Piszczel Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ostatni padła mi Baracuda 40GB , miała bios 3.75. Po dwóch tygodniach oddali mi nowy dysk z biosem 3.19 :?: . Wygląda na to że nie koniecznie stary bios jest gorszy 8O . Jak to widzicie? Wydaje mi się że nowy dysk chodzi szybciej :!: . Nara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 niekoniecznie oddali Ci dysk z najnowszej partii w magazynie ;) to ze dostales nowy dysk nie oznacza ze jest swiezo z tasmy produkcyjnej z najnowszym frimware'em; pewnie lezal w hurtowni w magazynie i to nie jednej. a co do 3.19 to kupilem Basie 4 80 GB w tamtym roku w czerwcu bodajze i tez ma 3.19. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Czym zmienić ustawienie Barki IV z cichego na wydajny ??? narzedziem seaam.exe albo ibmftool.exe :) tyle ze nie oplaca sie przyrost wydajnosci w trybie wydajnym wg mnie jest znikomy i nie warto tracic komfortu akustycznego dla wydajnosci o 1% wiekszej , ktorej i tak sie nie odczuwa w normalnej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 do tego sluzy seaam, dysk jest dosyc glosniejszy, slychac go juz dosyc wyraźnie, a czy szybszy ... nieodczuwam tego, testy roblem tylko w sandrze :P, roznica minimalna .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opiumek Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Witam A może ktos napisze jak sprawdzic wersje biosu i jak wgrać nowy :P :?: I czy przy zmienianiu strace dane :?: A dysk mam b4 60GB ST360021A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 wersja BIOSU pisze na etykiecie na wierzchniej stronie dysku. 3.xx lub w BIOSie plyty glownej - podczas startu komputera wyswietla takowe informacje:) nowy wgrywa sie pod DOSem (zwykle firmware jest wkomponowany z programem flasciach!acym). Stracic dane mozesz - zaleca sie zrobienie backupu danych. Tak moim zdaniem to lepiej sie za to nie bierz bo mozesz stracic wszystko i Twoj dychol juz nigdy sie nie odezwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 wersja BIOSU pisze na etykiecie na wierzchniej stronie dysku. 3.xx lub w BIOSie plyty glownej - podczas startu komputera wyswietla takowe informacje:) nowy wgrywa sie pod DOSem (zwykle firmware jest wkomponowany z programem flasciach!acym). Stracic dane mozesz - zaleca sie zrobienie backupu danych. Tak moim zdaniem to lepiej sie za to nie bierz bo mozesz stracic wszystko i Twoj dychol juz nigdy sie nie odezwie Popieram w 110%. Co ciekawego mialby niby dac nowy bios w twardzielu :?: Ryzyko duze, a ewentualne korzysci znikome, jesli nie zadne (oprocz satysfakcji :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opiumek Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 To pewni zrezygnuje :) Interesowalo mnie to co napisal joshua 22 Mar, 2003 14:47 "Zawsze drażniło mnie jak próbowałem otworzyć jakiś katalog z dużą ilością plików to działo się to po chwili dopiero (jakieś 3 sekundy zwłoki po kliknięciu). Teraz ten problem zniknął" Choc moze i dlatego warto :?: :lol: Ale dzieki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 moze przyniosl taki efekt a moze podswiadomie wmawia sobie ze dziala szybciej o 1 sek ;) tak jak tutaj ktos wspomnial nowy BIOS poprawia zapewne wspolprace dysku w macierzy RAID i tylko tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Ja zrobiłem dyskietkę, wgrało nowy bios i .... [gluteus maximus] - SpeedFan pokazuje nadal starą wersje biosu. Coś tu nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 moze przyniosl taki efekt a moze podswiadomie wmawia sobie ze dziala szybciej o 1 sek ;) tak jak tutaj ktos wspomnial nowy BIOS poprawia zapewne wspolprace dysku w macierzy RAID i tylko tyle. Tak !! A Windows XP telepatycznie przestał mi pokazywać w logach , że jeden z dysków ma stary firmware co owocuje spadkiem wydajności. Dysk jest podpięty do kontrolera RAID...Nie twierdzę , żeby falsh-ować wszystko co się da ale w moim konkretnym przypadku mam poprawę pracy dysku. Dodam , że przy podłączeniu pod zwykły kontroler IDE na płycie wolne otwieranie katalogów nie miało miejsca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Wniosek prosty - masz RAID to upgrade biosu może pomóc ale nie musi :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...