Skocz do zawartości
kuruś

Matura 2007 i 2008 (od 48 strony)

Rekomendowane odpowiedzi

Ten fragment częściowo wyjaśnia sen Izabeli:

Raz tylko niższy świat zrobił na niej potężne wrażenie.

Pewnego dnia, we Francji, zwiedzała fabrykę żelazną. Zjeżdżając z góry, w okolicy pełnej lasów i łąk, pod szafirowym niebem zobaczyła otchłań wypełnioną obłokami czarnych dymów i białych par i usłyszała głuchy łoskot, zgrzyt i sapanie machin. Potem widziała piece, jak wieże średniowiecznych zamków, dyszące płomieniami - potężne koła, które obracały się z szybkością błyskawic - wielkie rusztowania, które same toczyły się po szynach - strumienie rozpalonego do białości żelaza i półnagich robotników, jak spiżowe posągi, o ponurych wejrzeniach. Ponad tym wszystkim - krwawa łuna, warczenie kół, jęki miechów, grzmot młotów i niecierpliwe oddechy kotłów, a pod stopami dreszcz wylęknionej ziemi.

Wtedy zdało się jej, że z wyżyn szczęśliwego Olimpu zstąpiła do beznadziejnej otchłani Wulkana, gdzie cyklopowie kują pioruny mogące zdruzgotać sam Olimp. Przyszły jej na myśl legendy o zbuntowanych olbrzymach, o końcu tego pięknego świata, w którym przebywała, i pierwszy raz w życiu ją, boginię, przed którą gięli się marszałkowie i senatorzy, zdjęła trwoga.

- To są straszni ludzie, papo... - szepnęła do ojca.

Ojciec milczał, tylko mocniej przycisnął jej ramię.

- Ale kobietom oni nic złego nie zrobią ?

- Tak, nawet oni - odpowiedział pan Tomasz.

W tej chwili pannę Izabelę ogarnął wstyd na myśl, że troszczyła się tylko o kobiety. Więc szybko dodała:

- A jeżeli nam, to i wam nie zrobią nic złego...

To wyjaśnia po części ten sen. Więc nie ma się co przejmować interpretacją powozu i otoczenia zawartego w przykładowych odpowiedziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na godzinę przed maturą życze wszystkim połamania długopisów - Trzymajmy się!

Nawet jakoś dziwnie wyluzowanym udaje się mi być - dobry znak

Good Luck!

Ja trzymam za was wszystkich kciuki. IMHO - ja mam dziś wolne. Ale w czwartek niestety nie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Angol podstawa, co to miało być, matura czy kartkówka jakaś? :blink:

Przecież tak prostych zadań to nawet na lekcji nie było, lekki niedosyt, mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> rozszerzenie...

Krótką forme wypowiedzi to napisałem w przerwach między słuchaniem :lol: A list to skracać musiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u nas jaja były i te duże dopiero będą, 90% sali słyszało jedynie ECHO na słuchaniu... ja siedział zaraz obok głośnika to ucho przyłożyłem i coś tam się dało usłyszeć, ale reakcja ludzi jak wychodzili z sali bezcenna, każda jedna osoba bez wyjątku

"KUR** nic nie było słychać"

Czyżby był jakieś odwołania, czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Angol podstawa, co to miało być, matura czy kartkówka jakaś? :blink:

Przecież tak prostych zadań to nawet na lekcji nie było, lekki niedosyt, mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> rozszerzenie...

Krótką forme wypowiedzi to napisałem w przerwach między słuchaniem :lol: A list to skracać musiałem.

Ja podobne odczucia... można się było porwać na rozszerzenie (-:

Jedynie drażnią mnie zadania w stylu słuchanie + napisanie jaki to program TV, szczególnie, kiedy są podobne... a jakość odsłuchu kiepska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sobie ta matura, przy jednym zadaniu ze słuchu była niezła beka, kolo włącza magnetofon ale było tak cicho że nic nie było słychać, kolo sobie usiadł jak gdyby nigdy nic dopiero parę osób nagle zwróciło mu uwagę '' jaja sobie pan robi nic nie słychać'' hehe polish teacher :lol:. Krótka wiadomość dość łatwa, co do listu mogłem więcej napisać eh.

Nie wiem czy było, http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html bueheh made in poland ;p

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pisałem rozszerzony i był dość łatwy - na poziomie matury próbnej, może nawet prostszy nieco.

Tylko martwi mnie rozprawka, którą napisałem o + i - budowania autostrad :P Nie wiedziałem jak do cholery jest po angielsku autostrada i pisałem: fast road, track, new ways :) Może mi zaliczą tą rozprawkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uczę się angielskiego ale autostrada to nie highway?

Highway to hell :wink:

Ja wolalem napisac "A dangerous creature". Wyszlo cos na wzor BW Project ;]

Edytowane przez Macieqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielski w porównaniu do wczorajszego polskiego to normalnie śmiech na sali. Pisałem ang. rozszerzony, słuchanie było tak banalne, że chyba gimnazjalista poradziłby sobie z tym, ale tym lepiej dla nas :):):). Opis i opowiadanie w pierwszej części to też łatwizna, spodziewałem się jakiejś recenzji - wybrałem opowiadanie, trochę pokreśliłem ale powinno być ok. Z ostatnim zadaniem sobie nie poradziłem ale to jedynie 3 pkt. Ciekawi mnie jak wypadnie niemiecki.

Btw jutro rozsz. wos a ja dopiero zaczynam się uczyć ;P

Edytowane przez sigard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie to najbardziej wkur... te glupie liczenie slow. Nie dosc, ze udalo mi sie miesicic tylko 2 argumenty za i 1 przeciw, to musialem niektore zdania wykreslac, aby bylo te 280-290. Samo liczenie kilka razy zajelo mi ponad 0.5h. Chore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, 250 slow max na angielskim rozszerzonym to jakis zart, nigdy nie potrafilem sie zmiesic ale zredukowalem liczbe argumentow i sie udalo dzis :wink: a temat w sumie mogli jakis ciekawszy wymyslic niz budowanie autostrad :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, 250 slow max na angielskim rozszerzonym to jakis zart, nigdy nie potrafilem sie zmiesic ale zredukowalem liczbe argumentow i sie udalo dzis a temat w sumie mogli jakis ciekawszy wymyslic niz budowanie autostrad

Mogli dać coś o SPi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może mi ktoś wytłumaczyć czemu w tym ostatnim readingu jest:

preserve animal of facing extincion?

When interviewed... ?

Nigdy nie lubiłem takich readingów :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to czemu ma być preserve animals facing, a nie np. preserve animals to be face oraz to ostatnie czemu jest When interview bo nie ma osoby podanej, ani nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda już po angielskim, ale ja zastanawiam się nad jednym odnośnie polskiego.

Chodzi o 4 pytanie: "Określ jednym wyrazem jak internauci w swym języku nazywają:"

Blog

Bloger

Blogowanie

Z tym że w ostatniej rubryce ja wpisałem "Blogging" z angielskiego. I jak Panowie myślicie ? przejdzie coś takiego czy ten jeden punkt mogę sobie już odpuścić ?

Jest ktoś jeszcze oprócz mnie kto tak wpisał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi