Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie wróciłem z pracy i widzę że coś dzisiaj spokojnie w tym temacie > Myślałem że w międzyczasie urośnie on o następną stronę, a tu niespodzianka > Tylko jeden post :wink:

Czyżby wszyscy już poustawiali swoje maszynki i zabrali się za giercowanie ??

Rudesmen> Stestuj bios OCWB2 lub 1.80, może na którymś z tych pójdą na 133.

Niestety problem ten występuje dośc często, więc jeżeli nadal będą takie problemy występować, to będziesz musiał zakupić jakieś nowe/szybsze pamięci które polecą odpowiednio wyżej na dzielniku 166.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie że drugi raz apeluję, ale raz, że tylko jedna osoba zechciałe odpowiedzieć, a dwa, że sytuacja MOCNO spoważniała.

Pytanie za 100punktów: Wybrać dualsata2 czy dualsata2? -

-to nie błąd-

Otóż mam 2x asrock dualsata2. Jedna jak już pisałem wcześniej ma coldbooty po odpaleniu benchmarka pamięci w evereście albo SP2004 lub Super PI. Do tego w czasie testów (duże obciążenie) słychać kondensatorki czy cewki-nie znam się. Przy super Pi co chwilę jest takie "TŚŚśssss" , można to zapisać też "ĆĆćsssss"

Piski/syczenie słychać też przez moment przt ładowaniu XP, tuż przez zmianą z czarnego tła na pulpit.

Myślałem -normalka, nie ma co oczekiwać po Fiacie jakości Ferrari.

ALE: podłączyłem drugiego asrocka, wszystko to samo, nie podpiąłem tylko DVD-ROMu i inny cooler na procku. iii..

NIE PISZCZY ! ! ! NIC! KOMPLETNIE! Nawet w SP2004.

DO TEGO NIE MA COLDBOOTÓW

Obie to dualsata2 REV. 1.05 Ten sam bios 2.20

Problem jest POWAŻNY- na tą piszczącą mam gwarę, na tą NIE piszczącą nie mam. Tę piszczącą przetestowałem gruntownie, świetnie się kręci i stabilna jak skała.

Może tym razem prośbę o relację jak jest u Was ktoś nie oleje? Bardzo proszę o info, czy Wam piszczy/syczy czy nie.

Żeby tylko o głos chodziło-ale nie ma też coldbootów. :?: :?:

Teraz tak:

1) Zostawię sobie tą bez gwary, jak mi się popsuje za rok to [gluteus maximus].

2) Zostawię sobie tą z gwarą, jak ona siada, to oddadzą mi kasę-wiadomo ile. 2/3 tego co dzisiejsza cena.

P.S Sprawdziłbym czy są coldbooty po graniu, ale nie mam grafiki :( Mam 10-letnią 4megową ati na PCI. Może ktoś kto ma coldbooty mógłby się wypowiedzieć, czy zdarzają się po graniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

znany jest problem z nie działającym mnożnikiem dla pamięci 133MHz? miałem tak na 2x256mb i teraz na 2x512, biosy sprawdzałem dwa 2,10 i 1,90 jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

ta tez mnie to wkurza ze mam ochote wyjsc na dwor i kogos skopac ;)

odkrec troche proca, albo wogle nie podkrecaj go i wrzuc 133, u mnie wtedy wsio ok, ale na podkreconym nie moge tego wlaczyc :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ronson> wybór zależy od Ciebie.

Mojej płytce w grudniu kończy się gwarancja i wcale z tego powodu płakał nie będe, bo jest stabilna i nic się z nią nie dzieje.

W razie jakiejś wpadki są przecież serwisy naprawiające płyty główne za jakieś niewielkie pieniądze ( np. 30-50zł ).

Kup sobie lakier bezbarwny do paznokci i zamaluj cewki przy mosfetach od CPU ( najprawdopodobniej to one tak syczo-piszczą, więc warto spróbować to wyeliminować ).

Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ??

U mnie np. jest standardowy motyw biosu 1.80 w 3DM03 czyli wysypanie Smarka przy "Sound Teście nr. 2"

Kwestia jest do głębszej dyskusji.

Jak byś przetestował tą niepiszczącą płytę czy jest "full stabilna" i ma rześkie OC to można by było od razu powiedzieć: "zostaw tą co nie piszczy, a drugą sprzedaj".

Pozdrawiam

PS. U mnie nic nie piszczy/syczy.

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jak przesuwam marginesy w wordzie to zwalnia mi słyszalnie wiatrak w zasilaczu (jeżeli akurat jest na 12V) - u wielu osób powodowało to zawieszanie kompa na 1T. Widać taka płyta. Żeby się piszczeniem przejmować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na dalsze opinie,

póki co zaraz przekładam płyty, smaruje wszędzie AS5, ustawiam 10x267 jak na tej piszczącej i GO z testami. Jak pójdzie to zostaje "nie piszcząca", ale mogę jeszcze zmienić zdanie.

Dzięki za wypowiedzi i proszę innych o zabranie głosu.

P.S. Płytka bez gwary ma mod na cpu i na ram. 3.05V nie jest niebezpieczne dla zwykłego ramu, ALE:

działam na 2gb w jednej kości NLIST - ECC, zdaje się to pamięć od Macintosha. Nie uszkodzę jej ustawiając na 3.05v ?, oczywiście żadnych radiatorków nie mam, a jedzie teraz na 2.8v (opcja HIGH w biosie) 222MHz 2T przy procku 2.67, proc ma rezerwę i może bym coś wyższym V zdziałał, żeby tak pękło to 2.7Ghz chociaż :) No i ta z modem zdaje się nie ma opcji 2.8v więc może się okazać po testach, że nie przejdzie mi goldmemory na 222MHz na 2.6v. Stąd pytanie dość istotne.

P.S "Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ??" -bios 1.6 był, wgrałem 2.20, obie te same ustawienia w biosie, dwa typu pamięci, dwa procki-no results.

INNA SPRAWA:

Właśnie zauważyłem, że na chipsecie (tej niepiszczącej) radiator wisi nad chipsetem. Posmarowałem AS5 przyłożyłem, podniosłem- czysto, tylko na krawędziach-tam gdzie to kółko srebrne nic. Dopakowałem kilo AS5 do wyrównania.

Dobrze zrobiłem?

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlatego że mi nie chciałeś płyty sprzedać. ZA KARĘ !

;)

Flexibility właśnie ustawia Ci na 133 MHz.

Coś nie tak z ramem. Więcej nie wiem.

HEJ! CO JEST? Odpowiadam na post Maks!a i post ląduje NAD nim ???

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na dalsze opinie,

póki co zaraz przekładam płyty, smaruje wszędzie AS5, ustawiam 10x267 jak na tej piszczącej i GO z testami. Jak pójdzie to zostaje "nie piszcząca", ale mogę jeszcze zmienić zdanie.

Dzięki za wypowiedzi i proszę innych o zabranie głosu.

P.S. Płytka bez gwary ma mod na cpu i na ram. 3.05V nie jest niebezpieczne dla zwykłego ramu, ALE:

działam na 2gb w jednej kości NLIST - ECC, zdaje się to pamięć od Macintosha. Nie uszkodzę jej ustawiając na 3.05v ?, oczywiście żadnych radiatorków nie mam, a jedzie teraz na 2.8v (opcja HIGH w biosie) 222MHz 2T przy procku 2.67, proc ma rezerwę i może bym coś wyższym V zdziałał, żeby tak pękło to 2.7Ghz chociaż :) No i ta z modem zdaje się nie ma opcji 2.8v więc może się okazać po testach, że nie przejdzie mi goldmemory na 222MHz na 2.6v. Stąd pytanie dość istotne.

P.S "Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ??" -bios 1.6 był, wgrałem 2.20, obie te same ustawienia w biosie, dwa typu pamięci, dwa procki-no results.

INNA SPRAWA:

Właśnie zauważyłem, że na chipsecie (tej niepiszczącej) radiator wisi nad chipsetem. Posmarowałem AS5 przyłożyłem, podniosłem- czysto, tylko na krawędziach-tam gdzie to kółko srebrne nic. Dopakowałem kilo AS5 do wyrównania.

Dobrze zrobiłem?

pisalem o tym wczesniej, ja zeszfilowalem krzem do poziomu blaszki (to kolo na srodku) i teraz radiator przylega do calej powierzchni chipsetu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co jest ale jak FLEXIBILITY OPTION mam wyłączone to komp jest niestabilny, do tego każdy inny mnożnik różny od 133 powoduje niestabilną pracę sprzętu. Nie wiem o co chodzi :/

Tez to kiedys mialem jak bylo 512+256+256, jedna z kosci byla slaba i trzeba bylo recznie ustawiac timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem, nie bootuje sie CD z windowsem ( wogle jakby cd-rom niedziala ) jak podlaczam inny dysk na ktory chce zainstalowac windowsa. Przy pierwszymn podlanczaniu dysku tez tak mialem, i instalowalem windowsa z innego cd-romu, a teraz na tym dysku juz czyta.

rozumiecie?

co mam zrobic zeby zainstalwoac windowsa bez szukania innego cd-rom'u?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie :

Czy nagrywarkę DVD macie podłączoną tylko za pomocą taśmy czy jeszcze za pomocą takiego cienkiego kabelka do wejścia "CD1", który się znajduje na płycie zaraz obok wyjść audio ?

W starym kompie, którego ja nie składałem miałem podłączoną za pomocą taśmy i tego właśnie kabelka i w AsRocku też tak podłączyłem tylko nie wiem czy jest to konieczne ?

Domyślam się, że ten kabelek odpowiada za dźwięk-mam rację ?

Przesyłam fotkę (sorry za jakość, ale robione tel. )

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie :

Czy nagrywarkę DVD macie podłączoną tylko za pomocą taśmy czy jeszcze za pomocą takiego cienkiego kabelka do wejścia "CD1", który się znajduje na płycie zaraz obok wyjść audio ?

W starym kompie, którego ja nie składałem miałem podłączoną za pomocą taśmy i tego właśnie kabelka i w AsRocku też tak podłączyłem tylko nie wiem czy jest to konieczne ?

Domyślam się, że ten kabelek odpowiada za dźwięk-mam rację ?

Przesyłam fotkę (sorry za jakość, ale robione tel. )

http://img91.imageshack.us/my.php?image=forumew2.jpg

To jest zdaje się po to, gdybyś chciał słychać muzyki bezpośrednio z płyty włożonej do napędu i żeby muzyka leciała z np słuchawek bezpośrednio podłączonych do napędu. Zagmatwałem trochę, ale wiadome ocb ;)

Ja tam tego nie podłączam... bo i po co :D

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo XP przesyla dzwiek cyfrowo przez kontroler, a ten kabelek to sie przydawal za czasow jak na cd byly przyciski play i stop do muzy :D i dzwiek szedl po tym kabelku, a gry mialy sciezki audiocd na plytach

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakkolwiek można wyłączyć opcję cyfrowego audio i to nawet wcześniej niż w XP - chyba nawet 98 miał audio cyfrowe, tyle że nie zawsze działało poprawnie. Pamiętam, że kiedyś bawiłem się tym a nie miałem kabelka audio - z jednego napędu cyfrowe działało, a z drugiego nie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zdaje się po to, gdybyś chciał słychać muzyki bezpośrednio z płyty włożonej do napędu i żeby muzyka leciała z np słuchawek bezpośrednio podłączonych do napędu. Zagmatwałem trochę, ale wiadome ocb ;)

Ja tam tego nie podłączam... bo i po co :D

Tylko, że w moim napędzie DVD LG z serii GSA nie ma żadnych wejść/wyjść pod słuchawki itp.

Ponawiam pytanie: do czego ten kabelek służy ?

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do analogowego przesyłania dźwięku do karty dźwiękowej. w dzisiejszych czasach zupełnie niepotrzebne.

To jest topic o najlepszej płycie ASRocka czy o podłączaniu napędu CD do dźwiękówki?? :mur:

raczej jak podlaczyc cdrom do karty dzwiekowej na 939dual-sata2 :-|

nie przegladalem wszystkich stron topicu, ale mam pytanie czy zauwazyl ktos, ze temperatura CPU pokazywana w biosie (2.20) = temperatura hdd pokazywana w everescie i innych programach ? - taka ciekawostka :P

Edytowane przez Drainer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dorwałem fajny programik do monitorowania temperatur i napięć - NextSensor. Bardzo szybko się ładuje i mało miejsca w pamięci zajmuje.

Link do programu - http://cbid.amdclub.ru/files/nxsensor.zip

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi