Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Feris: Pisałem o tym. 1-2 strony temu dawałem linka do sterowników by Jmicron -odkąd ich używam, skończyły się dziwne zachowania kompa, a miałem podobne. Wada - burst jest na nich około 205MB/s (na AsRockowych nawet 270). Ale to mało istotne. Na starszych sterownikach Jmicron dysk też mi działał z prędkością SATA1; najnowsze jw.

Update2:

Wyciągnąłem z najnowszej paczki Jmicrona sterowniki, które są... tymi samymi sterownikami, które są na stronie AsRocka (tj. mają ten sam numer, jeśli chodzi o jgogo.sys), ale różnią się binarnie dosyć znacznie. Skrzyżowałem je ze starymi ze strony AsRocka i testuje stabilność. Burst jest taki, jak na asrockowych (~260MB/s). Kto ma kłopoty, a chce się pobawić, niech sprawdza (XP32bit only):

JMicron_XP32_DXdrv.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups.

Dawno mnie tu nie bylo, wiec przeoczylem.

Wniosek z tego taki ze trzeba poeksperymentowac ze sterownikami z obu zrodel.

U mnie wlasnie na najnowszych sterownikach jmicron mam burst jak sata I ( dodane 12.12.2006).

Natomiast sterowniki ze strony asrocka, przy instalacji z dyskietki spisuja sie swietnie.

Moze to zalezy od dysku. Moj to Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 16MB cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc, póki do jmicrona podłączony był samsung z podpisu sterowniki ze strony asrocka działały bez zarzutu. Później na jego miejsce wszedł WDC (również w sigu) i wtedy zaczęły się fochy - bsody przy starcie windowsa bez wskazania źródła problemu. Na Jmicronowych WDC działa bez zarzutu przy burście 205-210MB/s. Teraz testuje te, które podałem w poście wyżej i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu jak wlaczew opcje flexibility na pamiatki to komp chodzi na 300X9 ale pamieci sa zanizone. Ale jak sam ustawie timinki wszytskie na min i dzielnik 133 to komp nie wstaje!!!!!!!! pomocy!!!!!!!!!!

Bo opcja flexibility właśnie obniża dzielnik i timigi pamięci. Co do 133 ustawianego manualnie, to wiele osób narzekało, że ten dzielnik jest niestabilny; flexibility pewnie Ci ustawia na 100MHz.

PS. ja jedę na niedotaktowanych; mam 180MHz i ostre timingi; co prawda na 230MHz mi chodzą, ale czasem z fochem. Na 180MHz z CL2 i 1T mam sporo wyższy zapis do pamięci; co prawda odczyt spada, ale jest chłodniej, stabilniej i mniej prądu żre. Mnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!Chce na dniach kupić AMD ATHLON 64 X2 3800+ BOX (939 pin) Manchester do ASRock 939DualVSTA czy nie będzie żadnych problemów z tym prockiem na tej płycie?

problemow zadnych nie ma, mam tego procka od wrzesnia, chodzi na tej plycie jak burza:)

proponowalbym jednak wziac OEM i jakies lepsze chlodzenie, cos w stylu fryzjera chociaz, przy pelnym obciazeniu obu rdzeni na moim chlodzeniu tempy zahaczaja o 50 stopni nawet.

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedwczoraj zainstalowalem Viste RC2 32bit na sprzecie z siga (chwilowo grafa to GF6800GT na PCI-e). Systemik smiga jak zło poprostu. jest el0fajny :) Koniecznie trzeba zainstalowac ten nowy sterownik od Jmicrona by dysk pracowal normalnie i bez pauz. Z innych sterownikow to wgralem jeszcze do grafy i do sieciowki od ULi (pojawil sie jakis sterownik pod Viste). generalnie wszystko gra. Nawet w CS:S moge sobie pograc i nie ma roznicy, ze gram pod Vistą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem gdzies ze na plycie Duala Sata 2 Niezbyt chodza karty graficzne z serii GF 6800 na AGP

Sam posiadam Gigabyte 6800 GT czekam tylko na procesor az przyjdzie i wtedy wszystko zloze,ale chcialbym potwierdzic ta informacje w wiarygodnym zrodle.

Wiec jak to jest z GF 6800 na tej plycie???

Prosze nie pisac zebym poczytal caly temat poniewaz jest tego okolo 250 stron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemow zadnych nie ma, mam tego procka od wrzesnia, chodzi na tej plycie jak burza:)

proponowalbym jednak wziac OEM i jakies lepsze chlodzenie, cos w stylu fryzjera chociaz, przy pelnym obciazeniu obu rdzeni na moim chlodzeniu tempy zahaczaja o 50 stopni nawet.

Już chyba nic...bo nigdzie na sląsku już nie moge znaleść x2 w sklepie.Chyba bede zmuszony kupic sd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olaboga ileż tego tu się dozbierało hehe. Dawno mnie tu nie było. No ale do rzeczy. Panowie ostatnio po formacie coś nie moge dojść do składu z kartą z siga(zaniżone 3dsmarki) Powiedzcie gdzie sprawdzić że AGP jest dobrze zainstalowane i błagam na Boga nie odsyłacie mnie za dużo tego:) Powiem jeszcze że w 3D05 z 4900 marków zrobiło się 3500 klapa:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy jest to możliwe, że temperatura procesora jest średnio 5 stopni wyższa od diody procesora ?

Tak właśnie wskazuje mi Everest oraz Speedfan.

Z tym pytaniem to raczej do tematu o venice, ale 5 stopni to norma, zalezy jak czapka lezy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym pytaniem to raczej do tematu o venice, ale 5 stopni to norma, zalezy jak czapka lezy :P

Zadałem to pytanie tutaj ponieważ przypuszczam, że może być to wina czujnika w płycie.

Myślę, że temperatura diody zawsze powinna być wyższa od temperatury samego procesora. Jeśli się mylę to mnie oświećcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uruchom->devmgmt.msc->urządzenia systemowe->ULi AGP v 3.0 controller ma być

Trza to zainstalować przed driverami grafiki.

Nie no to ja wiem że przed driverami heh :) Ogólnie to wszystko jest tak jak Napisałeś, hmm dziwne w taki razie, pomysły mi się kończą. Może jakieś sugestie. Dodam jeszcze że wydajność w grach też zmalała i nie jest to widoczne tylko w 3dmarkach. Może coś w biosie??

Aaa i jeszcze takie pytanko? Ile wam się ładuje system?? Bo mi przez pare dobrych chwil przestaje pracowac wogóle dysk (SATAII) na kótym mam teraz zainstalowany system a wcześniej jak był zainstalowany na ata133 to wchodziło piorunem

Edytowane przez czarecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ładowania sie systemu na swiezo po formacie u mnie na raid 0 ;p to jakies 10 sek..... po miesiacu ok 15 sek :P (winxp pro) raid to fajna sprawa :P jeszcze tylko jakiegos dwurdzeniowca dorwac pod ten cholerny socket 939 :P

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A ja mam ostatnio pewien problem - powyżej FSB 250komp albo nie wstaje w ogóle albo jest bardzo ale to bardzo niestabilny (wysyp winy przy ładowaniu). Co tu może być winne? Flexibity option mam na auto, lepiej to wyłączyć?

Aha i jeszcze jedno pytanie - który z oficjalnych biosów jest lepszy do oc - 2.1 czy 1.8? Teraz mam 2.1 ale nie wiem czy to najlepszy wybór. Wgrałbym OCWB ale to tylko ręcznie pod dosem, nie chce mi się flopa podłączać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos sterownikow do Visty

dla plyty 939DUAL-VSTA dostalem z supportu taka odpowiedz:

"drivers are included the RTM (retail version) of Vista.

no additional drivers needed."

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi