Skocz do zawartości
Gość Rafcioo

Geforce 7600gs Czy Radeon X1600pro?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupno nowej karty graficznej do 600zł i mam dylemat którą kupić??

Sprzęt:

Procek: P4 3,06 GHz

Płyta główna: AsRock P4V88

Ram: 512 MB DDR (planuję też kupić dodatkowe 512 MB)

Karta graficzna: GF FX5200 128DDR/64 bit

Zasilacz: 300W (nie wiem jakiej firmy ani nic więcej)

Mam nadzieję że uda Wam się rozwiązać mój problem...

A tak na boku dodatkowe pytanie:

Czy na tej mojej płycie głównej dałoby się wsadzić kartę graficzną z DDR3??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę prosić jakieś linki do propozycji?? :)

I gdzie mógłbym dostać tego Galaxy GF 7600GS 256MB Zalman??

Edytowane przez Rafcioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się wydaje, że ten zasilacz może nie uciągnąć tej karty. Może lepiej kupić nowy zasilacz i coś tańszego ?

Pociagnie pobor produ w 7600GS w czasie grania wynosi max 30W prawie tyle samo co fx 5200le ktorego teraz ma.

http://gral.pl/preview/Galaxy/GeForce7600G...DVIAGPx8_21.php

ale zasilacz terz bym zmienil bo po zakupie tej grafy ci zostanie

http://gral.pl/preview/ModeCom/Zasilaczdoo...120mmPFC_22.php

PS.Galaxy GF 7600GS 256MB Zalmana?? niema pod AGP

Razem 536zl + przesylka

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

galaxy 7600gs zalman 256mb

PS.Galaxy GF 7600GS 256MB Zalmana?? niema pod AGP

Homzik mi wyżej polecił ją to może jednak jest? Chyba ze Homzik się pomylił i ona jest na PCI-E?? Edytowane przez Rafcioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem, musze bratu wybrać nową kartę AGP. Obecnie ma Herculesa 9800Pro i zastanawiam się czy brać Radeona X1600Pro czy Geforca 7600GS na karty mogę wydać max 450zł oczytałem się kupę testów, ale musze przyznać, że mam mętlik w głowie i teraz więcej nie wiem niż wiem. Liczy się też podatność na OC. I jak ma się do tego wydajnościowo GF 6600GT?

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem, musze bratu wybrać nową kartę AGP. Obecnie ma Herculesa 9800Pro i zastanawiam się czy brać Radeona X1600Pro czy Geforca 7600GS na karty mogę wydać max 450zł oczytałem się kupę testów, ale musze przyznać, że mam mętlik w głowie i teraz więcej nie wiem niż wiem. Liczy się też podatność na OC. I jak ma się do tego wydajnościowo GF 6600GT?

Heh ja bym podkrecil tą grafike na maxa mowie o r9800 pro i poczekal do grafik z x10 :) i dopiero coś kupil <_< no chyba ze ten twoj brat chce juz to niech kupi tego 6800GS z ddr3 itd (tego co podal @Rafcioo) :D tyle odemnie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600GS jest prawie identyczny jak ten 6800GS tyle, że ten 6800GS ma DDR3 za czym idzie większe taktowanie pamięci, ale ma mniejsze taktowanie GPU. Może ktoś wyrazi jakąś dłuższą opinię na temat tych dwóch kart??

Edytowane przez Rafcioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to bym wziol 6800GS ma ddr3 i 450/1000 i wydaje mi sie ze spoko się podkreci do 550/1200 :D i bedzie GOOD! :)

Ten 6800GS ma 350/1000 a nie 450/1000...

EDIT: A może to pomyłka bo tu (http://allegro.pl/item127653395_geforce_6800gs_256mb_agp_o_c_500_1200mhz_sklep_wwa.html) pisze ze ma takt 450/1000.

Edytowane przez Rafcioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja bym podkrecil tą grafike na maxa mowie o r9800 pro i poczekal do grafik z x10 :) i dopiero coś kupil <_< no chyba ze ten twoj brat chce juz to niech kupi tego 6800GS z ddr3 itd (tego co podal @Rafcioo) :D tyle odemnie <_<

Ten 9800Pro już jest na maxa w 3DMarku03 ma 6161 punktów, a 3DMarku05 3066, ale różnie się to przekłada na gry i nowa karta musi mieć 256MB Radeon ma 128MB. Szukałem dla niego też jaiegoś GF 6800GS, ale widzę że w cenie 450-480zł to same poobcinane... 128bit, 128MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co tu szukac jak za 424 zl masz 7600gs i jest prawie tak samo wydajny jak 6800gs 256bit.

Szukam jakiegoś "rodzynka" lub "ukrytej mocy" :) w sumie to dla brata, ale to ja mu to będę podkręcał i wkładam tyle wysiłku w wybór tak jakbym kupował to dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o AGP to jednak GF 7600 GS na AGP a na PCI-E to inne karty - zupełnie różne o/c :(

zrobilem już test kart graficznych na agp z udziałem 7600 gs agp - więcej gier i karty rzeczywiśćie agp :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o AGP to jednak GF 7600 GS na AGP a na PCI-E to inne karty - zupełnie różne o/c :(

zrobilem już test kart graficznych na agp z udziałem 7600 gs agp - więcej gier i karty rzeczywiśćie agp :)

Pozdrawiam

Według twojego testu wychodzi że lepszy jest GF6800GS :D Jeśli do lutego nie wyjda zadne lepsze karty w tej samej cenie to raczej sobie kupie 6800GS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi