Skocz do zawartości
Gość Grzechu_1990

Atari 800xl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Witam, po dłuuuuugim czasie nie używania tej maszynki miałem chęć ją dzisiaj odpalić. Poskładałem wszystko do kupy, znalazłem fale w TV, włączam a tam ROM TEST i RAM TEST. W ROM'ie 2 prostokąty są zielone, a w RAM'ie 4 na x tam kwadratów czerwonych. O co tu chodzi, czy da sie to jakoś do życia obudzić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu_1990 napisał(a):

Witam, po dłuuuuugim czasie nie używania tej maszynki miałem chęć ją dzisiaj odpalić. Poskładałem wszystko do kupy, znalazłem fale w TV, włączam a tam ROM TEST i RAM TEST. W ROM'ie 2 prostokąty są zielone, a w RAM'ie 4 na x tam kwadratów czerwonych. O co tu chodzi, czy da sie to jakoś do życia obudzić??

Problem z RAM-em. Tu ktoś miał podobny problem (po angielsku):

http://archives.devshed.com/forums/hardwar...red-373030.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Przeczytałem to i wyszło z tego, że RAM jest uszkodzony/wyszedł ze slotu/grzeje sie. Nie ma to jak mój angielski ;) W weekend sie za to zabiorę i dam znać, kolejne wskazówki mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
  Grzechu_1990 napisał(a):

Przeczytałem to i wyszło z tego, że RAM jest uszkodzony/wyszedł ze slotu/grzeje sie. Nie ma to jak mój angielski ;) W weekend sie za to zabiorę i dam znać, kolejne wskazówki mile widziane.

I sie zabrałem w weekend :lol: Rozkręciłem go ale jedyne co zauważyłem to... Blaszka która jest przykręcona i nie bardzo da sie ją odkręcić :blink: Jak wyżej pisałem w ROM TEST oba prostokąty są zielone, w RAM TEST 4 są zielone a 36 jest czerwonych. Nie czuje żeby sie grzał <_< Może ktoś coś wie, miał podobny problem, proszę o jaką kolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi