shoq Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Nie ma ktoś z was wszystkich albo chociaż większości pojęć wraz z definicjami z polskiego (w wordzie albo jakieś skany, cokolwiek)? Bo bardzo by mi się przydały w nauce, więc jak ktoś by chciał się podzielić to byłbym bardzo wdzięczny :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 uwaga!! http://lidel.org/przecieki_maturalne/#a1_polski.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 @ luqash Też miałem ten problem, wypożyczyłem słowniki terminów oraz motywów literackich, wszystko jest tylko trochę dużo :razz: ewentualnie jak nie będzie w bibliotece to zostaje: :google: s%C5%82ownik+termin%C3%B3w+literackich&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl%3a%6ffficial&client=firefox-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 No to chyba sobie odpuszczę uczenie się pojęć na polski... za dużo tego jest ;). Może pobieżna znajomość lektur wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) Dobre podejście :wink: Też sobie chyba daruje bo za dużo.. W końcu tylu gamoni przed nami zdało maturę, a ja taki gupi chyba nie jestem :ph34r: :unsure: @ down To nie było śmieszne :-P Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez eQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) no jak gamonie zdają to o siebie możesz być spokojny :lol2: Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 A ile tak na oko za test i analize podanego fragmentu na podstawie mozna procent wykrecic? Ok. 60%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 matura z polskiego to 20pkt z czytania ze rozumieniem i 50 pkt z pracy, wiec bezbledne napisanie 1 czesci nie gwarantuje Ci zdania matury, a tymbardziej 60% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Ale mi chodzi ta pierwsza czesc i do tego z 2 czesci analiza wylacznie podanego fragmentu leORT: ORT: ORT: ktury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) 21 pkt (30%) to nie problem. przynajmniej 10/20 z czytania ze zrozumieniem i już tylko wystarczy 11 z wypracowania. A z analizy SAMEGO fragmentu (tzn. bez większej znajomości lektury/wiersza) można myślę uzyskać dosyć luźno jakieś 15-20 pkt (oczywiście trzeba prócz analizy, ułożyć wstęp, zakończenie, starać się nie robić byków, no i jakoś tą analizę sklecić ;-)). Edytowane 1 Maja 2008 przez mr^_^max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 A z analizy SAMEGO fragmentu (tzn. bez większej znajomości lektury/wiersza) można myślę uzyskać dosyć luźno jakieś 15-20 pkt (oczywiście trzeba prócz analizy, ułożyć wstęp, zakończenie, starać się nie robić byków, no i jakoś tą analizę sklecić ).Do tego dochodzą punkty za styl, formę etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 To znaczy chodziło mi już o całość, bo bez znajomości lektury to ciężko dostać full pkt za treść ;-) W każdym razie 30% z Polskiego dużym wyzwaniem nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 W każdym razie 30% z Polskiego dużym wyzwaniem nie jest.Jeśli ktoś nie umie sobie radzić ze stresem, bądź idzie na mature na kacu to 30% może być ciężkie do zdobycia. Dlatego też boje się o moje wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4Fi Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Ja ostatnio na kacu napisałem wypracowanie na 450 słów z Ludzi bezdomnych o których nie miałem zielonego pojęcia ;-) Oczywiście matura zaliczona i to lepiej niż poprzednie... więc kac w niektórych przypadkach pomaga. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 kac w niektórych przypadkach pomaga. ;]W tych, gdy jesteś jeszcze bardziej trafiony niż skacowany lub już powoli puszcza... Jak nię można wstać przez 2 godziny z łózka - to napewno wypracowania pisać nie będę :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jak przed Polskim? Uczy się ktoś porządnie na to? Bo ja przeczytałem streszczenia 5 lektur (które wg. jakiejś tam strony są pewniakami) tj. potop, nad Niemnem, ludzie bezdomni, chłopi i lalka. Reszty mi się nie chce już czytać, jak nie trafie to będę coś próbował napisać z tekstu źródłowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 E, ja bym raczej radził poczytać coś w stylu Przedwiośnie, Zbrodnia i Kara i inne książki o podobnej tematyce. Potop jest zbyt nielubiany chyba, a nad Niemnem z tego co pamiętam są tylko fragmenty. Polecam także dziady i wesele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Wojna i okupacja- Check this out. Dużo obchodów rocznic, rok Herberta. Stan przygotowań na polski- 3 dni- 3 lata, wsystkie lekturki. I jedziem ;] Może zdamy, a jak nie... To za rok xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Mnie to irytuja te wszystkie przecieki, przeczucia, jakies dopasowywanie wzgledem jakis rocznic. na dobra sprawe wszystkie lektury i wiersze moznaby bylo w ten sposob zrobic pewniaki. Matura z polaka wiekszosci nas nie jest potrebna ze swietnym wynikiem, aby zdac Osobiscie przez 3 lata przeczytalem z lektur tylko Konrada Wallenroda i Cierpienia Mlodego Wertera, nawet streszczenie Kamizelki musialem czytac ;] po 1 klasie skonczylem pisac notatki. Z probnej mialem ~60% i na tyle teraz licze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Już i tak za późno, żeby czytać streszczenia ;D. Może jeszcze jakieś opracowanie przeczytam ze zbioru który nam nauczycielka od polaka dała na koniec (opracowanie każdej lektury na 1 strone a4). Ambitne to nie jest, ale ja zadowolę się wszystkim powyżej 30% ;D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 ja zadowolę się wszystkim powyżej 30%A mi wystarczy wspomniane 30%. Dziś nic nie robie. Bawie się tylko w SuperPi, i słucham muzyki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 ee tam. 15 pkt z zamknietych plus 20 pkt z wypracowania i juz jest 50%. a tka wogole to wiecie, ze na naszej maturce jeszcze nie bylo pana tadeusza? :D ja dlatego przerobilem go doglebnie wraz z innym "panem tadeuszem" i 13 ksiega :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Mnie to irytuja te wszystkie przecieki, przeczucia, jakies dopasowywanie wzgledem jakis rocznic. na dobra sprawe wszystkie lektury i wiersze moznaby bylo w ten sposob zrobic pewniaki. Matura z polaka wiekszosci nas nie jest potrebna ze swietnym wynikiem, aby zdac Osobiscie przez 3 lata przeczytalem z lektur tylko Konrada Wallenroda i Cierpienia Mlodego Wertera, nawet streszczenie Kamizelki musialem czytac ;] po 1 klasie skonczylem pisac notatki. Z probnej mialem ~60% i na tyle teraz licze. mnie też to denerwowało i czytałem streszczenie wszystkiego ;p , a propo streszczeń ktoś pisał, ze nie ma sensi dzis czytać - ja dzień przed przeczytałem chyba z 6 z czego jedna z nich przydała mi się na egzaminie więc czasami warto ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Może przeczytam jeszcze. Tylko przydały by sie jakieś takie niedługie wersje streszczeń bo na klp to są zbyt obszerne ;D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Co do matury z matmy to o ilę się nie mylę nie będzie zadań typu wykaż ani udowodnij.Pozatym czego wy się boicie, nam maturę już okroili ze sporej ilości materiłu a wy już prawie samo dodwanie i mnożenie macie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ja nie korzystałem z klp :wink: Kolega mi polecił http://www.ostatnidzwonek.pl/ a teraz ja polecam go Wam :razz: Może trochę za późno, ale zawsze można coś powtórzyć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Ja na klp przeczytałem prawie wszystkie streszczenia :razz:, trochę mi się to pomieszało w głowie :razz: i dlatego teraz wszystko sobie powtarzam, tzn te najważniejsze leORT: ORT: ORT: ktury. Mam nadzieję że na te 30% napiszę, bo na więcej mi nie zależy byle było te 30% :razz:. Najbardziej się boję tego polskiego, nigdy nie pisałem dobrze wypracowań, no ale nie czytałem lektur, teraz coś przeczytałem wiec powinno być git :rolleyes:. We wtorek angielski, nic się nie uczyłem :D, wydrukowałem tylko sobie zwroty do listów, ogłoszeń itp, z angielskiego coś tam czaje, wiec 30% z palcem w pupie będzie :-P, z geografią to samo, będzie dobrze B-). masakra... Edytowane 4 Maja 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Polski - aby 30% - powtórzyłem sobie we czwartek wszystkie leORT: ORT: ORT: ktury, zrobiłem mini streszczenia i od czwartku codzień przeglądam mój wytwór wraz z motywami jakie występują w lekturkach. Do angielskiego rozszerzonego powtórze sobie gramatyke i jakies tam 4 frazale - to jakies 10 minut - ucze się niewiele i zawsze mam ~80% :D Matma rozszerzona - ryje ostro - boje sie jak cholera ;/ To samo fizyka rozszerzona - dyg dyg dyg :( Jak ja dzisiaj zasne ?! Edytowane 4 Maja 2008 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Ja nie korzystałem z klp :wink: Kolega mi polecił http://www.ostatnidzwonek.pl/ a teraz ja polecam go Wam :razz: Może trochę za późno, ale zawsze można coś powtórzyć :wink: Tam wcale nie krótsze te streszczenia ;). Wolę www.polskina5.pl. Edytowane 4 Maja 2008 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Dowcip może i o studentach, ale dla osób, które nawet nie zaczęły się uczyć do matury sytuacja wygląda podobnie :wink: Miesiąc do sesji. Pan Bóg posyła Anioła do Krakowa ten wraca i zdaje relacje: "UJ się uczy, AGH pije, Polibuda Pije" Tydzień do sesji Pan Bóg znów posyła Anioła do Krakowa i ten zdaje Mu raport: "UJ się uczy, AGH się uczy, Polibuda pije" Jeden dzień przed sesją i znów Pan Bóg posyła Anioła. Jego relacja: "UJ się uczy, AGH się uczy, Polibuda w Kościele wystraszona się modli", a Pan Bóg na to: "I tym właśnie pomożemy" Tak więc pamiętajcie... gdy już nauka zawodzi pozostaje tylko modlitwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...