Skocz do zawartości
svende

Najmocniejsze Wentylatory

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie na forum nie znalazłem tematu o potworach do chłodzenia. Proponuję tu się dzielić informacjami i spostrzeżeniami o nich.

Sam jestem posiadaczem dwóch Silverstonów 120mm

SilverStone FM121 http://www.silverstonetek.com/products-fm121.htm

SilverStone FM122 http://www.silverstonetek.com/products-fm122.htm

FM121 jest zamontowany jako chłodzenie Scythe Ninja

FM122 jest zamontowany jako wyciągający z tyłu Chiefteca LBX 02-B-B-B

Oba maja kontrolery obrotów 3,5", i są zasilane z molexa(!), dane podawane w sklepach o 3pinowym zasilaniu to brednia. Z wentylatora wychodzą: kabelek do MoBo - obrotomierz, molex do zasilania z przedłużaczem - drugim molexem, krótka 2pinowa wtyczka do kabelka z kontrolera 3,5"). Kontroler ma ok 75cm kabelek, oraz duże - 2cm długości pokrętło.

Wydajność jest porządna. Gdy skręcone na minimum, są wzglednie ciche (na poziomie zasilacza i dysków), Jeśli chodzi o "typ" dźwieku to jest to niskotonowy szum, ale żadne buczenie, nie przeszkadza w zasypaniu (w nocy chodzi mi z 50cm od głowy). 9 łopatek robi przewagę, jest wydajniejszy przy min (1000obr) od standardowego wentylatora w Ninji Plus na 1200obr.

Wersja 25mm (FM121) wydaje się nieco cichsza od 32mm (FM122), ale w drugim przypadku możliwe że szum wynika z kratki w otworze w obudowie (mimo dużych oczek).

Ceny tych wentylatorów to ok. 60zł, dostępne w Komputroniku, w Toruniu w Trytonie. Całość solidnie zapakowana (bardziej sztywnego kartonika nigdy w rękach nie miałem) w okienkiem, do tego dorzucone śrubki oraz grill - dobry pomysł bo chodzący wentylator mógłby pocharatać paluchy)

Obroty jakie zanotowałem:

FM121 (960-2280)

FM122 (1080-2520)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i oc co ci chodzi ?

załozyles posta a gdzie pytanie ?

Od kiedy forum służy wyłącznie do zadawania pytań :?:

Nigdzie na forum nie znalazłem tematu o potworach do chłodzenia. Proponuję tu się dzielić informacjami i spostrzeżeniami o nich.

Ma wentylatory, zrobił mini recenzję - może komuś (komu nie zależy na ciszy) się to przyda.

A sygnaturka rzeczywiście za duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy forum służy wyłącznie do zadawania pytań :?:

Ma wentylatory, zrobił mini recenzję - może komuś (komu nie zależy na ciszy) się to przyda.

ale brakuje tu wniosków

jeśli chodzi o wentyle to najlepiej wieją DELTY 120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...