Skocz do zawartości
DJ

taktowanie szyny PCI na 8RDA

Rekomendowane odpowiedzi

no tak

ale u mnie jak dam zeby cdrom cos odczytal

to wtedy jest tak:

rozpedza sie cos probuje odczytac i w pewnym momencie cdrom zachowuje sie tak jakbym komputer restartowal

jak ktos ma teaca cdrom to wie jak to jest, takie bardzo charakterystyczne zachowanie

przy dma sie komp wiesza a przy pio sie nie wiesza ale restarty sa i tak

co do nagrywarki to rozne programy albo sie poprostu odrazu wieszaja )(cdrwin) albo wieszaja kompa przy probie zrobienia czegokolwiek (nero)

a wiem ze cdrom dziqala i przyppuszczam ze nagrywarka tez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba faktycznie trafilem na wadliwy

ale bios co prawda nie mam najnowszego ale mam z 17 stycznia

ale zaraz wrzucam nowego to sie okaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POciagnij sobie programik PC Wizard eXperience http://www.cpuid.com/download/pcw1124.zip

Poda Tobie troszke wiecej informacji na temat mobo, chipsetu i proca :)

Faktycznie Pci niezaleznie od FSB jest zablokowane na stale na 33MHz ...

Pozdrovka

ściągnąłem sobie ten sofcik i co? moje mobo też niby ma zablokowane pci na 33MHz a to chyba nieprawda (a może), mam chipset AMD. wydaje mi się, że te informacje są zczytywane jakby domyślnie, czyli mobo ma takie możliwości i program to podaje. inna sprawa, że fsb odczytuje dobrze (czyli przetaktowane) jak też taktowanie memorków.

co wy na to?

druga rzecz - to co od razu stwierdziłem to podaje mi nieprawidłowe napięcia (12V wychodzi na 15V 8O )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja znalazlem kiedys takie info na stronie producenta wiec pci jest napewno locked at 33 mhz a napiecia to dlugo jeszcze soft bedzie przekrecal ;) nie ma sie czym martwic

ok ale czy to znaczy, że MOJE mobo ma zablokowane pci? bo jak tak, to zajebiście 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj sorx arkady myslalem ze masz 8rda sorki nie spojrzalem w podpis. O ile sie nie myle to nforce 2 mial jako jedyny zablokowana szyne pci :( obawiam sie ze twoja mobo nie ma locked pci bus z reszta powinna ci to pokazywac sisoft sandra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wralem nowy o 10 dni bios

ale niestety to samo

lipaaaaaaaaaaaaaa

moge tylko powiedziec jescze tyle ze mostek poludniowy sie cholernie nagrzewa, mam na nim radiator powiedzmy taki jak na starsze mostki polnocne ale i tak prawie parzy

wiec zarzucilem wiatraka 80 mm ale i tak sie wiesza cdrom no i niestety komp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno nurtowało mnie pytanie jak oni to zrobili, że RDA jest płytą o takich możliwościach, w tak przystępnej cenie. Powoli znajduje odpowiedz... :( . Jestem ciekawy jaki % nabywców RDA ma z nim problemy. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co rda+ to są dodatkowe uklady wlutowane nic wiecej

na dobra sprawe

jakbysmy przelutowali mostek poludniowy

i doluytowali firewire

to bysmy otrymali rda+

przeciez wiesz ze rda_+ plytka jest ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównałem pc wizarda z sisoft sandrą - pc wizard nie pokazuje aktualnego taktowania szyny pci jak też agp. sandra nie pokazuje pci (tzn. nie wykazuje MHz) ale za to pokazuje taktowanie agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie

źle mnie zrozumiales

chodzilo mi o to ze jedyna roznica miedzy tymi plytakami to:

mostek poludnbiowy

uklad fire wire

bios

no i wyscie na krawedzi

reszta to identiko

chodzilo mi o laminat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Jak ci tak poludniowy swiruje to moze o to chodzic ,on odpowiaa za obsluge IDE miedzyinnymi, u mnie jest letni w dotyku :/ moze masz padniety poprostu.

no dzieki tyle to w sumie sam dodzedlem do wniosku

ale kurde czemu tak jest

njgorsze jest to ze jak go jeszce bardziej schlodze to i tak nic nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno nurtowało mnie pytanie jak oni to zrobili, że RDA jest płytą o takich możliwościach, w tak przystępnej cenie. Powoli znajduje odpowiedz... :( . Jestem ciekawy jaki % nabywców RDA ma z nim problemy.  :x

ja nie mam zadnych :P

wy to jacys pechowcy jestescie:)

co do ceny to nie jest taka niska 560 zl za 8rda+ to troche kasy jest :P

za 470 jest SOltek na nForce2 :P cos podejrzanie tani nieeeeeee - pewnie uszkodzone mobo hyhy ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Jakos bym sie pewnie nie czul lutujac takie sprawy ;], a trza by jesshcze biosa przeflashowac ;].Ja + nie potrzebuje, firewire mam na audigy,dzwiek tesh dobry bo audigy, lanow mam w domu kilka ;p

hehe zeby przelutowac SB to trzeba miec niezla stacje lutownicza ze specjalna grzalka - a i to ciezko by bylo dla zwyklego zjadacza chleba :)

Ja tez nie potrzebuje Firewire i zaluje ze wcisneli to gowno na plyte a nie dali RAIDa albo SATA :-(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]poludniowy jest letni, BEZ radiatora zadnego.

na 8RDA !!!!!!!!!!!!

ale nie na 8RDA+ a to z prostej przyczyny ze posiada APU (Soundstorm) zintegrowany z SB wiec sila rzeczy SB wydziela znacznie wieksza moc niz standardowy SB (MCP).

Zreszta patrzac na specyfikacje Soundstorm to te mozliwosci skad sie brac musza - calkiem pokazna moc obliczeniowa ma DSP w MCP-T :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee tam, ja jestem BARDZO zadowolony z tej płyty. Choć raz w życiu :D Pomimo ustawiania najprzeróżniejszych kombinacji nigdy nie musiałem robić 'clear cmos'. Komputer najwyżej się restartuje i w biosie można wszystko poprawić. A chłodzenie mostków rozwiązałem tak: na ten z radiatorem przykleiłem wiatraczek 2400rpm, a na drugi radiator od P II. I nic się nie grzeje. Może trochę trudniej zrobić porządek z kablami - głupio trochę rozmieścili zasilania wiatraczków, gniazda IDE itd. FireWire też się przydaje - przy zgrywaniu z kamery cyfrowej.

Ogólnie - ZERO problemów. Wszystko śmiga jak się patrzy.

.........Aha, cosik mi się przypomniało - pomimo włączenia S.M.A.R.T. w biosie jakoś speedfan nie daje żadnych informacji o dysku.... Na Gigabyte i tym samym dysku wszystko było OK... Może to trzeba włączyć gdzieś w dwóch miejscach???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Limerro ,napisalem o tym ze mi sie slabo grzeje SB bo DJ tesh ma RDA bez + i mu sie strasznie grzeje co jest dziwne jak mi i Lagierowi sie NIE grzeje  :wink:

dokladnie u mnie SB jak i NB jest letniutki zeby nie powiedziec chlodny :) wiec DJ pewnie trafil na jakis walniety egzemplarz.

Jeszcze niedawno nurtowało mnie pytanie jak oni to zrobili, że RDA jest płytą o takich możliwościach, w tak przystępnej cenie. Powoli znajduje odpowiedz...  . Jestem ciekawy jaki % nabywców RDA ma z nim problemy. 

Spojrz po roznych forum ilu ludziom padlo plyt asusa A7V8X czy A7N8X i tez mnie nurtuje ;) pytanie czemu tak drogie plyty padaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tylko tyle

ze chyba ugotowlaem mostek poludniowy

znaczy sie przez ta temperature sie to dzieje

jutro bede ail nowego epoxa

nie pytajcie jak to zrobie, ale jak to tez bedzie źle to autentycznei wyrzuce ta plyte przez okno

mozliwe ze to sie stalo przy wysokim taktowaniu fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...