Skocz do zawartości
LordFury

Asus P5wdg2 Ws Pro <&> Asus P5w64 Ws Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Troszku pokombinowałem wieczorkiem z możliwościami MoBo i sprawdziłem kilka BIOSów.

Po pierwsze - mimo pojawienia się 4 wersji BIOS - 0116, 0209, 0212 i 0215 najlepszy wydaje się 0209. Na nim bez problemu mogę działać na 9x400 1:1 i 4:5. 4:5 na 0215 powodowało wywałkę SPI na 3-4 loopie, niezależnie od alpha timings. 0116 nie ma możliwości zmiany mnożnika, to go dyskwalifikuje w moich oczach od razu. 0212 stroił fochy z rozruchem na 9x400 - najpierw coldboot, potem startował normalnie. Niby detal , ale denerwujacy.

Jak wysokie FSB? Trafiłem na dziwny mur po 420. 9x420 ( Vcore 1,5, Vmch 1,7) elegancko liczy SPI 16M. Boot na 9x421 i w momencie ładowania windy natychmiastowy restart. To samo na 4:5. Podejżewam, ze to kwestia jakiejś pojedynczej opcji, może Tref trzeba niżej dać , może jak w P5WDH Trd musi być luźniejsze niż 6. Nie miałem juz powera by to jeszcze tej nocy sprawdzić.

Inna sprawa to użycie opcji Hyper3 - włączenie jej przy 9x400 4:5 i komp juz nie bootuje. Przyczyny nie znalazłem. Niby ma to dawać kopa w wydajności i jak BIOS informuje może prowadzić do niestabilnosci, ale warto jeszcze IMHO nad tym przysiąść.

Pytał ktoś o wydajność 4:5 w SPI w stosunku do P5B DLx. Jak wspomniałem jest gorzej. Wykonałem kilka testów na oddzielnym sysie, którego używam do SPI i innych testów. 16M robione bez "bajerów" ( priorytety, usługi itp.) na 9x400:

P5B DLx - 6:27

P5W64 WS - 6:31

Timingi podstawowe 4-4-4-12, reszta nie ruszana i raczej to jest przyczyną tak sporej różnicy ( alphy w MemSet dla 965 i 975 są nieco inne,a dodatkowo kilka jest unikalnych dla konkretnego chipu). Jednym słowem kolejna sprawa do zbadania.

Płyta oczywiście overvolt'uje dla Vcore, wiec dla przykładu wbite z palucha 1,375 to już ok. 1,42 load, 1,45 daje 1,5 load.

Jak na moje oko heatipe na NB sprawdza się jak widelec do jedzenia zupy. Ja rozumiem obecną tendencję do minimalizowania hałasu, ale w tym wypadku jakiś wentyl by się przydał. Już od poziomu Vmch 1,6 HP staje się wyczuwalnie gorący.

Tyle słów na temat występu w Quartecie :). Kombinujecie na tej podstawie dalej.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj odebrałem swój promocyjny egzemlarz, ale jeszcze musze na c2d zarobic..... moge tylko tyle powiedziec, ze robi podobne jaja do d3521 jak p5wd2, z tym, ze bootuje sie na 1,7v na wc, co mi sie bardzo podoba (p5wd2 nie wstawała na 1,475 nawet..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Mozesz jeszcze wrzucic wyniki testow z everesta 3.01.652 read/write/copy/latency dla 8x400 9x400 1:1 i 5:4 dla sprawdzonych ustawien + ewentualnie memset? - chodzi mi o dokladne porownanie wydajnosci/opoznien syntetycznie miedzy 975 a 965 przy tych samych mhz i to by wyjasnilo wszystko. B-)

Druga sprawa - jaki jest vdroop na pamieciach, przy pb5 2.45 ---> 2.4 (wskazanie AI Suite, ogolnie o kant zadka rozbic, ale wstepnie moznaby porownac i to), a na tej mobo?

Edytowane przez malleus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Impossible, z tego powodu, ze nie mam takich danych z Everesta robionych na P5B DLx. Chyba że ty masz. Ale to i tak bez sensu bo odpowiednim "tasowaniem" ustawień MemSet różnice w obrębie tego samego FSB i mnoznika mogą sięgać kilkuset MB/s. Rozwiązaniem byłoby ustawienie identyczneych co do joty timingów, a to raczej trudno wykonać - wszak to rózne chipy i różne alhpy poboczne udostępniają.

Dropa dużego dla Vmem, jesli w ogóle,raczej nie ma. Na P5B musiałem dać 2,45 by utrzymać stabilność dla mem na 510. Tutaj 510 idzie bez problemu na 2,4. Wniosek wydaje się oczywisty.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszku pokombinowałem wieczorkiem z możliwościami MoBo i sprawdziłem kilka BIOSów.

Po pierwsze - mimo pojawienia się 4 wersji BIOS - 0116, 0209, 0212 i 0215 najlepszy wydaje się 0209. Na nim bez problemu mogę działać na 9x400 1:1 i 4:5. 4:5 na 0215 powodowało wywałkę SPI na 3-4 loopie, niezależnie od alpha timings. 0116 nie ma możliwości zmiany mnożnika, to go dyskwalifikuje w moich oczach od razu. 0212 stroił fochy z rozruchem na 9x400 - najpierw coldboot, potem startował normalnie. Niby detal , ale denerwujacy.

Jak wysokie FSB? Trafiłem na dziwny mur po 420. 9x420 ( Vcore 1,5, Vmch 1,7) elegancko liczy SPI 16M. Boot na 9x421 i w momencie ładowania windy natychmiastowy restart. To samo na 4:5. Podejżewam, ze to kwestia jakiejś pojedynczej opcji, może Tref trzeba niżej dać , może jak w P5WDH Trd musi być luźniejsze niż 6. Nie miałem juz powera by to jeszcze tej nocy sprawdzić.

Inna sprawa to użycie opcji Hyper3 - włączenie jej przy 9x400 4:5 i komp juz nie bootuje. Przyczyny nie znalazłem. Niby ma to dawać kopa w wydajności i jak BIOS informuje może prowadzić do niestabilnosci, ale warto jeszcze IMHO nad tym przysiąść.

Pytał ktoś o wydajność 4:5 w SPI w stosunku do P5B DLx. Jak wspomniałem jest gorzej. Wykonałem kilka testów na oddzielnym sysie, którego używam do SPI i innych testów. 16M robione bez "bajerów" ( priorytety, usługi itp.) na 9x400:

P5B DLx - 6:27

P5W64 WS - 6:31

Timingi podstawowe 4-4-4-12, reszta nie ruszana i raczej to jest przyczyną tak sporej różnicy ( alphy w MemSet dla 965 i 975 są nieco inne,a dodatkowo kilka jest unikalnych dla konkretnego chipu). Jednym słowem kolejna sprawa do zbadania.

...

z biosu to raczej bez modów >430fsb nie ma szans

co do 9x400 i 4:5 -nie kumam jak to zrobiłeś że wyszło 6m31s ...

post-69-1159612891_thumb.jpg

i troche podciągnięte timingi (poza 4-4-4)

post-69-1159613004_thumb.jpg

A dodam, że sys codzienny z Antywirem i Firewallem

A mnie jak zwykle prześladuje sprzęt

albo mam te memki jakieś zwalone albo nie wiem

Znów mam gigantyczne problemy z odpaleniem kompa

Ehhh ... moze czas na AMD :D

Śmieszna sprawa z VCore. Przy niskich wartosciach, rzedu 1.4-1.5V płyta bardzo przyjemnie zawyza, co jest imho bardzo pozytywnym zjawiskiem, jednak juz przy 1.6-1.7V cholernie zaniza :( . Przy 1.7V mam 1.65V.... Trzeba meczyc ludków o Vdroopa i zrobić Vcore.

Pomiary Vdroopów dla CPU i Vdimm przy różnych ustawieniach pomierze, jak najdzie mnie chwila natchnienia i okabluje całą mobo. Jakos dziwnie sie w ogole czuje, mobo mam juz kilka dni a jeszcze bez modow i std chlodzenie :/

A po co męczyć - przecież Vcore i Vdrop są opracowane ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Jesli idzie o vdroopa - cool.

4-4-4-12 + alphy dobralbys wedle uznania (w miare luzne 12ki bylyby ok), a ja dopasuje sie do tego ze swoimi i mozemy porownac

Alph z 965 do alph z 975 raczje nie porównasz :D

Dołączona grafika

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yoto

Czy ja mowie o porownywaniu samych alph? Chce mozliwie jak najblizej skonfigurowac dwa rozne chipsety/mobo w celu bezposredniego porownania ich i tyle.

No właśnie dlatego nie da się ich porównać. Alpha timings na tyle wpływają na wyniki read/write, ze można odnieść złudne wrażenie co do większej/mniejszej wydajnosci danego podsystemu.

@Yoto - rzeczywiście dziwnie wysżło :). Po prostu zaraz po załadowaniu sysu odpaliłem SPi i już. Za duża różnica... Albo coś ty właczyłeś w BIOS , albo ja czegoś nie włączyłem :). Hyper 3 masz Disable?

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy płyty Asus P5w64 Ws Pro: czy zmieści się blok na CPU Cube2 Pro ??

Prison Pro V2 wchodzi bez problemu. Więc Cube też raczej powinien, ale pewność będę miał jutro

(właśnie taki blok znajdzie się na drugiej płycie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak wkoncu jest z tą ceną P5W64 WS Pro, na zachodzie widać że jest droższa niż P5W DH Dlx, a u nas taka tania ?? prócz komputronika, oczywisie to dobrze że tania bo chyba łykne ją zamiast P5B Dlx, juz sam nie wiem :/ płyta ma być pod C2D E6600

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prison Pro V2 wchodzi bez problemu. Więc Cube też raczej powinien, ale pewność będę miał jutro

(właśnie taki blok znajdzie się na drugiej płycie)

cube 2 ma podstawe 6 na 6 i do tego plexe 1.5-2mm nad spodem.Takie oczywiste to to nie jest.

Na mioje p5wd2 pasuje,zę nie wiem jak nowsze mobaski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak wkoncu jest z tą ceną P5W64 WS Pro, na zachodzie widać że jest droższa niż P5W DH Dlx, a u nas taka tania ?? prócz komputronika, oczywisie to dobrze że tania bo chyba łykne ją zamiast P5B Dlx, juz sam nie wiem :/ płyta ma być pod C2D E6600

cena jest ajka jest, brac bo tanio, szczegolnie do e66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to piknie - elitarna mobo będzie :twisted:

Tylko mam problem, żeby drugiego kompa na takiej ożywić. Sprzęt w zasadzie jest kalką tego, co mam w podpisie (poza tym, że E6600 i Tagan 380W). Próbowałem już prawie wszystkiego w sumie... Clear cmosy, "standardowy" RAM zamiast OCZ-tów, inna grafika, mocniejsza zasiłka...

Ciągle to samo: dostaje zasilanie, wszystko się rozkręca (dyski, cały kibel), ale ekran czarny i nie postuje. Zostały do sprawdzenia proc i mobo. Dziś już mam dość - jutro wpakuję na płytę innego proca jakiegoś i zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5W64 WS PRO i975X pfffff po nowej cenie to nikt juz tak tej płyty nie będzie chciał ja mogę jeszcze dostać ja za 720zł( gwara) z przesyłka do domu ale to juz za dużo jak dla mnie wiec nawet teraz rezygnuje z niej fajna cena była 650zł :) ps ciekawi mnie czy to była podpucha bo powiedzmy ze w polsce mało kto ja po tak drogiej cenie kupował czy tylko pomyłka w hurtowniach :) sadze ze to 1 zareklamowanie jej trochę ale wątpię jak cena powróci czy ludzie będą ja kupować i temat o tej płycie będzie się rozwijał tak szybko jak to miało miejsce na dniach :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wspaniala wiadomosc....

.... jak ktos kupil mobo to mu gratuluje, bo juz sa dostepne, ale w nowej cenie 800pln czy 850pln netto w hurcie :D czy jest ktos chetny?? :D :D

Może się jeszcze gdzieś znajdzie tańsze sztuki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do tematu samej płyty. Napięcia ustawione a biosie, odczyty programów, a realne napiecia to kompletnie odmienne rzeczy :D. Konktrety podam w najblizszym czasie, jak juz skoncze z nia :D

PS kto mówił, ze vdroop nie wystepuje na P5W64 :lol: ?

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym poinformować, że mimo oficjalnego braku wsparcia, Pentium D805 na rzeczonej płycie również chodzi :-P

Aż trochę szkoda, że się tak szybko sprzedał i muszę dziś go wysłać...

Bo teraz jak jest woda i dobra płyta, można by było wreszcie coś więcej z niego wycisnąć :lol2:

EDIT:

O, właśnie sprawdziłem - obsługa jest już oficjalna. Widać uzupełnili później, bo jak zaglądałem na stronę Asusa zaraz po zakupie płyty, były tylko Pentium D z fsb 800...

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi