eQ. Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Rozszerzony tak, podstawowy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Ten fragment częściowo wyjaśnia sen Izabeli: Raz tylko niższy świat zrobił na niej potężne wrażenie. Pewnego dnia, we Francji, zwiedzała fabrykę żelazną. Zjeżdżając z góry, w okolicy pełnej lasów i łąk, pod szafirowym niebem zobaczyła otchłań wypełnioną obłokami czarnych dymów i białych par i usłyszała głuchy łoskot, zgrzyt i sapanie machin. Potem widziała piece, jak wieże średniowiecznych zamków, dyszące płomieniami - potężne koła, które obracały się z szybkością błyskawic - wielkie rusztowania, które same toczyły się po szynach - strumienie rozpalonego do białości żelaza i półnagich robotników, jak spiżowe posągi, o ponurych wejrzeniach. Ponad tym wszystkim - krwawa łuna, warczenie kół, jęki miechów, grzmot młotów i niecierpliwe oddechy kotłów, a pod stopami dreszcz wylęknionej ziemi. Wtedy zdało się jej, że z wyżyn szczęśliwego Olimpu zstąpiła do beznadziejnej otchłani Wulkana, gdzie cyklopowie kują pioruny mogące zdruzgotać sam Olimp. Przyszły jej na myśl legendy o zbuntowanych olbrzymach, o końcu tego pięknego świata, w którym przebywała, i pierwszy raz w życiu ją, boginię, przed którą gięli się marszałkowie i senatorzy, zdjęła trwoga. - To są straszni ludzie, papo... - szepnęła do ojca. Ojciec milczał, tylko mocniej przycisnął jej ramię. - Ale kobietom oni nic złego nie zrobią ? - Tak, nawet oni - odpowiedział pan Tomasz. W tej chwili pannę Izabelę ogarnął wstyd na myśl, że troszczyła się tylko o kobiety. Więc szybko dodała: - A jeżeli nam, to i wam nie zrobią nic złego... To wyjaśnia po części ten sen. Więc nie ma się co przejmować interpretacją powozu i otoczenia zawartego w przykładowych odpowiedziach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Ja pisałem i o fragmencie jak i odnosiłem się do całej leORT: ORT: ORT: ktury, jako, że zawsze pisałem wypracowania na poziomie 2-3 więc i tutaj mam nadzieję na % w tej granicy ;) oby oby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Na godzinę przed maturą życze wszystkim połamania długopisów - Trzymajmy się! Nawet jakoś dziwnie wyluzowanym udaje się mi być - dobry znak :) Good Luck! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Na godzinę przed maturą życze wszystkim połamania długopisów - Trzymajmy się! Nawet jakoś dziwnie wyluzowanym udaje się mi być - dobry znak Good Luck! Ja trzymam za was wszystkich kciuki. IMHO - ja mam dziś wolne. Ale w czwartek niestety nie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 :lol: Angol podstawa, co to miało być, matura czy kartkówka jakaś? :blink: Przecież tak prostych zadań to nawet na lekcji nie było, lekki niedosyt, mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> rozszerzenie... Krótką forme wypowiedzi to napisałem w przerwach między słuchaniem :lol: A list to skracać musiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 A u nas jaja były i te duże dopiero będą, 90% sali słyszało jedynie ECHO na słuchaniu... ja siedział zaraz obok głośnika to ucho przyłożyłem i coś tam się dało usłyszeć, ale reakcja ludzi jak wychodzili z sali bezcenna, każda jedna osoba bez wyjątku "KUR** nic nie było słychać" Czyżby był jakieś odwołania, czas pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 :lol: Angol podstawa, co to miało być, matura czy kartkówka jakaś? :blink: Przecież tak prostych zadań to nawet na lekcji nie było, lekki niedosyt, mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> rozszerzenie... Krótką forme wypowiedzi to napisałem w przerwach między słuchaniem :lol: A list to skracać musiałem. Ja podobne odczucia... można się było porwać na rozszerzenie (-: Jedynie drażnią mnie zadania w stylu słuchanie + napisanie jaki to program TV, szczególnie, kiedy są podobne... a jakość odsłuchu kiepska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Taka sobie ta matura, przy jednym zadaniu ze słuchu była niezła beka, kolo włącza magnetofon ale było tak cicho że nic nie było słychać, kolo sobie usiadł jak gdyby nigdy nic dopiero parę osób nagle zwróciło mu uwagę '' jaja sobie pan robi nic nie słychać'' hehe polish teacher :lol:. Krótka wiadomość dość łatwa, co do listu mogłem więcej napisać eh. Nie wiem czy było, http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html bueheh made in poland ;p Edytowane 6 Maja 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el caco Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Ja sie chyba walnolem w tej krótkiej wypowiedzi ;( Myślałem, że ma być "przypomnij do której sklep..." i napisałem "...till the 8 p.m" ehh Taka głupota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 A ja pisałem rozszerzony i był dość łatwy - na poziomie matury próbnej, może nawet prostszy nieco. Tylko martwi mnie rozprawka, którą napisałem o + i - budowania autostrad :P Nie wiedziałem jak do cholery jest po angielsku autostrada i pisałem: fast road, track, new ways :) Może mi zaliczą tą rozprawkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Nie uczę się angielskiego ale autostrada to nie highway? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Nie uczę się angielskiego ale autostrada to nie highway?Highway to hell :wink: Ja wolalem napisac "A dangerous creature". Wyszlo cos na wzor BW Project ;] Edytowane 6 Maja 2008 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Angielski w porównaniu do wczorajszego polskiego to normalnie śmiech na sali. Pisałem ang. rozszerzony, słuchanie było tak banalne, że chyba gimnazjalista poradziłby sobie z tym, ale tym lepiej dla nas :):):). Opis i opowiadanie w pierwszej części to też łatwizna, spodziewałem się jakiejś recenzji - wybrałem opowiadanie, trochę pokreśliłem ale powinno być ok. Z ostatnim zadaniem sobie nie poradziłem ale to jedynie 3 pkt. Ciekawi mnie jak wypadnie niemiecki. Btw jutro rozsz. wos a ja dopiero zaczynam się uczyć ;P Edytowane 6 Maja 2008 przez sigard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 mnie to najbardziej wkur... te glupie liczenie slow. Nie dosc, ze udalo mi sie miesicic tylko 2 argumenty za i 1 przeciw, to musialem niektore zdania wykreslac, aby bylo te 280-290. Samo liczenie kilka razy zajelo mi ponad 0.5h. Chore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 No własnie ja na pdst. nie wiem czy nie napisałem więcej jak tych 200słów ;/ bo raz liczyłem było ok, a pozniej jeszcze pisałem i zapomniałem policzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 ja sie wreszcie zmiescilem w limicie :D okolo 230 slow. dobry wynik jesli sie wczesniej mialo 500 i 300 slow :D rozwiazania juz sa. tylko po co, skoro nikomu sie nie laduja? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 potwierdzam, 250 slow max na angielskim rozszerzonym to jakis zart, nigdy nie potrafilem sie zmiesic ale zredukowalem liczbe argumentow i sie udalo dzis :wink: a temat w sumie mogli jakis ciekawszy wymyslic niz budowanie autostrad :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 potwierdzam, 250 slow max na angielskim rozszerzonym to jakis zart, nigdy nie potrafilem sie zmiesic ale zredukowalem liczbe argumentow i sie udalo dzis a temat w sumie mogli jakis ciekawszy wymyslic niz budowanie autostradMogli dać coś o SPi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 http://matura.gazeta.pl/matura/1,79505,5183105.html mi tutaj działa 34/35 z zamk. na pdst. gites ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 bedzie okolo 75%. dla mnie to wielki disappointment, bo przed egzaminem liczylem na 85-90% :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 MOj moj mirror ;) http://www.speedyshare.com/141128761.html ang... podstawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Ale radocha, 100% z zamkniętych, teraz kwestia tego kto będzie sprawdzał pisemne i jak bardzo łagodny będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Ładny wariat. Ja z zamkniętej 28,5/32. Dowaliłem z ostatnim słuchaniem i czytaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) ja 29,5/32 - niby niezle, ale bledy troche bezsensowne :razz: Edytowane 6 Maja 2008 przez Tha.Doggfather Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 A może mi ktoś wytłumaczyć czemu w tym ostatnim readingu jest: preserve animal of facing extincion? When interviewed... ? Nigdy nie lubiłem takich readingów :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 no a co chcialbys tam wstawic? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Chodzi mi o to czemu ma być preserve animals facing, a nie np. preserve animals to be face oraz to ostatnie czemu jest When interview bo nie ma osoby podanej, ani nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megagames Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Co prawda już po angielskim, ale ja zastanawiam się nad jednym odnośnie polskiego. Chodzi o 4 pytanie: "Określ jednym wyrazem jak internauci w swym języku nazywają:" Blog Bloger Blogowanie Z tym że w ostatniej rubryce ja wpisałem "Blogging" z angielskiego. I jak Panowie myślicie ? przejdzie coś takiego czy ten jeden punkt mogę sobie już odpuścić ? Jest ktoś jeszcze oprócz mnie kto tak wpisał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 nie uznaja raczej, chodzilo o wyrazenie z teksu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...