Skocz do zawartości
::snoopy::

Problemy Z Kompem ;/

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak, mam dziwne problem z takim komputerem: PII 300@450MHz, 96MB ram, Seagate 8.4GB, Colorsit 300W, a na tym Windows98se.

Niby wszystko ok, system chodzi, w gre jakołś można pograć ale zdziwiło mnie gdy chciałem odpalić i policzyć tym kompem SuperPi - programik wywala błędy (Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego.... ->załącznik->

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
i nie ważne czy komp jest podkręcony czy nie. Wirusów raczej nie ma - skanowałem NODem32 i nic. :(

A po drugie: Coś dysk wydaje mi się podejrzany, a mianowicie czasem jak coś ma zapisywać to szumi i komputer w tym czasie nie reaguje, czasem zwis, lub bluescreen po którym mozna dalej pracować, ale po ponownym włączeniu Scandisk domaga się gruntownego skanu i podejrzewa bady czy tam uszkodzone klastry. Jednak nic takiego nie wykrywa. A więc chcąc przetestować dysk HDTune'm wyskakuje błąd i pogramu nie da się uruchomić :( ->załącznik->

W czym może tkwić problem?

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego SuperPi uzywasz?? U mnie np. na Celeronie 500MHz probka 16M nie chce przejsc, za kazdym razem sie wysypuje... nawet na stockowych zegarach :wink:

W kwesti dysku sprawdz zakladke 'SMART' w everescie i pokaz screena... Wtedy wszystko sie okaze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem użyć SPi mod 1.5 xs. Próbowałem różnych testów, od 16k i kilka innych. 16k zawsze na poczatku zwis, inny policzył ze 2 linijki i tyle.

SMARTa z tego dysku to jutro zapodam, ale wszystkie wskazania są niby w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak, mam dziwne problem z takim komputerem: PII 300@450MHz, 96MB ram, Seagate 8.4GB, Colorsit 300W, a na tym Windows98se.

Niby wszystko ok, system chodzi, w gre jakołś można pograć ale zdziwiło mnie gdy chciałem odpalić i policzyć tym kompem SuperPi - programik wywala błędy (Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego.... ->załącznik->

i nie ważne czy komp jest podkręcony czy nie. Wirusów raczej nie ma - skanowałem NODem32 i nic. :(

A po drugie: Coś dysk wydaje mi się podejrzany, a mianowicie czasem jak coś ma zapisywać to szumi i komputer w tym czasie nie reaguje, czasem zwis, lub bluescreen po którym mozna dalej pracować, ale po ponownym włączeniu Scandisk domaga się gruntownego skanu i podejrzewa bady czy tam uszkodzone klastry. Jednak nic takiego nie wykrywa. A więc chcąc przetestować dysk HDTune'm wyskakuje błąd i pogramu nie da się uruchomić :( ->załącznik->

W czym może tkwić problem?

tez tak miałem z tym spi

możliwe że jest za malo ramu

a po drugie to moze byc wina dość starego systemu

zobacz może spi 1.4 mod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAMILcom, SPi mod 1.4 też tak samo sie zachowuje. No mniejsza o to, może to wina upierdliwości W98SE :wink:

2. A tutaj wstawiam screeny SMARTA:

z everesta i speedfana

z www speedfana

Scandisk nie pokazuje żadnych badów, a po każdym wystąpieniu "freeza" dysku żada skanowania pod kątem uszkodzeń :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, bo w Evereście pokazuje że prawie cały ram jest użyty, chyba tylko 4mb wolne (+300mb wirtualnej). W tle działa tylko NOD32.

Myślałem nad jedną rzecza, a mianowicie: Dysk twardy zasilany jest z 12V, tak? Czy może dlatego świruje gdyż zasilacz nie trzyma prawidłowo tego napięcia, tzn jest ono za wysokie (prz starcie w biosie pokazuje na czerwono że napiecie 12v jest powyżej normy 5%. Czy może się od tego sypać dysk? Przez długi czas było ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomierzyłem mu wczoraj te napięcia (w biosie, w windowsie - pod obciążeniem, katowane primem95 w czasie gry) no i niby nie wykazuje znaczynych wachań ani nagłych skoków. Jak narazie nie zdarzył się ten freez, no i wyłączyłem jeszcze w biosie monitorowanie napięć. Nie wiem czy coś jest źle, czasem z byle czego wyskoczy błąd "Program wykonał nieprawidłową..." :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest uszkodzony dysk i jedna kość pamięci.

HMM... Jedna kość pamięci mówisz... No nie wiem ale może i masz rację. Jakiś czas temu mialem na tym kompie Win xp :wink: bylo ok hulał sobie, ni zkad siadł. Przesiadlem sie na W98se, ale jakoś był niestabilny bardzo. Zamieniłem kości w slotach i do tej pory tak chodzi jak chodzi. Więc jesli jest uszkodzona to w jakimś niewielki stopniu. Może ją wyjme i sprawdzić jak sie komp zachowuje... :?

@ZgredeK, a w jakim sensie przypuszczasz uszkodzenie dysku? Badów nie ma, do tąd pracował ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMM... Jedna kość pamięci mówisz... No nie wiem ale może i masz rację.

Do testowania pamięci służą programy typu "Memtest86+".

@ZgredeK, a w jakim sensie przypuszczasz uszkodzenie dysku? Badów nie ma, do tąd pracował ok.

"Reallocated Sector Count = 58"

"Raw Read Error Rate = 86922673"

:zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testowania pamięci służą programy typu "Memtest86+".

"Reallocated Sector Count = 58"

"Raw Read Error Rate = 86922673"

:zonk:

No więc katowałem ten komputer Memtestem i nie pokazało żadnych błędów.

"Reallocated Sector Count = 58" - Czyli ten parametr świadczy o problemie z dyskiem? :cry: Dla porównania mój 5-letni dysk ma tu 0 a drugi parametr "Raw Read Error Rate" około zaledwie :wink: 27,5 mln

Czy wymiana zasilacza mogłaby pomóc aby dysk się jakotako trzymał i nie wyłączał?

Zawuważyłem też taką rzecz: Komp gubi godzinę, poźni się ale ustawienia biosu trzyma. Co jest? Słaba bateria? zły bios?

Jeszcze chciałem wspomnieć że dopiero co zainstalowałem Wina2000 i na nim działa SuperPI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi