Dijkstra Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Feris: Pisałem o tym. 1-2 strony temu dawałem linka do sterowników by Jmicron -odkąd ich używam, skończyły się dziwne zachowania kompa, a miałem podobne. Wada - burst jest na nich około 205MB/s (na AsRockowych nawet 270). Ale to mało istotne. Na starszych sterownikach Jmicron dysk też mi działał z prędkością SATA1; najnowsze jw. Update2: Wyciągnąłem z najnowszej paczki Jmicrona sterowniki, które są... tymi samymi sterownikami, które są na stronie AsRocka (tj. mają ten sam numer, jeśli chodzi o jgogo.sys), ale różnią się binarnie dosyć znacznie. Skrzyżowałem je ze starymi ze strony AsRocka i testuje stabilność. Burst jest taki, jak na asrockowych (~260MB/s). Kto ma kłopoty, a chce się pobawić, niech sprawdza (XP32bit only): JMicron_XP32_DXdrv.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feris Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ups. Dawno mnie tu nie bylo, wiec przeoczylem. Wniosek z tego taki ze trzeba poeksperymentowac ze sterownikami z obu zrodel. U mnie wlasnie na najnowszych sterownikach jmicron mam burst jak sata I ( dodane 12.12.2006). Natomiast sterowniki ze strony asrocka, przy instalacji z dyskietki spisuja sie swietnie. Moze to zalezy od dysku. Moj to Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 16MB cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Prawdę mówiąc, póki do jmicrona podłączony był samsung z podpisu sterowniki ze strony asrocka działały bez zarzutu. Później na jego miejsce wszedł WDC (również w sigu) i wtedy zaczęły się fochy - bsody przy starcie windowsa bez wskazania źródła problemu. Na Jmicronowych WDC działa bez zarzutu przy burście 205-210MB/s. Teraz testuje te, które podałem w poście wyżej i zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kami Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 czemu jak wlaczew opcje flexibility na pamiatki to komp chodzi na 300X9 ale pamieci sa zanizone. Ale jak sam ustawie timinki wszytskie na min i dzielnik 133 to komp nie wstaje!!!!!!!! pomocy!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Widać pamięci nie dają rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kami Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 jak pamieci 400 nawet niechca chodzic z nominala predkoscia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 czemu jak wlaczew opcje flexibility na pamiatki to komp chodzi na 300X9 ale pamieci sa zanizone. Ale jak sam ustawie timinki wszytskie na min i dzielnik 133 to komp nie wstaje!!!!!!!! pomocy!!!!!!!!!! Bo opcja flexibility właśnie obniża dzielnik i timigi pamięci. Co do 133 ustawianego manualnie, to wiele osób narzekało, że ten dzielnik jest niestabilny; flexibility pewnie Ci ustawia na 100MHz. PS. ja jedę na niedotaktowanych; mam 180MHz i ostre timingi; co prawda na 230MHz mi chodzą, ale czasem z fochem. Na 180MHz z CL2 i 1T mam sporo wyższy zapis do pamięci; co prawda odczyt spada, ale jest chłodniej, stabilniej i mniej prądu żre. Mnie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) hmmm sprawdzałem, 133 stabilne we wszelkich konfiguracjach :) tak jak YogiCK napisał, prawdopodobnie pamiątki za wolne... Edytowane 23 Stycznia 2007 przez adzio_tuning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 U mnie też 133 jest stabilne, niemniej jednak wiele osób pisało w tym wątku, że u nich nie jest. To, pamięci 200MHz są za wolne, żeby chodzić na 200MHz, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 heh no na to wygląda ;] kiszka :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kami Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 co mam zrobic aby wyciagnac 9X311 ?????? ogranicza mnie plyta?? bios?? pamieci chyba nie bo moge ustawic dzielnik 100?? jakies propozycje ...?????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 a jakie masz temperatury? bo wiadomo że płyta potrafi wiele 8) albo proc sie skończył, albo pamiątki właśnie, spróbuj poluzować timingi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Te kingstony ustaw na 3-4-4-8, bo z tego co widze w CPU-Z to sa zle wykrywane z SPD (3-3-3-8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kami Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 @adzio_tuning Proc sie nie skonczyk bo robi 290X10 na 1.325 . ale na 311X9 nie chodzi nie wiem czemu..... albo zly bios powyzej htt 307 sie sypie ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadbre Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Witam!Chce na dniach kupić AMD ATHLON 64 X2 3800+ BOX (939 pin) Manchester do ASRock 939DualVSTA czy nie będzie żadnych problemów z tym prockiem na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Nie powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Witam!Chce na dniach kupić AMD ATHLON 64 X2 3800+ BOX (939 pin) Manchester do ASRock 939DualVSTA czy nie będzie żadnych problemów z tym prockiem na tej płycie? problemow zadnych nie ma, mam tego procka od wrzesnia, chodzi na tej plycie jak burza:) proponowalbym jednak wziac OEM i jakies lepsze chlodzenie, cos w stylu fryzjera chociaz, przy pelnym obciazeniu obu rdzeni na moim chlodzeniu tempy zahaczaja o 50 stopni nawet. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Misiekskrzypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 kolega ma już fryzjera :) a w sumie dlaczego miały by być jakieś problemy? ;) full wypas jest przecież ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Przedwczoraj zainstalowalem Viste RC2 32bit na sprzecie z siga (chwilowo grafa to GF6800GT na PCI-e). Systemik smiga jak zło poprostu. jest el0fajny :) Koniecznie trzeba zainstalowac ten nowy sterownik od Jmicrona by dysk pracowal normalnie i bez pauz. Z innych sterownikow to wgralem jeszcze do grafy i do sieciowki od ULi (pojawil sie jakis sterownik pod Viste). generalnie wszystko gra. Nawet w CS:S moge sobie pograc i nie ma roznicy, ze gram pod Vistą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Przeczytalem gdzies ze na plycie Duala Sata 2 Niezbyt chodza karty graficzne z serii GF 6800 na AGP Sam posiadam Gigabyte 6800 GT czekam tylko na procesor az przyjdzie i wtedy wszystko zloze,ale chcialbym potwierdzic ta informacje w wiarygodnym zrodle. Wiec jak to jest z GF 6800 na tej plycie??? Prosze nie pisac zebym poczytal caly temat poniewaz jest tego okolo 250 stron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadbre Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 problemow zadnych nie ma, mam tego procka od wrzesnia, chodzi na tej plycie jak burza:) proponowalbym jednak wziac OEM i jakies lepsze chlodzenie, cos w stylu fryzjera chociaz, przy pelnym obciazeniu obu rdzeni na moim chlodzeniu tempy zahaczaja o 50 stopni nawet. Już chyba nic...bo nigdzie na sląsku już nie moge znaleść x2 w sklepie.Chyba bede zmuszony kupic sd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 olaboga ileż tego tu się dozbierało hehe. Dawno mnie tu nie było. No ale do rzeczy. Panowie ostatnio po formacie coś nie moge dojść do składu z kartą z siga(zaniżone 3dsmarki) Powiedzcie gdzie sprawdzić że AGP jest dobrze zainstalowane i błagam na Boga nie odsyłacie mnie za dużo tego:) Powiem jeszcze że w 3D05 z 4900 marków zrobiło się 3500 klapa:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 uruchom->devmgmt.msc->urządzenia systemowe->ULi AGP v 3.0 controller ma być Trza to zainstalować przed driverami grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Panowie czy jest to możliwe, że temperatura procesora jest średnio 5 stopni wyższa od diody procesora ? Tak właśnie wskazuje mi Everest oraz Speedfan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Panowie czy jest to możliwe, że temperatura procesora jest średnio 5 stopni wyższa od diody procesora ? Tak właśnie wskazuje mi Everest oraz Speedfan. Z tym pytaniem to raczej do tematu o venice, ale 5 stopni to norma, zalezy jak czapka lezy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Z tym pytaniem to raczej do tematu o venice, ale 5 stopni to norma, zalezy jak czapka lezy :PZadałem to pytanie tutaj ponieważ przypuszczam, że może być to wina czujnika w płycie. Myślę, że temperatura diody zawsze powinna być wyższa od temperatury samego procesora. Jeśli się mylę to mnie oświećcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) uruchom->devmgmt.msc->urządzenia systemowe->ULi AGP v 3.0 controller ma być Trza to zainstalować przed driverami grafiki. Nie no to ja wiem że przed driverami heh :) Ogólnie to wszystko jest tak jak Napisałeś, hmm dziwne w taki razie, pomysły mi się kończą. Może jakieś sugestie. Dodam jeszcze że wydajność w grach też zmalała i nie jest to widoczne tylko w 3dmarkach. Może coś w biosie?? Aaa i jeszcze takie pytanko? Ile wam się ładuje system?? Bo mi przez pare dobrych chwil przestaje pracowac wogóle dysk (SATAII) na kótym mam teraz zainstalowany system a wcześniej jak był zainstalowany na ata133 to wchodziło piorunem Edytowane 25 Stycznia 2007 przez czarecki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Co do ładowania sie systemu na swiezo po formacie u mnie na raid 0 ;p to jakies 10 sek..... po miesiacu ok 15 sek :P (winxp pro) raid to fajna sprawa :P jeszcze tylko jakiegos dwurdzeniowca dorwac pod ten cholerny socket 939 :P Edytowane 26 Stycznia 2007 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 A ja mam ostatnio pewien problem - powyżej FSB 250komp albo nie wstaje w ogóle albo jest bardzo ale to bardzo niestabilny (wysyp winy przy ładowaniu). Co tu może być winne? Flexibity option mam na auto, lepiej to wyłączyć? Aha i jeszcze jedno pytanie - który z oficjalnych biosów jest lepszy do oc - 2.1 czy 1.8? Teraz mam 2.1 ale nie wiem czy to najlepszy wybór. Wgrałbym OCWB ale to tylko ręcznie pod dosem, nie chce mi się flopa podłączać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Apropos sterownikow do Visty dla plyty 939DUAL-VSTA dostalem z supportu taka odpowiedz: "drivers are included the RTM (retail version) of Vista. no additional drivers needed." Edytowane 29 Stycznia 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...