Skocz do zawartości
krogoth111

Czyszczenie Remu W Locie

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami nie możemy zrestartować PC. A mamy zawalony ram i strasznie mieli dysk twardy. Zwykle pomaga na to restart gdy komp jest zamulony aplikacjami jakie działały na nim przed chwilą. Poszukuję programu który jakby zresetuje ram tak jak bym zrestartował pcta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma czegoś takiego, a wszelkie programy do zwalniania pamięci robią więcej złego, w przypadku np: Windows XP niż dobrego i nie ma sensu ich używać, system sam sobie poradzi a radą na twoje bolączki jest kupno jeszcze trochę RAM-u

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazwyczaj windows zwalnia dużo ramu jak włączysz jakąś olbrzymią aplikację i wyłączysz... wiem bo mam wskaźniki użycia ramu i swapa na pulpicie i na bieżąco wiem co sie dzieje w systemie :). Jednak jesli w tle dziąłają inne aplikacje to przesunięte one zostaną do swapa.. Następnie gdy spróbujesz użyć tych aplikacji to będą one wczytywać sie z dysku co spowolni sumarycznie pracę... Jeśli twoim programom brakuje ramu widocznie tak jest i nic na to nie poradzisz.. chyba ze dokupisz z 1gb :)

Wystarczy mieć otwarta przeglądarkę z kilkoma zakłądkami, do tego fotoszop i juz 700MB w plecy...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wystarczy mieć otwarta przeglądarkę z kilkoma zakłądkami, do tego fotoszop i juz 700MB w plecy...

wystarczy nie używać FF tylko czegoś lżejszego np :Opery

każdy program który "zwalnia pamięć" przez sztuczne powiększanie swojego zapotrzebowania na pamięć RAM, nie robią nic innego niż zmuszają system do przeniesienia reszty danych do pliku stron, nie ma innego sposobu bo dane w pamięci musza zostać, kiedy program do którego należą ich bezwzględnie wymaga

dlatego takie programy robią więcej szkód niz pożytku

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz odpaloną przeglądarkę cały dzień i w jednej chwili odpalonych średnio 10 zakładek to nie mów mi że opera zużywa dużo mniej zasobów. bo to fizycznie nie jest możliwe :)...

Poza tym opera nie jest darmowa i wcale nie jest lepsza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opera nie jest darmowa? A to bardzo ciekawe...

jeśli masz odpaloną przeglądarkę cały dzień i w jednej chwili odpalonych średnio 10 zakładek to nie mów mi że opera zużywa dużo mniej zasobów. bo to fizycznie nie jest możliwe

Tylko że w operze zamykając karty zwalnia sie i ram, a w FF jest z tym róznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz odpaloną przeglądarkę cały dzień i w jednej chwili odpalonych średnio 10 zakładek to nie mów mi że opera zużywa dużo mniej zasobów. bo to fizycznie nie jest możliwe :)...

spójrz łaskawie na obrazke ponirzej:

FF zajmował by juz ponad 100MB a może nawet zbliżał by się do 200MB

Poza tym opera nie jest darmowa...

tego to ne warto komentować, aż żal d*pe ściska ze tacy ludzie istnieją na świecie Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aleś Ty zawadaki cięty na mnie jakiś jesteś.. żal Ci pupe ściska to idź do ginekologa... Nie masz pojęcia nic o mnie to przynajmniej nie poniżaj siebie bluzgając na innych - w ten sposób pokazujesz klasę 14 letniego dziecka neostrady...

Prawda jest taka, że nie mam opery i nigdy nie miałem, wiem o niej tyle co wyczytałem tu na forum.. a był tu kiedyś temat o tym że opera z racji swoich któryś tam urodzin rozdaje darmowe licencje... (chyba ze mi się coś pomyliło). Więc stąd moje stwierdzenie... Jeśli jest inaczej to ja się nie będę kłócił, po prostu dziękuję za sprostowanie...

Przecież ja nie jestem wszechwiedzący i jestem człowiekiem i mam do cholery prawo pomylić się raz na jakiś czas, lub podać nieprawdziwą (niesprawdzoną) informację... Czy jedna pomyłka wg Ciebie zawadaki świadczy o tym, że ja nie jestem godzien stąpać po tej Ziemi? A może po prostu żal Ci pupe ściska... z innego powodu... nie wnikam już jakiego... Baw się dobrze, żyj w swoim świecie... a ode mnie się za przeproszeniem odp.... ok? :)

Tylko że w operze zamykając karty zwalnia sie i ram, a w FF jest z tym róznie.

No z drugą częścią zdania to się akurat mogę zgodzić, nt pierwszej nic nie wiem...

Poza tym zawadaki... może poproś mikołaja o słownik języka polskiego, a potem dopiero zajmij się pouczaniem innych - poniżej

Co do zużycia... opera ciągnie 130MB z tego co widzę na Twoim screenie, przy czasie działania około 4h zapewne (2:50 to czas procesu...)

Mój FF: czas działania 10,5h, zakładek aktualnie 10, ale przebrowsowałem kilkadziesiąt stron gogle grafika... zużycie 250MB.. zdjęcia nie chce mi się robić, uwierzcie zatem na słowo że tak jest...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aleś Ty zawadaki cięty na mnie jakiś jesteś..

tyle słów i tak mało treści, dalej coś mu siedlisko ściska i urolog nie jest tu potrzebny ale opamiętanie, więc opamiętaj się PelzaK

czas widoczny na zrzucie w oknie menadzera procesową, jest jedynie czasem jaki proces zajął procesorowi a nie czas życia procesu, druga sprawa to fakt ze na zrzucie widać odpowiednio: zużycie pamięci, maksymalne zużycie pamięci i zużycie pliku stron, ten dostani można pominąć, ale biorąc pod uwagę do sumy wszystkie 3 wartości to FF zapewne nie zmieścił by sie w 1GB,

powinieneś to wszystko wiedzieć, liczyłem na twoją kompetencje i nie podałem obszernej legendy…

co do ortografii to zasada jest prosta, jak nie ma innych argumentów to zaczyna sie ortografia, i kto tu zachowuje się jak rozwydrzony dzieciak

zdjęcia nie chce mi się robić...

to naprawdę jest proste zrób zdjęcie (choć zrzut jest lepszy :wink: ), chcesz nauczę ciebie :D Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co teraz bedziecie się kłocić który z was lepszy i która przeglądarka jest mniej ramo-żerna? Niech każdy sobie używa jakiej chce przeglądarki..tej która mu bardziej odpowiada, ale nie musi przy tym jej wychwalać i w ogóle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to merytoryczne argumenty:

pozwoliłem sobie zrobić test, hmm sam jestem zaskoczony jego wynikiem w obu przeglądarkach flash był wyłączony, zawartość filtra była w obu przypadkach taka sama, przeglądarki mają domyślne ustawienia, przeleciałem wszystkie zakładki od początku do końca, odczekałem kilkanaście minut po załadowaniu stron żeby programy doszły do równowagi z danymi itd...

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. tyle słów i tak mało treści, dalej coś mu siedlisko ściska i urolog nie jest tu potrzebny ale opamiętanie, więc opamiętaj się PelzaK

2. czas widoczny na zrzucie w oknie menadzera procesową, jest jedynie czasem jaki proces zajął procesorowi a nie czas życia procesu,

3. druga sprawa to fakt ze na zrzucie widać odpowiednio: zużycie pamięci, maksymalne zużycie pamięci i zużycie pliku stron, ten dostani można pominąć, ale biorąc pod uwagę do sumy wszystkie 3 wartości to FF zapewne nie zmieścił by sie w 1GB,

powinieneś to wszystko wiedzieć, liczyłem na twoją kompetencje i nie podałem obszernej legendy…

4. co do ortografii to zasada jest prosta, jak nie ma innych argumentów to zaczyna sie ortografia, i kto tu zachowuje się jak rozwydrzony dzieciak

5.to naprawdę jest proste zrób zdjęcie (choć zrzut jest lepszy :wink: ), chcesz nauczę ciebie :D

1. słuchaj no koleżko... ginekolog czy urolog.. nie wiem co Ci dolega i prawde mówiąc nie interesuje mnie to... i ja mam się opamiętać? A kto to wszystko zaczał? może ja? :wink:

2. Właśnie czas zycia procesu jest tu bardziej istotny od czasu procesora, dlatego na nim sie skupiłem. W końcu od czasu życia procesu zależy w jakim stopniu PF jest używany... Uruchom sobie program jakiś pamięciożerny, nie uzywaj go przez cały dzień - a wiec czas procesora będzie znikomy, za to czas życia powiedzmy 10h... Potem spróbuj się przełączyć na tą aplikację to zobaczysz ile zajmie przywrócenie tego z PF do ramu...

3. Co jest widoczne na zrzucie to ja doskonale widzę i chyba rozumiem to lepiej od Ciebie... Zużycia pliku strony absolutnie nie można pominąć, rzekłby że to jest nawet ważniejsze od chwilowego użycia ramu - w końcu od użycia pliku strony zależy czy komp muli bardziej czy mniej. Poza tym użycie ramu i pliku strony zależy od historii użycia programu (fokus na aplikacji, przeglądane zakładki - to ma wpływ na to co znajduje się w ramie a co w PF...)

Do tego taka plama.. po co sumować użycie aktualne i maksymalne procesu? jaki to niby ma sens? sumowanie zużycia ramu i PF ma sens, gdyż to faktycznie odzwierciedla ilość zużywanej przez proces pamięci... I to bardzo fajnie że liczyłeś na moją kompetencję, ale za to wykazałeś się brakiem swojej...

4. co do ortografii to zasada jest jeszcze prostsza... Oczywiście masz rację że przyczepiłem się specjalnie do błędu (już pomijam fakt, że aż mnie poraził po oczach). A przyczepiłem się dlatego, że pod Twoim avatarem jest podpis ... MODERATOR DZIAŁU i to Ty powinieneś świecić przykładem jak należy się zachowywać na forum i jaka tu obowiązuje kultura. Wyśmiewanie innych userów (mnie) i popełnianie do tego karygodnych błędów ortograficznych wskazuje, że powinieneś być moderatorem ale nie na tym forum, może załóż sobie jakieś własne - ostatnio modne jest zakładanie własnego forum... i będziesz mógł sobie adminować na własnych zasadach do woli... Jeśli jesteś moderatorem tutaj i pilnujesz przestrzegania pewnego prawa, regulaminu, to on obowiązuje Ciebie przede wszystkim. Jeśli nie możesz temu podołać to daj sobie spokój... - to był wynik Twoich błędów a nie tego że jestem rozwydrzonym dzieciakiem jak żeś to ślicznie ujął...

5. I proszę Cię nie wymądrzaj się tak, zrobienie zrzutu ekranu (słowo zdjęcie użyłem jako slang informatyczny) i wstawienie go na forum to w moim przypadku niecałe 5 sekund roboty.. myślisz, że możesz mnie czegoś nauczyć? Nauczyłeś mnie jednego... Nie każdy moderator co się świeci....

I co teraz bedziecie się kłocić który z was lepszy i która przeglądarka jest mniej ramo-żerna? Niech każdy sobie używa jakiej chce przeglądarki..tej która mu bardziej odpowiada, ale nie musi przy tym jej wychwalać i w ogóle...

Ja się nie kłócę kto jest lepszy i wcale nie mówię że firefox jest mniej pamięciożerny. Co do wychwalania... gdyby nikt nie zachwalił mi wcześniej firefoxa to do tej pory używałbym crazybrowersa na endzinie IE.... więc imho zachwalanie ma swoje pozytywne strony, gdyż może komuś (jeśli nie Tobie) dać do myślenia, lub nakłonić do bliższego przyjrzenia się danej przeglądarce czy innej aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ...

2. ...

3. ...

4. ...

5. ...

uff ale elaborat

1. nie rozumiesz różnicy między urologiem a ginekologiem, jak to możliwe wiesz tyle o zasadach języka polskiego a nie znasz znaczenia dwóch słów

2. czas życia czy czas zużyty nie ma znaczenia bo nie o tym tu mowa, dla przypomnienia:

Czyszczenie Ramu....

3. zużyciem pliku wymiany można sterować zabużając tym samym ogląd sytuacji o ilości zajętych zasobów np: minimalizując okno programu

zmiany w czasie zużycia pliku stron zależy od budowy programu oraz ogólnego bilansu zasobów w systemie, kiedy nie występuje sytuacja kryzysowe plik stron jest jedynie śmietnikiem dla danych nie niezbędnych do pracy programu np: okno konfiguracji oraz inne ukryte formy itd... nie znaczy to ze program w danym momencie te dane używa

jeżeli chodzi o sumowania to wyszedłem tobie na przeciw i starałem sie rozumować w twój pokrętny sposób

4. panie Miodek, jestem moderatorem ale nie działu ortografa a jeden błąd, hmmm no każdemu może się zdarzyć, moderator jest jedynie człowiekiem i zdarza mu sie popełnić błąd ortograficzny, całe szczęście ortograficzna inkwizycja jeszcze nie powstała, gdyby istniała wydaje sie ze był by Pan równie zajadły w tępieniu ortograficznych heretyków jak niejaki Tomas de Torquemada w tępieniu heretyków religijnych

kto wie w republice kaczystanu wszystko jest możliwe

5. zdjęcie jako synonim zrzutu, nie spotkałem, 5s a co jeżeli serwer jest przeciążony to chyba trwa trochę dłużej ?

z mojej strony to wszystko, liczę ze powstrzymasz się od komentowania dając tym samym dobre świadectwo swojemu wychowaniu i kulturze osobistej

FF jest bardzo dobrym programem w wielu przypadkach nawet lepszym niż Opera ale FF ma jedna podstawową wadę a mianowicie pochłania olbrzymie ilości zasobów i wydaje się ze nie radzi sobie z kontrola ich zużycia

niestety ludzie którzy nie znają zalet Opery a jednocześnie używają FF, starają sie za wszelką cenę udowodnić swoją racje i mamy przeglądarkowe wojny

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. różnica nie jest istotna... najwyraźniej nie zrozumiałeś przekazu :)

2. ma duże znaczenie... bo jeśli program jest nieużywany to a RAMie jest go bardzo mało... co odpowiada małemu czasowi procesora i dużemu czasowi procesu. Przy innych proporcjach między obydwoma czasami zajętość RAMu będzie inna co wynika z polityki zarządzania pamięcią przez system operacyjny.

3. pierwsza część sie zgadza... natomiast mój sposób rozumowania jest jak najbardziej słuszny.. i w życiu nie sumowałbym wartości chwilowej i maksymalnej, bo fizycznie z tego nie otrzymałbym żadnej logicznej wartości.

4. a właśnie i tu Cię mam... Idąc za moimi słowami piszesz ze to tylko jeden błąd ortograficzny... no więc przypomnij waćpan moderator sobie, że ja także zrobiłem jeden błąd pisząc nieprawdziwą informację... i co mnie spotkało z Twojej strony? Zmieszanie z błotem.. bo tak to odczułem. Zatem widzisz.. Ty możesz a inni to już są be :)

5. rzeczywiście tak trudno się domyślić było że pisząc zdjęcie miałem na myśli zrzut ekranu... Naprawdę masz mnie za lamera chyba... mgr inż. lamer PelzaK... nieźle brzmi :).. do tego mgr z informatyki.. 5 czy 10 sekund co za róznica.. chodziło mi o samą ideę, że jestem w stanie zrobić to w krótkim czasie...

Niech będzie zatem.. że opera lepiej radzi sobie z pamięcią... Zresztą jak patrzę teraz na wskaźnik wolnego RAMu na pulpicie i widzę 580MB wolnego z 1GB to nie mam powodów do martwienia się zasobami...

Jak już wszystko sobie wyjaśniliśmy publicznie to dajmy sobie na zgodę i będzie cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz tak sie przerzucacie zuzyciem pamieci przez przegladarki, to co powiecie na to:

Dołączona grafika

Opera chodzila od jakiejs 10 rano non-stop, kosz w przegladarce wyczyszczony (bylo tam ok. 40 stron). Fakt, ze w pamieci lezy duzo danych do Back/Forward, bo PPC przegladam zazwyczaj na jednej karcie, latajac tylko w te i nazad miedzy dzialami i topicami (po przytrzymaniu przycisku Wstecz lista nie miesci sie na ekranie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyżby wyjątek od reguły? :wink: zakładam że PF w podobnej wartości...

żaden wyjątek o żadnej reguły, jak włączy się śledzenie, pamięć podręczną itd... to nie ma siły żeby program nie zajmował dużo pamięci, konwencjonalnej i nie konwencjonalnej

ważne jest to czy program się w tej ilości nie pogubi, FF potrafi zgubić kilkaset MB

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz o przeglądarce? To chcesz powiedzieć że używasz opery bez cache'u? bez historii? I na tym polega a to całe błogosławieństwo i wydajność opery w używaniu ramu?

Imho używanie tych rzeczy jest raczej defaultową sprawą i nie powinieneś mówić co się stanie jak włączysz te rzeczy.. tylko co się stanie jak je wyłączysz.... Mam oszczędzać na ramie kosztem wydłużenia czasu ładowania stron 5 krotnie i zapychania łącza?

Dla mnie fakty są proste.. Screen, który pokazał costi mówi sam za siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi