basik Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 hmm to troche dziwne, bo szary grzeje sie podobnie jak na starej grafie, natomiast pomaranczowy jest sporo cieplejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 jak wyglada nb pod radiatorem ? Bo sie przymeirzam z zalozeniem bloku wodnego, ale widze ze po[ciach!]cy z asrocka tuz przy otworach montazowych dali kondensatory . I mnei interesuje czy jest nb na cala wielkosc radiatora, czy taki maly jak w athlonach. Bo jak an cala wielkosc to jeszcze bedize szlo chycic na 1 srubke i opaske zaciskowa z drugiej dac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/rev...al-SATA2/g3.htm <= tu masz fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 hmm to troche dziwne, bo szary grzeje sie podobnie jak na starej grafie, natomiast pomaranczowy jest sporo cieplejszy. U mnie polnocny jest tak goracy ze max 1s utrzyma sie palca, potem juz parzy. Grafa na PCIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 U mnie polnocny jest tak goracy ze max 1s utrzyma sie palca, potem juz parzy. Grafa na PCIE Polnocny tzn. ten z wiekszym - srebrnym radiatorem ? U mnie bardziej pomaranczowy sie grzeje. Chyba zamowie sobie tego niebieskiego zalmana na allagro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Ej chłopaki, jedno pytanko. Dorwałem tą płytkę i Athlona 3000+, złożone to do kupy jeszcze z dwoma kostkami DDR333 i nie chce się ruszyć. Tzn jak odpalam to rusza i jakby co jakieś 3 sec restart. Bios milczy, kable podpięte raczej dobrze - sprawdzałem po kilka razy. Pamiąki działają. Za mobo i proca co prawda głowy nie dam, ale może coś przeoczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Ej chłopaki, jedno pytanko. Dorwałem tą płytkę i Athlona 3000+, złożone to do kupy jeszcze z dwoma kostkami DDR333 i nie chce się ruszyć. Tzn jak odpalam to rusza i jakby co jakieś 3 sec restart. Bios milczy, kable podpięte raczej dobrze - sprawdzałem po kilka razy. Pamiąki działają. Za mobo i proca co prawda głowy nie dam, ale może coś przeoczyłem. Kartę graficzną :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Kartę graficzną :D ;/ no halo, bez kitu sprawdzałem pod AGP 9200SE i 9700. Pod PCI-E nie mam teraz niczego, ale co by to miało mieć wspólnego. Przejrzałem manuala i zwory są dobrze poustawiane. Tak w koło coldbooty (mam nadzieję że nie mylę pojęcia) mam, zapętlone co 3 sec. Odpalam i potem tylko słyszę jak co chwilę na nowo odpalają się napędy. BIOS padł? Może proc. nie wiem w sumie czego to może być wina bo to moje pierwsze zetknięcie z tą mobo i nie wiem jak reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 ;/ no halo, bez kitu sprawdzałem pod AGP 9200SE i 9700. Pod PCI-E nie mam teraz niczego, ale co by to miało mieć wspólnego. Przejrzałem manuala i zwory są dobrze poustawiane. Tak w koło coldbooty (mam nadzieję że nie mylę pojęcia) mam, zapętlone co 3 sec. Odpalam i potem tylko słyszę jak co chwilę na nowo odpalają się napędy. BIOS padł? Może proc. nie wiem w sumie czego to może być wina bo to moje pierwsze zetknięcie z tą mobo i nie wiem jak reaguje. 1. Jak nie masz pewności, że zasilacz jest w 100% sprawny, to nawet nie zaczynaj. 2. Upewnij się, że obie wtyczki PWR20 i PWR4 są dobrze zatrzaśnięte. 2. Wszystko co pakujesz na płytę (oprócz CPU) trzeba tak wcisnąć do slotów, żeby płyta jęknęła (zero litości). 3. Reset biosa. 4. Nie podłączaj żadnych napędów 5. Odpal płytę z jedną kością zmieniając kolejno banki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) glupie pytanie? probowales odlaczyc calkowicie zasilanie do kompa i po 2-3 min na nowa podlaczyc? jak ja przekrecilem procka to tez mialem takie objawy - nic nie mogle zrobic tylko pomoglo to co napisalem wyzej :) Edytowane 27 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) Dobra to już mówię jak było: Sprawdzałem na dwóch zasilaczach. Jeden to sprawdzony modecom z siga. Drugi nówka sztuka fortron. Pamięci sprawdzałem w różnych slotach - jedna i dwie kości. Na początku próbowałem odpalić kompletnie bez niczego - dysków napędów. Reset biosa oczywiście był - no aż takim noobem nie jestem. Spróbuję z tym odłączaniem kompletnym na jakiś czas, ale coś mi się nie widzi. Sprawdzę jutro proca, może to jego wina (oby nie bo wymienić mi mobo będzie łatwiej) Edytowane 27 Marca 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk4as Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) co zrobić gdy po przetestowaniu ram chodzi bez zarzutu 225 mhz 450 efektywnie przy standardowych twimingach htt 295 mnoznik prock 9 co daje ok 2700 mhz dzielnik ramu działa tylko dvi 100 gdy uruchamiam 133 albo 166 komp nie uruchamia sie sie próbwałem bawic sie twimingami ale dalej to samo bios mam 2.3 najnowszy CO zrobić? konfig CPU: AMD ATHLON 3000+ chodzi na 2.6 MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P1.8 RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz dual 2x512 GFX: Obecnie GF 6600 leadtek winfast chodzi na 470/720 weiecej nie próbowałem LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS09 *|* DŹWIĘK: zintegrowany *|* PSU: MODECOM 350 W *|* HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I *|* Chłodzenie: CPU: BOX zestaw Edytowane 27 Marca 2007 przez luk4as Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majaboss Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) mam pytanie takie ,,wczesnij jak odpalalem programy to czuc bylo ta wydajnosc poza tym w 3smarkach to wyciagalem na sempieA 1270 tys a tu a teraz jak sie przesiadlem na asrock + sandiego 2400+ ta sam grafa co na sempie,,,a robie w 3dsmarkach po 6500 tys wwyglada tak jak by karta byla przekrecena na mother Natura zwalnia do 2 fps miejscami i wyskakuje co jakis czas jakies arty czarne (na tych samych taktach chodzila na SempieA i bylo ok) ,,,moze wiecie czemu az taka slaba wydajnosc jest moze musze cos ustawic na tym asrocku ??? Edytowane 28 Marca 2007 przez majaboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) co zrobić gdy po przetestowaniu ram chodzi bez zarzutu 225 mhz 450 efektywnie przy standardowych twimingach htt 295 mnoznik prock 9 co daje ok 2700 mhz dzielnik ramu działa tylko dvi 100 gdy uruchamiam 133 albo 166 komp nie uruchamia sie sie próbwałem bawic sie twimingami ale dalej to samo bios mam 2.3 najnowszy CO zrobić? konfig CPU: AMD ATHLON 3000+ chodzi na 2.6 MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P1.8 RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz dual 2x512 GFX: Obecnie GF 6600 leadtek winfast chodzi na 470/720 weiecej nie próbowałem LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS09 *|* DŹWIĘK: zintegrowany *|* PSU: MODECOM 350 W *|* HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I *|* Chłodzenie: CPU: BOX zestaw Bawiłeś się prędkościami magistral CPU:NB i NB:SB?? Jeśli nie to proponuję dać na 600. Na 166 nie ruszy bo daje to przeszło 240Mhz, na 133 powinno. mam pytanie takie ,,wczesnij jak odpalalem programy to czuc bylo ta wydajnosc poza tym w 3smarkach to wyciagalem na sempieA 1270 tys a tu a teraz jak sie przesiadlem na asrock + sandiego 2400+ ta sam grafa co na sempie,,,a robie w 3dsmarkach po 6500 tys wwyglada tak jak by karta byla przekrecena na mother Natura zwalnia do 2 fps miejscami i wyskakuje co jakis czas jakies arty czarne (na tych samych taktach chodzila na SempieA i bylo ok) ,,,moze wiecie czemu az taka slaba wydajnosc jest moze musze cos ustawic na tym asrocku ??? O Dżizis facet, najpierw słownik i myśl o czym piszesz. Rozumiem że miałeś Semprona na Socket A. Instalowałeś stery Uli dla AGP?? Edytowane 28 Marca 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Pożyczyłem od kumpla San Diego 3700+, ale nie mogę za cholerę zmienić napięcia na wyższe od 1.4V w biosie. WTF? Ten 2.1 tak ma? Na razie śmiga 270x11 na 1.4, zaczynam s_pi liczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 No mój problem rozwikłałem, tzn. może i nie ale nie leżał po stronie mobo. Proc jest martwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Pożyczyłem od kumpla San Diego 3700+, ale nie mogę za cholerę zmienić napięcia na wyższe od 1.4V w biosie. WTF? Ten 2.1 tak ma? Na razie śmiga 270x11 na 1.4, zaczynam s_pi liczyć. To chyba taki limit na płytce, żeby zbytnio jej nie "forsować". Na venicu miałem do 1.45V. Na X2 mam max 1.4V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 To chyba taki limit na płytce, żeby zbytnio jej nie "forsować". Na venicu miałem do 1.45V. Na X2 mam max 1.4V. chip zaislajacy moze dac max 1.55 :) ale bios blokuje. Wiec modzik i jest ) nei iwem czy dla x2 ten mod dziala tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Mowa o v-modzie? Zrobiłbym, ale się boję. Nigdy jeszcze takowego nie robiłem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Mowa o v-modzie? Zrobiłbym, ale się boję. Nigdy jeszcze takowego nie robiłem ;).ja zrobie jak bede bloczki wodne zakaldal. nie chce mi sie pierdzielic ciagle z wyjmowaniem i wkladaniem plyty. I nie wiem co ten tcasemax oznacza w coretemp. I chcialbym sei dowiedziec. splyon wylaczyles cool and quite i spead spectrum bo to ci moze oc ograniczac :) cool and quite zmienia sobei napeicie jak chce nie jak biso ma ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk4as Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Bawiłeś się prędkościami magistral CPU:NB i NB:SB?? Jeśli nie to proponuję dać na 600. Na 166 nie ruszy bo daje to przeszło 240Mhz, na 133 powinno. O Dżizis facet, najpierw słownik i myśl o czym piszesz. Rozumiem że miałeś Semprona na Socket A. Instalowałeś stery Uli dla AGP?? tak zminiłem juz na 600 mhz nb i sb jak kazano w pradanikach do podkrecania moze zamina biosa na jakis pomoze? polecicie na jakim wam chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 OCWB2 - na nim działa dzielnik 166 poprawnie, kiedy na reszcie nie chce śmigać ;) BTW: Staraj się pisać poprawniej... "pradanikach" :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 http://www.ocworkbench.com/2006/asrock/bios/bios.htm Moglby to ktos dokleic do faq ? Przyda sei komus napewno z 2 jaajmi na tej plytce :) Wogule po czym poznac ze vcore mod dziala bo cpuz jest tepy i nei zawsze dobrze wszystko pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 No dzisiaj to ja juz zglupialem do cna z ta plyta po prostu. Z racji takiej, ze poklady mojej cierpliwosci dla dysku pod Sata2 sie wyczerpaly (zawieszki w grach, ciagle palaca sie dioda) i zadna wersja sterownikow od JMicrona na to nie pomagala (raz moglem grac godzinami, innym razem wysypka zaraz na poczatku, byl ten problem juz poruszany), postanowilem przepiac dysk pod jedno z gniazd sata1. Zeby nie bylo system stawialem od nowa. W biosie wlaczylem dotad nieuzywany kontroler Sata w tryb Non-Raid oraz wylaczylem niepotrzebny mi od tej chwili Sata2. Postawilem system, wszystko gladko, sterowniki Uli Integrated Drivers tez wgralem i zonk. Raz, ze dysku nie widac pod ikonka "Bezpieczne usuwanie sprzetu" to robia mi sie zawieszki typu kursor myszy nieruchomy i tylko reset pomaga. Ciezko stwierdzic w jakim trybie on dziala bo HDTach pokazuje burst rzedu 115-118MB wiec moze byc to albo UDMA-6 albo Sata1 choc obstawialbym to pierwsze z uwagi na brak dysku pod ikonka. Nie rozumiem tylko jak to sie moglo stac, sterowniki zainstalowane bez zadnych problemow. Ma ktos jakis pomysl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @Misiekskrzypek spróbuj w biosie zmienić AGP8x na AGP4x. U mnie były podobne problemy i właśnie to pomogło. Odpisz czy jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @Adyan Narazie wrzucilem te najnowsze stery do Sata2 (do ktorych ktos dawal linka chyba na 70 stronie) i daje kontrolerowi jeszcze jedna szanse meczac go grami. Jesli problemy beda sie powtarzac to przelacze sie na Sata1 i skorzystam z Twojej rady. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 uzywam kart graficznej w PCI-E, chcialbym wlozyc na chwile AGP rzeby sprawdzic czy dziala itp. 1. Czy musze cos kombinowac ze sterownikami plyty glownej, i w biosie cos przestawiac ? 2. Czy bedzie jakis konflikt sterownikow itp. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 nic nie musisz reinstalowac, tylko w bioscie przestawisz kolejnosc kart zamiast PCI ustawisz agp i masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @Adyan Na nowych sterach tez mialem zawiechy w Silent Hunter 3 wiec przepialem dysk pod sata1 i ustawilem agpx4 ale nic to nie dalo. sterowniki wgrane, wszystko wgrane, w biosie sata1 wlaczona w tryb non raid a dysku jak nie bylo widac pod ikonka "bezpieczne usuwanie..." tak nie widac dalej (pod sata2 widac, problemy z zawieszkami jedynie w grach) no i pod sata1 dalej system staje w roznych sytuacjach, np. instalowanie jakiegos programu-kursor myszy stop i tylko reset pomaga. Jesli ktos rozwiazal problem zawiech w grach dysku wpietego w sata2 to prosze o rade bo moje pomysly juz sie wyczerpaly:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @Misiek skrzypek proponuję: - odkręć kompa do fabrycznych ustawień - przeskanuj dysk chdsk - jak masz możliwość to wymień grafikę na inną - pomiar napięć Jeśli to nie pomoże to wgraj stery od Sata2 z dyskietki podczas instalacji systemu (jeśli tak nie robiłeś wcześniej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...