KAX_ Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) a ja mam pytanie, zdaje ktos roz. polski ?:DKtoś na pewno zdaje, nie martw się nie będziesz sam na sali ;) Przeczytałem kilka streszczeń i już mi się zaczyna pier$#@ć kto? z kim? gdzie? po co? Ale tak to jest jak sie czyta streszczenia na ostatnią chwile :mur: Byle bym na maturze nie pomylił ;) Edytowane 2 Maja 2007 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Tak jest I chyba jeszcze nidy nie bylo na maturze ;] a i tematyka w miare czasowa ;) a przedewszystkim obejmuje BAROK Ciekawe czy zgadlem ;] Zgadłeś w końcu to Moliere'a. A co do Ferdydurke to na pewno to jest z rozszerzenia? Bo jakoś tak pamiętam ze to raczej na pewno podstawa... Kiedyś chyba na spisie lektur sprawdzałem i też widniało to w części podstawowej ;P Z drugiej strony jest to książka dość kontrowersyjnego pisarza ;P zatem wydaje mi się iż raczej tego nie będzie ;] Poza tym nie ma tam nic ciekawego ;D Same bzdury ;P btw Dzumę właśnie przeczytałem :D (klp.pl rox :D) heh Jeszcze mam zamiar przejrzeć Potop, Granicę, Opowiadania Borowskiego + może jeszcze jakiś Inny Świat i pobieżnie Przedwiośnie ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) panowie, przeciez na cke jest pdf ze spisem obowiazujacych lektur na polski, wiec po co te domysly i gdybanie ktora lektura obowiazuje na podstawowym poziomie Edytowane 2 Maja 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 panowie, przeciez na cke jest pdf ze spisem obowiazujacych lektur na polski, wiec po co te domysly i gdybanie ktora lektura obowiazuje na podstawowym poziomieno ale kordian niby roz a dali na próbnej w 1 arkuszu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjkuba Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 A co do Ferdydurke to na pewno to jest z rozszerzenia? Bo jakoś tak pamiętam ze to raczej na pewno podstawa... Kiedyś chyba na spisie lektur sprawdzałem i też widniało to w części podstawowej ;P No z listy wynika ze jest na podstawie Ferdydurke LISTA: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Poziom podstawowy - literatura polska 1) Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej 2) Jan Kochanowski - pieśni i treny (wybór) 3) Jan Andrzej Morsztyn - wybór wierszy 4) Daniel Naborowski - wybór wierszy 5) Wacław Potocki - wybór wierszy 6) Ignacy Krasicki - satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny 7) Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz 8) Adam Mickiewicz - Dziady cz. III 9) Juliusz Słowacki - Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 10) Zygmunt Krasiński - Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) 11) Adam Mickiewicz - wybór wierszy 12) Juliusz Słowacki - wybór wierszy 13) Cyprian Kamil Norwid - wybór wierszy 14) Bolesław Prus - Lalka 15) Eliza Orzeszkowa - Nad Niemnem - fragmenty: przy mogile Jana i Cecylii, przy mogile powstańców 16) Eliza Orzeszkowa - Gloria victis 17) Maria Konopnicka - Mendel Gdański 18) Bolesław Prus - Kamizelka 18) Henryk Sienkiewicz - Potop 19) Kazimierz Przerwa-Tetmajer - wybór wierszy 20) Jan Kasprowicz - wybór wierszy 21) Leopold Staff - wybór wierszy z różnych epok 22) Stanisław Wyspiański - Wesele 23) Władysław Stanisław Reymont - Chłopi (t. I) 24) Stefan Żeromski - Ludzie bezdomni 25) Stefan Żeromski - Przedwiośnie 26) Witold Gombrowicz - Ferdydurke - rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV 27) Zofia Nałkowska - Granica 28) Tadeusz Borowski - Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) 29) Gustaw Herling-Grudziński - Inny świat 30) Bolesław Leśmian - wybór wierszy 31) Julian Tuwim - wybór wierszy 32) Maria Pawlikowska-Jasnorzewska - wybór wierszy 33) Czesław Miłosz - wybór wierszy 34) Krzysztof Kamil Baczyński - wybór wierszy 35) Tadeusz Różewicz - wybór wierszy 36) Zbigniew Herbert - wybór wierszy 37) Miron Białoszewski - wybór wierszy 38) Wisława Szymborska - wybór wierszy 39) Stanisław Barańczak - wybór wierszy 40) Jan Twardowski - wybór wierszy 41) Sławomir Mrożek - Tango 42) Hanna Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. Literatura powszechna 1) Sofokles - Król Edyp 2) Horacy - wybór pieśni 3) William Shakespeare - Makbet 4) Molier - Świętoszek 5) Johann Wolfgang Goethe - Cierpienia młodego Wertera 6) Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara 7) Joseph Conrad - Jądro ciemności 8) Albert Camus - Dżuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 No to wypadałoby przeczytać streszczenie ;P Ehmm i jak tak patrze na tych poetów... to ja tych ostatnich to praktycznie nie znam:D Ehmm... zresztą i tak w pracy prozę wybiorę ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Trudno, to zostaniemy upupieni ; P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 aa nie bedzie tak strasznie, jakos przezyjemy ;) chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Co do Ferdydurke to na poziomie podstawowym obowiązują "tylko" rozdziały 2, 3, 6-10, 12 i 14 ;] Przecież pisałem wczoraj o Fredydurke :P Pamiętajcie Słowacki wielkim poetą był :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjkuba Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Byłoby naprawde fajnie jakby dali "Jadro Ciemnosci" Zadnych wierszy nie powtórzyłem jeszcze, więc jak będzie np. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska albo coś w ten deseń + "Ludzie bezdomni'' to może to niewesolo wyglądać :] Edytowane 2 Maja 2007 przez bjkuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ktoś na pewno zdaje, nie martw się nie będziesz sam na sali ;) Przeczytałem kilka streszczeń i już mi się zaczyna pier$#@ć kto? z kim? gdzie? po co? Ale tak to jest jak sie czyta streszczenia na ostatnią chwile :mur: Byle bym na maturze nie pomylił ;) nie bede sam na sali, bo zdaje podstawe :P tak z ciekawosci spr. czy ktos tutaj sie osmielil to zdawac :D dobra wracam dalej do matmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ja jestem tym mężnym (lub głupim;)) co zdaje rozszerzenie, pewnie pare osób sie jeszcze na forum znajdzie. Przeanalizowałem i stwierdziłem ze raczej bardziej korzystne bedzie pisanie rozszerzenia, chyba ze nic z niego nie napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem. Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wahliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz się jako XYZ :lol2: :lol2: 10 minut sie z tego smialem.....masakra :lol2: :lol2: Edytowane 2 Maja 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ja jestem tym mężnym (lub głupim;)) co zdaje rozszerzenie, pewnie pare osób sie jeszcze na forum znajdzie. Przeanalizowałem i stwierdziłem ze raczej bardziej korzystne bedzie pisanie rozszerzenia, chyba ze nic z niego nie napisze.Hmm.. jedynie jak idziesz na kierunek humanistyczny/prawo itd... ;> W wiekszosci uczelni jezeli w ogole go liczą to jedynie podstawową część Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Hmm.. jedynie jak idziesz na kierunek humanistyczny/prawo itd... ;> W wiekszosci uczelni jezeli w ogole go liczą to jedynie podstawową część Tak, majca i fiza odpada choć jak tak sie zerknie na niektóre humanistyczne kireunki to troszke matmy tez jest(namiastki;). W mojej szkole mature rozsz. z polaja zdaje bardzo mało osób, poza tym denerwuje mnie motyw ze przedmiot dodatkowy trzeba zdawac jako rozszerzony, choc teoretycznie i tak to powinno mi latac koło dziury zadecznej bo mnie przez niego nie udupią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem. Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wahliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz się jako XYZ :lol2: :lol2: 10 minut sie z tego smialem.....masakra :lol2: :lol2: Na studniowce dalismy to zadania naszej nauczycielce od anglika :D nie wiedziała jak to powiedziec :P U mnie w szkole 205 osob pisze podstawowy polski a 81 rozszerzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Swietoszka nie bedzie poniewaz jest tam poruszany problem Kosciola jego wladzy i oglupiania ludzi, Roman na to nie pzowoli, wiec jedna lekturka z listy odpada ;) Mnie martwi najbardziej czesc od 30 w dol, wybor wierszy, wybor wierszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Swietoszka nie bedzie poniewaz jest tam poruszany problem Kosciola jego wladzy i oglupiania ludzi, Roman na to nie pzowoli, wiec jedna lekturka z listy odpada ;) Mnie martwi najbardziej czesc od 30 w dol, wybor wierszy, wybor wierszy... Ale to jest dobre, że wiersz bedziesz mial na arkuszu raczej cały spisany, i już bedzie łatwiej ; ] BTW, u mnie w szole nikt o ile sie nie myle nie pisze rozszerzonego polaka :P Edytowane 2 Maja 2007 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Aj tam na pewno będzie coś z prozy nie ma bata żeby dali tylko wiersz ;P Zresztą anal...iza ;P wiersza jest głównie na rozszerzonego polaka ;P wiec na podstawie raczej nie dadzą do wyboru 2 wierszyków ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 co sie stalo ze strona cke? jeszcze wczoraj wygladala troche....pelniej :D jakis lifting chyba zrobili zeby serwerow nie zabic, w tamtym roku pamietam ze w okresie matur zeby sciagnac jakiegos "pedefa" trzeba sie bylo naczekac kilkadziesiat minut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 przeczytalem sobie straszczenie chlopow, bezdomnych i wesela. moze wystarczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio21 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Też sobie dziś przeczytam kilka streszczeń (szczególnie Wesele) ale znając siebie i tak nic nie zapamiętam z tego :mur: tak już mam :? Ale i tak na pewno dadzą fragment i na jego podstawie coś trzeba będzie napisać. A próbną to na 50% napisałem bez żadnego przygotowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Ja już chyba zakończyłem naukę na jutro, przeczytałem streszczenie+opracowania takich lektur: -Lalka -Chłopi -Dziady -Granica -Kordian -Ludzie Bezdomni -Makbet -Opowiadania Borowskiego -Przedwiośnie -Zbrodnia i Kara -Zdążyć przed Panem Bogiem -Tango -Inny świat Powiem szczerze - wszystko zaczyna mi się już mylić. Mam nadzieję, że nie napiszę czegoś stylu: <xxxx> muahaha, matura byla taka banalna... <yyoy> a o czym pisales ? chlopi czy makbet :D ? <xxxx> pfff pewnie ze makbte... byc albo nie byc, rozmowa z czaszka i te sprawy :D <yyky> ale to chyba hamlet co ? <-- xxxx has quit ("Lost terminal") <yyoy> -- Powodzenia jutro! Dzisiaj lepiej niech wszyscy sobie odpoczną, jak ktoś nie będzie znał lektury to spokojnie wyciągnie 30% z zwykłej analizy tekstu (wyciągnięcie byle jakich wzniosków, język, zakończenie itd) i czytania ze zrozumieniem. U nas w szkole odkąd weszła nowa matura oblała tylko 1osoba, więc bez paniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjkuba Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Tutaj jest Lista z podziałem na Epoki i z tytułami wierszy itp: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « ANTYK: - Biblia - Sofokles – Antygona - Homer – Iliada Odyseja ŚREDNIOWIECZE: - Bogurodzica - Legenda o św. Aleksym - Pieśń o Roladzie - Rozmowa Mistrza Polikarpa - Dzieje Tristana i Izoldy - Dante – Boska Komedia - Kroniki : - Gall Anonim - W. Kadłubek - Jan Długosz RENESANS: - M.Rej : – Krótka Rozprawa - Żywot człowieka poćciwego - J. Kochanowski: - fraszki - pieśni - treny - odprawa posłów greckich - A.F.Modrzejeski: - O poprawie Rzeczypospolitej - Szymon Szymonowicz – Żeńcy - W. Szekspir – Romeo, Makbet, Hamlet - Cervantes – Don Kichot - M. Sęp Sarzyński BAROK: - J.A. Morsztyn – Niestatek, Do trupa - D. NAborowski – Marność, Do Anny, Krótkość żywota - J.Ch.Pasek – Pamiętniki - Listy Jana III do Marysieńki - Potocki – Wojna Chocimska - Mojer – Świętoszek OŚWIECENIE: - I. Krasicki: - bajki - satyry - Monachomachia - M.Doświadczyńskiego przypadki - Julian Ursyn Niemcewicz – Powrót Posła - Konarski - Leszczyński ROMANTYZM: - J.W.Goethe – Cierp. Mł. Wertera - Faust – Król Olszyn - Georgie Byron – Giaur - A. Mickiewicz – Konrad Wallenrod, Dziady, Sonety Krymskie, Oda do młodości , PT, poezja i ballady - J. Słowacki – Kordian, Balladyna - Honoriusz Balzac – Ojciec goriot - Zyg. Krasiński – Nieboska komedia - A.Fredro – Zemsta POZYTYWIZM: - A.Asnyk – Do Młodych - M. Konopnicka – Rota, Mendel gdański, Miłosierdzie gminy, Nasza szkapa - H.Sienkiewicz – Trylogia, Janko Muzykant, Z pamiętnika pozn. Nauczyciela, Latarnik, Bartek Zwycięzca - B.Prus – Lalka, Faraon, Antek, Katarynka, Kamizelka - E. Orzeszkowa – Nad Niemnem , ABC MLODA POLSKA: - K.Przerwa-tetmajer – evviva l’arte, Melodia mgieł nocnych, Koniec wieku XIX, Hymn do Nirwany - Jan Kasprowicz – Krzak dzikiej róży, Dies irae, Moja pieśń wieczorna - L.Staff – Deszcze Jesienne - S.Żeromski – Ludzie bezdomni, Rozdziobią nas kruki i wrony - Joseph C0nrad – Lord Jim - Stanisław Wyspiański – Wesele - Gabriela Zapolska – Moralność p. Durskiej - Władysław Reymont – Chłopi - Nietzsche - Schepenhauer XX- LECIE: - Wł.Broniewski – Bagnet na broń, Żołnierz pol.+ - Zofia Nałkowska – Granica - St. Żeromski – Przedwiośnie - Bruno Schulz - Sklepy cynamonowe - Witold Gąbrowicz – Ferdydurke - Stanisław Witkiewicz – Szewcy - Franz Kafka – Proces - Michał Buhakow – Mistrz i Małgorzata - Leopold Kruczkowski – Niemcy DO 1956R. : - K. I. Gałczyński – Pieśń o żoł. Westerplatte - Różewicz – Ocalony - Cz. Miłosz – Campo di Fiori - Kazimierz Moczrski – Rozmowy z katem - Tadeusz Borowski – Opowiadania - Zofia Nałkowska – Medaliony PO 1956R. : - Zbigniew Herbert - Tadeusz Konwicki – Mała Apokalipsa - Sławomir Mrożek – Tango - Tadeusz Różewicz – Kartoteka - Fiodor Dostojewski – Zbrodnia i kara - Albert Camus – Dżuma - Georgie Olwell – Folwark zwierzęcy Są pewne błędy, ale lepiej to wygląda niz sam "autor i wybór wierszy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 bjkuba zapomniałeś o "Zdążyć przed Panem Bogiem" B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjkuba Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) Ale ja nie robiłem tej listy :] znalazłem ją gdzieś, są pewne braki, ale jest też dużo tytułów wierszy :) EDIT ta druga lista podana przeze mnie, jest jednak niezbyt dobra ;/ jak skonfrontowałem ją z tą z CKE to cos duzo roznic i brakow jest, wiec nie sugerowałbym się zbytnio tym ;] Edytowane 3 Maja 2007 przez bjkuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 @danrok Ty sie nie smiej, moj kumpel na probnej pomylil wertera z faustem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Hehe, nie wiem co oni mają właściwie wspólnego :P Ja będę się starał wyciągnąć MAX z tekstu, w ciemno wybiorę temat gdzie będzie tylko na podstawie fragmentów. Nie chce liczyć na swoją wiedzę, bo mogę się lekko przejechać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 danrok, mam podobną strategie :P Po tym jak z próbnej mialem 28% to już we wszystko zwątpiłem :P Nie cyztałem streszczen, wiem ocb w każdej lekturze, troche sie mi mieszaja niektórzy, Kordian, Konrad z Dziadków i z innej ksiązki i podoni, co jest o miłości, patriotyźmie itp.. ble! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Hehe, nie wiem co oni mają właściwie wspólnego :PAutora ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...