Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Witam!! Posiadam komputerek jak podpisie. Chcąc sprawdzić jego możliwości zainstalowałem 3d Marka, zmknąłem wszystkie aplikacje i odpaliłem podstawowy test. Wynik marne 8800 punktów. W czym może leżeć problem?? Komp wczoraj partycjonowany i formatowany więc czyściutki. Najnowsze stery. Płyta główna ma AGP x4 i ddr 266. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 A czego sie spodziewałeś po tym sprzęcie?? Na jakich detalach odpaliłeś 3dmarka?? Zainstaluj 03 i podaj wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 No nie wiem czego sie spodziewasz po baleronie PS Zmien sygnaturke na regulaminowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Raz ze celeron, dwa ze FX. Wynik calkiem niezly, marka 03 nie instaluj bo sie calkiem zalamiesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Hmm...Bo tak czytam że niektórzy to 10tyś. ze słabszych procków wyciągają....Ale jeżeli niezły wynik to nie ma tragedii... Ale mam jeszcze pytanek pare: 1.Czy cache ma jakiś wpływ na zauważalną szybkość pracy kompa?? 2.Czy w przypadku zmiany procka na Pentiuma 4 (2.0-2.6 coś w tych granicach) odczuje różnicę i zwiększy się wynik?? 3.Kupiłem już nową płytę z agpx8 i ddr 400 zmieni się coś w szybkości ?? 4.Czy używanie różnych ramów-400mhz 1stronne i 266Mhz 2stronne niesie za sobą jakieś straty??Da radę je jakoś dobrze zgrać (na tej płycie)?? 5.I dwie rzeczy których nie kumam: Procek pracował na 24x100 (przy botowaniu pisało ze ma ddr 266) teraz jest 24x125 (i pisze że jest 333Mhz). Jak to możliwe skoro płyta czyta tylko 266. 6.Everest wyświetla coś takiego dla ddr400-200 MHz 2.5-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS), a dla ddr266 133 MHz 2.5-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) pod spodem 100 MHz 2.0-2-2-5 (CL-RCD-RP-RAS)...Czemu 2 wartości jedna 133 druga 100?? Czy timingi w biosie dla tych pamięci 2.5.3.3.6 są odpowiednie?? Pytania te nie dają mi spać odkąd mam tego złoma (czyt. 2 lata) i jakoś nie odważyłem się nikogo o to zapytać...Z góry wielkie dzięki za odpowiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) 1 tak 2 tak 3 również tak 4 da razde z tym że lepsze ramce będa chodzić na parametrach tych gorszych 5 nie wiem :wink: 6 timingi sa zależne od ustawień memek dane memki chodzą na cl 2 na mniejszym taktowaniu a na wyższym taktowaniu na cl 2,5 i to właśnie pokazuje ci everest możliwości tych pamieci ( przynajmniej teoretycznie ) - najlepiej zrob screena to się wyjaśni :razz: osobiście nie inwestował bym w ten sprzęt - raczej złożył nowego blaszaka tylko jeszcze nie teraz bo memki strasznie podrożały 8===c Edytowane 18 Września 2006 przez kvasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) 1. Czy zauważalną to nie powiedziałbym, niemniej często opłaca się dopłacić te parę złotych. 2. Troszkę poprawi się wynik, przede wszystkim wynik zaniżają pamięci i grafa. 3. Jasne, o ile masz pamięci 400, samo agpx8 już tyle nie daje. 4. Da radę, tylko że 400 będzie działała jak 266, więc takie połączenie nie jest za dobre. Lepiej wywalić 266 i jechać samą 400 (o ile mobo pozwoli). 5. Kręcąc CPU, kręcisz pamięci ;) 6. Te cyferki to gwarantowane przez producenta timingi na danych MHz (tzw. SPD). Jeśli pracujesz na 266 to twoje timingi są odpowiednie. Na przyszłość poczytaj troszkę FAQ ;) [edit] kvasek szybszy ułamek sekundy :P Edytowane 18 Września 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Ok. Dzięki bardzo. Czyli jeżeli podkręcam procka częstotliwość ramu też idzie w góre, co i tak nic nie daje bo płyta zaniża do 266?? Timingi podane w everescie to dane producenta-a dane rzeczywiste?? Skąd wyczasnąć-ja sam przestawiłem w biosie z aut. na manualne 2.5.2.2.6. Screeny na dole . Edytowane 18 Września 2006 przez Nestea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 raczej chodziło o tą zakładkę tam masz rzeczywistą prędkość ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Proszę...ale widzę, że w rzeczywistości pracuje na 333...Czyli płyta też poszła w góre czy jak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 U mnie na 5700 i P4 3GHz/HT/1MB - 3DM01 = ok. 13000, 3DM03 = ok. 3400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Czyli płyta też poszła w góre czy jak??UP nie będe cie okłamywal nie wiem nigdy nie miałem intela ale wygląda jednak na to że tak :] że mobo przeszło na 166-333 razem z memkami w amd jest prościej tylko ustawienie synchronicznie wchodzi w grę ( asynchro jest bezcelowe bo mimo większych taktowań wydajność spada ) jakbym miał to przed oczyma szybciej bym zajarzył - do biosu bym zajrzał, w cpu-z :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Ok. Moje plany na przyszłość~2 miesiące. Gainward i DDR266 do widzenia. Kupię jakiegoś GeForca 5950 i 512 ramu...Na razie sprawdze jak na nowej płycie będzie chodziło... Quake 4-low details 1024x768 nawet chodzi :wink: na Epoxie. Edytowane 18 Września 2006 przez Nestea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Po cholere pakowac kase w FX5950?! Skad taki pomysl w ogole? Za te pieniadze kupisz duzo lepsze karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Po co sie chcesz pchac zas w FX'a przeciez koledzy wyzej mowili Ci ze to sa padaki.... lepiej szarpnij cos innego chocby R9550 albo jakies 9700 albo cos jeszcze nowszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 :mur: 5950 też?? Zawsze myślałem, że to najbardziej wypasiony sprzęt...Hmm Ati 9800 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majkel Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 :mur: 5950 też?? Zawsze myślałem, że to najbardziej wypasiony sprzęt...Hmm Ati 9800 ??Nie prowokuj... Albo poczytaj troche forum :) Ile masz kasy na karte ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 to ja cię niniejszym wyprowadzam z błędu - najmocnijszy fx jest co najwyżej porównywalny z średniokrętliwym 9550 w grach wykorzysujących dx 9 np. fear :] powiedz ile kasy chcesz wydać to coś się dopasuje - oczywiście warto dozbierać klepaków i wogóle na coś innego się przesiąść :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Na razie to jestem przezroczysty i wymiana nie wchodzi w grę w przeciągu 2 miesięcy. 5950 lipa więc skąd takie ceny na allegro?? Może idą moim tokiem myślenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Na razie to jestem przezroczysty i wymiana nie wchodzi w grę w przeciągu 2 miesięcy. 5950 lipa więc skąd takie ceny na allegro?? Może idą moim tokiem myślenia. wogole jak chcesz przy tym sprzecie zostac to sie zbyt duzej kwoty nie oplaca inwestowac w GPU nawet nie wiem czy r9800pro ma sens wkladac, ja bym jakos ekonomicznie na twoim miejscu zagral albo r9550 albo poszukal na allegro r9500/r9700 te 3 karty to juz prawie zywe legendy :] A o FX5950 nawet nie wspominaj - poczytaj troche testow albo poszukaj startych postow na tym forum - bo od tego ono jest, w sumie ciesze sie ze zadales to pytanie bo mozna sie przysluzyc do tego zeby nie nabijali ludzi w balona - ceny na allegro sa dla naiwniakow. Wbij sobie w google np. "testy GeForce Fx" i poczytaj o tej cudownej serii. :D <lol> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) no ale skoro stac cie na 5950 z allegro to ile tej kasy masz ? 200-300 - za to można kupić coś między 9700, a 9800 pro a już za 385 jest 7600gs :wink: http://www.allegro.pl/item128378662_oryg_a...ngwar_odss.html -9700 za 230 od ręki ;) -sprzedawca wątpliwy ale skoro nic się w nim nie moduje bo to jest pełna karta z 8 potokami i 256 bit - to raczej nie powinno być problemów http://www.allegro.pl/item127000343__ati_r...dz_okazje_.html medion xl za 250 powrócił :P wiaterek na kądziołki i jazda ( niemetalizowane lubią się przegrzewać podobo ) http://www.allegro.pl/item128191756_radeon...gp_okazja_.html pelne 9800 pro http://www.allegro.pl/item127661982_ati_ra...wersja_box.html ten już troszkę przesadził - przypominam 76gs kosztuje 390 zł :] ale za to jak tak karta wygląda !! :] Edytowane 18 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majkel Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Za 320zł sprzedałem 2 miesiące temu mojego 6600 ;) A 6600 vs 5950 to sobie juz sam odpowiedz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 wynik nie dziwi przy kombinacji celek + fx. jak chcesz dobra grafe pod agp to zastanow sie nad tymi 3, wydajnosc bardzo dobra jak na AGP i cene: http://allegro.pl/item126723731_geforce_68..._najtaniej.html http://allegro.pl/item126724205_geforce_68..._najtaniej.html http://allegro.pl/item127830880_msi_geforc..._dvi_agpx8.html oczywiscie bez udzialu alledrogo, bedzie jeszcze troszke taniej, ale po szczegoly zapraszam juz na PM ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Niemiec z całym szacunkiem ale nie sądzisz, że twoje propozycje są za mocne do tego zestawu ? i że maximum to 76gs 128 mb który kosztuje (jak już pare razy wspominałem) 390 zł owszem zgadzam się że starocie już nie daja rady (9700-9800) ale to chyba nie powód żeby wywalać 500 ? sory kosztował już kosztuje pare zł więcej :/ Edytowane 18 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 takiego palita tez moge miec jak zajdzie taka potrzeba :) sam na chwile obecna bym bral pod agp albo uzywke 6600 za max 200pln lub 6800gs, bo jest drozszy to fakt, ale ma gware i bardzo dobre osiagi, suszarka tez nie jest mocno dokuczliwa i do tego jest to wlasciwie to samo co gainward (palit jest wlascicielem gainwarda). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) to wyszperaj tego 76 za 400 i wszyscy bedą happy :] Edytowane 18 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 jak beda chetni to sie wyszpera, ale musze miec wiecej chetnych niz palce jednej reki :) PM sie klania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Przemyślałem to i owo. Postanowiłem zakupić: Sempron 2800+ Gigabyte K8NE Galaxy 7300gt zalman Czy wtedy będzie już ładnie śmigało?? Jakieś uwagi?? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 dobry zestaw ale nie zapomnij o jakiejs dobrej zasilce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nestea Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Zasilacz Fortron 350w lub 400w. Zastanawiam się który lepszy. Do tego chłodzenie na proca Arctic Cooling Freezer 64pro+pasta silver 5+wentylator w obudowie fan 8. :) Może ktoś mi pokazać jakąś instrukcyjkę jak dobrze posmarować procek sreberkiem?? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...