Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem zmienic karte graficzna z AGP (6800) na PCI-X (Palit 7900GS).

Plyta glowna to Asrock 939Dula-sataII. Zasilacz (Topower 400W).

Odinstalowalem stara karte, odinstalowame sterownik do AGP. Zamontowalem nowa karte, ustawilem w biosie grafike na PCI-X. Uruchomilem kompa, karta sie zglosila i w momencie gdy pojawia sie obrazek uruchamiana WIN XP obraz sie wylacza.

Probowalem zainstalowac ja w ten sposob ze obie karty zamontowalem ale obraz szedl ze starej karty. Wtedy system wykryl mi nowa karte (7900), zainstalowalem sterowniki i zresetowalem system. Przelaczylem kabel do nowej karty ale nic to nie pomoglo, dalej to samo.

I nie wiem czy jest to wina karty, czy moze zlacza na plycie glownej.

Edytowane przez ripool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowalem stara karte, odinstalowame sterownik do AGP. Zamontowalem nowa karte, ustawilem w biosie grafike na PCI-X. Uruchomilem kompa, karta sie zglosila i w momencie gdy pojawia sie obrazek uruchamiana WIN XP obraz sie wylacza.

Probowalem zainstalowac ja w ten sposob ze obie karty zamontowalem ale obraz szedl ze starej karty. Wtedy system wykryl mi nowa karte (7900), zainstalowalem sterowniki i zresetowalem system. Przelaczylem kabel do nowej karty ale nic to nie pomoglo, dalej to samo.

Wywal stery od agp, wywal stery od grafy, driver cleaner. Wylacz kompa, wloz nowa grafe, zainstaluj stery od grafy - dziala, bo musi dzialac. Jak nie dziala to uwalona karta. W biosie nic nie musisz ustawiac, nawet jak wyjmiesz karte z agp to i tak znajdzie gdzie masz aktualnie wlozona i ztego portu odpali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Kurde... szkoda że nie ma biosu z większym napięciem. Mój kumpel na proca co na stock chodził stable na 2450Mhz, daliśmy mu 1.55-1.6V to od razu zwariował - 2800 stable, przechodzi SuperPI 8M... przegięcie. Ahh żebym to ja miał taką płytę... może 2,9 by było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Już na socket A chciałem zrobić to uznałem że musiałbym być chirurgiem ;)

Czy to jest schemat ogólny dla s.939 ?

Znalazłem już taki dla s.939 ale jak ustawię oryginal na 1.45V a ten drugi na 1.55V to kupa... nic nie ma schemacie.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już na socket A chciałem zrobić to uznałem że musiałbym być chirurgiem ;)

Czy to jest schemat ogólny dla s.939 ?

Znalazłem już taki dla s.939 ale jak ustawię oryginal na 1.45V a ten drugi na 1.55V to kupa... nic nie ma schemacie.

jak chcesz ryzykowac z drucikami, to moze lepiej polacz 2 kropki ze soba na plycie i masz vcore na 1,55v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No właśnie wolałbym tego uniknąć... Czym najlepiej łączyć te kropki (w ogóle to skąd wsiąść schemat ;) ? Jeżeli electronem 40a to nie mam i nie będę miał raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal stery od agp, wywal stery od grafy, driver cleaner. Wylacz kompa, wloz nowa grafe, zainstaluj stery od grafy - dziala, bo musi dzialac. Jak nie dziala to uwalona karta. W biosie nic nie musisz ustawiac, nawet jak wyjmiesz karte z agp to i tak znajdzie gdzie masz aktualnie wlozona i ztego portu odpali

Sprawdziłem jeszcze kartę u kumpla który ma X800 i zasilacz chifteca 410 i u niego poszło trochę dalej po uruchomił się Windows , pokazał się pulpit ale później komp się resetował. Wiec pewnie potrzeba mocniejszej zasiłki do tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Czy ta płyta ma duala??? mam ja juz 6 miechow i dalej nie wiem:)

Jakie pamiątki polecacie do niej??? ja wlasnie zmieniam 1Gb kingstona na 2X512!!!!!!!!!!

Dziwne, ale nie moge wyciagnac na nich więcej niz 193mhz!!!

Oczywiście że ma :) Ja polecam Twinmosy 400Mhz, maja rozsądną cenę i przynajmniej u mnie chodzą ok (czytaj. 220Mhz w dualu daje radę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz jakis czas temu (bardzo dawno) pisalem o moim problemie.

Mianowicie podczas ladowania WinXP SP2 moment wczytywania "bialego paska" trwa baaardzo dlugo (1-2 min).

Czy ktos mial moze taki problem na VSTA? Bo juz troche stron przybylo i moze ktos sie juz z tym spotkal. Jesli nie, to moze jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem: Galaxy 6800 AGP zmieniłem na Galaxy 7900GS PCI-E. Wcześniej odinstalowałem stery i sterownik AGP, ale przy bootskinie monitor się wyłączał. Pomógł tylko reinstal windowsa. Nawet do trybu awaryjnego nie można było się dostać. Komputer chodził normalnie tyle, że z "wyłączonym" monitorem.

Przy okazji mam pytanie: Mam dysk Seageta Sata2 320Gb 7200.10 no i BURST na tym dysku wynosi 117MB/s Normalnie jakaś parodia. Ktoś wcześniej pisał, że zainstalował stery od asrocka i BURST był słaby bo wynosił z 200MB. Dla mnie to byłby speed nie z tej ziemi ;] Oczywiście sterowniki zainstalowane, w biosie ustawione na sata, a dysk podlaczony do portu sata2 na płycie i zworka w dysku jest wyciągnięta - teoretycznie powinno wszystko chodzić poprawnie, ale tak nie jest. Jakieś sugestie ? Płyta to 939dual-VSTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóżcie !!!

Od jakiegoś dłuższego czasu z kompem mam problem.

Przeważnie podczas grania (ale nie we wszystkie gry) komp mi się resetuje (wygląda mniej więcej tak, że najpierw monitor gaśnie i wiatraki w kompie nadal kręcą się) i muszę wcisnąć reset w kompie, bo sam komp już nie wstaje.

Próbowałem już:

- przywrócenie fabrycznych ustawień całego sprzętu (płyta,proc,ram,grafa)

- ram sprawdzany goldmemory i memtestem-żadnych błędów

- czyszczenie kompa z kurzu

- temperatury są ok.

- napięcia zasilacza stabilne

- kondensatory ok.

Zaznaczam, że komp resetuje mi się tylko (aż) w niektórych grach, a w niektórych jest ok.

Pomóżcie, bo już niewiem co jest grane. Co to może być ?

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tylko w niektórych grach to ja sprawdziłbym na twoim miejscu sterowniki - tak te od AGP jak i od karty graficznej.

Ok. W takiej sytuacji niedługo zrobię format i zainstaluje system na nowo.

Napiszcie, które sterowniki zainstalować ? Czy sterowniki ze strony Asrocka czy może Uli Integrated 2.20 ?

Chodzi mi o to które są lepsze i sprawiają mniej problemów i czy w tej paczce od ULI jest inny sterownik AGP niż na stronie AsRocka ?

Ps. dodam, że podglądzie zdarzeń żadnych błędów nie ma i dlatego zastanawiam się czym te freezy i restarty w niektórych grach są spowodowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mógłby ktoś schemacikiem zarzucić? Może spróbuję choć boję się płyty rozwalić...

EDIT:

Czy to ma być to?

Dołączona grafika

Tzn. tak że jak ustawiam w biosie 1.1V to naprawdę jest 1.55V ??

Jeżeli tak to czym to najlepiej wykonać? Ołówkiem (B5)?

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Jak będę miał czas to postaram się zrobić... może wystarczy ołówek. Nawet na płycie jest bardzo dużo tych wyprowadzeń i raczej będzie to wyglądało tak:

- rozbieram kompa na części,

- wyciągam płytę

- widze jakie to małe (tutaj głośno klnę :lol:)

- składam kompa z powrotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi