-=YoGi=- Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Ciagle mnie to nurtuje. Mam teraz troche kasy i chce zmienic chlodzenie. Mam na oku siwetna obudowe (5 wiatrakow) i chcialem do tego dokupic na CPU Scythe Infinity. Ale z drugiej strony zastanawiam sie nad zmiana chldzenia na wodne... Co lepiej? Obudowa i cooler czy wodne na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Ciagle mnie to nurtuje. Mam teraz troche kasy i chce zmienic chlodzenie. Mam na oku siwetna obudowe (5 wiatrakow) i chcialem do tego dokupic na CPU Scythe Infinity. Ale z drugiej strony zastanawiam sie nad zmiana chldzenia na wodne... Co lepiej? Obudowa i cooler czy wodne na CPU? Jak masz kase to bierz na wodne sam bym brał tak :) Ostatnio kumpel wzioł wodne chłodzenie i jest zachwycony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Jak masz kase to bierz na wodne sam bym brał tak :) Ostatnio kumpel wzioł wodne chłodzenie i jest zachwyconyciekawy jestem na czym opierasz opinnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 ciekawy jestem na czym opierasz opinnie Na użytkownikach mających wodne chłodzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Dobre AC nie jest złe ale nawet tanie wc np takie jak moje bije wydajnością Scythe Infinity a jest nie wiele droższe.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 A ciekawe czy zestaw Alphacool cool answer II 120 pobije wydajnoscia infinity? Bo sie zastanawiam czy isc za matka wynalazku i przez rurki w ktorych woda sie cofa, czy proste ac bez kompromisów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Heheh :lol: węże w których cofa się woda :P Wszystko ok w tym zestawie jednak nie podoba mi się ten blok, ma małą powierzchnię oddawania ciepła. Za taką samą kase złożysz zestaw z lepszym blokiem vzyli np prison, cube czy czymś z realitynet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Mam w domu ten zestaw, oraz flow pina <lol> ale mnie wc wnerwia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ja WC porównałbym z wrzodem na [gluteus maximus], jeśli lubisz grzebać w komputerze to je kup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ja WC porównałbym z wrzodem na [gluteus maximus], jeśli lubisz grzebać w komputerze to je kup.mialeś kiedykolwiek wc zę tak twierdzisz? coz a filozofia popodłaczać parre złaczek wlać płyn i cieszyć sie ciszą i wydajnościa? Rozmumiem kiedyś-brak częsci, wysokie ceny, czeasci szrotowo-przerabiane, gołe jądra na prockach itp.Ale teraz? Trzeba być wybitnie leniwym albo mieć 2 lewe ręce żeby w2c było katorgą. no ale są osoby co boxa nie umieją załozyć na procka :lol: Osiobiście wole 100 razy bardziej montować bloczek na cpu niż np uzerać sie z ninja :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 No rzeczywiscie. Z ninja jest tyle problemow, z infinity jeszcze wiecej :lol: Ja np mam zamknieta bude i nie martwie sie o nieszczelnosci czy przecieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 mialeś kiedykolwiek wc zę tak twierdzisz? Skoro o tym piszę... Coś chciałeś zasugerować tym pytaniem? coz a filozofia popodłaczać parre złaczek wlać płyn i cieszyć sie ciszą i wydajnościa? Dobre AC jest ciche. Jedyne, w czym ustępuje to wydajność. no ale są osoby co boxa nie umieją załozyć na procka :lol: Osiobiście wole 100 razy bardziej montować bloczek na cpu niż np uzerać sie z ninja :mur:Przeczytaj dokładnie to, co napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 wc to nie jest zabawa dla wszystkich, jak ktos nie lubi grzebac w kompie tylko z niego korzystac (jak kobiety jezdzace samochodami nie zaglebiajace sie w mechanike). jak taka osoba sobie zalozy wc to faktycznie bedzie to dla niego wrzod na [gluteus maximus]. ale jak ktos lubi "majsterkowac" albo dlubac we wnetrznosciach kompa to wc jest dla niego ;) ja juz jestem uzalezniony od WC (oczywiscie mowie o water cooling'u :D ), ostatnio po zmianie platformy przez jakis czas "jechalem" na boxowym chlodzeniu i az mnie skrecalo jak widzialem lezace na szafce wc gotowe do zalozenia i dzialania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Dokładnie... Adam Słodowy tyż ma WC. :wink: Edytowane 20 Września 2006 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 No rzeczywiscie. Z ninja jest tyle problemow, z infinity jeszcze wiecej :lol: no niestety ja maiłem sporo problemów z założeniem tej durnej ninji. Zeby wsadzć to do mojej budy musiałem montować bez wiartaka bo oczywiście wiatrak zasłaniał rączki zaczepów. Przy montowaniu okazało się,zę fajnie,ze z sepa czspy nie zdejmowałem- ninja sie tak sudownie montuje,ze mial bym piasek krzemowy nie jądro proca. do tego oczywiście z ninją nie dało się zmienić chocby pamięci bo maiłem tak 2 mm luzu nad 1 slotek pamieci. Do tego założenie wiatraka na twe debilne druty to też leki problem. Po zamontowaniu wentyla okazało się,zę oczywicie wtyczka do diatraka jest pon ninją i to w takim miejscu,ze musiałem grafe wyjąć,zeby to wpiąc. Po zalożeniu całości zabrakło mi tak 4-5 mm do zamkniecia budy-ninja sie nie miesciła :lol: sorry ale ja pierdziele takie wygodne ac :wink: Ogolnie ac jest bardziej mobilne, jednak jak ktoś nie wymienia płyty czy grafy co 2 miesiące na nowe to nie widze powodu aby nie montować wc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Widzisz ja sprzet zmieniam dosyc czesto, na dfi ultra-d, infinity, asusie p5w dh dlx nie mialem zadnych problemow z pamieciami. Kwestia podejscia A co do mieszczenia sie w obudowie to cos dziwnego masz. Bo mi to sie miesci nawet w starym enlight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 w cidim starym ninja plus sie nie miesciła- nie plus była z tego co wiem jeszcze wyższa- kiedyś szukałem o tym w necie i to byl dośc powszedni problem jak ktoś mail starsza niemarkowa bude-nie dało się boku zamknąc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 no i zaraz bedzie wojna, AC vs WC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Imo przewaga wc jest w kilku miejscach, nie tylko wydajnosc, ale i cisza. Dosc ciezko zrobic wydajne i ciche ac, jedno pojecie koliduje tutaj z drugim. Sam mialem taki epizod, ze po porzuceniu platformy socket A (wc), przesiadlem sie na dosc budzetowe ac i s939, tak dzialalem okolo pol roku (freezer 64, zalmanv700alcu, pasyw na nb), a ninja sie nie miscila do desktopa (chyba ze skrocona o polowe :) ). Wrazenia byly takie ze ani ciszy z tego nie bylo, ani wydajnosci, generalnie poczatkowy entuzjazm ustapil i wrocilem do wody. Jedyna zaleta to byla mobilnosc (co nie znaczy ze nie mozna zrobic takiego wc), ale mobilnosc w porwnaniu do moih zestawow. Jednak mimo wszystko wole brak wentylatorow, znacznie lepsza wydajnsc i swiety spokoj, ze mi nic w kompie nie szumi i nie kurzy. A wycieki? nie ma szans jak sie to dobrze zabezpieczy, nigdy nie mialem zadnego wycieku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Jakie miałeś wc, cpc że tak narzekasz? (do rxg) . WC dlaczego : 1. Cisza . 2. Wydajność . 3. Kurz na to nie działa . Co do wycieków cieknie wtedy gdy źle sie dobierze węże . Mobilność jest dobra zamkniety ukłąd np. tylko z odpowietrzaczem można swobodnie przenosić . Cena może i większa ale więcej jest plusów wc niż minusów. Edytowane 20 Września 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Jakie miałeś wc, cpc że tak narzekasz? (do rxg) . WC dlaczego : 1. Cisza . 2. Wydajność . 3. Kurz na to nie działa . Co do wycieków cieknie wtedy gdy źle sie dobierze węże . Mobilność jest dobra zamkniety ukłąd np. tylko z odpowietrzaczem można swobodnie przenosić . Cena może i większa ale więcej jest plusów wc niż minusów. a ja własnie dla tej mobilności przesiadłem sie na ac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Imo przewaga wc jest w kilku miejscach, nie tylko wydajnosc, ale i cisza.Nie wyobrażam sobie wydajnego wc bez wiatraków no chyba, że z chłodnicą od jelcza. W przeciętnym wc pracują dwa wiatraki 120 + terkocząca pompka (może już zrobili taką, która generuje hałas na akceptowalnym poziomie) Dosc ciezko zrobic wydajne i ciche ac,Powiedziałbym, że dość ciężko zrobić wydajne i ciche wc ac, za 300pln masz pierwszoligowe jedno pojecie koliduje tutaj z drugim.To dotyczy każdego rodzaju chłodzenia Jakie miałeś wc, cpc że tak narzekasz? (do rxg) .Proszę nie wyjeżdżaj mi tu z takimi, bo pomyślę, że kłótni szukasz. Podsumowując to jak wszystko na tym świecie tak i wc dla jednych będzie git dla innych nie. Myślę, że najważniejsze jest to by doradzając innym własne rozwiązania nie popadać w chorą przesadę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) panowie po co... znow bedzie klotnia. jak juz mowilem ja uwazam ze wc nie jest dla kazdego, jedni wola wydac 300zl na ac, inni 500-600zl na wc i nie nikt nie powinien nikomu na sile wciskac do glowy co jest lepsze a co gorsze. widze ze niektorzy sa troche "ograniczeni" i nie potrafia sobie wyobrazic jak komus moze pasowac wc, albo w innym przypadku ac. no offence Edytowane 20 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Rzeczywiście może to się zakończyć kłótnią a więc proponuje żeby każdy kto chce oczywiście napisał dlaczego woli wc albo ac a -=YoGi=- wybierze co jest dla niego lepsze i bardziej przydatne . Co wy na to? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Może ja parę słów... Chłodzenie wodne to ciekawa rzecz, ale raczej tylko dla entuzjastów. Kilka rzeczy: cisza - paradoksalnie AC może być cichsze niż WC, bo jedyne co wydaje jakikolwiek dźwięk to wentyl, a w przypadku wody dochodzi jeszcze pompka (pasywne WC już takie wydajne nie jest). Awaryjności nie ma co porównywać, w WC częste są przecieki, awarie pompki itd. - bardzo duży minus. To, że ktoś nigdy nie miał wycieku nie oznacza, że one nie występują, z tego co czytałem to na WC przecieki to normalka. Cena - Infinity ok. 150zł, dobre WC sporo więcej :lol: Napewno wydajność jest po stronie WC, chociaż z wprowadzeniem AC typu towerów różnica się zmniejszyła. Tyle, że ta wydajność jest potrzebna w zasadzie tylko do ekstremalnego OC, zresztą zabawne jest jak ktoś na WC osiąga 2,6GHz a ja na przeciętnym AC ponad 2,9GHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) to ja zaczne. wybieram wc poniewaz :D : -lubie majsterkowac (niecierpie tego slowa) wiec dlubanie przy wc to dla mnie sama przyjemnosc -komp wyglada jak maszyna z pokladu startreka (nie no zartuje oczywiscie :D ) -cisza, wzgledna, nie zadne bajki o 0dB ;) -wydajnosc=niskie tempy -ciekawy wyglad -zapewnia zajecie jak nie mam co robic o wadach wc nie mowie, bo nawet jesli sa to dla mnie to nie sa zadne wady, o ac tez sie nie wypowiadam ;) ----------- o widze ze SzperSon mnie uprzedzil ;) SzperSon mialo nie byc krytykowania tego co nie lubisz tylko podac zalety tego z czego korzystasz ;) a tego zdania nie bede komentowal "zresztą zabawne jest jak ktoś na WC osiąga 2,6GHz a ja na przeciętnym AC ponad 2,9GHz" zeby nie robic wojny Edytowane 20 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Ok to ja dozuce od siebie troche konkretow, abyscie sie nie klocili, tylko pomogli mi wybrac lepsze rozwiazanie. Konkretnie to zastanawiam sie nad zakupem: Zestaw 1: - Obudowa NZXT LEXA http://www.cluboc.net/reviews/cases/NZXT/Lexa/ cena 550,- - Scythe Infinity + Akasa Amber http://www.overclock3d.net/reviews.php?typ...pipe_cpu_cooler cena 170,- + 40,- - Regulator wiatrakow Zalmana (bez regulki ani rusz :) ) Zestaw 2: - ThermalTake Symphony http://www.overclockercafe.com/Reviews/coo...hony/index.html cena 699,- - Wymiana bloku na Prison Pro V2 by Kyniek (chyba nie musze prezentowac :) ) cena 100,- Dlaczego zestaw zapewne pytacie. Oto moje argumenty: - Wyglada (ustawianie chlodnicy i innych elementow chlodzenia na biurku mi nie odpowiada) - Jest nawet wydajne po zmianie bloczka (oraz z czasem pompki z racji na gwarancje) czemu nie przymontowac chlodnicy do obudowy? hmm... brak miejsca w srodku a po drugie jesli wybiore wodne to i tak bede zbieral na ta obudowe, wiec nie chce jej dziurawic ani nic z tych rzeczy. Co wy na to? Aha, obecnie mam w obudowie 2x12cm a na procu GBT Rocket http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=1951 wiec halas to nic mi opcego, ale lubie cisze.... NB pasywny na pentagramie, grafa Silent Pipe (pasyw). Edytowane 20 Września 2006 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 wc z paroma elementami poza obudowa tez wyglada dobrze. zobacz jak urzadzil sobie WC Jacek-Placek. pompke, rez i chlodnice z wentylami na w skrzynce ladnie obitej materialem, weze z obudowy wyprowadzisz przez otwory na sledzie od kart ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 SzperSon mialo nie byc krytykowania tego co nie lubisz tylko podac zalety tego z czego korzystasz ;)Nie mialem zamiaru prowokować wojny, w żadnym wypadku :wink: Generalnie chodziło mi o to, że WC jest skierowane do innej grupy użytkowników niż AC. Bez dwóch AC jest prostsze, mniej problemowe, zajmuje mniej miejsca (ktoś narzekał na rozmiary Ninji, w porównaniu do chłodnicy, pompki, rezerwuaru itd. Ninja to maleństwo) i do zwykłego OC w zupełności wystarczające. Kibelek jest dla majsterkowiczów, mających dużo wolnego czasu zapaleńców lubiących wyciskać ostatnie soki ze swojego piecyka :wink: ryzykując niekiedy uszkodzenie sprzętu. Ale to już ryzyko zawodowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Nie wyobrażam sobie wydajnego wc bez wiatraków no chyba, że z chłodnicą od jelcza. W przeciętnym wc pracują dwa wiatraki 120 + terkocząca pompka (może już zrobili taką, która generuje hałas na akceptowalnym poziomie) Mylisz sie. Mozna zrobic BARDZO wydajne wc bez wentylatorow. Istnieje conajmniej kilka modeli pomp ktore sa calkowicie nieslyszalne, glosnosc ich pracy stoi ponizej najcichszych wentylatorow z obnizonym napieciem (slizgowe yateloony np). Jets to fakt potwierszony przez wielu userow ktorzy mieli z tym do czynienia. Pompa cwu jest naprawde nieslyszalna nawet z 10cm. Powiedziałbym, że dość ciężko zrobić wydajne i ciche wc ac, za 300pln masz pierwszoligowe Mamy inna definicje ciszy. Owe pierwszoligowe AC za 300zl wcale nie jest wydajne i mieknie przy dovoltowanym pentium D czy X2 i to sie tyczy rowniez Ninjy. Rowniez oparte jest na conajmniej kilku wentylatorach, najlepiej przystosowanej obudowie (2x 120mm). Porownujac taki zestaw do bardziej klasycznego wc z wentylatorami (bo pasywy to jednak rzadkosc), typu cooltek dual i np 2 wolno puszczone fandery. Do tego nawet jakas dobrze wytlumiona wirnikowa pompa (wcale nie musi byc cwu) i zawrowno w ciszy i wydajnosc miazga z ac. Zostaja kompaktowe wymiary, wsyztsko w budzie - wieloletnie inwestycja, wymiana conajwyzej zapinek i ogromny zapas wydajnosci. Taki zestaw mozna zlozyc raz na wiele lat. Przyznam tez ze nie ma sensu prowadzic zbyt intensywnej dyskusji na ten temat, byly juz takie tematy i przewazajaca sila glosow w sprawie danego typu chlodzenia glownie zalezy od tego w jakim dziale taki temat sie znajduje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...