Skocz do zawartości
joey

Dziwne Rzeczy Po Podkręceniu Procesora I Pamieci Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego ze nie wiem w czym dokładnie jest problem i na forum nic nie znalazłem na temat swojego problemu zakładam nowy watek.

Kupilem sobie vemice e3 0517 3000+ (osoba od której go kupiłem działała na nim 9x300@1,42V - także kupiłem go jako podkręcalny) i dfi NF4 UT lanparty ultra-d. Pamieci mam GIGARAM na kościach samsunga TCCD DR533 2x512 w dualu. Pamieci chodzą na 270Mhz a procesor na 2700Mhz (dzielnik 180). Po podkreceniu procesora wydajność w systemie sie zmienia. Raz odczyt z pamieci jest 3000 a raz 7300, w timedemo q3a raz srednia klatek jest 170 a raz 370, w grach czesto FPSy spadaja do 20, suerpi test 512 raz zrobi w 14sek a raz w 29. Nie wiem co jest grane.

Oczywiscie sprzet dziala bez zadnych bledow, superpi, memtest, prime nic nie wykazują.

Pamieci ustawione na 2,5-4-4-7 2T, procesor 300x9 na 1,475V.

Mam np w counter strike source średnio 100-250FPS po czym nagle wydajność spada do 40-70fps. Normalnie krew mnie zalewa. mur.gif Tyle wydac na plyte, pamieci i proca i się krzaczy. Najgorsze jest to ze sprzet nie wykazuje zadnych błędów. Nie wiem czy to wina procesora, pamieci czy płyty... icon_neutral2.gif

Oczywiście dzieje sie tak podczas jednego uruchomienia systemu. Czyli na odpalonym systemie wydajność sie zmienia. Niestety chwile podziałało dobrze i

zbowu jest to samo.... Pamieci włożone do 2 i 4 banku. Procek jest kupiony jako selekt, u wlasciciela dzialal bez problemu na 2700mhz.

Wydajność w grach spada ponad 50%. W systemie również jest słaba wydajność :/ Temperatury są w normie. Na cpu mam Scythe Infinity. To napewno nie jest wina temperatur bo raz dziala dobrze a raz nie :/

Teraz pokaze superpi. Patrzac na pi mardoka http://mardok.ovh.org/screen/dfi_mem_test/...-12-1-2-1-1.png

widze że przyrost jest z loopa na loop około 38sek.U mnie tez tak jest do jedenastego loopa. Po jedenastym loopie trzeba czekac 2x dluzej icon_confused2.gif NP moje superPI 16M jest wykonane w 20 min mur.gif

Oto przykłady działania testów podczas jednej sesji uruchomienia komputera:

http://img182.imageshack.us/img182/8121/przezchwileokxj9.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/6758/dz...olnieniedd6.jpg

zasilacz mam Antec SmartPower 350W.

przetestowalem w singlu na pojedynczej kości patriota 512 i to samo, po jedenastym loopie superpi loopy trwają połowe dłużej, a po teście superpi wydajność w grach spada o ponad 50%

Bez O/C na default wszystko działa OK.

A czy na DFI powinien być podłączony Molex żeński? Bo na płycie jest molex męski w FAQ jest info ze on jest do SLI, ale czy jak sie nie ma sli to wogóle podpinać czy nie ma sensu?

Grafike mam Sapphire X800GTO Ultimate przełożoną do dolnego slotu bo chłodzenie od cpu wadziło o chłodzenie od grafy. Zwroki pomiecy pci-e przełożone na dół tak jak jest napisane w FAQ.

A co do wydajności to zauważmy ze w superPI tez wydajność spada równo po jedenastym loopie oponad 50% :/

Na 300x6 i pamieciach 257 2,5-4-4-7 1T wogóle mi superpi 16 nie przechodzi. Wysypuje się na pierwszym loopie. Jako smaczek dodam ze na 300x8,5 i tak samo ustawionych pamieciach superpi przechodzi, ale wydajność spada po 11 loopie o 50% :/

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie - 350 W na tak podkręcony sprzęt? Może CPU niedovoltowany? I dlatego te spadki wydajności.

Ja mam 420W ,a nie żyłuję zbytnio sprzętu.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak wspomniał @SAVER, być może to wina zasilacza.

2. Zbyt podkręcone pamięci (albo procek) ja dla wyżyłowanych ustawień pamięci mam to samo w SPI (np 1 loop w 1M leci prawie 4 sec).

Ustaw to na stockowe ustawienia i wtedy sprawdź, jakie masz temperatury na rdzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tle nic nie przeszkadza. Zresztą co to by musiało być zeby obniżyć srednią klatek w CSS z 150 do 40? Albo w q3 z 400 do 170? System nic to do tego nie ma. Jest czysty, zadnych procesów itd.

Zrestą pisałem że odczyty pamięci w ewereście drastycznie spadają. Z 7 tys na 3 tys. Zaps z 2400 na 1000.

Pamieci prawie wogóle nie sa podkręcone. One na lajcie robia 280 i wiecej. Standardowe taktowanie tych pamięci to 263, wiec 270 zbytniej róznicy nie robi zwłaszcza ze chodziły juz wyżej bez problemów.

Co do zasilacza to przeciez Vcore nie jest az tak duze. Zasilacz daje rade, napięcia sa dobre, zresztą mialem wczesniej semprona na 754 2400Mhz na napięciu 1,575 i tez dawał rade...

Chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Na dfi jest u góry taki mosfet z radiatorem. Jak się podgrzeje to wtedy mam spadki :/Nie jest on jakoś specjalnie gorący, temp pokazuje mi na nim 59*C. Zajalem się chłodzeniem i jak temp tego mosfetu nie przekracza 50*C to jest OK nic nie zamula. Po zamknięciu obudowy jak temp się podniesie znowu zamula. Trochę to dziwne bo na płycie nie są podniesione zadne napięcia, mem ma 2,6V, cpu 1,42... ehh, coś mi się tu nie podoba :/ Htt mam 300, to chyba nie jest az tak dużo :/

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to trochę wątpię w tą teorie, bo ile razy musiałby się taki interput powtórzyć i z jakich powodów występuje po 11 loopie w SP1M (zbieg okoliczności?), a 16M w ogóle nie przechodzi 1 loopa. Chociaż wszystko jest możliwe...

EDIT: No właśnie wszystko wskazuje na przegrzewanie jakiegoś elementu, ale nie koniecznie musi chodzić o ten MOSFET. Przy otwartej obudowie wszystkie temperatury spadły. Jaki masz cooler na procesorze i jak temperatura na SB?

Edytowane przez stefanor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16M przechodzi.

Jak dam nawiew na ten radiator na mosfecie przechodzi 16M w 13min.

Jak nie dam nawiewu i się podgrzeje do 59*C to przechodzi w jakies 20min. Po 11 loopie wydajność spada ponad 50%. Zaraz po tym jak odpale gre jest masakra. Gry chodza gorzej niz na r9550 mojego brata a ja mam x800gto ultimate. Nie wiem czemu tak jest :/ Jakie macie temperatury na tym PWMIC. Ja mam bez nawiewu IDLE 43*C a stress 59*C, jak dam nawiew to idle 39*C a w stresie jakieś 48*C...

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: No właśnie wszystko wskazuje na przegrzewanie jakiegoś elementu, ale nie koniecznie musi chodzić o ten MOSFET. Przy otwartej obudowie wszystkie temperatury spadły. Jaki masz cooler na procesorze i jak temperatura na SB?

Na procesorze mam Scythe Infinity wiec przegrzewanie procka odpada, na chpsecie mam 44*C przy otwartej oudowie. Przy zamknientej dochodzi do 58*C, ale na 3000rpm, jak skrecilem wentylator na chipsecie na 7000rpm temperatura chipsetu spadła do 46*C a problem wystempował nadal...

@stefanor

mnożnik HT jest ustawiony na 3 czyli 3x300 daje 900. Standardowo jest 5x200 czyli 1000.

co jeszcze może się przegrzewać na tej płycie. Robie teraz test 16M z otwarta obudową bez nawiewu na mosfet i jest OK.

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosfety odpowiadają za napięcia na mobo, grzeją się wraz ze wzrostem Vcore i HTT. Najpierw sprawdź temperatury (a raczej docisk coolerów do NB i SB, bo być może one źle odprowadzają ciepło – nie dociskają do chipów. Nie wiem gdzie są czujniki temperatury na mostkach w DFI i nie wiem też czy jeśli cooler nie będzie dociskał do mostka to czy możliwe są przekłamania w ich odczycie) potem kombinuj z temperatura na mosfecie - zapewnij im dobre chłodzenie albo zredukuj HTT lub Vcore (albo to i to ;) ).

Edytowane przez stefanor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem zrobić ciekawy test :)

Zamknąłem obudowe, dałem wentylator na chipset na 3000rpm, nawiew na mosfet wyłączyłem. Temp na procku urosła do 38*C, na chipsecie były 52*C a na PWMIC było 59*C. W grach czułem duzy dyskomfort. Systematycznie fps w q3 (timedemo) spadał od 370 da 170. Kiedy utrzymywało się na 170 wylaczylem q3 i zapuscilem superpi 16M. Test zaczal się robić bardopowoli. pierwszy loop pojawił sie po 53 sek :/ Odczekałem troche i wziąłem wiatrak biurkowy. Otworzyłem bude i zaczalem wiac po wszystkim. Temp cpu spadla do 35*C, PWMIC do 39*C a chipsetu do 33*C. Ponizej prezentuje screen gdzie widac jak temperatura wpłynęła na wzrost wydajności podczas jednego testu PI16, oczywiście wpłynęła ytak ze test zaczął się robić szybciej a komputer złapał odpowiednią wydajność. Tylko teraz powedzcie mi. Co moze się przegrzewac. Tzn to prawie pewne ze to mosfety, ale dlaczego? Przeciez sa na nich radiatory, pzreciez nie mam duzych napięć, przecież to DFI...

wysokie temperatury, slaby nawiew, slaba wydajność w PI i w grach...po czym nagle otwieram obudowe wieje wentylatorem biurkowym i wydajnosc rosnie o 50%!!!!!!!!

http://img399.imageshack.us/my.php?image=pitesths6.jpg

A to juz test zrobiony z nawiewem od samego poczatku, niskie temperatury i wysoka wydajność...

http://img382.imageshack.us/img382/6463/pitest2qe9.jpg

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze po raz kolejny:

1. Sprawdź south Bridge (docisk coolera).

2. Znajomy na Scythe Ninja Plus + DFI Lanparty nf4 i Venice 3000+@2700 1.55V ma poniżej 30 stopni (otwarta obudowa).

3. Temperatura na mosfetach przy otwartej obudwie HTT 300 , 1.55V wynosi ok 50C.

4. Temperatura mostu północnego dochodzi do 48C w pełnym obciążeniu (3h Prime95).

Jedyny wniosek mi się nasuwa - masz źle wentylowana obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi