::snoopy:: Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) No więc tak, mam dziwne problem z takim komputerem: PII 300@450MHz, 96MB ram, Seagate 8.4GB, Colorsit 300W, a na tym Windows98se. Niby wszystko ok, system chodzi, w gre jakołś można pograć ale zdziwiło mnie gdy chciałem odpalić i policzyć tym kompem SuperPi - programik wywala błędy (Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego.... ->załącznik-> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « i nie ważne czy komp jest podkręcony czy nie. Wirusów raczej nie ma - skanowałem NODem32 i nic. :( A po drugie: Coś dysk wydaje mi się podejrzany, a mianowicie czasem jak coś ma zapisywać to szumi i komputer w tym czasie nie reaguje, czasem zwis, lub bluescreen po którym mozna dalej pracować, ale po ponownym włączeniu Scandisk domaga się gruntownego skanu i podejrzewa bady czy tam uszkodzone klastry. Jednak nic takiego nie wykrywa. A więc chcąc przetestować dysk HDTune'm wyskakuje błąd i pogramu nie da się uruchomić :( ->załącznik-> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « W czym może tkwić problem? Edytowane 5 Października 2006 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Jakiego SuperPi uzywasz?? U mnie np. na Celeronie 500MHz probka 16M nie chce przejsc, za kazdym razem sie wysypuje... nawet na stockowych zegarach :wink: W kwesti dysku sprawdz zakladke 'SMART' w everescie i pokaz screena... Wtedy wszystko sie okaze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Chciałem użyć SPi mod 1.5 xs. Próbowałem różnych testów, od 16k i kilka innych. 16k zawsze na poczatku zwis, inny policzył ze 2 linijki i tyle. SMARTa z tego dysku to jutro zapodam, ale wszystkie wskazania są niby w normie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 No więc tak, mam dziwne problem z takim komputerem: PII 300@450MHz, 96MB ram, Seagate 8.4GB, Colorsit 300W, a na tym Windows98se. Niby wszystko ok, system chodzi, w gre jakołś można pograć ale zdziwiło mnie gdy chciałem odpalić i policzyć tym kompem SuperPi - programik wywala błędy (Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego.... ->załącznik-> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « i nie ważne czy komp jest podkręcony czy nie. Wirusów raczej nie ma - skanowałem NODem32 i nic. :( A po drugie: Coś dysk wydaje mi się podejrzany, a mianowicie czasem jak coś ma zapisywać to szumi i komputer w tym czasie nie reaguje, czasem zwis, lub bluescreen po którym mozna dalej pracować, ale po ponownym włączeniu Scandisk domaga się gruntownego skanu i podejrzewa bady czy tam uszkodzone klastry. Jednak nic takiego nie wykrywa. A więc chcąc przetestować dysk HDTune'm wyskakuje błąd i pogramu nie da się uruchomić :( ->załącznik-> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « W czym może tkwić problem? tez tak miałem z tym spi możliwe że jest za malo ramu a po drugie to moze byc wina dość starego systemu zobacz może spi 1.4 mod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 KAMILcom, SPi mod 1.4 też tak samo sie zachowuje. No mniejsza o to, może to wina upierdliwości W98SE :wink: 2. A tutaj wstawiam screeny SMARTA: z everesta i speedfana z www speedfana Scandisk nie pokazuje żadnych badów, a po każdym wystąpieniu "freeza" dysku żada skanowania pod kątem uszkodzeń :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 to powenie ramu za mało kiedyś małem win 2000 i 96mb i mi spi wywalało z tego powodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Bardzo możliwe, bo w Evereście pokazuje że prawie cały ram jest użyty, chyba tylko 4mb wolne (+300mb wirtualnej). W tle działa tylko NOD32. Myślałem nad jedną rzecza, a mianowicie: Dysk twardy zasilany jest z 12V, tak? Czy może dlatego świruje gdyż zasilacz nie trzyma prawidłowo tego napięcia, tzn jest ono za wysokie (prz starcie w biosie pokazuje na czerwono że napiecie 12v jest powyżej normy 5%. Czy może się od tego sypać dysk? Przez długi czas było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Mechanika dysku bierze 12V, elektronika 5V. Ale tak, dysk sie od tego moze sypac jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 O shit, niedobrze, czasem właśnie wyskoczy ni z owąd (jak ma dysk coś zapisywać) bluescreen z błędem typu write to disk d: error. :-| :? Co moge z tym zrobić? Help :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Zmierzyc napiecia i jesli rzeczywiscie sa zle zmienic zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 To zmierzę sobie potem te napięcia. Czyli twoim zdaniem nie powinny się takie rzeczy powtarzać jeśli zmienię zasilacz? Może najpierw od kogoś jakiś pożyczę do testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 A czy nie powinny to nie wiem. Z doswiadczenia wiem, ze Win98 kiepsko sobie radzi z jakimikolwiek problemami sprzetowymi. Ale sprawdzic zasilacz nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 ehh co z tego że w biosie ci źle pokazuje stare zasilacze mają bardzo słabą linnie 12v wiec nie ma sie o co martwic ale dal pewności napiecia możesz zmierzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Mniejsza o to ile właściwie pokazuje bios ale pokazuje że wykracza poza normę, a zasilacz nie jest jakiś bardzo stary. Jutro pomierze mu miernikiem napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Pomierzyłem mu wczoraj te napięcia (w biosie, w windowsie - pod obciążeniem, katowane primem95 w czasie gry) no i niby nie wykazuje znaczynych wachań ani nagłych skoków. Jak narazie nie zdarzył się ten freez, no i wyłączyłem jeszcze w biosie monitorowanie napięć. Nie wiem czy coś jest źle, czasem z byle czego wyskoczy błąd "Program wykonał nieprawidłową..." :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Pewnie system się sypie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Jest uszkodzony dysk i jedna kość pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Jest uszkodzony dysk i jedna kość pamięci.HMM... Jedna kość pamięci mówisz... No nie wiem ale może i masz rację. Jakiś czas temu mialem na tym kompie Win xp :wink: bylo ok hulał sobie, ni zkad siadł. Przesiadlem sie na W98se, ale jakoś był niestabilny bardzo. Zamieniłem kości w slotach i do tej pory tak chodzi jak chodzi. Więc jesli jest uszkodzona to w jakimś niewielki stopniu. Może ją wyjme i sprawdzić jak sie komp zachowuje... :? @ZgredeK, a w jakim sensie przypuszczasz uszkodzenie dysku? Badów nie ma, do tąd pracował ok. Edytowane 24 Września 2006 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Moj stary sprzet nie chcial przejsc nawet 16K ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 HMM... Jedna kość pamięci mówisz... No nie wiem ale może i masz rację.Do testowania pamięci służą programy typu "Memtest86+". @ZgredeK, a w jakim sensie przypuszczasz uszkodzenie dysku? Badów nie ma, do tąd pracował ok."Reallocated Sector Count = 58" "Raw Read Error Rate = 86922673" :zonk: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Do testowania pamięci służą programy typu "Memtest86+". "Reallocated Sector Count = 58" "Raw Read Error Rate = 86922673" :zonk: No więc katowałem ten komputer Memtestem i nie pokazało żadnych błędów. "Reallocated Sector Count = 58" - Czyli ten parametr świadczy o problemie z dyskiem? :cry: Dla porównania mój 5-letni dysk ma tu 0 a drugi parametr "Raw Read Error Rate" około zaledwie :wink: 27,5 mln Czy wymiana zasilacza mogłaby pomóc aby dysk się jakotako trzymał i nie wyłączał? Zawuważyłem też taką rzecz: Komp gubi godzinę, poźni się ale ustawienia biosu trzyma. Co jest? Słaba bateria? zły bios? Jeszcze chciałem wspomnieć że dopiero co zainstalowałem Wina2000 i na nim działa SuperPI Edytowane 5 Października 2006 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...