Skocz do zawartości
Mike23

Router Do Dsl-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam sie do wykupienia 1 Mbitowego DSL-a z tepsy. Lacze bede chcial rozdzielic na 2 budynki, po 3 komputery w kazdym. I teraz prosze o porady fachowcow, aby wszystko chodziło jak nalezy.

Czy takie router: CISCO LINKSYS WRT54GL bedzie dobry? Chce oczywiscie miec mozliwość zarzadzania pasmem tak aby ktos uzywajacy P2P nie zapchał łacza.

I jeszcze jedno lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> łacze 1024/512 kbps (upload do 512 za doplata) czy moze 2048/256 ?? Wystarczy 256 kbps uploadu przy 6 komputerach w sieci?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowcem nie jestem...

WRT54GL będzie OK. Co do zapchania łącza to QOS załatwi sprawę... Do standardowych rzeczy przy 6 userach 256 kbps UPu powinno styknąć, ale np. w sytuacji, gdy wszyscy razem w danym momencie zaczelibyście gadać poprzez VOIP na jakimś wysokim kodeku dźwięku to może być problem. 256 może okazać się za małe i osoby z którymi byście gadali mogą was słabo słyszeć itd. Ogólnie zależy do jakich rzeczy będziecie wszyscy wykorzystywać łącze. Jeżeli będą to rozmowy VOIP / SKYPE + Kamerki itd. To radziłbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> większy Upload, ale jeżeli VOIP/Skype nie stawiacie na 1 miejscu to lepiej mieć 2 MB downloadu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Partyboy za odpowiedz.

Jeszcze mam takie pytanie jak rozwiazac sprawe z komputerami w sasiednim mieszkaniu. Powiedzmy ze u mnie bezdie stal modem od DSL-a, po nim bedzie podlaczony kupiony router (np wspomniany Linksys choc zastanawiam sie tez czy moglby byc tanszy D-LINK DSL-524T ?).

Z routera pociagnał bym 3 kable do kompów u mnie w mieszkaniu, a 4 poszedl by do sasiadki. I teraz pytanie czy dobrze kombinuje ze u niej podlacze ten kabel do zwykłego switcha i tak jej to rozdziele na 3 komputery?

Bede mial mozliwosc ustalania predkosci sciagania/wysylania kazdego z 6 komputerow?

Czy QOS pozwala tylko na ustalenie priorytetow globalnie czy mozna dla kazdego uzytkownika oddzielnie?

Edytowane przez Mike23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Dlink ma dość dobre parametry (w miarę przyzwoity QOS) i jakieś tam przycinanie pasma. Nie wiem jednak jak to wygląda w praktyce, bo nie miałem z nim do czynienia. Możesz poszukać opinii na jego temat (szczególnie działanie QOS) na jakiś innych forach...

WRT54GL jest lepszy i droższy tylko o jakieś 30-40 zł, więc dziwi mnie, że chcesz oszczędzać na routerze, który mam sprawnie pracować w sieci z 6 userami...

QOS wygląda trochę inaczej w każdym sofcie. W DD-WRT sprowadza się do ustawiania priorytetów globalnie dla obojętnie jakiej usługi/aplikacji, wybranych MAC adresów urządzeń znajdujących się w sieci - może to być jakaś karta sieciowa lub np. bramka VOIP, dla danego portu przełącznika.

Jest pięć stopni priorytetów.

Bulk, Standard, Express, Premium i Exempt

Oczywiście pierwszeństwo mają te aplikacje/usługi/urzadzenia, którym przypiszesz najwyższy priorytet. Priorytety przypisujesz w zależności od tego co chcesz osiągnąć. Jeżeli pierwszeństwo ma mieć VOIP i strony WWW to powinieneś najwyższy priorytet przypisać dla VOIP (SIP/Skype) Exempt, next dla DNS, HTTP i HTML dać Premium, next dla GIF, FLASH, JPEG, POP3, SMTP dać Express a resztę pozostawić np. BULK itp. Takie ustawinie będzie kierowało całym ruchem wychodzącym i przychodzącym w taki sposób, że każdy kto będzie chciał surfować po WWW, gadać przez VOIP czy ściągać pocztę nie będzie maił z tym problemów nawet jak inny user zapuści jakieś P2P itd.

W Tomato jest tak, że podajesz dokładnie parametry swojego łącza (upload/download) i na tej podstawie określasz który priorytet (Lowest, Low, Medium, High, Highest) może w jakim stopniu procentowym wykorzystywać pasmo. Np. Masz łącze 600/300 i ustalasz, że w ruchu od ciebie (upload/outband) usługa z priorytet Highest ma minimalnie korzystać z 50% łącza, a maxymalnie może używać 100% czyli taka usługa ma minimalnie wysyłąć dane z prędkością 150 kbps, a w razie potrzeby może użyć całego pasma uploadu - 300 kbps. Jeżeli chodzi o download/inband to poprostu ustawia się np. dla Highest 100% i wtedy dana usługa zawsze jak ściąga dane to robi to z max szybkością czyli 600 kbps.

W Tomato oprócz wyżej opisanych priorytetów są jeszcze klasy (upload/download) którym określasz również % udział w paśmie. Potem może sobie dane usługi np. wszystkie P2P wrzucić do danej klasy np. D i mieć z głowy problem z przypisywaniem prio dla każdego programu P2P z osobna...

Jak widać QOS w Tomato jest bardzo rozbudowany i dzięki temu można optymalnie wysterować ruch sieciowy!

Co do podziału łącza dla każdego usera to robi się to w szybki i przyjemny sposób za pomocą generatora skryptu. Wpisujesz sobie rzeczywiste parametry łącza Download/Upload, dodajesz użytkowników do listy, którzy mogą korzystać z neta i każdemu z osobna przypisujesz gwarantowaną prędkość download/upload oraz maxymalną. Dodatkowo możesz każdemy z userów nadać priorytet odnośnie dostępu/pierwszeństwa. Aha na dzień dzisiejszy podział pasma działa w pełni na portach LAN (kabel), a na komputerach podłączonych poprzez WiFi można jedynie określać Download (nie ma wysterowania Uploadu).

Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale (przynajmniej się starałem). Jak widać możliwość konfiguracji jest oszałamiająca. Klasą i jakością działania przewyższa wszelki tanie sprzęty segmentu SOHO.

Tak, jeżeli kupisz switcha to będziesz mógł dalej rozdzielać.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi