Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli powstaje nowy konkurent dla Zero DAC tj DAC Compass , i jest on popierany na forum head fi przez dotychczasowych propagatorów Zero DAC w odpowiedzi na rosnącą ilość wadliwych sztuk Zero DACa .

Poniżej fotka DACa Compass :

http://i40.tinypic.com/11tndvm.jpg

Strona producenta :

http://www.audio-gd.com/enweb/DAC-Compass.htm

http://www.head-fi.org/forums/f5/designing...ld-have-385759/

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze trafiłem, a sądzę, że nie ma sensu tworzyć nowego tematu. Jaką kartę(Uniwersalną - 40% gry, 40% muzyka, 20% - filmy) wybrać do 700 zł? Było już sporo podobnych tematów, niestety już przestarzałych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jaką w końcu kupić kartę do 100zł? Przeczytałem cały wątek i nadal nie wiem :o . Na pewno te egzotyki odpadają bo gram więc zawężam poszukiwania do Creative'ów i tu jest problem z wyborem modelu... Jest ich albowiem mnóstwo. Domyślam się, że stare SB 5.1 należy unikać? Do 100zł są nowe Audigy SE, ale czy ta karta jest lepsza od SB0410? Sam już nie wiem co wybrać... Poradźcie coś :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj uważnie i powoli temat wątku i wtedy się dowiesz czemu nie chce Ci nikt odpowiedzieć na pytanie "Jaki szmelc kupić do 100zł"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jaką w końcu kupić kartę do 100zł? Przeczytałem cały wątek i nadal nie wiem :o . Na pewno te egzotyki odpadają bo gram więc zawężam poszukiwania do Creative'ów i tu jest problem z wyborem modelu... Jest ich albowiem mnóstwo. Domyślam się, że stare SB 5.1 należy unikać? Do 100zł są nowe Audigy SE, ale czy ta karta jest lepsza od SB0410? Sam już nie wiem co wybrać... Poradźcie coś :lol:

A może http://www.allegro.pl/show_item.php?item=546477963 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odnośnie waszej dyskusji myślę że niepotrzebnie kluczycie!

Osobiście sprawdziłem 4 rodzaje kart dźwiękowych które podłączyłem kabelkiem optycznym do Logitech z-5500

do muzyki jak już wiadomo się to nie nadaje tak więc jeśli ktoś nie ma porządnego ampli lub chociażby wzmaka stereo i głośników niech zapomni o słuchaniu muzyki na poziomie ! jeśli natomiast podłączamy ampli do kompa no to wystarczy nam z powodzeniem coaxialne lub optyczne wyjście w dźwiękówce zintegrowanej na płycie gdyż cyfra przesyła dźwięk w postaci niezmienionej (jałowej)

i dopiero później jest przetwarzany na postać analogową tak więc do ampli wystarczy zwykła integra z wyjściami cyfrowymi na płycie ! jeśli mówimy o głośnikach logitech z-5500 to tu sprawa wygląda o dziwo ciut inaczej ( a teoretycznie nie powinno - przecież to sygnał cyfrowy):

już mówię jak to wyglądało po odsłuchu z-5500 na Razer Barracuda AC-1, Asus Xonar D2/PM, Creative X-FI Elite Pro, Creative X-FI MUSIC,

Tak więc:

Podłączałem karty jedna po drugiej , żeby sprawdzić jakość sygnału cyfrowego postanowiłem powyłączać wszystkie udziwnienia w kartach !

różnić w formie pierwotnej niema praktycznie wogóle to są niuanse chociaż pewna rzecz nie zaciekawiła a mianowicie głębia brzmienia karty Razer Barracuda AC-1 na chipsecie HD CMI8788 brzmiała

głębiej niż xonar i creativy bass był bardziej miękki głęboki soprany nie przejaskrawione, xonar z koleji w ustawieniach domyślnych wzbogacał średnie i wysokie tony czyniąc je trochę za

świszczącymi

to samo z chirurgicznym brzmieniem Elite pro jałowe brzmienie z małą ilością ciepła a wręcz pokuszę się o stwierdzenie jego braku! przyszła kolej na ustawienia manualne gdzie można było zmienić

prawie wszystko tak więc ustawiłem podobne specyfikacje dźwiękowe na każdej z kart i niewiele się od tego czasu zmieniło głębia brzmienia pozostała taka sama, dynamika, i naturalność dźwięku !

takwięc naj ciekawszą jak dla mnie pozycją stał się Razer Barracuda AC-1 ze względu na większą głębie i dynamikę dźwięku pozostałe karty nie są złę ale na innym sprzęcie każda zagra inaczej

tak więc nie ma jednoznacznego stwierdzenia kóra karta ma najwyższa jakość dźwięku bo karty z przedziału cenowego powyżej 600-700zł tą mają bezwątpienia ( mniejsze zakłucenia, czystość

sygnału i jego dokładność) dlatego każdy kupując kartę musi sugerować się własnymi preferencjami słuchowymi, finansowymi, jak i głośnikami czy zestawami ampli z głośnikami które do owej karty

podłączy to zawsze zagra inaczej tak więc ja jestem zwolennikiem mało jaskrawego i sterylnego brzmienia które daje xonar z elite pro a ta druga ma na pewno za mocno przerysowane brzmienie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie chaotyczna wypowiedź, mógłbyś to nieco składniej napisać bo czyta się po prostu źle.

Z tego co zrozumiałem porównywałeś wyjścia cyfrowe z tych kart? I to na Z5500???

Jak chcesz porównać brzmienie takich kart to najpierw zaopatrz się w sensowne stereo (bo muzykę masz przecież w stereo), potem możesz coś napisać ciekawego odnośnie różnic ale na wyjściach analogowych. Jak będę chciał coś cyfrowo przesłać z kompa to albo pobawię się integrą, a jeśli mnie nie zadowoli to do 200zł znajdę spokojnie bardzo dobry transport.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu.

Szukam karty(cena w sumie do 550 myślę że więcej to już przesada będzie)

Podłączone będzie to wszystko pod wzmacniacz Yamahy i kolumny 5,0 ( w przyszłości 5,1 albo 7,1). Zestaw taki jak na tej aukcji posiadam:

http://allegro.pl/item579256967_yamaha_rx_...es.html#gallery

Póki co mam to podpięte pod PC kablem jack-chinch ale zmienię na cyfrowe(Coaxial albo Optyczne bo nie wiem, który lepszy jeszcze)

Czyli karta musi posiadać wyjście cyfrowe i będzie głównie do filmów, w dalszej kolejności muza i gry.

Zastanawiam się głównie nad Creativami tylko pytanie jaki:

X-Fi Xtreme Gamer

X-Fi Xtreme Music (mam taką na innym kompie, jest Ok ale cena nowej takiej poszła mocno w górę)

X-Fi Titanium

X-Fi mX Xtreme Gamer Fatality Pro Edition

X-Fi Titanium Fatality PRO Series

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli podłączysz to cyfrowo to po kiego ci karty za xxx zł ? Rozumiem, że niektóre mają bajery typu emulowanie dźwięku 5.1 ze zwyklego stereo (np w muzyce), ale jeśli to nie jest dla ciebie na tyle istotne (czytaj - masz filmy nagrane w 5.1) to wystarczy najprostsza karta obsługująca bit-perfect: [link]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jaka karta bedzie najlepsza do g500 albo g51 jesli weźmiemy pod uwage ze mamy na karte okolo 250 zl, chcialem kupuc SOund Blaster X-FI XtremeMUSIC z allegro za 200 zl ale to jest wersja oem, czytalem ze to moze byc szrot itp. Wiec pytam was co kupic. Czy cos tanszego. Zadnej obrobki tylko muza, gry, film.

Do czego sie przydaje wyjscie cyfrowe w karcie, i ogolem do czego sie tego uzywa cyfrowy dzwiek ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli podłączysz to cyfrowo to po kiego ci karty za xxx zł ? Rozumiem, że niektóre mają bajery typu emulowanie dźwięku 5.1 ze zwyklego stereo (np w muzyce), ale jeśli to nie jest dla ciebie na tyle istotne (czytaj - masz filmy nagrane w 5.1) to wystarczy najprostsza karta obsługująca bit-perfect: [link]

Przyznam szczerze, że myślałem sobie: wykorzystam dopiero sprzęt na dobrej karcie dźwiękowej i byłem gotów na to wydać te 500 ziko. A co do puszczenia sygnału coaxialem to też myślałem że cyfrowo to lepiej niż tak jak mam teraz analog(jack i 2xcinche)

Ale troszkę moje podejście do tematu się zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szukam (jak wszyscy :D) karty do moich Z-5500. Mam teraz Supreme FXII, i to niezly smiec. Kiedy uzywalem 2.1, to jeszcze dobrze bylo, ale teraz z moim 5.1... :/

Wiec potrzebuje ja do muzyki i gier. Troche filmow, ale do tego mam PS3, wiec duzo filmow na kompie nie ogladam, ale zdaza mi sie. Szegolnie do gier i muzyki wiec. 100% muzyka i 100% gry. :D ;) Patrzylem na Asusa Xonar D2 i D2X (ale na PCIe nie mam miejsca...) i Auzentech X-Fi Prelude. Od Creativa slyszalem nie zbyt dobre rzeczy... :/ Ze problemy z EAX5.0 i crystalizer pod wista. Mam Ultimate 64.

A cena, blizej nieokreslona. Kupie kiedy bede mial fundusze po prostu (ale nie namawiajcie mie na Xonara HDAV 1.3 Deluxe tez :lol:)

Dziekuje za odpowiedzi :)

Edytowane przez D0BR0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem do czynienia z kartami różnych klas Creative jak i najlepszego obecnie ASUSa i bzdurą jest pisanie, że Creative produkuje słabe karty. Testowałem w ślepych testach na moich Solo 6C X-Fi Elite Pro i Xonara Essence STX i nie zauważyłem żadnej różnicy. Powiem więcej: porównywałem te karty z Audigy 4 OEM i też nie byłem w stanie wychwycić lepszej jakości tych droższych kart - po prostu moje głośniki jak i Z-5500 to o wiele za mało żeby odczuć różnicę. Masz zestaw plastikowych głośników komputerowych 5.1, który w ogóle nie nadaje się do muzyki no chyba, że ktoś lubi "umc umc jebud".

Dodam jeszcze, że Crystalizer to zwykłe kaleczenie dźwięku - sam go kiedyś używałem i też wierzyłem w jego cudowne właściwości - mimo, że dochodziło do absurdu że obniżałem treble i bass bo niektórych kawałków nie dało się tak słuchać.

Z X-Fi nie miałem w ogóle żadnych problemów - mimo, że używam Vistę 64.

Edytowane przez koloxD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jednak glosniki z plastiku nie sa... Metal.

No to fakt ze to nie sa tez glosniki za 50'000zl, na ktorych muzyka tak dobrze nie wychodzi. Ale do gier sa bardzo dobre.

Tez ten crystalizer to tez niezbyt dzwiek na tym jest. :/

Zobacze jeszcze jakies opinie uzytkownikow na te wszystkie karty. Jednak glos bedzie napewno lepszy od tego co mam teraz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wątku robi się coraz większy śmietnik :angry: To jest wątek o kartach oferujących najlepszą jakość dźwięku (chyba tytuł dobrze to oddaje?) - większość to Stereo - muzykę masz zapisaną w stereo...

Do Z-5500 pod gry kup sobie jakieś X-Fi - przynajmniej nie będziesz miał większych problemów ze sterownikami i kompatybilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktos znajacy sie w temacie moze mi cos doradzic mianowicie szukam jakiejs k.muzycznej glownie do :

muzyki z sluchawek Creative Aurvana Live!

raczej 5.1, obecnie mam zestaw 4.1 ale pewno kiedys wymienie.

bezproblemowa praca z systemem vista x64

i to tyle moich wymagan. chetnie zaglebie sie wiecej w polecone przez was produkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to była odpowiedź, choć z drugiej strony nie wiem czy uda ci się jednocześnie podłączyć słuchawki i głośniki przednie. Nie wiem jakie tam masz głośniczki 4.1... Jak jakieś komputerówki to SB Live! w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam głosniki Edifier s550.

http://forum.purepc.pl/Audio-f63/Edifier-S550-t280860.html

Chciałem kupić jakąs karte muzyczną aby oddała pełnie możliwosci tych wspaniałych głosników.

Chodzi mi o wysoką jakośc do słuchania muzyki (mp3 ) oraz do oglądania filmów. Nie gram w żadne gry!!

Bardzo prosze o pomoc w tym, gdyż kompletnie nie mam pojęcia jaką karte muzyczną zakupić.

Z góry dziękuje za pomoc i sugestie

Edytowane przez andre143

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z koleji również mam problem. Chcę jak najlepsze dźwięk (do uzyskania na Solo6C) przy niewielkim nakładzie finansowym. Wiem, że to cieżkie do uzyskania.

Obecnie korzystam z polecanego tu i ówdzie Terrateca SixPack. Wszystko fajnie pięknie ale windows 7 nadchodzi w związku z czym warto zakupić coś ze wsparciem dla Visty.

Odpadają soundplastiki bo wolę cieszyć się gitarą Santany niż dźwiękami karabinów maszynowych ;)

Rozumiem że strzałem w dziesiątke byłby xonar, ale czy jest coś dobrego w okolicach 100-150zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda np. porównanie e-mu 0202 usb z Asus xonar STX?

Niby e-mu profesjonalne etc., ale na moje niewprawne oko, to Asus wydaje się mieć porządniejszy dac etc. Jak to wygląda w praktyce?

Jeśli chodzi o zastosowania to głównie muzyka i słuchawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z koleji również mam problem. Chcę jak najlepsze dźwięk (do uzyskania na Solo6C) przy niewielkim nakładzie finansowym. Wiem, że to cieżkie do uzyskania.

Obecnie korzystam z polecanego tu i ówdzie Terrateca SixPack. Wszystko fajnie pięknie ale windows 7 nadchodzi w związku z czym warto zakupić coś ze wsparciem dla Visty.

Odpadają soundplastiki bo wolę cieszyć się gitarą Santany niż dźwiękami karabinów maszynowych ;)

Rozumiem że strzałem w dziesiątke byłby xonar, ale czy jest coś dobrego w okolicach 100-150zł?

np. AUDIGY 2ZS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia czy lepiej zrobiłbym kupując nową kartę dźwiękową ( aktualnie Audigy SE ), np. Xonar DX czy może wzmacniacz dla słuchawek ( ~200 zł ) AKG K530 ? Nasuwa się jeszcze propozycja czy może kupić jakąś tańszą kartę, np. Audigy 2 + wzmacniacz słuchawkowy ( ~ 200 zł ) ?

Słuchawek używam głównie do gier ( CS 1.6 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi