pawelcioh Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) Witajcie Po spaleniu starego proca w końcu dojrzałem do zmiany sprzętu, czyli przesiadki z archaicznej płyty Soltek SL75KAV na sdrach na coś nowszego...wybór padł na AM2. Konfiguracja, którą planuję: -Procek A64 Orleans 3500 -Grafika: GF7600GS (a może GT?) -Pamięć: 2x512 (lub na początek 1x512, a potem druga kostka-->finanse) -płyta główna....i tu mam dylemat..... Wszyscy chwalą płytę DFI na nforce4 ultra,zależy mi jednak na ciszy, a DFI ma ponoć głośny wiatrak.Nie zamierzam podkręcać procka (przynajmniej na początku), więc biorę pod uwagę jeszcze Asusa M2N nForce430. 1. Co sądzicie o tej płytce (ASUS M2N nforce430)? (Jest znacznie tańsza niż DFI) 2. Jaki typ pamięci najlepiej kupić do DFI/do ASUS'a?? : 533, 667 czy 800 - które moduły sprawiają najmniej problemów - zależy mi bardziej na niższej cenie i stabilności, niż na ułamku procenta więcej wydajności. 3.Widziałem instrukcję montażu radiatora na AM2...czy ważący 550g radiator nie jest zbyt ciężki na to, żeby miał utrzymać się na dwóch zapinkach? Czy jest może inna metoda montażu np.popularnego Freezera 64pro? (pytanie lamerskie, ale w sockecie A odpadł mi środkowy "haczyk" na sockecie, a widzę , że w koszyku AM2 jest jednopunktowe zapięcie z każdej strony, w socket A było 3 punktowe, więc moze koszyk AM2 jest solidniejszy??)(np.radiator Scythe Infinity waży prawie 1Kg) 4.Widzę, ze Asus M2N nForce430 ma tylko jeden port DMA (mam 2 dyski DMA i nagrywarkę), ale widziałem na allegro przejściówki SATA-->DMA...czy można w ten sposób bezproblemowo podpiąć dodatkowy dysk+nagrywarkę DVD-R?? Za Asusem przemawia nisza cena i cisza, za DFI dwa gniazda DMA. Troszkę szkoda tej stówki, ale może warto?? Może standardowy zalman na north bridge rozwiąże kwestię wiatraka, a może należałoby dać coś większego?? pozdrawiam Paweł Edytowane 22 Września 2006 przez pawelcioh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Szkoda ty nieszkoda stowki to mobo jest sercem kompa i bierze sie najlepsze,najstabilniejsze,bezproblemowe!!! To sobie teraz odpowiedz jakie mobo chcesz jak niechcesz miec problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcioh Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) Szkoda ty nieszkoda stowki to mobo jest sercem kompa i bierze sie najlepsze,najstabilniejsze,bezproblemowe!!! To sobie teraz odpowiedz jakie mobo chcesz jak niechcesz miec problemow. Ok, rozumiem, że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi i pod każdym względem króluje DFI :) Czy standardowy pasywny zalmann lub taki revoltec zastąpi pierdzący wiatrak na w/w płycie DFI ?? Pozostaje jeszce kwestia wyboru RAMu (533/667/800)? Edytowane 22 Września 2006 przez pawelcioh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Co to te porty DMA? :] Co do coolera to skoro pasuje na AM2 to znaczy raczej, ze spelnia warunki specyfikacji i dobrze zalozony nie ma prawa sie urwac czy cos uszkodzic. Ten Zalman z lekkim nawiewem powinien sobie poradzic. A pamieci problemow raczej nie sprawiaja. Im wiecej masz pieniedzy tym szybsze kup i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...