Skocz do zawartości
kuruś

Matura 2007 i 2008 (od 48 strony)

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie nie byłem pewnie bo przy okazji powtórek do matura nauczyciel mówił, że w tym roku matura będzie jeszcze prostsza bo nie ma listu formalnego mówił, że co najwyżej może być list prosty formalny :blink: Czym sie różni list formalny od formalnego prostego?

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopi IMHO raczej odpadają na maturce pisemnej, ale taka "perełka" jak Nad Niemnem może się pojawić. IMHO większość tych lektur to jakby nie było straszne bezsensowne gnioty. BTW oby było Wesele ;).

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łaśnie powtarzam lektury i oczom nie wierze..

Ładnie nas baba od polaka wyruchała..

Oto lektrury które niepotrzebnie przerobiliśmy - bo jej się tak podobało- a nie ma ich w wykazie:

-Giaur

-Konrad Wallenrod

-Bieniowski

-Boska komedia..

A to tylko początek, ciekawe co dalej wyjdzie..

Nie dziwie sie że nie zrobiliśmy współczesności wogóle.. :/

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsza taktyka na pisemnego polaka to zdobyc jak najwiecej punktow z czesci "czytanie ze zrozumieniem" i ratowaniem sie fragmentem tekstu do wypracowania (w przypadku brakow w znajomosci lektur). mam taki podrecznik/cwiczenia z "czytania ze zrozumieniem" do matur, troche tego przerobilem i musze powiedziec ze w miare sprawnie mi to idzie, najgorzej jak daja jakis staroswiecki tekst z masa tych archaicznych wyrazow, wtedy juz sa male klopoty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Nad Niemnem jest smętne, bezpłciowe i trudno mi toto w ogóle zrozumiec. Pojawienie sie Wesela na maturce byłoby nie lada prezentem bo sie wiekszosc osób tego spodziewa. Interpretacja wiersza na 90% odpada, chyba ze bedzie jakis znany, który był omawiany na lekcji. Osobiscie całkowicie nie podpadła mi "Odprawa Posłów Greckich. Co bedzie-zobaczymy :lol:

Edytowane przez Caehl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad Niemnem rzeczywiscie jest letko mowiac chore. Chcialem to przeczytac, przygotowujac sie do swojej prezentacji, jednak po 200 stronach sobie odpuscilem. Przewlekle i smetne opisy przyrody i wszystkiego co sie rusza.

Czytam sobie te opracowanka + notatki z najwazniejszymi pojeciami, haslami i postaciami dotyczacymi kazdej lekturki. Powoli wszystko sie przypomina, nawet jakies informacje z lekcji, juz wiem kto z kim i dlaczego. Zaluje ze nie przeczytalem Lalki oraz Zbrodni i Kary, teraz wydaja sie mi dosyc atrakcyjne. Gdyby pojawily sie w piatek, nie narzekalbym. Mam nadzieje ze uda mi sie przeczytac full wersje, jak tylko bede miec wiecej czasu...

Czemu uparliscie sie tak na to Wesle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragiczne są utwory z okresu romantyzmu i "okolic". Dobijają mnie ksiązki o debilach co nie potrafią sobie znaleść laski i lamentują przez 200 stron jacy oni są biedni, albo nie potrafią trafić sobie samemu w głowę z pistoletu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w ogole polowy lektur nie pamietam, w sumie to ciezko jest pamietac lekture po przeczytaniu samego sterszczenia :D nie mam pamieci do imion stad boje sie ze bede mial problemy z wypracowaniem, przeciez nie bede pisal: pan x zrobil to i tamto, na co pan x2 zareagowal tak i tak..ehhh, jutro maraton ze strzeszczeniami, jak zwykle wszystko na ostania chwile. pracy na ustna jeszcze nie napisalem :mur: zdaze... :lol2:

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ta matura jest tak fajna, że nie udupią Cię za napisanie złego imienia. Poza tym nie odejmują drugi raz punktów za ten sam błąd.

Na ostatnią chwilę to warto się ratować lekturami/streszczeniami w mp3 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad Niemnem rzeczywiscie jest letko mowiac chore. Chcialem to przeczytac, przygotowujac sie do swojej prezentacji, jednak po 200 stronach sobie odpuscilem. Przewlekle i smetne opisy przyrody i wszystkiego co sie rusza.

Czytam sobie te opracowanka + notatki z najwazniejszymi pojeciami, haslami i postaciami dotyczacymi kazdej lekturki. Powoli wszystko sie przypomina, nawet jakies informacje z lekcji, juz wiem kto z kim i dlaczego. Zaluje ze nie przeczytalem Lalki oraz Zbrodni i Kary, teraz wydaja sie mi dosyc atrakcyjne. Gdyby pojawily sie w piatek, nie narzekalbym. Mam nadzieje ze uda mi sie przeczytac full wersje, jak tylko bede miec wiecej czasu...

Czemu uparliscie sie tak na to Wesle?

Ano uparlismy sie tak na to Wesele, bo jak juz ktos wczesniej rzekł, rok 2007 jest rokiem Stanisława Wyspiańskiego, choc wątpie zeby ci od układania tematów wzieli pod uwagę tą okolicznosc. Chłopów mysle ze tez nie bedzie gdyz juz z jakies 3-4 razy były wykorzystywane na poprzednich maturach. Zbrodnie i Kare rzeczywiscie warto przeczytac, bardzo dobra książka. Niestety, nasze wszystkie gdybania i biadolenia na wiele sie nie nadają i moze lepiej jakies streszczenia poczytac (co własnie czynie niechętnie;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragiczne są utwory z okresu romantyzmu i "okolic". Dobijają mnie ksiązki o debilach co nie potrafią sobie znaleść laski i lamentują przez 200 stron jacy oni są biedni, albo nie potrafią trafić sobie samemu w głowę z pistoletu :mur:

Super książki. Można wywody pisać na 20 stron i ostro zmyślać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaaa jak czytam tak te pewniaczki wszystkie to wychodzi na to ze wszystko musze przeczytac :| :| :| nie no sorry jak dadza nad niemnem albo jakies tango czy innego rodzaju utworek to bedzie bieda bo poprostu nie zdaze tego przerobic.

Tak sobie mysle ze przedwiosnie albo ludzie bezdomni tez moga byc xD bo Zeromskiego w ostatnim czasie na maturach chyba nie bylo ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajcie, ze dla poziomu podstawowego z "Nad Niemnem" trzeba tylko znać dwa fragmenty: przy mogile Jana i Cecylii, przy mogile powstańców

Właśnie tak wszyscy piszą że Nad Niemnem i Nad Niemnem ;P a tam przecież są 2 fragmenty ledwo na podstawce przynajmniej ;D heh Poza tym Wesela to ja bym się nie spodziewał ;P w końcu zeszły rok nie był rokiem Szekspira (spolszczać to wolno ;P) a bodajże Makbet był ;P Poza tym ten rok jest również rokiem Conrada... tego łepka od Jądra Ciemności ;P A świętoszka to bym nawet chciał ;P heh chociaż ludzie jeszcze coś tam wspominają o Granicy... ale na szczęście przeczytalem ;D Mam nadzieje ze nie będzie Ferdydurke ;D no i Dzumy ;P bo tego nie chciało mi się czytać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ferdydurke jest na rozszerzonym.

OOoo jakby był Marlow i Kurtz. To bym zaszalał ;]

A z czego to ;] ? Ciemne jajo, dobrze pamietam :> ?

W LO nie przeczytałem ani jednej leORT: ORT: ORT: ktury, a streszczenia może do połowy z nich :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem lalke panatedeusza i przedwiosnie na mp3 ;) szkoda ze kazdy ma 600mb a ja tylko 128kb\s uploadu ;) mr Tadeusz ma 200mb :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"swietoszek" ? haha, nawet nie wiedzialem ze jest taka lektura :D

Tak jest I chyba jeszcze nidy nie bylo na maturze ;] a i tematyka w miare czasowa ;) a przedewszystkim obejmuje BAROK

Ciekawe czy zgadlem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi