MesJasZ Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Cześć! Mam następujący problem: Komp z NEO i laptop z wifi. Chcę miec internet w laptopie.Oba XP SP1. W kompie z neostradą na adsl wsadzilem kartę wifi gb wp01gs. Karta ma niby tryb SoftAP, ale w tym trybie nie udalo mi się uzyskać żadnej sieci, nie działa nic, tzn komp pisze ze karta wylaczona, lub brak sygnalu a laptop nie widzi jej. Instaluję więc w trybie Ad-Hoc. Po wielu perypetiach doszedłem do momentu, że mam stabilne połączenie 48mbps, mozna przeglądać dyski i kopiowac, chodzi jak burza tylko jeden ale za to wielki minus - nie ma internetu na laptopie. (Jakis czas temu mialem kartę wifi belkina na usb stick i w ten sposób internet dzialal) oto ipconfig z komputera nadawcy (tego co ma neo i ma nadać net po adhoc do laptopa): Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : eko-biuro Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany Routing IP włączony . . . . . . . : Tak Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Karta Ethernet Połączenie lokalne: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : Gigabyte GN-WP01GS PCI WLAN Card(Tur bo) Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxxxxxxxx DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : Karta PPP Neostrada Plus: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 83.29.0.120 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.29.0.120 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34 217.98.63.164 W laptopie wpisane jest odpowiednio w TCP/IP: 192.168.0.2 255.255.255.0 192.168.0.1 i DNS: 192.168.0.1 na takich ustawieniach dzialal net poprzednoi z starą kartą belkin. Co mam zrobić żeby mieć net w laptopie? Dodam ,ze neo jest udostępnione, kompy bez problemu pingują do siebie ale tracert nie dziala z laptopa. probowalem rozne dns wpisywac ale nic nie pomaga. Wydaje mi sie ze to na bank z tym problem, bo reszta sieci dziala tylko nie ma internetu. Pomóżcie co wpisac w DNS bo męczę się juz 4 godziny :( Co robić??? Edytowane 20 Września 2006 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hillek Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Z tego co pamietam, bo sam kiedys mialem cos podobnego w domu to trzeba tez udostepnic polaczenie internetowe (zakladka w polaczeniach) ,ustawienia masz dobre bo brama i dns powinny byc ip-kiem komputera udostepniajacego net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 neo oczywiscie jest udostępnione, juz mnie szlag trafia cholerstwo nie chce dzialac:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...