Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

No racja :) Coś mi właśnie nie pasowało :P No ale tak czy inaczej, chyba nie opłaca się wydawać 300 zł więcej tylko po to, żeby mieć dwa wyjścia RCA...

Błąd ! to nie są standardowe wyjścia RCA osobno dla dwóch kanałów ,przecież nie są oznaczone L/R ( to są złącza cyfrowe) ,napis na dole ''in/out'' tyczy się tak samo górnych jak i dolnych złącz , normalnych aktywnych głośników tym złączem (spdif) nie podłączysz ,są dostępne specjalne wersje głośników aktywnych z wbudowanym przetwornikiem DAC i wtedy podłączasz je pojedynczym kablem RCA lub optycznym B-) .

http://www.soundimport.pl/testy/0404%20usb...ife_czesc_a.pdf

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cambridge Audio DACMagic

Nowy król "tanich" przetworników, chyba najtańszy z wyjściami XLR

po bebechach widać, że jest warty uwagi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jakbym teraz kupował DAC-a, na pewno padłoby na ten model. Tym bardziej, że na head-fi znalazłem poniższą opinię ;)

recenzja w hi-fi choice

The DAC Magic pairs nicely with the Trends TA-10.1 amp. It's about the same height and three times as wide.

I don't have any external DACs in the house for direct comparison, but I did have a Zhaolu 2.5 and a Citypulse 7.2 here all summer. The DAC Magic outperforms them all. Percussion is noticeably tighter. The overall presentation is more layered, more dynamic, and detailed without sounding cold.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem opinię gościa, który wymienił swojego Beresforda MK6/3 na tego CA i z tego co doczytałem:

- MagicDAC ma jeszcze bardziej analogowe brzmienie, szerszą scenę, lepiej kontrolowany bas, ogólnie bardziej wygładzony dźwięk - bez sybilantów i ostrości. Charakter brzmienia jaśniejszy od Beresa

- Beresford z początku jest bardziej efektowny, ma więcej góry, więcej basu, który jednak nie jest tak dobrze kontrolowany

Gość napisał, że nie jest w stanie jednoznacznie określić który jest lepszy.

Za Beresem przemawia wzmak słuchawkowy, kontrola głośności

Za CA: wyjścia zbalansowane, filtry, wygląd i jakość wykonania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam planuję zakup głośników i potrzebóję pomocy w doborze karty jaką kartę dźwiękową polecali byście pod te głośniki żeby zagrały tak jak powinny grac Microlab PURE 100 (lub może macie inne propozycje w tej cenie ? ) (Obecnie posiadam kartę CREATIVE Sound Blaster X-Fi Platinum Fatal1ty (Champion Series) oraz czy ktoś może sie orientuje czy te głośniki mają możliwość podłączenia ich optycznie do karty. jeżeli chodzi o cenę to do max 600zł żeby w tej kwocie się zmieścić z kartą. dzięki z góry za pomoc pozdrawiam .

Edytowane przez Boguszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym radził do Pure 100 karty pokroju Esi Julia, Audiophile 24/96, HD2, E-mu... Nikt nie wie jak grają Pure, może najpierw posłuchaj ich na swojej X-fi (ustawionej na flat), a potem pomyśl o optymalnej karcie. Podłącza się je tylko analogowo (RCA).

Niestety na i-sofcie skoczyły teraz do 1300zł :? , nie wiem jak sytuacja w inermax.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1300zł w życiu bym nie kupił Pure 100.

Ja też. W tej cenie można już kupić rozdzielcze, liniowe i ogólnie neutralne monitorki studyjne (np. KRK RP5). Ewentualnie niecałe 100 PLN drożej wzmak stereo (np. Denon PMA 500 - <900 PLN) i kolumny (Wharfedale 9.1 - <500 PLN) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc wszystkim :) 1300zł to ja też nie chce za nie dać za nie w październiku sprzedały się po 900zł znajomy kupił w infosocie te głośniki . nie ma nic przeciwko głośniki + wzmacniacz tylko szukam naprawdę czegoś dobre samych głośników do 1000zł + wzmak do 600zł (góra 700zł max) lub aktywne do 1600zł

Edytowane przez Boguszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1300zł to ja też nie chce za nie dać za nie w październiku sprzedały się po 900zł znajomy kupił te głośniki

No i jak grają? Może skrobniecie na forum jakąś mini-reckę o Pure 100?:) Na jakiej karcie chodzą?

Być może kiedyś wrócą do starej ceny. Teraz to rzeczywiście nie warto.

W sumie to nie każdy musi chcieć koniecznie wzmaka przy kompie.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Valab NOS Nonoversampling USB DAC TDA1543

Kolejny DAC na USB bez oversamplingu. Sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Sam ostrzę sobie na niego ząbki. Coś czuję że to jest prawdziwy "Beresford Killer" .To właśnie na nim wzorowany jest DAC Gigalab.

http://cgi.ebay.pl/Valab-NOS-Nonoversampli...p3286.m63.l1177

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie moża powiedzieć że DAC na USB zatąpi w jakimś stopniu kartę muzyczną. Napewno zagra lepiej ale będzie więcej kosztować. No i nie kupuję się dobrych DAC-ów do Microlabów, Vigooli, Svenów czy Geniusy, bo to całkowicie mija się z celem. Dla takich głośników HD2, Audiophile 24/96 czy też E-mu 0202 USB, to absolutny maks.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak grają? Może skrobniecie na forum jakąś mini-reckę o Pure 100?:) Na jakiej karcie chodzą?

Być może kiedyś wrócą do starej ceny. Teraz to rzeczywiście nie warto.

W sumie to nie każdy musi chcieć koniecznie wzmaka przy kompie.

Jest za dowolony z nich grają u niego na karcie Prodigy HD2. trochę daleko odemnie mieszka jakieś 120km ale być może któregoś weekendu wybiorę sie posluchać sobie jak się sprawują one na własne ucho .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kartę dźwiękową SB Audigy ! i zainstalowane do niej sterowniki X-FI ( zmodowane ).

I teraz mam pytanie:

Jakie ustawienia mam dobrać, aby były one jak najlepsze w stosunku do gier ?

Chodzi mi tu głownie o ustawienia typu:

Czy opcja Enable X-FI Crystalizer Ma byc włączona, czy opcja Enable X-Fi CMSS-3D-Surround ma być włączona oraz czy ma być wybrana opcja Stereo Xpnad lub Stereo Surround

Samemu jest trochę ciężko, gdyż nie mam jak porównać ustawień, ponieważ jeżeli ustawie dowolną kombinację, uruchomię grę, powrócę do Windowsa zmienię ustawienia i ponownie uruchomię grę, to ciężko jest mi "zapamiętać" poprzednią jakość dźwięku.

Może jest jakaś sprawdzona ?

Edytowane przez Cry$t4L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożywimy temat. Prezentuję Wam audiofilski kontroler PCI->USB. To nie jest żart...

Znalazłem w szufladzie z gratami, postanowiłem sprawdzić dla picu czy będzie jakakolwiek różnica między wbudowanym w płytę główną kontrolerem, oczywiście w kwestii współpracy z kartą dźwiękową M-Audio Transit, która nota bene jest prawie tym samym co Empirical Audio Off-ramp Turbo 2 za $990. (zwróćcie uwagę na te poważne modyfikacje...)

efekt?

totalny szok - attack, mikrodetale, bas i przede wszystkim scena. Dopiero teraz cały system zaczął grać, wcześniej coś tam grało... Zamykam oczy i bez problemu wskazuję muzyków.

Po tym wszystkim dochodzę do wniosku, że pc-audio dopiero raczkuje i zakup "dobrej na papierze" dźwiękówki w roli transportu do DAC-a wcale nie gwarantuje nam poprawnego dźwięku. Niedowiarków zapraszam na odsłuch zanim posypie się lawina komentarzy...

Tak oto prezentuje się ów audiofilski kontroler:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożywimy temat. Prezentuję Wam audiofilski kontroler PCI->USB. To nie jest żart...

Znalazłem w szufladzie z gratami, postanowiłem sprawdzić dla picu czy będzie jakakolwiek różnica między wbudowanym w płytę główną kontrolerem, oczywiście w kwestii współpracy z kartą dźwiękową M-Audio Transit, która nota bene jest prawie tym samym co Empirical Audio Off-ramp Turbo 2 za $990. (zwróćcie uwagę na te poważne modyfikacje...)

efekt?

totalny szok - attack, mikrodetale, bas i przede wszystkim scena. Dopiero teraz cały system zaczął grać, wcześniej coś tam grało... Zamykam oczy i bez problemu wskazuję muzyków.

Po tym wszystkim dochodzę do wniosku, że pc-audio dopiero raczkuje i zakup "dobrej na papierze" dźwiękówki w roli transportu do DAC-a wcale nie gwarantuje nam poprawnego dźwięku. Niedowiarków zapraszam na odsłuch zanim posypie się lawina komentarzy...

Tak oto prezentuje się ów audiofilski kontroler:

Dołączona grafika

ćpałeś cos czy jaja sobie robisz?

pomijam robienie z ludzi idiotów przez empirical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wszystko w porządzku ;)

też kiedyś myślałem jak Ty, ale z czystej ciekawości sprawdziłem jak to jest z transportem do DAC-a i kablami do transmisji cyfrowej

i wiesz co?

jedno i drugie ma spore znaczenie (z naciskiem na jakość transportu), przynajmniej w kwestii współpracy z Beresfordem, który dopiero teraz zaczął grać

wcześniej poziom jakości mojego zestawu był niewiele większy od Solo7c z Audigy na kx'ach

teraz Solo nie mają nawet startu, więc najpierw sprawdź coś zanim zaczniesz oczerniać ludzi na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie neguje braku roznicy....skoro Marcin_qps zaprasza na odsluchy , irytuje mnie tylko jedno...stwierdzenie PRZEDTEM NIE GRALO, przy tak przehiperbolizowanym i podkreslonym opisie jak czesto sie da znalezc na forum czlek spodziewa sie masakra bog wie czego...mialem tak samo z hd2 i oapami....mial byc kosmos a roznica jakas tam jest i tyle...

Bo to mniejwiecej wyglada tak:

Zestaw XXX łooooo matko jak to gra super extra detale, przestrzennie, przejzyscie, z podkreslona gora i soczystym basem ble ble ble...

zestawy ten sam ale mala zmiana (przypominam przetwornik=>wzmak=>zrodlo=>transport imho) najmniej istotnego detalu i stwierdzenia;

ŁOOOO MATKO OLA BOGA, przedtem to nie gralo....teraz to juz hiper

Jakis czas potem kolejna wymiana (kabli, oapa, czegokolwiek) i znowu o matkooooooooooo

Ktos moglby pomyslec ze z jednego zestawu XXX zeby wykrzeszac cale piekno trzeba kombinowac i sie napocic...prawda jest taka ze wszelkie roznice, jesli wystapia sa tak male ze wrecz nie istotne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi