Skocz do zawartości
ITI

nowy bios do dyskow Baracuda IV

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni padła mi Baracuda 40GB , miała bios 3.75. Po dwóch tygodniach oddali mi nowy dysk z biosem 3.19 :?: . Wygląda na to że nie koniecznie stary bios jest gorszy 8O . Jak to widzicie? Wydaje mi się że nowy dysk chodzi szybciej :!: .

Nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekoniecznie oddali Ci dysk z najnowszej partii w magazynie ;)

to ze dostales nowy dysk nie oznacza ze jest swiezo z tasmy produkcyjnej z najnowszym frimware'em; pewnie lezal w hurtowni w magazynie i to nie jednej. a co do 3.19 to kupilem Basie 4 80 GB w tamtym roku w czerwcu bodajze i tez ma 3.19.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym zmienić ustawienie Barki IV z cichego na wydajny ???

narzedziem seaam.exe albo ibmftool.exe :)

tyle ze nie oplaca sie przyrost wydajnosci w trybie wydajnym wg mnie jest znikomy i nie warto tracic komfortu akustycznego dla wydajnosci o 1% wiekszej , ktorej i tak sie nie odczuwa w normalnej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wersja BIOSU pisze na etykiecie na wierzchniej stronie dysku.

3.xx

lub w BIOSie plyty glownej - podczas startu komputera wyswietla takowe informacje:)

nowy wgrywa sie pod DOSem (zwykle firmware jest wkomponowany z programem flasciach!acym).

Stracic dane mozesz - zaleca sie zrobienie backupu danych.

Tak moim zdaniem to lepiej sie za to nie bierz bo mozesz stracic wszystko i Twoj dychol juz nigdy sie nie odezwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wersja BIOSU pisze na etykiecie na wierzchniej stronie dysku.

3.xx

lub w BIOSie plyty glownej - podczas startu komputera wyswietla takowe informacje:)

nowy wgrywa sie pod DOSem (zwykle firmware jest wkomponowany z programem flasciach!acym).

Stracic dane mozesz - zaleca sie zrobienie backupu danych.

Tak moim zdaniem to lepiej sie za to nie bierz bo mozesz stracic wszystko i Twoj dychol juz nigdy sie nie odezwie

Popieram w 110%. Co ciekawego mialby niby dac nowy bios w twardzielu :?: Ryzyko duze, a ewentualne korzysci znikome, jesli nie zadne (oprocz satysfakcji :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewni zrezygnuje :)

Interesowalo mnie to co napisal joshua 22 Mar, 2003 14:47

"Zawsze drażniło mnie jak próbowałem otworzyć jakiś katalog z dużą ilością plików to działo się to po chwili dopiero (jakieś 3 sekundy zwłoki po kliknięciu). Teraz ten problem zniknął"

Choc moze i dlatego warto :?: :lol:

Ale dzieki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze przyniosl taki efekt a moze podswiadomie wmawia sobie ze dziala szybciej o 1 sek ;)

tak jak tutaj ktos wspomnial nowy BIOS poprawia zapewne wspolprace dysku w macierzy RAID i tylko tyle.

Tak !! A Windows XP telepatycznie przestał mi pokazywać w logach , że jeden z dysków ma stary firmware co owocuje spadkiem wydajności. Dysk jest podpięty do kontrolera RAID...Nie twierdzę , żeby falsh-ować wszystko co się da ale w moim konkretnym przypadku mam poprawę pracy dysku. Dodam , że przy podłączeniu pod zwykły kontroler IDE na płycie wolne otwieranie katalogów nie miało miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi