Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

no i dalej nic nie wiem ile chcesz wydac pieniedzy :] po najmniejszej lini oporu stricte do stereo to bedzie prodigy hd2,a ostatnio byla jeszcze moda na asus xonar ale jak to gra to nie wiem :]

No i już lepiej, łatwiej mi będzie się określić - audiotrak za drogi, asus wydaje się ok. Teraz pytanie zasadnicze - czy będzie zauważalna różnica względem live 24bit :) i czy nie ma czegoś innego lepszego w podobnych pieniądzach - może być diy Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BĘDZIE różnica. Z tego co wiem to Xonar jest dużo lepszą kartą niż Creativy Audigy, a róznica jest słyszalna miedzy Audigy1 i Live! 24.

Wybór jest więc prosty.

Ja potrzebuję kartę zarówno do 7.1 jak i do stereo, dlatego też mój wybór padł na HiFi 7.1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem karty do Genius SW-HF 5.1 5005. Obecnie używam Integry ALC888 więc każda z kart o której myślę powinna być lepsza.

Moje preferencje to 50% filmy, 30% muzyka, 20% gry. Na razie myślę o DX, X-FI Xtreme MUSIC, X-Fi Xtreme GAMER. W oko wpadła mi też HiFi 7.1, ale jest już trochę droga, musiałbym jeszcze trochę kasy pozbierać, a poza tym wydaje mi się (ale mogę sie mylić), że do takich głośników nie ma sensu kupować tak drogiej karty. Obecnie najbardziej jestem skłonny kupić DX. Miał ktoś z was bezpośrednie porównanie między DX a HiFi 7.1? HiFi 7.1 będzie zauważalnie lepszy? O porównaniu DX vs X-FI trochę czytałem ale opinie nie są jednoznaczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w tym miesiącu będę miał zmodyfikowanego PCLinka od Grado_FANa. Najfajniejsze jest to, że niczym nie ryzykuję, bo mogę odesłać sprzęt bez kombinacji w przypadku gdy nie zaspokoi moich oczekiwań - >M-Audio Transit, który wygląda w zasadzie tak samo, a kosztuje 2x tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest temat jaką kartę kupić, tylko karta oferująca najwyższą jakość dźwięku

kup sobie Prodigy HD2 Gold, jeżeli zależy Ci na dobrej jskości stereo

No spoko, a co z 5.1? Jak wygląda porównanie Hi-Fi 7.1 do Xonara DX? Miał ktoś możliwość bezpośredniego porównania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde bardzo pomocni jestescie...

Sluchaj bierz Asusa Xonara-DX za 200zl,ostatnio zamienilem go z Creative XFI-Music i nie zaluje.Dzwiek w grach to czysta poezja,kazdy detal teraz dopiero slychac i w koncu tylne satelity dostaly kopa i ten miekki,czysty jak krysztal Basik a nie wielkie dudnienie na XFI a o muzyce to juz nawet nie wspomne,lata swietlne do przodu:))

Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którymś wątku na purepc znalazłem info o karcie DR.DAC 2 czy jakoś tak ..w związku z tym że kupiłem laptopa to prosze o rade ,jaką kupic najlepiej karte muzyczną stereo do 1000 złotych ???

Mile widziany wzmacniacz słuchawkowy na opampach bo jestem ciekawy jak to by grało :) ale jeśli jest jakaś karta np. lepsza od prodigy HD2 tyle że do laptopa np. na usb a nie ma wzmacniacza to nic sie nie dzieje !!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam dobrej karty dzwiekowej tak do ok. 800zl. Z gory mowie, ze nie interesuja mnie Szum Blastery. Chce do tej karty podlaczyc przyzwoity wzmacniacz stereo (czyt. za ok 1,5k) i glosniki. Slucham przede wszystkim muzyki elektronicznej (house, minimal, funky). Wazne jest rowniez to, abym mogl podlaczyc sluchawki do tej karty (nie wszystkie karty maja wyjscie sluchawkowe) i zebym mogl miec dzwiek w StarCrafcie oraz w SC2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do lapka najlepiej kup pclinka na usb + DAC. Wybór spory. Za ta kwotę możesz już "poszaleć"

Ta i podlacz pod to Solo.... tu wystarczy asus na usb.

No chyba ze to rozwojowe ma byc, bo wychodzi karta za 1000zł i glosniki za 300zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którymś wątku na purepc znalazłem info o karcie DR.DAC 2 czy jakoś tak ..w związku z tym że kupiłem laptopa to prosze o rade ,jaką kupic najlepiej karte muzyczną stereo do 1000 złotych ???

Mile widziany wzmacniacz słuchawkowy na opampach bo jestem ciekawy jak to by grało :) ale jeśli jest jakaś karta np. lepsza od prodigy HD2 tyle że do laptopa np. na usb a nie ma wzmacniacza to nic sie nie dzieje !!

Pozdrawiam

DR.DAC 2 będzie dobrym wyborem, szczególnie jeśli zależy Ci na dobrej jakości wyjściu słuchawkowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zero DAC jest również bardzo solidnie wykonany ,a wyjdzie o połowę taniej .

http://www.head-fi.org/forums/blogs/curraw...-amplifier.html

Poniżej w komplecie z PClinkiem :

http://cgi.ebay.pl/ZERO-24-192-DAC-DA-CONV...p3286.m63.l1177

Jedynie czego szkoda to ,to że nie można nigdzie znaleźć pomiarów RMAA, tak dla świętego spokoju :smile2: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DR.DAC 2 będzie dobrym wyborem, szczególnie jeśli zależy Ci na dobrej jakości wyjściu słuchawkowym

Robiles testy z jednym z userow gdzie roznica miedzy DAC a audigy 2zs na solo byla mizerna, wiec po co ma tutaj symbianos88krk pakowac do solowek taka kase na źródło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta ma nie być do solówek chociażby dlatego że ML są niedostępne :)

Myśle nad jakimś NADem + tannoy ale to jeszcze nie wiem bo myśle też nad harman/kardonem stereo legend z nowej serii,miałem kiedyś H/K i stwierdzam że to przyjemny sprzęt.

Na głośniki + ampli/wzmak będe miał ok. 2500-3000 złotych w przyszłości,narazie zależy mi na zakupie dobrej karty muzycznej zewnętrznej i właśnie nie wiem co będzie godne polecenia do stereo :) Dlatego nie ukrywam że liczę na was :)

Pozdro

ps. czy PC-link to dekoder z optycznego do analogowego stereo ? Bo nie za bardzo wiem co to za urządzenie :(

Edytowane przez symbianos88krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. czy PC-link to dekoder z optycznego do analogowego stereo ? Bo nie za bardzo wiem co to za urządzenie :(

pc link podłączasz do kompa pod USB. Jego zadaniem jest wyprowadzenie sygnału cyfrowego z kompa. na wyjściu pc linka masz coax lub toslink , do których podłączasz odpowiedni kabelek i prowadzisz go do DAC czyli urządzenia , który zamieni sygnał cyfrowy na analogowy. Z DACa wyprowadzasz sygnał analogowy do wzmaka.

DAC może też mieć wejście usb, wtedy podłączasz go bezpośrednio z PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą samą kasę otrzymujemy kartę z o wiele większymi możliwościami niż HD2. Do tego milion razy lepsze wsparcie ze strony programistów. Do HD2 istnieją tylko jedne i te same sterowniki. Zero rozwoju. Pomiary w RMAA też są na korzyść E-mu, a to pewnie dlatego że jest to karta zewnętrzna i nie zbiera zakłóceń z środka kompa.

Jakbym miał wybrać którąś z tych kart to bez wachania wybrałbym E-mu 0202 USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi