THEJAJO Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Witam. Na forum sporo tego info ale jest tego tyle ze szlak trafia. Jak znajde jakis co mi pasuje cenowo to nie pasuje wymiarowo i na odwrot. Obecnie pracuje TT Dragon Orb 3 na NF7-S2 (bedzie zmieniony na NF7-S v2) i jest maxymalnie wyciszony co zapewnia komfort pracy ale nie chlodzenia. CPU bez OC ma ok. 46 *C w idle w zwiazu z tym trzeba kupic cos lepszego. Co do wymagan: - najlepszy kompromis wydajnos/cisza - CPU ma byc podkrecony na 2200 MHz zatem zeby wydolil - cena w granicach 100 zl. (za ta cene oczekuje max. wydajnosci) - nie za duzy - mam malo miejsca miedzy Socketem a PSU (ok. 5-6 cm od centrum CPU do PSU) Myslalem o: - TT Combo Cool Pipe + Fander 92 -Zalman/Pentagram 80 cm Do tego w planach jest kupno czegos pasywnego na NB - Zalman NBF47 lub PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu. Czy to sie nie bedzie gryzlo gabarytowo z Coolerem na CPU. Post jest na prosbe kolegi. Edytowane 21 Września 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1603 Ja bym polecil to. Ale musisz faktycznie sprawdzic czy zmiesci sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Wlasnie o czyms takim kumpel myslal. ;) Bedzie trzeba sprawdzic czy to wejdzie do budki. ;) A czy jest opcja bez wiatraka bo ten nieco glosnawy - 25 dB. :/ Prosze o dalsze propzycje. :) A co byscie powiedzieli o PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu na NB - Allegro ? Ostatecznie co lepsze: - Scythe Katana CU - TT Combo Cool Pipe 101 rev. 2 - czy moze cos innego czym mozna sie zainteresowac ? Edytowane 21 Września 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Thermaltake Sonic Tower z allegro? + jakis fander z allegro tt fander Edytowane 21 Września 2006 przez Ogór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Sonic Tower nie wejdzie - za duży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 A co byscie powiedzieli o PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu na NB - Allegro ? chyba na chipstet ;) ja polece scythe katana cu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saski Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 mam taki sam problem, do mojej obudowy nie wejdzie Scythe Katana, nie wejdzie Pentagram Freezone QVC-100Cu+ , nie wejdzie thermaltake sonic tower, nie wejdzie nawet arctic cooling copper silent, sam juz nie wiem co zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 mam taki sam problem, do mojej obudowy nie wejdzie Scythe Katana, nie wejdzie Pentagram Freezone QVC-100Cu+ , nie wejdzie thermaltake sonic tower, nie wejdzie nawet arctic cooling copper silent, sam juz nie wiem co zrobic.Scythe Katana Ci nie wejdzie? A mierzyles? Co Stoi na przeszkodzie? Mozesz zamiescic fotki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saski Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 na przeszkodzie stoi zasilacz ( jest zaraz nad płytą główną , przez co nic większego niz 8x8cm nie wejdzie , chyba jestem skazany na to box'owe "chłodzenie", no ale nie am się co poddawać - muszę to jeszcze pomierzyć dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Mojemu koledze wpadl w oko TT SonicTower zatem nie pozostaje mu nic innego jak kupno nowej obudowy. Najprowdopodobniej jakis Chieftec np. ten. :) PZDR. BTW: Ostatecznie co lepsze na NB - Zalman NBF47 lub PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu ? Czy ten pentagram nie bedzie mial za malej powierzchni styku z chipsetem bo Zalman ma sporej wielkosci podstawe za to Pentagram jest zwezony u podstawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Sam mam TT sonoc tower i powiem tak: Temp. otoczenia 20*C, temperatura CPU w stressie - 50*C. ST pasywny, a obudowa wentylowana przez 2 revolteci dark red 120mm.. Jeśli nastawiłeś się na przymocowanie dodatkowego wiatraka na ST, to uważaj, bo socket na abicie jest zamontowany w innym kierunku, niż przewidzieli to konstruktorzy radiatora. :] Także nawet jeśli wciśniesz jakoś ten wiatrak, to i tak nie będzie on tak efektywny jak powinien. Na NB mam PENTAGRAM'a FREEZONE NP-40 Cu, chłodzonego revelteciem air guard 40mm. Na 8v praktycznie go nie słychać :) Powierzchnia styku z chipsetem rzeczywiście jest mała (ok 1/3 chipu), ale przecież chip sam w sobie też nie jest duży, reszta to obudowa :) Także pentagram spokojnie starczy, u siebie nie zauważyłem jakichś negatywnych skutków tej małej powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Jeśli nastawiłeś się na przymocowanie dodatkowego wiatraka na ST, to uważaj, bo socket na abicie jest zamontowany w innym kierunku, niż przewidzieli to konstruktorzy radiatora. :] Także nawet jeśli wciśniesz jakoś ten wiatrak, to i tak nie będzie on tak efektywny jak powinien.W takim razie jak to jest na tej fotce? W sumie nie widac Socketa ale tak tez chyba bedzie na NF7-S v2. Edytowane 25 Września 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 ja moge polecic Zalmana CNPS AL-Cu 7000+ mozna go tanio wyrwac (~50zl) ma solidne mocowanie - sruby regulacje obrotow za pomoca potencjometru, jest polecany przez serwis silentpcreview.com jedyna wada, ze trzeba zapinke upilowac bo koliduje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 To wtedy napewno bedzie trzeba obudowe zmienic. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 zawsze mozna zrobic sobie "zewnetrzny" zasilacz :D wtedy nie ma problemow z chlodzeniem, a i temperatura wewnatrz obudowy spadnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 W takim razie jak to jest na tej fotce? W sumie nie widac Socketa ale tak tez chyba bedzie na NF7-S v2. Na NF7 masz 4 otwory wokół socketu i na tych otworach będzie się trzymać zapinka. Na tym zdjęciu jest ona inna niż na socketA (w komplecie z ST dostajesz zapinki na 4 różne platformy). Głównie chodzi mi o to, że na fotce którą pokazałeś, żeberka są równoległe względem slotów ram, a po montażu na NF7 będą one prostopadłe (socket na tej płycie jest poprostu położony pionowo), także jeśli będziesz chciał zamontować wiatrak, to będzie on musiał być albo na górze, albo na dole radiatora, bo z boku nie das rady, chyba że dosztukujesz sobie jakąś specjalną zapinke na wiatrak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Z tego wynika ze cooler mozna o 90* w jedna badz druga strone przekrecic. Pozostaje kwestia montazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 A jak chcesz założyc zapinkę, miedzy heatpipe'y? : > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Tego jeszcze nie wiem ale po cos ta opcja zostala zastosowana w podstawce tego coolera. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...