Skocz do zawartości
LordFury

Asus P5wdg2 Ws Pro <&> Asus P5w64 Ws Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zlozylem kompa na P5W64 i jest prawie wszystko oki. Płyta świetana. Denerwuje mnie tylko to ile czasu sie komp włącza. Na abicie IS7-E pasek wczytywania przechodził jeden raz, a tutaj przechodzi 10 i w tym czasie dysk nie pracuje. Czy u was tez tak jest?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj zlozylem kompa na P5W64 i jest prawie wszystko oki. Płyta świetana. Denerwuje mnie tylko to ile czasu sie komp włącza. Na abicie IS7-E pasek wczytywania przechodził jeden raz, a tutaj przechodzi 10 i w tym czasie dysk nie pracuje. Czy u was tez tak jest?

Pozdrawiam

Tak, WinXP odpala się cholernie długo. Nawet przy TinyXP do testów trochę to trwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na DG2 mialem to samo, az kiedys prez przypadek powylanczalem wszystko w biosie...co sie dalo, poza raidem...

Wskakiwalo szybciutko...pozniej poszedl clear cmos i juz nie wiedzialem co to...do tematu nie wrocilem, ale wskazowka jest gdzie szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda ja mam P5B dlx, ale problem jest ten sam.

Wydaje mi się, że winny jest sterownik od audio. Wnioskuję to po tym iż po odinstalowaniu tych sterów, wyłączeniu audio w biosie, i uruchomieniu Audigy2, winda uruchamia się o WIELE szybciej. Może nawet tak samo szybko jak na starej DFI pod AMD.

Nie wiem, czy u Was zadziała, daję tylko taką wskazówkę z własnych doświadczeń.

Z kolei win Vista, na wbudowanej dzwiękówce uruchamia się tak samo szybko, jak z Audigy. Tylko w Vista, stery do zintegrowanej dzwiękówki są windowsowskie.

To utwierdzało by w przekonaniu, że to jednak wina sterów do SoundMaxa.

To tyle od siebie.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wylączeniu wszystkiego co sie da (poza SATA) nieznacznie przyspieszył. Pasek 5 razy przeszedł, ale to nie to co na ABICIE. Niestety ale i tak jestem bardzo zadowolony z płyty. :)

Co to dzwieku to w biosie, który lepiej ustawić HD AUDIO czy AC,97??

Edytowane przez piterq1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam zintegrowanej muzy tylko X-Fi, a i tak nie zmienia to faktu,że sys ładuje się koszmarnie długo ( ok. 10 pasków). Stawiam na kontroler SATA. Mam na podorędziu dyskacz Ultra ATA, z sysem bardzo podobnie skonfigurowanym do tego jaki na codzień używam na SATA ( w zasadzie różnią się tylko brakiem firewalla i antywira + kilka usług). Paskek postępu miga tylko raz i już przechodzi do ładowania pulpitu. Rzecz w sumie do dokładniejdszego obadania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie przeszkadza w sensie uciążliwości samej w sobie - zwłaszcza, gdy komp chodzi praktycznie non-stop i rzadko się bootowanie ogląda. Tylko jest to po prostu irytujące, że taki mocny sprzęt i wydane sporo kasiory, a dwa poprzednie kompy wstawały sporo szybciej... Ot, dyskomfort psychiczny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie przeszkadza w sensie uciążliwości samej w sobie - zwłaszcza, gdy komp chodzi praktycznie non-stop i rzadko się bootowanie ogląda. Tylko jest to po prostu irytujące, że taki mocny sprzęt i wydane sporo kasiory, a dwa poprzednie kompy wstawały sporo szybciej... Ot, dyskomfort psychiczny :wink:

To prawie tak jak u mnie gdy mam korzystać z neta <1Mb/s :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może i głupie pytanie :oops: ale p5w64 nie chce mi ruszyć gdy mam ramy w żółtym slocie nabliżej procka (wiatraki się rozkręcają i to wszystko) jak przełożę do czarnego obok to rusza bez problemu ramki to 512 geil 667mhz 4-4-4-12 też tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może i głupie pytanie :oops: ale p5w64 nie chce mi ruszyć gdy mam ramy w żółtym slocie nabliżej procka (wiatraki się rozkręcają i to wszystko) jak przełożę do czarnego obok to rusza bez problemu ramki to 512 geil 667mhz 4-4-4-12 też tak macie?

Wstały w żółtych normalnie, przy pierwszym uruchomieniu, mimo że fabrycznie 2.0-2.1v mają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi