali sie dioda ,jak w stanie uspienia???

post-20158-1163683150_thumb.jpg

Edytowane przez Darkbudda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa info ze przy 47 kaput procesora.

To chyba przy jakichś extremalnie złych fluidach.

Nie powinno się przekraczać temperatury 50*C, przy temperaturze 55*C zacznie sypać błędami , a przy 60*C może zaliczyć zgon :wink:

Wszystko zależy również od napięcia, ponieważ jak dasz 1,7V na procku z chłodzeniem wodnym to faktycznie może zaliczyć zgon przy np. 47*C, ale to już bardziej zjawisko paranormalne i wpływ złych fluidów :wink:

Odnośnie temperatury NB/SB to powinna być w okolicach 30-40*C aby zapewnić najbardziej efektywną pracę. Przy 45-55*C mogą być problemy ze stabilnością i wydajnością, a powyżej 55*C może uszkodzić mostek.

Oczywiście są od tego zapewne jakieś wyjątki, typu przypadek serwisowy kompa z Celofanem w którym CPU miało 86*C w IDLE !! , NB był zagrzany do 60*C, a zasilacz był tak zakurzony że obudowa nad nim była gorąca ( więc sam zasilacz parzył ). Komp ten działał stabilnie przez kilka minut po włączeniu, potem zaczynał zamulać, a przyjechałem do gościa na serwis bo zadzwonił i powiedział "że mu się komp wiesza podczas giercowania i spowalnia podczas przeglądania netu, więc chyba ma jakiegoś wirusa który mu za bardzo obciąża procesor :lol2: !!"

Oczywiście w tym przypadku wszędzie było pełno kołtunów kurzu ( wentylator na CPU ledwo się kręcił i radiatro działał raczej pasywnie, o ile jakieś powietrze się koło niego poruszyło pomiędzy tymi kołtunami kurzu ). Oczywiście w kompie nie było prawie żadnego przewiewu powietrza, nie licząc powietrza przechodzącego przez niewielką perforację boku obudowy ( zero dodatkowych wentylatorów, tylko CPU i zasilacz ).

Dobrze jest więc otworzyć co jakiś czas kompa i go odkurzyć :lol2:

A wracając jeszcze do kwestii temperaturek podzespołów to polecam nową pastę Zalman ZM-STG1 > po jej zastosowaniu nastąpił u mnie spadek temperatury o ok 2*C ( w porównaniu z AS5 ). Dużo wygodniejsze nakładanie, ale wygrzewa się przez ok 100h.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki.Dzieki.

SP 4M (02m 43.546s) temperatura dioda 47 procesor 43 ktorymi wskazaniami sie sugerowac diody czy proca jesli chodzi o temp ??

Odnośnie temperatury NB/SB najbardziej grzeje sie radiator aluminiowy.lekko parzy.

Czy zarzucic Prime stress ,boje sie goraca ,ryzykowac ??

Edytowane przez Darkbudda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Nie powinno się przekraczać temperatury 50*C, przy temperaturze 55*C zacznie sypać błędami , a przy 60*C może zaliczyć zgon :wink: ...

ja jak grałem w Carbona chyba to miałem 62* :lol2: działał normalnie ale co pewien czas były przycięcia więc dałem na wiatrak 12V a nie 7 :D

no i wszystko przy napięciu 1.45V, fryzjer parzył :D

@adzio_tuning

A mi nie zadziałało :blink:

Może dlatego, że miałem zainstalowane stery z płyty CD, a nie z internetu.? A może przez SATAII (ale próbowałem też przez emulację PATA). No nic. Znowu na nogach po instalacji napRawczej.

możliwe ;)

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak grałem w Carbona chyba to miałem 62* laugh.gif działał normalnie ale co pewien czas były przycięcia więc dałem na wiatrak 12V a nie 7 icon_biggrin3.gif

no i wszystko przy napięciu 1.45V, fryzjer parzył icon_biggrin3.gif

Dlatego napisałem :

a przy 60*C może zaliczyć zgon

Więc ciesz się że tylko się ciął , bo jak by przy wyższym V dostał taką temperaturę to mógłby zaliczyć zgon <_<

U mnie temp CPU to od 30*C Idle, 35-36*C lekki stresik ( typu internet + Winamp + DC++ +Emule + mozilla itp. ), a max w gierkach to 44*C.

NB. ma 33-37*C.

Ja tam lubię mieć wszystko zimne B-)

Z resztą 13 wentyli w budzie robi swoje :wink:

Niedługo robię przesiadkę na C2D + "Ninja & 2x12cm FAN" , ale muszę jeszcze uzbierać ok 1500zł

Będe wystawiał na Allgro komplet "Płyta ( z tym chłodzeniem co teraz ma + Mody Vcore i Vmem) + Procesor + zmodowany Fryzjer + pamięci", więc jak ktoś będzie chętny to niech daje znać ( sprzedaż planuję za ok. trzy-cztery tygodnie, więc będzie czas na zorganizowanie pieniędzy ).

PS. odnośnie chłodzenia NB. to w przypadku takiego chłodzenia jak sobie zapodał Fredek to da to niezły efekt, ale puszczanie wentylatorka 4x4cm na napięciu 5V to już raczej sensu niema, ponieważ taki wentylatorek nawet przy 12V ma marny przepływ powietrza ( 5CFM ), więc przy 5V jest prawie nie odczuwalny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałen na niego wentylator Akasa 12x12cm jako nawiew ( zamiast tego oryginalnego wentyla ) i w górnej tylnej części radiatora wentylator 8x8cm który wyciąga powietrze z radiatora > Efekt ok 5-7*C mniejsza temperatura CPU :lol2:

Fotki w Galerii ( oraz w paczce fotek na Rapidshare ) > Link do galeri w SIG'u , Link do paczki fotek w galerii ;)

Wygląda to tak, ale na tej fotce nie widać tyłu Fryzjera.

Dokładne fotki w paczce na rapidshare. Niestety nie mogę ich teraz szukać na HDD, bo zbieram się do pracy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi