Skocz do zawartości
qbec

Huntkey 550 Pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie co do tego zasilacza http://www.proline.pl/shop.php?prodid=HUNTKEY+HK550-XES ,duzo sie naczytalem o tym ze huntkeye sa dobre i spodziewalem sie ceny z kosmosu, a jednak sa dosyc tanie.

Czy ta zasilka poradzi sobie z tym configiem:

Conroe e6600

Galaxy 7900gs 512mb

2gb ramu

ds3 lub p5b

Oc bedzie ile sie da :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zaprojektowany, by zapewniać maksymalny komfort pracy. Doskonale sprawdza się tam, gdzie wymaga się zwiększonej mocy, bezkompromisowej stabilności, oraz ciszy. Szybko zapomnisz, że w ogóle go masz...

System pasywnego PFC, zapewnia optymalne wydatkowanie prądu pobieranego z sieci energetycznej. Zużywa on znacznie mniej prądu niż tradycyjne zasilacze co przekłada się na twoje oszczędności. Używając zasilaczy HuntKey dbasz również o środowisko naturalne.

Dzięki zastosowaniu najwyższej klasy podzespołów, produkcji zgodnie z normą ISO:9001, oraz nowatorskiemu podejściu do chłodzenia, zasilacz ten zapewnia bezpieczną i przyjemną pracę przy komputerze przez długie lata. Po prostu podłącz go i ciesz się ciszą...

Zastanawiam sie kto wymysla takie bajki (pfc). Co do ciszy - mialem ten zasilacz kilka lat temu i musze przyznac ze to prawdziwa suszara - z cisza nie ma absolutnie nic wspolnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej cenie lepsze zasilacze mozna wyrwac :] Tak naprawde mocny sprzet w SLI wezmie max ale to max 400 wat :] byly niedawno tutaj testy robione... kup dobry 450 albo 500 i starczy. Enermaxa jakiegos, albo jak chcesz tanio to chiefteca CTF/ GPS.

moze to?

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...4&grupa=319

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o do ciszy - mialem ten zasilacz kilka lat temu i musze przyznac ze to prawdziwa suszara - z cisza nie ma absolutnie nic wspolnego.

Już kilka lat temu HuntKey miał zasilacze 550 W ? :blink:

Ja mam Huntkey'a 350AP i jak dla mnie jest po prostu niesłyszalny, nawet pod pełnym obciążeniem, a jak widać ma co ciągnąć. Nie jest w każdym razie najgłośniejszym elementem w zestawie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kilka lat temu HuntKey miał zasilacze 550 W ? :blink:

Ja mam Huntkey'a 350AP i jak dla mnie jest po prostu niesłyszalny, nawet pod pełnym obciążeniem, a jak widać ma co ciągnąć. Nie jest w każdym razie najgłośniejszym elementem w zestawie :wink:

Kupilem dokladnie 2 lata temu uzywana sztuke (200zl) - nawet topic o nim napisalem bo byly problemy z wtyczka zasilania..

Co do ciszy naprawde byl bardzo glosny, Huntkey 350AP (ktorego mialem po drodze) byl w porowaniu do niego cichy ale prawde mowiac do ciszy mu bylo daleko, ale kazdy ma inne pojecie ciszy jak i nieslyszalnosci, tzn. w wiekszosci przypadkow chodzi o zagluszanie danej "nieslyszalnej" czesci komputera inna slyszalna lub halasem zza okna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze wyłowiłem z tych wypocin na stronie proline to jakaś mocno leciwa konstrukcja o sprawnosci 65%, czyli bardzo kiepskiej, więc wiatrak musi robić huragan żeby cośtakiego schłodzić.

Za te pieniądze jest to całkowicie nieopłacalny zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Saimek ten zasilacz jest jeszcze lepszy niż się wydaje:)

jeśli chcieć pobrać z zasialacza 300W tj 65% tego co do nie go wpływa to mamy:

65% = 300W

35% = Straty

straty x 65 = 300 x 35

straty = 300 x 35 / 65

straty ≈ 161W

Jako grzejnik wyśmienite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak ktos lyka 300 wat z zasilacza

Dobrze licze.. biore 300 wat z sieci, dostaje 170 wat a w eter idzie okolo 130. gdzie tutaj blad? :]

Zapewne dobrze liczysz ale żle piszesz. Raz piszesz, że 300W bierzesz z zasilacza a raz bierzesz 300W z sieci. Widzisz jż błąd???

edit: znów bład :)

Dobrze licze.. biore 300 wat z sieci, dostaje 170 wat a w eter idzie okolo 130. gdzie tutaj blad? :]

p.s sprzet potrzebuje 170 wat ale z zasilacz musi pobrac z sieci 300 wat :]

300W pobrane z sieci x65% sprawności daje nam 195W do wykorzystania (300x0,65=195)

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobór mocy z sieci x 0,65 = 550W zasilacza ( o ile tyle ma, w co wątpię)

Podzielone 550 na 0,65 = 846,15W z tego odejmijmy teroretyczne 550W

Więc w gwizdek wyparowuje ponad 296W...nieźle :lol:

i chłodzić to wiatrakiem 80-tką.....podziękował :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi