Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A u mnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

najnowsze (jak zwykle) sterowniki do JMicrona.

Ktoś powie że burst słaby, no tak, na tych z płyty mam wyższy (260-280 Mb) ale nie widzę żadnego przełożenia na wydajność - w moim odczuciu najnowsze stery są ok.

SMART pod SATA2 działa mi bezproblemowo (no chyba że go nie włączę w biosie a chcę sprawdzać to kompa wiesza) i wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LukasAMD twój wykres z HD Tacha nie wygląda za dobrze. Bardzo jest "pochaczony" czyli masz często duże spadki transferu. Ty na swoim dysku masz transfer na poziomie 53,7 MB/s a ja na moim dysku mam na poziomie 63,9 MB/s.

Mam wgrane sterowniki ze strony AsRocka.

Wklejam screena żebyś zobaczył jak powinien wyglądać prawidłowy wykres:

Dołączona grafika

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery przynajmniej od 1.17.18 i w gore sa zupelnie zwalone (moze wczesniejsze tez ale nie sprawdzalem zadnych poza tymi ze strony Asrocka i 1.17.11) i chodzi tu wlasnie nie tylko o burst, a o inne podstawowe parametry dysku, jak czas dostepu i sredni odczyt, ktore te nowe stery strasznie zanizaja (sprawdzalem tez najnowsze w wersji chyba 1.17.20 jakos z polowy czerwca, stery zreszta dolaczane do jakiejs plyty asusa i taka sama lipa jest, wykres poszarpany a parametry kiepawe). Daje skrina z w miare przyzwoitym wykresem mojego dysku, ktorego kontroler obsluguje teraz NForce 4 Ultra. Burst najwiekszy byl na poziomie 220-230MB/s takze JMicron, o ile trafi sie nieuwalony wcale nie odstepuje a czesto i przewyzsza tego Nforca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No to dobra robiłem kilka testów. Sterowniki z płyty/storny (ta sama wersja w moim przypadku):

Dołączona grafika

:blink: Robione w kilkanaście sekund po uruchomieniu kompa, powtórzyłem więc po pewnym czasie bo chyba coś jeszcze w tle działało (co to nie wiem):

Dołączona grafika

Po tym jak zrobiłem ten test zadałem sobie pytanie - na jakich ustawienach każdy robi ten test? Chodzi o HD Tach-a, do tej pory robiłem quick (8mb), zrobiłem tez na 32:

Dołączona grafika

Wszystkie screeny to SATA ustawione tak: SATA2, Strong (na normal było identycznie), bez SMART

Postaram się jeszcze zrobić na najnowszych sterach w 32mb i strong.

EDIT:

Wynik 32mb na najnowszych sterach:

Dołączona grafika

de facto nie ma różnicy w porównaniu do 8mb. Nie wiem już sam z czego korzystać... czy testy w HD Tach dobrze oddają działanie dysku w praktyce?

Inne sprawa - czy u was też jest taka różnica pomiędzy nowymi a starymi sterownikami:

Dołączona grafika

???

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LukasAMD

No to popatrz chlopie na swoje skriny ale nie na burst tylko average read i porownaj te wyniki na sterach asrocka i tych nowych i zadaj sobie pytanie ktore sa dobre a ktore kiepawe. Gwarantowana odpowiedz-stare stery sa dobre a nowe kiepawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Na poczatku też tak myślałem ale zrobiłem jeszcze testy w HD Tune:

Stare sterowniki:

Dołączona grafika

Nowe:

Dołączona grafika

DO DU** TAKA ROBOTA :mur: :mur: :mur: kurde teraz to już całkowicie nie wiadomo co jest lepsze, jeden program mówi to a drugi to. Należałoby wykonać jakie gruntowne testy z użyciem kilku(nastu) aplikacji aby być pewnym co jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym predzej wierzyl HDTach gdyz HDTune to u mnie zawsze cuda pokazywal jak chociazby burst ktory tam nie ma nic wspolnego z interfejsem sata2, u Ciebie widze jest podobnie. U mnie osobiscie najlepiej dzialaly stery ze strony Asrocka, sa one glownie pod ten chipset JMicrona dedykowane bo te nowsze to takie combo pod wszystkie chipsety JMicrona wlacznie z raidem. No i na tych ze strony Asrocka wszystkim smart chodzi a na tych nowszych nie, u mnie np. jakis czas smart pokazywal sie a za ktoryms z rzedu wlaczeniem systemu znikal na zawsze i tak przy wszystkich instalacjach tych nowszych sterownikow, wiec cos tu jest nie tak. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

U mnie SMART NIE działa pod jakimikolwiek sterami jeżeli go wyłączę w biosie. Jeżeli jest włączony to wszystko jest ok.

Inna sprawa - dlaczego każdy ma taki nawet gładki wykres a ja postrzępiony? Antywirusa (BitDefender 9 Pro Plus) na czas testu wyłączałem. System jest pełny update-ów z microsoftu, może to przez to? A może zrąbany kabel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery przynajmniej od 1.17.18 i w gore sa zupelnie zwalone (moze wczesniejsze tez ale nie sprawdzalem zadnych poza tymi ze strony Asrocka i 1.17.11) i chodzi tu wlasnie nie tylko o burst, a o inne podstawowe parametry dysku, jak czas dostepu i sredni odczyt, ktore te nowe stery strasznie zanizaja (sprawdzalem tez najnowsze w wersji chyba 1.17.20 jakos z polowy czerwca, stery zreszta dolaczane do jakiejs plyty asusa i taka sama lipa jest, wykres poszarpany a parametry kiepawe). Daje skrina z w miare przyzwoitym wykresem mojego dysku, ktorego kontroler obsluguje teraz NForce 4 Ultra. Burst najwiekszy byl na poziomie 220-230MB/s takze JMicron, o ile trafi sie nieuwalony wcale nie odstepuje a czesto i przewyzsza tego Nforca.

Co do bursta - w zasadzie jeżeli jest na poziomie 200MB/s to i tak wystarczająco; jest i tak tyle większy od maksymalnego transferu dysku, że w praktyce w domowych kompach prawie i tak niewykorzystywany. Maksymalny transfer dysku nie zmienia się z tego co zauważyłem jakoś dramatycznie w zależności od wersji sterowników (przynajmniej u mnie) - natomiast co sie zmienia i to bardzo to random acces i CPU usage. Na Twoim screenie random acces masz dość kiepawy - 17ms to imho trochę dużo - oba dyski z mojego siga miały na tym kontrolerze >14ms, w tym również na sterach 1.17.11

Osobiście używam 1.17.11 - burst na poziomie 205MB/s i reszta w normie. Najlepsze wyniki miały stery ze strony asrocka (burst 280MB/s, random acces 13.2ms), ale u mnie wraz z dyskiem WDC (który jest obecnie podpięty do jmicrona) powodują czasami bsody (u kilku osób podobnie) przy odpalaniu systemu; dziwne, bo z samsungiem działały rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

U mnie z random acces jest ok, burst i average też wygląda dobrze na tych ze strony asrocka.

Pisałem o tym w temacie o dyskach z mojej serii i:

- wahania na wykresie są w pełni normalne

- po zobaczeniu screenów również polecają te starsze

Może jeszcze zobaczę 1.17.11 jeżeli gdzieś znajdę ale jeżeli na starych będzie ok to przy nich zostanę skoro wszyscy tak radzą. Może rzeczywiście najnowszy nie zawsze oznacza najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak się składa że planuję kupić hdd sata2 do mojego asrocka dual-vsta.. a po lekturze ostatnich stron przekonuję się że to nie taka prosta sprawa.

Czy mógłby ktoś polecić dysk twardy który na pewno będzie bezproblemowy i bezkonfliktowy na tejże płycie? Czy warto ryzykować i inwestować w nowoczesne seagaty z zapisem prostopadłym?

Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja mam Seagate 300GB i jak się dzisiaj okazało wszystko jest normalnie ok tylko że dysk lepiej chodzi na starszych sterownikach ;)

No i tyle, ja mam Seagate z serii 10 a dokładniej to coś takiego:

Seagate 300 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II), zapis prostopadły też chyba ma (cała seria 10).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapis prostopadly ma juz nawet moja seria 9, w ogole moj dysk 160GB z siga jest pierwsza seria dyskow nowej generacji z sata2, zapisem prostopadlym i NCQ, chodzil na plycie asrocka dobrze dopoki nie zaczal sie wysypywac kontroler sata2. Rowniez tak jak u przedmowcy lepiej spisywal sie na starszych sterach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Samsung HD321KJ po początkowych problemach ze sterami od 2 dni śmiga że aż miło. Ale to chyba za wcześnie jeszcze żeby osądzać o jego bezproblemowym działaniu. Używam sterowników ze strony ASRocka. Innych nie próbowałem, bo nie sądzę żebym odczuł jakakolwiek różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie SATA-II w ogóle nie działała :( dysk nie był widoczny pod tym kontrolerem. Dopiero jak przełączyłem w biosie i kabel na SATA-I to było ok. Instaluję stery z FDD i jest ok. Ale na początku myslałem ze ducha wyzionę - 14h i bez skutku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj nowy(uzywany nie przeze mnie) asrock wyzionl ducha, nawet sie nie uruchomil, spalil sie ten rezystorek kolo slotow pamieci, dobrze ze byl na gwarancji. Mam tylko nadzieje ze nic nie pociagnal ze soba. Czy to mozliwe aby po roku cos takeigo sie stalo? Czy te plyty sa slabe az tak? Gware mialem w komputroniku, moge liczyc na nowego boxa i uznanie gwrancji czy w ogole mi tego nie zrobia, albo beda naprawiali. Chodzi glownie o to czy serwisem zajmuje sie komputronik czy tez dystrybutor asrocka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tyle. Asrock zrobil fajna wydajna plyte ale zrobil ja po swojemu czyli tanio, na tanich kiepskiej jakosci podzespolach. Jakosc tych podzespolow nosi miano kiepskiej nie z uwagi na to, ze wszystkie sa kiepskie a z uwagi na to, ze jest duzy rozrzut jakosciowy. W zwiazku z tym jednemu ta plyta bedzie chodzic 10 lat, drugiemu padnie od razu a trzeciemu po roku. Na nowa nie licz, zarowno wersja sata2 jak i vsta juz od blisko roku nie sa produkowane wiec albo tobie naprawia twoja plyte (o co sie modl), albo dadza jakas padake po naprawach serwisowych w zamian jak twojej nie beda mogli naprawic albo wyjscie trzecie, moze nawet nienajgorsze, zwroca kase jak nie beda mieli zadnych sprawnych plyt zeby tobie wydac.

Mi padl kontroler sata2, nie chcialo mi sie bawic z serwisem wiec sprzedalem plyte na allegro, i tak poszla za 150zl bo sie z gosciem wczesniej dogadalem. Plyte rzecz jasna jako nie wpelni sprawna sprzedawalem. Pewnie poszlaby drozej bo 7 osob obserwowalo aukcje ale ja potrzebowalem kasy na nowe mobo. Jak nie widac uszkodzen mechanicznych, radiatory sa oryginalne i cale a pasta pod nimi przypomina ten oryginalny produkt pastopodobny to powinni uznac gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spalony jest tylko ten maly element(nawet 2, jeden widzialem jak sie pali - chociaz byla jakas dioda:::) Nie widac uszkodzen mechanicznych bo ani ja ani osoba wczesniej ja posiadajaca nic przy niej nie robila(nie tykane byly radiatorki ani nic innego). Poza tym dzwiekowka nie dzialala tez. Kasy raczej nie oddadza, bo niby ile, tyle co zaplasilem - to by bylo super:). I tak widze ze jest szansa na poserwisowa, ale rozumiem ze model ten sam, bo chyba innego nie moga dac/ nie musze przyjac?

Edytowane przez loki_7777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kase oddadza jesli juz to tyle ile jest napisane na fakturze zakupu. Chyba bym to wolal niz jakas padake poserwisowa z ktora nie wiadomo co sie dzialo. Jakbym dostal z miejsca 220zl tak jak zaplacilem za swoja to bym kupil tego msi co mam w sigu, nowka z dwuletnia gwara chodzi po ok. 200zl. Jesli nie masz karty na pci express to kupujesz tak jak ja jakiegos 6200tc za 50zl z 3miesieczna gwara byleby obraz wyswietlal i odkladasz na karte na pci ex. Ogolnie dokladasz jakies 30zl do interesu a siedzisz na duzo lepszej plycie na ktora niektorzy sie z legendarnego dfi lan party przesiadali a rekord fsb na niej to 575MHz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej dobrze. Jak beda dawac co maja na stanie to calkiem mozliwe, ze dostaniesz tego MSI bo one sa caly czas produkowane a jak oddadza kase to samemu radze poszukac tego MSI bo naprawde bardzo fajna plyta a zostanie ci jeszcze 100zl do nowej grafy, sprzedasz to co tam masz aktualnie i po sprawie.

Ja zamawialem u siebie w lokalnym sklepie. A wlasnie podpowiem tobie co i jak. MSI strasznie namieszalo z nazewnictwem plyt i w ostatecznosci to co tam masz czyli MSI K8Neo4-F sa produkowane z dwoma chipsetami: albo z nForce 4-4x ktory wspiera tylko 4 sata 1 albo z nForce 4 Ultra ktory wspiera 4 saty2. Plyta nazywa sie tak samo a odroznic ja mozna po kolorze slotow sata. Wersja z nForce 4 ma saty pomaranczowe a z nForce 4 ultra saty sa fioletowe. Poza tym plyty wygladaja identycznie:) Ja w sumie za 199zl kupowalem swoja plyte a trafila mi sie wersja z nForce 4 Ultra z czego nie ukrywam bardzo sie ciesze. W opisie skad mi gosc zamawial bylo ze to nForce 4 wiec troche ryzyk fizyk ktora wersje dostaniesz. Jesli jednak masz mozliwosc obejrzenia plyty przed zakupem to warto to zrobic bo wytyczne jak odroznic plyty juz masz a oni sami czesto do konca nie wiedza co sprzedaja wiec tanio mozna bardzo dobra plyte na nForce 4 Ultra kupic.

Ewentualnie mozesz szukac na allegro uzywanych na gwarancji po ok.180zl chodza. Wczesniej ona sie nazywala MSI K8Neo4-Platinum i byla na nForce 4 Ultra i tak mi ja zreszta Everest wykrywa a wtedy wersja F to byl zwykly nForce 4. Co nowa rewizja to zmieniali nazewnictwo-pozniej nforce 4 to bylo F a nforce 4 ultra to bylo FI. Teraz nowe produkowane sa tylko F-ale tu jest wlasnie ten walek, ze wystepuja one na obu chipsetach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zainteresowanych zapraszam do mojego siga - postanowiłem sprzedać Asrocka :)

EDIT:

Albo do działu Sprzedam - Asrock DUAL-SATA2

EDIT2:

Myślę o tym MSI o którym pisano wyżej - kumpel ma i bardzo chwali, lepiej działa SATA no i sporo więcej V na CPU można dać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LukasAMD

Od siebie dodam tyle, ze do Asrocka nie ma zadnego porownania jesli chodzi o to MSI. Zmieniasz wszystko jak chcesz, napiecie na ramach, napiecie na procu chyba do 1,65V mozna podciagnac, napiecie na chipsecie, timingi jak chcesz. Fajna opcja to Core Cell. Jak zwalisz ustawienia w biosie, komp nie wstaje, to wciskasz 3 razy reset i w biosie restartuja sie tylko bledne ustawienia, nie trzeba robic clear cmos i ustawiac wszystko od zera. Cewki nie piszcza bo sa obudowane. FSB jakie ludzie osiagali to kosmos-575MHz bije na leb "wielkie" DFI. Jak kupisz na nForce 4 Ultra to masz 4 saty2 z obsluga wszystkich bajerow, raidy nie raidy. Byly przypadki, ze ludzie sprzedawali DFI Lan Party i kupowali to MSI. Pozniej sami pisali, ze plyta jest lepsza i odbierali palme pierwszenstwa DFI na rzecz MSI jesli chodzi o socket 939. A to wszystko mozna juz miec za niecale 200zl i to nowe od producenta z 24miesieczna gwarancja:)

MSI to plyta dla leniwych, praktycznie nic tu kombinowac nie trzeba. A ja juz jestem leniwy. Konfiguracji, optymalizacji i walki ze sprzetem nauczylem sie na Asrocku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi