seboxxl Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Siemka Jestem kompletnie zielony w sprawach linuxa i mam kilka pytań: 1. Jak zainstalować Madrive 2007 beta3 i Windows'a XP na jednym komputerze? 2. Jak wygląda sprawa z systemem plików Linuxa? Edytowane 22 Września 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1. Normalnie. Instalujesz to cos podobne do linuxa na kolejnych partycjach/dyskach logicznych i tyle. 2. Którym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1. Zainstluję Mandrive, potem XP'ka? Rozumiem że na osobnych partycjach. A jak bedzie z bootmenu? 2. No jak zainstaluję Mandrivę to jaki będzie system plików na tej partycji i czy linux będzie miał od razu dostęp do drugiej partycji z WinXP (NTFS lub FAT32)? 3. Czy da się potem pozbyć samej Mandrivy, bez usuwanai XP'ka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oxygen- Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Podłączam się pod topic ta mandriva zobaczy nvraid ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1. Zainstluję Mandrive, potem XP'ka? Rozumiem że na osobnych partycjach. A jak bedzie z bootmenu? 2. No jak zainstaluję Mandrivę to jaki będzie system plików na tej partycji i czy linux będzie miał od razu dostęp do drugiej partycji z WinXP (NTFS lub FAT32)? 3. Czy da się potem pozbyć samej Mandrivy, bez usuwanai XP'ka? 1. Najpierw XP/bedzie bootmenu. 2. Taki jak sobie wybierzesz przy instalacji mandrivy, opcji jest kilka. Bedzie odczyt NTFS. 3. Da(opcja szukaj) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 1. Najpierw XP/bedzie bootmenu. 2. Taki jak sobie wybierzesz przy instalacji mandrivy, opcji jest kilka. Bedzie odczyt NTFS. 3. Da(opcja szukaj) ok dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Hm 'kompletnie zielony' a zaczyna od Mandrivy, na dodatek wersji beta? Dziwne :lol: Polecam Ubuntu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) Ściągnąłem narazie tą Mandrivę i będę to teraz testował pod VMware Workstation. Oprócz tego ściągam Ubuntu 6.06 CD i Solaris 10 :P A tak apropos Solaris'a, wyczytałem że jest w nim problem z klawiaturą, tzn. nie można wprowadzać polskich znaków przy użyciu alt'a. Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Edytowane 22 Września 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Z tym Solarisem na wejście to chyba przesadziłeś.. Zniechęcić się możesz :) ... Ubuntu styka na początek .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Dokładnie, powiedziałeś, że dopiero zaczynasz przygodę z linuksem - więc zacznij od czegoś prostego i zarazem dobrego - Ubuntu - a nie stawiasz sobie tak wysoką poprzeczkę - Solaris. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Dokładnie, powiedziałeś, że dopiero zaczynasz przygodę z linuksem - więc zacznij od czegoś prostego i zarazem dobrego - Ubuntu - a nie stawiasz sobie tak wysoką poprzeczkę - Solaris. ;)chce zobaczyć jak to wygląda ;) I zrobie to wszystko na początek na virtual machine, a dopiero jak mi się spodoba to sobie coś wybiore i zainstaluje normalnie. Mam już Ubuntu 6.06 PL i Mandrive 2007 PL, ale nie mam narazie czasu żeby się z tym bawić. Może jutro. A Solaris jeszcze się ściąga. Aha no i nowa Vista wyszła, też może sobie ściągnę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Daj sobie spokój z Solarisem, dobrze Ci radzę. Płytka CD z Ubuntu to w rzeczywistości Live-CD, dzięki której poznajesz system bez instalowania [ jeśli się spodoba, instalujesz na dysk za pomocą ikonki na pulpicie ;) ]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 3. Da(opcja szukaj)Dokłanie da sie ;). Wystraczy format partycji z mandrvia (standardowo sa 3) i to wszystko. Nawet nie trzeba używać fixmbr z konsoli odzyskiwania win ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...