Skocz do zawartości
LordFury

Asus P5wdg2 Ws Pro <&> Asus P5w64 Ws Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Arturoo75 napisał(a):

No to nie dosyć, że jestem "durny" to jeszcze i ślepy...bo niestety nie widzę tego zapisu w instrukcji. Więc jeśli mam zasilacz z wtyczką 24-pin tu już nie trzeba dopinać zasilania na molex-ie ?

co Ci sie stanie jak podepniesz? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, chyba wreszcie znalazłem w miarę optymalne ustawienia 24/7 dla mojego sprzętu:

Dołączona grafika

Vcore: 1.40v (realne 1.45-1.46v), Vmem: 2.25v, Vmch: 1.80v, Vfsb: 1.30v, Vich: 1.05v

Pamięci mogą wyżej, ale na procku więcej prądu by trzeba było, a wtedy ciut ciepło się robi.

Vfsb/Vich nic nie dają, można olać. Vmch obowiązkowo max, bez tego pada sporo szybciej.

Muszę jeszcze pokombinować trochę z alphami, bo nieco wydajności tam ucieka.

Płyta na biosie 215 - w wolnej chwili sprawdzę 301...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje P5WDG2 WS RPO padlo od podawania 2.68Vdimm

inaczej - sekcja zasilania ram padla... obecnie podaje 0,3 V....to malutko nawet jak na DDR2 ;P

Cale szczescie gwara juz zalatwiona - za miesiac nowe mobo :D

Nie wychodzi teraz jakos nowy rev P5Wdg2 ?? :D

byloby pieknie

@MaSell

wyrazy wspolczucia

dla ciebie i Niemca :D

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell napisał(a):

Nie polecam zabaw z ta płytą przy vcore 1.78-1.8v na dłużej niż screena ;) . Moja sztuka odeszła z tego świata najprawdopodobniej z tego powodu, bo sekcja vcore nie podaje w ogole napiecia na cepa :)

to juz mamy przyczyne ;] proponuje odebrac jutro mobo, bo nei chce mi sie jej nawet wysylac sadysto....

podawales to 1,8V na mojego E6300?? ja Cie chyba ubije....

Zulusman napisał(a):

@MaSell

wyrazy wspolczucia

dla ciebie i Niemca :D

a mnie czemu? on nie bedzie mial mobo, bo na 99% hurtownia zrobi korekte a nie przysle mobo po takiej drobnej pomylce na cenach rzedu 50%....

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

to juz mamy przyczyne ;] proponuje odebrac jutro mobo, bo nei chce mi sie jej nawet wysylac sadysto....

podawales to 1,8V na mojego E6300?? ja Cie chyba ubije....

a mnie czemu? on nie bedzie mial mobo, bo na 99% hurtownia zrobi korekte a nie przysle mobo po takiej drobnej pomylce na cenach rzedu 50%....

Nawet nie mialem zadnego E6300 ;) , co innego meczyłem :) => http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=129184 Wiem, wiem, prawie jak wydajność ;)

Z ta korekta troche mi nie pasuje właśnie, ale trudno sie mówi - bede miał kase, to bedzie można powojować z inną płytą, z ciekawszymi perspektywami zwiazanymi z zasilaniem cpu ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

pozyjemy zobaczymy.

Dokładnie, pozyjemy na duronie @900 i zobaczymy co sie stanie z tymi kilogramami parujacego DI co mam na balkonie :) . Fajna zabawa z tym jest, wrzucam sobie garściami do kibla i zlewu, cała łazienka zadymiona, robie bomby z butelek... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

moze i hurtownia dostanie nowe mobo, ale mi moze zrobic na nie korekte. zreszta pozyjemy zobaczymy.

jestes pewien ze asus robi korekty? fajnie by bylo bo na mobo asusa to ja juz 6 czy 7 tydzien czekam, i ciagle jest odpowiedz ze czekaja na nowa plyte dla mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

jestes pewien ze asus robi korekty? fajnie by bylo bo na mobo asusa to ja juz 6 czy 7 tydzien czekam, i ciagle jest odpowiedz ze czekaja na nowa plyte dla mnie...

nie chodzilo mi o samego asusa, ale o hurtownie, ktora dala ciala z cena na mobo. Viodowi uniewaznili gwarke, bo przygial 2 czy 3 piny w sockecie na swoim p5p800se ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz, a co zwykłego klienta obchodzi, ze ktoś tam dał ciała z cenami w hurtowni? Klient zapłacił cene taką jaka była danego dnia za dany towar i jak mu padnie nie do naprawy ( oczywiście w ramach objętych zasadami gwarancji) to firma jest zobowiązana dostarczyć w zamian taki sam sprzęt albo o PORÓWNYWALNYCH parametrach technicznych. I bez urazy, ale niech się martwi ten co sprzedawał. Jakiekolwiek obciąznie klienta dodatkowymi kosztami wynikającymi ze zmiany cen, w tym wypadku zwyżki, jest niedopuszczalne i nosi znamiona oszustwa.

To tak jakby komuś padły bez winy użytkownika pamięci kupione miesiac temu za 800 zł, a firma będąca gwarantem nagle zarządała od niego dopłaty 300 zł , bo teraz taki model kosztuje 1,1k.... Nie róbmy paranoi.

Jak wspomniał Zulus - mobo leci do Asusa i tam jest wymieniane na nowe/naprawiane. Taka w tym wypadku jest procedura. I niech się żaden pośrednik nie waży rekompensować przy tym swoich pomyłek....

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

nie chodzilo mi o samego asusa, ale o hurtownie, ktora dala ciala z cena na mobo. Viodowi uniewaznili gwarke, bo przygial 2 czy 3 piny w sockecie na swoim p5p800se ;/

Piter mi wyjasnil to tak: Gral kupuje w hurtowni mobo Asusa (w moim wypadku M2N-SLI), gdy mobo sie uszkodzi, ja wysylam do grala, a oni wysylaja do Asusa, nie do hurtowni. Dlatego niby nie robia zwrotu gotowki, bo plyty nie sprzedal Asus, tylko hurtownia ktora nie ma udzialu w realizacji gwarancji, stad Asus (jak i Gigabyte) zawsze naprawiaja albo wymianiaja na nowy towar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

Piter mi wyjasnil to tak: Gral kupuje w hurtowni mobo Asusa (w moim wypadku M2N-SLI), gdy mobo sie uszkodzi, ja wysylam do grala, a oni wysylaja do Asusa, nie do hurtowni. Dlatego niby nie robia zwrotu gotowki, bo plyty nie sprzedal Asus, tylko hurtownia ktora nie ma udzialu w realizacji gwarancji, stad Asus (jak i Gigabyte) zawsze naprawiaja albo wymianiaja na nowy towar

z przewagą napraw w wypadku ASUS'a :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

u mnie asusy jada do hurtowni nie asusa i reszte zalatwia hurtownia, ja nie mam wplywu na ich decyzje.

Zreszta Zulu ostatnio mial male przeprawy z serwisem mobo kupionego u dojczow.

Weelkoo napisał(a):

z przewagą napraw w wypadku ASUS'a :P

raczej gigasyfa [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam przeprawy z serwisem u dojczow.

Mam przeprawy z asusuem, bo maja tak a nie inaczej skonstruoway system gwarancyjny: Gwarantem nie jest asus, a dystrybutor, ktory zakupil u asusa.

Problem polegal na tym, ze moj sprzedawca zniknol i nie bylo sie do kogo udac. Poprzez asus.pl dowiedzialem sie kto byl dystrybutorem niemieckim i juz sprawe mam w zasadzie zalatwiona... kwestia wyslania do niemiec do dytrybutora i odcekania 4 tygodni max.

Moje P5W DH doznalo uszkodzenia pinow podczas transporotu(nie dalem tej zaslepki ?? debil ze mnie wiem) i mimo to asus wymienil na nowy model - nie obylo sie bez czekania oraz protestow i apelacji. Nowe mobo lata 10xlepiej niz stare - warto bylo.

Dlugo rozmawialem z asus.pl - zazwyczaj naprawia wszystko co do nich przyjdzie, byle bylo kupione w polsce.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tal-Rash napisał(a):

Ja już nie wiem czy kupować WDH za którą przmawia pilot, wifi... Czy W64 za którą przemawia nie wiem co... W czym ona jest taka super że jest uboższa i droższa o 300zł od WDH ???

Bierz P5B DLx - tyż ma Wifi i kosztuje poniżej 700 ...

MaSell napisał(a):

Nie polecam zabaw z ta płytą przy vcore 1.78-1.8v na dłużej niż screena ;) . Moja sztuka odeszła z tego świata najprawdopodobniej z tego powodu, bo sekcja vcore nie podaje w ogole napiecia na cepa :)

OK

OPB napisał, że do Vcore moda robić trza tylko to w niebieskim:

Dołączona grafika

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania zwiazane z p5w64 ws pro.

1. Co trzeba odznaczyc w biosie zeby majac ustawione napiecie Vcore w biosie na auto nie ulegalo one zawyzeniu w zaleznosci od obciazenia CPU?

2. Komp mi sie od czasu do czasu sam z siebie wywala nie wazne czy na ustawieniach defaultowych czy po OC. Zawsze jesli juz sie wywali to podczas ogladania filmow :P (gry dzialaja ok, inne aplikacje rowniez). PI 16M i 32M przechodzi, MemTest nie wywala bledow pamieci, 3dmarki wszystkie przechodzi. Zasilacz (swego czasu MaSell'owy ModeCom) stabilnie trzyma napiecia (co prawda stosuje przejsciowke 20pin->24pin i 4pin EATX12V) Nie ma reguly kiedy sie wywala - jest to czysto przypadkowe i nie zalezy od dlugosci czasu dzialania systemu. Nie jest to jakies mega dokuczliwe ale nie poto wydalem prawie 4tys na kompa zeby mi sie sam z siebie wywalal :angry:

moj konfig

E6300 @ Infinity (bios 0116)

p5w64 ws pro

1GB GoodRam PRO (single)

7600gs galaxy

250GB sata II Barracuda

550Watt ModeCom (a'la Antec TP 550)

Prosze o jakies sugestie odnosnie mozliwej przyczyny bo w sumie nie wiem co robic :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi