-=YoGi=- Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Mylisz sie. Mozna zrobic BARDZO wydajne wc bez wentylatorow. Istnieje conajmniej kilka modeli pomp ktore sa calkowicie nieslyszalne, glosnosc ich pracy stoi ponizej najcichszych wentylatorow z obnizonym napieciem (slizgowe yateloony np). Jets to fakt potwierszony przez wielu userow ktorzy mieli z tym do czynienia. Pompa cwu jest naprawde nieslyszalna nawet z 10cm. Mamy inna definicje ciszy. Owe pierwszoligowe AC za 300zl wcale nie jest wydajne i mieknie przy dovoltowanym pentium D czy X2 i to sie tyczy rowniez Ninjy. Rowniez oparte jest na conajmniej kilku wentylatorach, najlepiej przystosowanej obudowie (2x 120mm). Porownujac taki zestaw do bardziej klasycznego wc z wentylatorami (bo pasywy to jednak rzadkosc), typu cooltek dual i np 2 wolno puszczone fandery. Do tego nawet jakas dobrze wytlumiona wirnikowa pompa (wcale nie musi byc cwu) i zawrowno w ciszy i wydajnosc miazga z ac. Zostaja kompaktowe wymiary, wsyztsko w budzie - wieloletnie inwestycja, wymiana conajwyzej zapinek i ogromny zapas wydajnosci. Taki zestaw mozna zlozyc raz na wiele lat. Przyznam tez ze nie ma sensu prowadzic zbyt intensywnej dyskusji na ten temat, byly juz takie tematy i przewazajaca sila glosow w sprawie danego typu chlodzenia glownie zalezy od tego w jakim dziale taki temat sie znajduje :wink: looknij na to co napisalem kilka postow wyzej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 looknij na to co napisalem kilka postow wyzej...To co napisales kilka postow wyzej powinno byc w dziale "co kupic" :-P A co do tresci, to inaczje bym dobral te czesci. Jesli chodzi o dobre AC, mozna zaczac od tanszej i lepszej pod wzgledem chlodzenia obudowy. Do wolniejszego wentyla lepsza bedzie zwykla Ninja niz to Infinity (i tansza). Jesli chodzi o "gotowce" wc to sie nie wypowiadam. AC vs gotowce WC - wole ac :wink: (to symphony z odpalonymi wszystkimi wentylami jest calkiem wydajne, ale znacznie lepiej kupic normalna chlodnicze typu bix2-3 i zadac sobie te 10min trudu zeby podlaczyc do tego pompe i 2 weze...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 To co napisales kilka postow wyzej powinno byc w dziale "co kupic" :-P A co do tresci, to inaczje bym dobral te czesci. Jesli chodzi o dobre AC, mozna zaczac od tanszej i lepszej pod wzgledem chlodzenia obudowy. Do wolniejszego wentyla lepsza bedzie zwykla Ninja niz to Infinity (i tansza). Jesli chodzi o "gotowce" wc to sie nie wypowiadam. AC vs gotowce WC - wole ac :wink: (to symphony z odpalonymi wszystkimi wentylami jest calkiem wydajne, ale znacznie lepiej kupic normalna chlodnicze typu bix2-3 i zadac sobie te 10min trudu zeby podlaczyc do tego pompe i 2 weze...). tak, ale gdzie wyglad tej chlodniczki? na tym tez mi zalezy... czemu lepsze bedzie ninja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 tak, ale gdzie wyglad tej chlodniczki? na tym tez mi zalezy... czemu lepsze bedzie ninja? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=209641 Ninja vs Infinity http://www.silentpcreview.com/article658-page4.html A chlodnica typu BIX mialem na mysli klasyka (Black Ice Extreme) Obecnie najwydajniejsze tego typu chlodnice robi Cooltek i nie wymagaja silnego nawiewu. Ale to juz sobie poszukaj.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ja kieyds byłem zwolennikiem AC <_< ale zmienilem zdanie kiedy zmontowałem WC :) bardzo fajna sprawa, duzo majsterkowania( co poprostu uwielbiam) :D temperatura owiele lepsza na WC niź na AC :D szczerze z WC fajna sprawa, ale mieszkamy w wolnym kraju i robimy co chcemy nikt nikogo do niczego nie zmusza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ninja vs Infinity http://www.silentpcreview.com/article658-page4.html A chlodnica typu BIX mialem na mysli klasyka (Black Ice Extreme) Obecnie najwydajniejsze tego typu chlodnice robi Cooltek i nie wymagaja silnego nawiewu. Ale to juz sobie poszukaj.. z testu niewiele rozumiem :) hehe... chodzilo mi o wyglad typu nie chce widziec tych zeberek na biurku... czyli symphony jest "opakowane" i to nawet ciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 z testu niewiele rozumiem :) hehe... chodzilo mi o wyglad typu nie chce widziec tych zeberek na biurku... czyli symphony jest "opakowane" i to nawet ciekawie. Kup sobie pierwsze lepsze świecące chłodzenie jeśli to jest najważniejsze. :twisted: Jeśli Bix jest brzydki to kup AC bo pakować się w jakieś gotowce to głupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) AC < WC. Tylko czy warto (niskie tempy ci są potrzebne?, masz cos w kompie co wybitnie potrzebuje wody?). Dla mnie priorytetem przy wyborze wody by była cisza - widze ze tez masz Tagana U15 - nie wiem jak u ciebie, ale u mnie (wyciszony komp) to właśnie on jest najgłośniejsza częścią budy, a do niego wc nie zamątujesz - wiec ciszy nie zyskasz. Największa wada: stracisz mobilość - to czasami się przydaje, szczególnie że czasami trzeba przewieść kompa akademik-dom :) (???), będzie troche paprania. Za ta kase 699 TT Symphony + osobno bloki złożysz samodzielnie znacznie lepszy zestaw... Tak to możesz: pompa Laing DDC - 200-250 zl te tam blocki jakie chcesz 100 zl rezerwuar 100 zl chłodnica na 2 fany 150 zl plyn 30 (albo woda dest z apteki :P) weze 30 zl zlaczki 40-50 Bedziesz miał więcej funu z składania tego i moze nawet to wszystko w budzie zmieścisz :) Ten Symphony to tam połączenie CU + AL czyli jeszcze jest korozja elektrolityczna a co do budy wybrałbym Aerocool Baydream ATX/BTX lub coś od Lian Li. Pzdr z ps wi inf gr 11 :) Edytowane 20 Września 2006 przez CyberM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ja jestem zwolennikiem procesorów które da się chłodzić pasywnie, grafik które da się chłodzić pasywnie, chipsetów które da się chłodzić pasywnie, a wszystko napędzać jednym wentylatorem w zasilaczu. Niestety Intela się tak chyba nie da, A64 po OC tez się robi kiepskie. Pozostaje dołożenie wentylatorów które powyżej 35C się włączą. No i przydałby się też Cool'n'Quiet na grafice i procku, taki z prawdziwego zdarzenia. Ale że Intel i AMD mają to gdzieś, a producenci kart graficznych zarzucaja GPU pod spodem (heatpipe częściowo rozwiązuje ten problem), to trzeba kupować WC które jest głośniejsze ;X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 WC czy AC - kwestia gustu. Co jest lepsze a co gorsze...to niekonczaca sie opowiesc. Sa zwolennicy jednego i drugiego. Dlatego twierdze ze nie dojdziecie do porozumienia :) Natomiast autorowi moge polecic cos takiego z gotowcow: http://www.allegro.pl/item126320008_nowosc...mpa_400l_h.html Do budy wejdzie bez problemu, calosc bedzie mobilna. A przy tym wydajnosc bedzie w miare. Tak poza tym to WC RULEZ :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) WC czy AC - kwestia gustu. Co jest lepsze a co gorsze...to niekonczaca sie opowiesc. Sa zwolennicy jednego i drugiego. Dlatego twierdze ze nie dojdziecie do porozumienia :) Natomiast autorowi moge polecic cos takiego z gotowcow: http://www.allegro.pl/item126320008_nowosc...mpa_400l_h.html Do budy wejdzie bez problemu, calosc bedzie mobilna. A przy tym wydajnosc bedzie w miare. Tak poza tym to WC RULEZ :P no wlasnie ze Big Water jest slaby. widzialem testy na maszynie takiej jak moja i bosko to to nie wypadlo... jak bym mial juz kupic BW to wole zostac na wet juz przy tym co mam... a zeby go do budy wepchac tez beda problemy... Co do CyberM, nie wejdzie do budy tej ktora chce kupic, a zadna z tych ktore podales mi sie nie podoba. No i oczywiscie Pozdro :) Edytowane 21 Września 2006 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Ładowanie 700zł w WC to nie przymierzając głupota. Za takie pieniądze wymieniasz swojego procka na Conroe'a, który na dobrym i niedrogim AC np. http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=TR+XP-120 kopie pupę Twojemu obecnemu prockowi, choćby i był chłodzony nie wiem jak wypasionym WC-tem. IMO cena chłodzenia powinna stanowić ułamek ceny sprzętu który chłodzi a nie odwrotnie :) Edytowane 21 Września 2006 przez SzperSon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Mialem AC walczylem z wyciszanie jakimis matami wentylami i i nnymi [ciach!]lami. No ale w koncu padlo na WC. Kupilme jej wraz z wymiana platformy. Przez 2 tygodnie mialme AC boxowy wentyl na CPU, wyjca na NB i w miare cicha grafe. Potem zmienilem AC na WC nie bylo wyjca na CPU. Wentyl pomimoze skrecony na 45-50% nadal byl glosny. Karta o dziwo byla cicha i dosc wydajne chlodzenie. Kolejnym krokiem na pewnoe bedzie zwodowanie NB bo jest glosny i cieply. Jeszcze nie wiem co tam wyladuje. Na chlodnicy siedza na razie 2 Fandery sa dosc ciche skrecone na min. Mialem ladne tempy na WC na A64 3200@2800 na 1,5V. Teraz mam X2 z dobrej serii sadze ze bedzie cos okolo 3GHz na w miare znosnym napieciu. Ale i tak bedzie to straszna grzalka (widac to po tempach w temacie o X2). Jakbym nie mial WC to czym byl schlodzil procka. Dobre AC na wszystko kosztuje prawie tyle co sredniej klasy WC. Mowie tu o komplecie. AC / WC Proc 160-250/ 100 GPU 100 / 80 NB 50 / 70 pompa --- / 40-250 chlodnica --- / 120-250 maty 50-200 / ------ wentyle 30-??? / 30-?? calosc 390-600 410-555 albo i wiecej Roznica nie jest jakas wielka no moze poza Wydajnoscia gdzie WC bije na glowe Ac. Przede wszystkim chodzmi mi o reakcje ukladu na temperature i jej zbicie. WC reaguje duzo szybciej i to mi sie podoba. PS jest to mala symulacja na maxa uproszczona. Moze sie okazac ze mozna zlozyc taniej AC jak i WC. Edytowane 21 Września 2006 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Ładowanie 700zł w WC to nie przymierzając głupota. Za takie pieniądze wymieniasz swojego procka na Conroe'a, który na dobrym i niedrogim AC np. http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=TR+XP-120 kopie pupę Twojemu obecnemu prockowi, choćby i był chłodzony nie wiem jak wypasionym WC-tem. IMO cena chłodzenia powinna stanowić ułamek ceny sprzętu który chłodzi a nie odwrotnie :) Hehe, wc nie kupuje sie tak często jak np. karty graficzne i tym podobne komponenty. To jednorazowy wydatek. Po drugie nie jest to głupota. Bardziej niezawodnego, wydajnego i cichego chłodzenia nie można sobie wyobrazić. Dla niektórych wc to tylko chłodzenie, a dla drugich to pasja. I nie ważne ile to będzie kosztować. Poza tym, najbardziej głosują tutaj ludzie, którzy z wc nie mieli do czynienia i nie mają pojęcia czym to pachnie. Ale zapewniam Cie, każdy kto chociaż raz tego sprobował, zaraża sie bakcylem kiblowym i trudno go do czegoś innego namówić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Hehe, wc nie kupuje sie tak często jak np. karty graficzne i tym podobne komponenty. To jednorazowy wydatek. Po drugie nie jest to głupota. Bardziej niezawodnego, wydajnego i cichego chłodzenia nie można sobie wyobrazić. Dla niektórych wc to tylko chłodzenie, a dla drugich to pasja. I nie ważne ile to będzie kosztować. Poza tym, najbardziej głosują tutaj ludzie, którzy z wc nie mieli do czynienia i nie mają pojęcia czym to pachnie. Ale zapewniam Cie, każdy kto chociaż raz tego sprobował, zaraża sie bakcylem kiblowym i trudno go do czegoś innego namówić. :D potwierdzam, swiete slowa, raz sprobujesz i juz nie przestaniesz, a jesli przestaniesz to znaczy ze jednak WC to nie zabawka dla "Ciebie" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Eh trza będzie chyba zainwestować jednak w wc bo mnie już te wiatraki do szału doprowadzają a kompa i tak mam dość cichego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) :D potwierdzam, swiete slowa, raz sprobujesz i juz nie przestaniesz, a jesli przestaniesz to znaczy ze jednak WC to nie zabawka dla "Ciebie" ;)potwierdzam- załozyłem kibelek na probę i już wiem jedno-jak mnie ktoś nie zmusi siła to sie kibelka szybko nie pozbęde(w perspektywie kilku lat). Jeszce pare lat temu było do problematyczne-dziwerganie samemu bloków, cżesci ze szrotów itp. Dzisiaj jak ktoś chce to mozna wszystko kupić z pułeczki swiecące poskręcać złaczki, wlać plyn i jedziemy... co do ceny to na starcie kibelek nie musi być drogi. drogo sie robi jak ktoś chce zwodować kilka elementów i zastosować markowe częsci. Zestaw na poczatek z 1 blokiem, pompką akwariowa i tanią nagrzewka samochodową albo pojedynczą chłodniczką to koszt 120-250 złotych. Tyle kosztuje dobre ac.... Acha schłodzi mi ktoś np taką celinke chodząca 5-5.2 ghz na codzień czy np kręconą ostro pentiawe 805 na ac to dostanie medal :wink: Edytowane 21 Września 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 No wiesz ninja albo infinity tunel doprowadzajacy ze 3 delty 120mm i masz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 No wiesz ninja albo infinity tunel doprowadzajacy ze 3 delty 120mm i masz :Di masz ... odkurzacz a nie komputer! A z wc błogą cisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Dobre AC nie jest złe ale nawet tanie wc np takie jak moje bije wydajnością Scythe Infinity a jest nie wiele droższe..jak skoncze modowac infinity to moze zrobimy tescik wc vs ac ? :P tak na serio to co kto lubi, i wc i ac moze byc nieslyszalne dla normalnego uzytkownika jak i dla fanatyka ciszy, jedno i drugie moze byc wydajne i uciazliwe, koszty porownywalne, poprostu co kto lubi, jedynie co to do wody w wc mozna wrzucic kostki lodu a na radiator juz nie polozy :P, mozna dyskutowac co lepsze ale to jak porownywac samolot z lodzia podwodna ;) Edytowane 2 Października 2006 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Ja po przesiadce ze Scythe Ninja + Fander na wode na 'dzien dobry' mialem temperature na procesorze o 10 stopni nizsza. Mozna o tym (jak i o dalszych zabiegach obnizajacych temp.) poczytac w moim topicu o WC. Jak sie patrzy na takie uklady jak Hikari, to fatkycznie mozna sie przerazic i zniechecic. Ale jak sie zlozy uklad na wezach 8/10, zlaczkach skrecanych, pompa, blok, chlodniaca, trojnik to i wyglada to ladnie i wydajne jest i ciche jest. A mobilnosc? Jest kwestia tylko porzadnego zabezpieczenia trojnika - u mnie AirTrap - i nie ma problemu z przenoszeniem/przewozeniem kompa. No chyba, ze ktos bedzie nim rzucal... Sam kiedys bylem przeciwnikiem WC i zagorzalym fanem 'obradiatorowywania' i 'obwiatrakowywania' wszystkiego... Jdnak zmienilem swoje poglady i ciesze sie, ze przeszedlem na WC. Frajda skladania, wydajnosc, cisza... Ogolna satysfakcja. Polecam. Edytowane 3 Października 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...