Exeqtor Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Witam Spotkał mnie dziwny problem z moim Benqiem 1640. Do tej pory sprawował się bez zarzutu (i miejmy nadzieję że tak zostanie ;-) ). W związku z zakupem nowego dysku musiałem zrobić reinstall systemu. Od tej pory dzieje się dziwna rzecz - pojawiły się problemu z odczytem płyt. Najdziwniejsze jest to że problem nie dotyczy płyt tylko chyba czegoś w samym systemie. np. wrzucam płytę z filmem - eksplorator jej nie widzi ale PoverDVD startuje normalnie. Tak samo widzi ją Nero, DVDSpeed itp. Nie jest widoczna w "Mój komputer" (brak płyty) , Total Commander itp. Wystarczy zrobić reset i wraca wszystko do normy. Po jakimś czasie (kilkanaście, kilkadziesiąt minut) znowu nie można odczytać płyty w Windowsie. Aspi zainstalowane, DMA włączone. Sytuacja taka ma miejsce od czasu reinstalacji systemu. DVD nie było nic ruszane ani fizycznie tzn. nie były przepinane kable/zworki ani nie było nic zmieniane w biosie. Nowopodłączony dysk jest na SATA, więc też nie powinien miec wpływu na nagrywarkę. Wina raczej na bank leży w systemie - tylko jak temu zaradzić ? P.S. skasowałem napęd w menedżerze urządzeń i pozwoliłem żeby Windows XP go wykrył i zainstalował ponownie - oczywiście nic to nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Sterowniki do chipsetu zainstalowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Sterowniki do chipsetu zainstalowane? no bez przesady - to jest konkretny problem. Jasne że stery są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Wiesz u mnie tego typu problemy powodowaly wlasnie sterowniki ASPI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...