svende Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Nigdzie na forum nie znalazłem tematu o potworach do chłodzenia. Proponuję tu się dzielić informacjami i spostrzeżeniami o nich. Sam jestem posiadaczem dwóch Silverstonów 120mm SilverStone FM121 http://www.silverstonetek.com/products-fm121.htm SilverStone FM122 http://www.silverstonetek.com/products-fm122.htm FM121 jest zamontowany jako chłodzenie Scythe Ninja FM122 jest zamontowany jako wyciągający z tyłu Chiefteca LBX 02-B-B-B Oba maja kontrolery obrotów 3,5", i są zasilane z molexa(!), dane podawane w sklepach o 3pinowym zasilaniu to brednia. Z wentylatora wychodzą: kabelek do MoBo - obrotomierz, molex do zasilania z przedłużaczem - drugim molexem, krótka 2pinowa wtyczka do kabelka z kontrolera 3,5"). Kontroler ma ok 75cm kabelek, oraz duże - 2cm długości pokrętło. Wydajność jest porządna. Gdy skręcone na minimum, są wzglednie ciche (na poziomie zasilacza i dysków), Jeśli chodzi o "typ" dźwieku to jest to niskotonowy szum, ale żadne buczenie, nie przeszkadza w zasypaniu (w nocy chodzi mi z 50cm od głowy). 9 łopatek robi przewagę, jest wydajniejszy przy min (1000obr) od standardowego wentylatora w Ninji Plus na 1200obr. Wersja 25mm (FM121) wydaje się nieco cichsza od 32mm (FM122), ale w drugim przypadku możliwe że szum wynika z kratki w otworze w obudowie (mimo dużych oczek). Ceny tych wentylatorów to ok. 60zł, dostępne w Komputroniku, w Toruniu w Trytonie. Całość solidnie zapakowana (bardziej sztywnego kartonika nigdy w rękach nie miałem) w okienkiem, do tego dorzucone śrubki oraz grill - dobry pomysł bo chodzący wentylator mógłby pocharatać paluchy) Obroty jakie zanotowałem: FM121 (960-2280) FM122 (1080-2520) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 no i oc co ci chodzi ? załozyles posta a gdzie pytanie ? BTW. przeczytaj sobie regulamin i zmień podpis bo ma ponad 10 linijek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 no i oc co ci chodzi ? załozyles posta a gdzie pytanie ? Od kiedy forum służy wyłącznie do zadawania pytań :?: Nigdzie na forum nie znalazłem tematu o potworach do chłodzenia. Proponuję tu się dzielić informacjami i spostrzeżeniami o nich.Ma wentylatory, zrobił mini recenzję - może komuś (komu nie zależy na ciszy) się to przyda. A sygnaturka rzeczywiście za duża. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Od kiedy forum służy wyłącznie do zadawania pytań :?: Ma wentylatory, zrobił mini recenzję - może komuś (komu nie zależy na ciszy) się to przyda. ale brakuje tu wniosków jeśli chodzi o wentyle to najlepiej wieją DELTY 120mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=205892&st=0 Slabo szukales :-| Tam sa wymienione najsilniejsze delty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...