jerez Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 to moj pierwszy post na forum wiec witam wszystkich :) sprawa dotyczy tak jak w temacie postu zakupu nowego laptopa. Przegladalem wasze forum i generalnie spotkalem sie z opiniami ze np toshiba nie jest najfajniejsza bo sie psuje, accer - zdania sa pomieszane, natomiast zauwazylem ze do della i hp-ka dosc dobrze sie odnosice. od razu tez na wstepie dodam ze nie znam sie na laptopach i stad tez ten post, bo mimo ze przegladam forum to najzwyklej w swiecie dostalem metliku w glowie. Stad tez ten post i prosba o pomoc. 1. po pierwsze w jaka firme najlepiej zainwestowac kesz? 2. po drugie na co szczegolnie zwrocic uwage? laptop ma kosztowac ok 5 -6 tysiecy. I ma potrafic obslugiwac dosc zaawansowane programy do modelowania 3d, jak tez programiki typu cad, catia i takie tam. chodzi mi o szybkosc tego kompa, zeby przy bardziej zaawansowanych obliczeniach jakos chodzil. Stad tez rozgladam sie za ekranem kolo 17'', ale zaczalem sie zastanawiac jak by mi sie pracowalo caly dzien blisko ekranu o takiej wielkosci. Jesli ktos ma ekran o takiej wielkosci to tez prosze o opinie. Komp tez powinien sie dac rozbudowac w przyszlosci. Bardzo prosze o pomoc bo tez zalezy mi na czasie. pozdrawiam mat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 1. Kase najlepiej inwestowac w dobra firme ;) 2. Na co szczegolnie zwrocic uwage...ale przy czym? Przy kupnie? Przy uzywaniu? Przy xxx? Co do 17" to pracuje sie na niej tak samo jak na 10, 14, czy 15 calach - kwestia przyzwyczajenia (proces dosc szybki i raczej bezbolesny). Co do twojego budzetu to jest calkiem znosny, mozna juz cos poszukac, ale od razu sugeruje zebys sobie (w ramach mozliwosci) odlozyl jeszcze extra 300-500 PLN, na wszelki wypadek, dokupienie ramu itd. Najwyzej nie wykorzystasz tego. A co do propozycji w tym rozmiarze to ja bym uderzyl w takie numery : http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1783/ http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1654/ I kwestia wyboru, do Toshiby musialbys dokupic 512MB ramu, poza tym dysk 80GB a w Asusie az 120. W Toshibie mocniejszy proc (2.0 vs 1,66). W Asusie poza tym DVI ktorego nie widze w Toshibie. Waga zblizona, bo ta Tosia az tak malo nie wazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerez Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 2. Na co szczegolnie zwrocic uwage...ale przy czym? Przy kupnie? Przy uzywaniu? Przy xxx?przy kupnie :) czy sa jakies rzeczy na ktore szczegolnie zwrocic uwage tj. specjalne wejscia i takie tam rzeczy na ktore moge nie zwrocic uwagi sugerujac sie moca kompa, wygladem czy tez cena :) W Asusie poza tym DVI ktorego nie widze w Toshibie.DVI ? czyli co? znalazlem w googlach ze chodzi o osiaganie rozdzielczosci wyzszej niz 1280 x 1024. A tak po ludzku jak obraz zyskuje na tym? czy grafika jest po prostu lepsza? lazilem troche po roznych sklepach i znalazlem takie propozycje: FUJITSU-SIEMENS AMILO Xi1546 [HP Compaq nx9420 ES457EA HP Compaq nx9420 ES445EA ASUS A7J-R001 TOSHIBA Satellite P100-260 jak sie do nich odnosicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 No zwracasz uwage na to co chcesz miec w tym laptopie, ja nie wiem na czym ci najbardziej zalezy. Co do mocy to bedzie ona dosc podobna, roznice beda wynikac z szybkosci dysku czy procka, ale tak jak mowie - kolosalne nie beda. DVI to przede wszystkim cyfrowe lacze, a skoro bedziesz sie bawil z projekty 3D to byloby dobrze miec mozliwosc podpiac jakis zewn monitor z duza rozdzielczoscia. Co sie tyczy tych lapkow, to mam prosbe - zdecyduj sie. Bo mowisz ze 5-6k ma kosztowac a pierwsza propozycja to 7k bez paru zlotych. Reszta bardzo przyjemna, HP fajne bo duza rozdzielczosc maja. Ale i Asus i Toshiba tez fajne. Porownaj sobie wszystkie parametry, dysk, ram, procesor, zlacz itd. I wybierz, z tych podanych przez ciebie, kazdy bedzie dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerez Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 thx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...