ITI Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Czy ktos wie cos wiecej o tym biosie? Wiem, ze zmienia wersje biosu z 3.10 na 8.12, ale co wiecej? Jezeli ktos ma jakies informacje, to prosze o nie :) Z gory dzieki Pozdrawiam ITI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 ja tez bym prosil. A jak sie to robi?? W jaki sposob w dysku biosik zmieniac?? Co na ogol da takie cos?? Ja mam juz 2letniego WD Caviar 13Gb i zmienic bios?? Moze to cos poprawic?? Co sadzicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 moze to naprawi niepoprawne dzialanie dysku w macierzy raid ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 a tak propo czy zmiana firmawe dysku powoduje utrate gwarancji na dysk ? - bo jak sie popsuje i trafi do servisu a tam stwierdza ze jest inny bios to moze byc roznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 ale przeciez to jest bios od producenta, a nie jakis modyfikowany, ale unas w serwisach do wszytkiego sie przychrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 ale unas w serwisach do wszytkiego sie przychrzania. swiete slowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 lepiej nie kombinowac - jak cos dziala to mozna tylko spieprzyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Czy ktos wie cos wiecej o tym biosie? Wiem, ze zmienia wersje biosu z 3.10 na 8.12, ale co wiecej? Jezeli ktos ma jakies informacje, to prosze o nie :) Z gory dzieki Pozdrawiam ITI Moze jakiś link , opis czy cos . Bo jak do nagrywarki/cd-roma wgrac firmware i skad go ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> to wiem. A jak to bedzie z HDD ? A co do pieprzenie dysku to ja akurat nie mam nic do stracienia moge byc beta testerem tego biosu ;P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 http://www.pclab.pl/?art=&sid=1993&mode=nested&order=0 Podobno program robi dyskietke startową, która wgrywa nowe firmware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 http://www.pclab.pl/?art=&sid=1993&...ted&order=0 Podobno program robi dyskietke startową, która wgrywa nowe firmware. Dobra jakas pusta dyskietke znalazlem :wink: Jak sie uda to w najblizszym czasie dam znac. A jak sie nie uda to dysk pod 220V i na serwis bo juz mnie do <span style="color:red;">[ciach!]</span>icy doprowadza ta barracuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Ja tam byłbym ostrożny z tym biosem..."przetrzepałem" dziś dość dokładnie stronę Seagate i nie znalazłem żadnej wzmianki o czymś takim. Jest za to nowy DiskWizard i SeaTools :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Jakos sie udało. Tylko jak ktos bedzie programowam to niech nie wpada w panike jak uslyszy ze silnik dysku nagle staje i za chwile znowu rusza (tak dwa razy). A nawet gdyby to nie byl bios od producenta to chwala temu kto odczyta wersje firmwaru ze spalonej kosci flash ;) jak mam oddac dysk na serwis to zawsze przechodzi tortury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 podobno byly baracudy z 2 roznymi biosami, jedne dzialaly szybciej, a te z biosem 3.75 dzialaly nieco wolniej, ale podobno jusz z raidem lepeij, a jak jest z wydajnoscia tego biosu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 a likwiduje toto moze piszczenie Basi 4 bo smscan nic nie dal :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Transfer ten sam. Piszczenie nie wiem bo u mnie nie piszczala :wink: Troszke lepiej z czasem dostepu choc to moze byc spowodowane innym parametrem AAM :?: Albo to placebo albo glowica wydaje troszke inny dzwiek podczas pracy :!: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 czyli jak dobrze, to moze i ja sie pokusze o to :D A jak to z dyskami WD jest?? Sa jakies biosy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Mam kilka pytań: 1. W jaki sposób odczytać aktualną wersje BIOSu barracudy? 2. Czu jest jakiś soft do zmiany Acoustic Managment dla dysków seagate? 3. Jaką maksymalna temperaturę tolerują te dyski? Moją iv80GB dochodzi nieraz do 48*C 4. Skąd na tej stronie mają info o biosach do HDD? Na stronie Seageta nic nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 wersja firmawre pisze na gornej czesci tj naklejce :) 3.1x pewnie :) soft jest ale na oficjalnej stronie Seagate juz go nie ma - ukrywaja przed userami ;) nazwa pliku seaaam.exe jest tez cos takiego ale firmy ibm na stronie dotyczacej dyskow IBM ibmftool.exe bodajze :) max temp to pewnie z 90 C 48 to nie tak duzo ale super wynik to nie jest:) u mnie cos ok 35 C :) firmware (BIOS) bierze sie pewnie z serwisu dyskow ;) ktos wrzuci na net i jest :) P>S> piszczy Ci moze dysk??? basie 4 80 gb maja taka chorobe :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 1. Tak, miałem wersję 3.19 i uaktualniłem na 8.10, ale żadnych zmian nie zauważyłem 2. Znalazłem ten soft w wersji 1.01. Niestety już bardziej wyciszyć dysku się nie da (chodzi o ruch głowic), gdyż oryginalnie AAM ustawiony jest na 128/quet. Pozostaje gąbka :) Dysk mi nie piszczy. Piszczał mi kiedyś jeden i po ok. 2 tygodniach padł. Teraz dostałem nowy i jest ok. Seagate opracował jakieś anidotum na piszczenie dysków AFAK smscan.exe się to nazywało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Jojoro czy mógłbyś podać link do stronki na której jest uaktualnienie z wersji 3,19 do 8,10 bo ja nigdzie nie mogę tego znaleść, a być może ten firmware będzie mi lepiej obsługiwał raid. Bo mam cholera dwie barrracudy kupione w tym samym czasie z dwoma różnymi firmwarami 3.10 i 3,19. Do 3.10 nowy firmware mam, wieć przydałby się i do 3,19. Być może po zmianie Raid będzie mi szybciej chulał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 chyba to bylo pclab.pl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Na pclab-ie jest link do uaktulanienia z 3.10 do 8.12, a ja potrzebuję 3.19 do 8.10. Jojora miał z takim pliczkiem kontakt... może ktoś jeszcze się znajdzie...Pomóżcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 pio--> Miałem i już nie mam. Po paru godzinach pracy BiV poszła do serwisu. Totalnie zwaliła się elektronika (tak myślę bo przy bootowaniu palą się wszystkie kontrolki na cdrw/dvd/flop... komputer nie dochodzi nawet do testu RAM. Ale nie ma tego złego... dopłacę 35zł i biorę Barracude V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opiumek Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 In addition, make sure you back up the data in your hard disk drive before you start updating the firmware :? Czy podczas upgradu strace dane na dysku ??? Mniejsa o dysk jeszcze 3 lata gwarancji :D Szkoda danych ... :!: A mam taki dysk ST360021A 60.0 7200 wiec powinno ruszyc :?: :!: Z góry dzieki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Sorry , że "odgrzewam" tak stary temat ale właśnie falsh-owałem swojego starego Baraka z firmware 3.10. Okazuje sie , że rzeczywiście ten nowy 8.12 poprawia pracę dysku z kontrolerem RAID. U mnie jest podłączony jako zwykły dysk (nie w macierzy). Zawsze drażniło mnie jak próbowałem otworzyć jakiś katalog z dużą ilością plików to działo się to po chwili dopiero (jakieś 3 sekundy zwłoki po kliknięciu). Teraz ten problem zniknął. Prócz tego w logach miałem info , że jeden z dysków SCSI ma stary firmware co może zaowocować spadkiem wydajności. Jutro spróbuję jeszcze podłączyć dwa baraki w RAID0 i sprawdzę transfer (do tej pory był gorszy niż z pojedynczego dysku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A jak wygląda zprawa jak ktoś ma bios 3,05 ?? można tego urzyć ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Jakim programem przestawić barke IV na tryb wydajny ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Czym zmienić ustawienie Barki IV z cichego na wydajny ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Wiecie moze czy sa tez biosy do barracudy 3?? a jesli sa to gdzie mozna je znalezc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 pewnie sa bo ja pare miechow temu dostalem Basie 2 30 GB z biosem 3.21 :) a w Basi 4 80 GB mam bios 3.19 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...