Skocz do zawartości
Portal

Jaki HUB ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcem zrobic domowa siec internetowa i nie wiem jakiej firmy najlepiej kupic HUBa - ma do wyboru nastepujace firmy:

-Genius

-D-link

- i jakis CentreCom , dokladnie nie znam firmy ( http://www1.zetobi.com.pl/salon/produkt.asp?ID=002219)

Ktore mozna kupowac a ktore nalezy odrazu odrzuic ( np na awaryjnosc , niepoprawna prace itp) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem D-link i byl bezawaryjny, a ile kompow bedzie w tej sieci? nie lepiej kupic ci switcha?

Dwa komputery - plus jeden pelniacy jako router rozdzielajacy SDI

Switch mozna kupic ale slyszalem ze sa problemy poniewaz czasami dwa komputery moga sie nie widziec gdy sa podlaczone do switcha :( - czy to jest prawda ?

Siec ta bedzie sluzyc do korzystania z netu a takze do grania pomiedzy dwoma komputerami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze kup Switcha, a nie hub'a. Ja mam u mnie w sieci 4 Switche firmy Planet i działają bezawaryjnie od prawie roku. (nie licząc burzy w wyniku której 2 były do wymiany). Transfer to ok. 7MB/s. Wszelkie normy odległościowe ponaciągane - 155m najdłuższy odcinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputery na pewno sie beda widzialy ( to jest kwestia utawien a nie switcha ). Ta siec na Switchu bedzie lepiej chodzila, no i bedziesz mogl puscic 100MB/s.

Hmm , mowisz ustawien - ale jakich ? co trzeba wtedy zmienic ( ustawic) aby sie widzialy dobrze tak jak na HUBach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze jedno - narazie jako router pelni stary komp z kasrta sieciowa - w przyszlosci gdy zaloze sobie neostrade to chcem sobie kupic router sprzetowy ktory ma wbudowany switch - czy pozniej nie bede mial problemu polaczenia tego switcha z routerem ktory juz zawiera switcha ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi